Beloftenwereldkampioen Kristoffer Halvorsen stelt profdebuut uit

vrijdag 14 oktober 2016 om 11:11
Beloftenwereldkampioen Kristoffer Halvorsen stelt profdebuut uit

foto: Sirotti

De nieuwe wereldkampioen bij de beloften heeft doorgaans de WorldTour-teams voor het uitkiezen. De afgelopen jaren werden de kampioenen in de U23-categorie dan ook in het volgende seizoen steevast beroepsrenner. Kristoffer Halvorsen, die gisteren de regenboogtrui won, lijkt met die traditie te breken.

De Noor won gisteren overtuigend de massasprint in Doha. Na afloop liet de 20-jarige renner weten zijn profdebuut nog even uit te stellen. Op de vraag wat zijn toekomstplan is, zei hij: “Allereerst blijf ik rijden voor Joker-Byggtorget, hetzelfde team als dit jaar. We hebben ook een goede nationale selectie en ik zal ook volgend jaar het WK in Bergen rijden”, verduidelijkte Halvorsen.

Halvorsen is de derde Noor die het WK bij de beloften heeft gewonnen. Kurt Asle Arvesen was de eerste op het WK van 1997 in het Spaanse San Sebastian. Twee jaar geleden won Erik Bystrom eveneens in Spanje de wereldtitel bij de beloften. Toen werd het kampioenschap georganiseerd in Ponferrada.

Dit artikel delen:

9 Reacties

Casar 14 oktober 2016 om 11:21

Hopelijk komt hij daarna zijn maatje Grondahl Jansen joinen bij TLJ ;)

kelderfan 14 oktober 2016 om 11:38

Dat zou niet verkeerd zijn. Maar er zullen wel meer kapers op de kust zijn.

jvh93 14 oktober 2016 om 12:53

Ik vindt het toch een hele sterke beslissing voor een junior. Kiest niet voor de snelle overstap en het geld, maar voor zijn eigen ontwikkeling die hij rustig aan wilt gaan. Gaat een hele grote worden deze jongen

josi 14 oktober 2016 om 13:06

Verstandig besluit. Zo’n Mohoric gold als een hele grote, stapte vroeg over en rijdt nu al 3 jaar behoorlijk anoniem rond in het profpeloton.

GreenDay 14 oktober 2016 om 13:13

Josi: En Cancellara stapte rechtstreeks van de junioren over naar de profs, zonder een passage bij de beloften. We weten ook hoe dat is afgelopen. Met een voorbeeld kun je alles bewijzen.

Koersmaniak 14 oktober 2016 om 13:57

@greenday, klopt niet:

Cancellara werd in 1998 en 1999 wereldkampioen bij de junioren. Als 19-jarige werd hij tweede bij het WK tijdrijden voor de beloften, waarna hij prof werd in 2001.

Il Cavaliere 14 oktober 2016 om 14:57

Ik vind het een slechte beslissing. Dat profcontract kun je maar beter pakken. Voor het zelfde geld breekt hij volgend jaar zijn been en kan hij nooit meer op niveau terugkomen. Dan beter maar wat zakcentjes achter de hand houden..

josi 14 oktober 2016 om 17:26

@GreenDay, Het was niet mijn bedoeling om iets te bewijzen. Natuurlijk zal het voor de ene renner goed uitpakken en voor de ander niet. Ik denk alleen dat sommige renners de overstap wat te vroeg maken, en Mohoric is daar een goed voorbeeld van. Bij Joker kan Halvorsen best een mooi programma rijden voor zijn capaciteiten en zich nog verder ontwikkelen. Op je 21ste een profcontract tekenen, is nog vroeg genoeg.

Mark 14 oktober 2016 om 19:29

Voor zijn ontwikkeling lijkt mij een overstap naar de profs beter, zeker als je bij de top hoort in het beloftencircuit (en zelfs wereldkampioen!). Ook al zou je misschien moeite hebben met de overstap, je doet echt ervaring op met het harder rijden in het peloton en krijgt voldoende kansen om het in kleinere koersen gewoon te laten zien. Een jaar langer bij Joker is een jaar langer in de veilige zone van winnen te blijven, hoe moeilijker het wordt om te wennen aan een sport waar je niet meer de beste bent. Volgens mij moet je als sporter niet in de comfortzone willen blijven. Dat begrijpt Tony Martin bijv. ook goed.

Overigens is een Nederlandse ploeg (ik reken Giant ook nog als Nederlandse ploeg) voor een Noor geen gekke stap. De overstap qua taal en cultuur (machtsafstand is zelf nog kleiner in Noorwegen) is niet groot en het is allemaal redelijk goed georganiseerd. Zal leuk zijn als hij naar LottoNL in 2018 of september 2017.

Headlines

Materiaalzone

Populair