Belofte Kata Blanka Vas rijdt EK op de VAM-berg bij elite

Belofte Kata Blanka Vas rijdt EK op de VAM-berg bij elite

© Cor Vos

dinsdag 2 november 2021 om 12:53

Ze is pas 20 en op papier dus nog twee seizoenen belofte. Maar Blanka Kata Vas zal zaterdag op en rond de VAM-berg het EK veldrijden bij de elite betwisten. Dat heeft de Hongaarse – in overleg met de ploeg – beslist na haar uitmuntende prestaties van het voorbije weekend. Betsema en Brand zijn gewaarschuwd…

De vrouwelijke beloften krabden zich gisteren in de haren. Wie kan Kata Blanka Vas volgend weekend van de Europese titel houden, daar op de VAM-berg? Puck Pieterse kwam in Overijse aardig in de buurt, maar de andere U23-dames eindigden zowel  zondag als maandag op minuten van het Hongaarse toptalent.

Maar zie, Vas brengt zelf redding. Lars Boom, haar ploegleider bij Team SDWorx, meldt ons dat zijn poulain het Europees kampioenschap bij de elite zal betwisten. “Net beslist”, vertelt Boom aan WielerFlits. “Haar eigen beslissing, trouwens. Ik geef haar advies waar en wanneer nodig, maar uiteindelijk hakte ze zelf de knoop door.”

“WK wordt later beslist”
“Ik denk dat het een meerwaarde voor haar is, als ze dat EK bij de elite rijdt in plaats van bij de beloften. En dan heb ik het vooral over het opdoen van ervaring en zo.” Of Vas ook op het WK in Fayetteville bij de elite aantreedt, is voorlopig nog een vraagteken. “Dat wordt inderdaad pas later beslist”, geeft Boom aan.

Zo wordt Puck Pieterse dé topfavoriete voor het EK. De youngster van Alpecin-Fenix, zondag tweede in Overijse, is dan ook een jaar jonger dan haar Hongaarse collega. De Française Line Burquier, Shirin van Anrooij en wereldkampioene Fem van Empel worden haar belangrijkste concurrentes.

Dit artikel delen:

13 Reacties

josi 2 november 2021 om 13:00

Mooi voor de internationale strijd bij de elitedames. Anders zou het wel heel erg een Nederlands onderonsje worden.

Wheely 2 november 2021 om 17:27

Oja Honsinger doet helemaal niet mee natuurlijk.

Barry Batsbak 2 november 2021 om 13:01

Kadootje voor Puck?

Brabander 2 november 2021 om 13:03

Dat lijkt me wel

Wheely 2 november 2021 om 13:15

Misschien heeft Fem een goede dag, zou leuk zijn voor de strijd.

Barry Batsbak 2 november 2021 om 13:42

Die Francaise die in Overijse mee deed, die Line Burquier… dat is geloof ik ook een heel jong meisje? Misschien kan die leuk meedoen voorin het beloftenveld? 6e in Overijse en dat was geen makkelijke cross.

Brabander 2 november 2021 om 14:42

18 jaar is zij. Die viel me ook al op

Maillot à Pois 2 november 2021 om 20:32

een medeflitser heeft me er vorige week op gewezen dat Line Burquier wereldkampioen op de MTB is bij de junioren
Dat zou dus wel eens een te duchten concurrente voor Puck kunnen zijn.

Jesper Pepperzen 2 november 2021 om 19:16

Kat in het spreekwoordelijke bakkie, natuurlijk!

Arie den Blanken 2 november 2021 om 19:33

Heel verstandig van Vas (of haar entourage). Zeker met de resultaten van de voorbije weken. Een EK trui kan ze nauwelijks ooit dragen omdat er bijna geen wedstrijden zijn voor beloften vrouwen en dus levert die trui geen euro extra op. Dat is bij een Europese kampioenstrui bij de elitevrouwen natuurlijk een ander verhaal. Daar alles op zetten is de meest logisch keuze ook al is de kans om die te winnen kleiner dan bij de beloften.

Oblomov 3 november 2021 om 09:48

Je kunt te lang blijven hangen in de belofte-categorie en dat is meestal een zwaktebod. Mikkel Bjerg is daar het grote voorbeeld van, met zijn drie O23 titel bij het WK-tijdrijden. Na een beloftewereldkampioenschap en zeker na twee is het tijd om de stap naar de elite-categorie te maken, ook al zou je nog een jaartje kunnen blijven hangen. Zoals Lars van der Haar dat in het verleden deed.

Maar Vas heeft bij het veldrijden nog nooit een Europees- of Wereldkampioenschap bij de beloftes gewonnen. Waarom zou je neus ophalen voor een kans om, voor het eerst, je leeftijdsgenoten in een direct duel te verslaan?

Dit is een heel opportunistische keuze, gebaseerd op de vormcrisis van Brand en Alvarado en de afwezigheid van Vos. Als het verkeerd uitpakt, wordt je terugkeer naar de beloftecategorie tijdens het WK een afgang.

Ik heb het idee dat deze renster nog steeds niet het goede advies krijgt. Net als bij die idiote lijn die ze vorig jaar tijdens het WK koos. Daar had ook iemand haar in het tweede rondje opdracht moeten geven om gewoon dezelfde lijn als de rest te rijden.

Maillot à Pois 3 november 2021 om 10:23

Wat betreft dat WK is het nog maar de vraag of ze dat advies niet gekregen of gewoon genegeerd heeft. Vas schijnt nogal eigengereid te zijn, dixit onder meer Franky Vanhaesebroucke. Wat volgens mij ook niet zo’n slechte eigenschap is voor een topsporter.

Opportunistisch zou ik deze keuze trouwens niet noemen, ze maakt het zichzelf niet makkelijk door het tegen Betsema op te nemen ipv Van Empel en Pieterse. Ik vind het na haar prestaties van afgelopen weekend toe te juichen dat ze die handschoen opneemt. Wat ze op het WK gaat doen staat volgens mij los van het resultaat van dit weekend, ik zie niet in waarom een beslissing om bij de beloften uit te komen een afgang zou zijn.

Barry Batsbak 3 november 2021 om 11:45

Vormcrisis van Brand?? Hebben we het over dezelfde Brand die gedeeld eerste staat in de stand van de wereldbeker en derde op 3 puntjes achterstand in de stand van de Superprestige? Als dat al een vormcrisis is… Dat Alvarado een vormcrisis heeft wil ik wel in meegaan.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair