Belkin koopt contract af en loost Luis León Sanchez

Door , woensdag 9 oktober 2013 om 11:21
Luis Leon Sanchez

foto: Sirotti

Luis León Sanchez zal in 2014 niet meer op de loonlijst van de Nederlandse Belkin-ploeg staan. De Spanjaard, die in februari door het toenmalige Team Blanco al op non-actief werd gezet, raakte het laatste jaar te veel in opspraak, klinkt het vanuit de ploeg. Al in mei zou teammanager Richard Plugge een financiële regeling getroffen hebben met de Spaanse persona non grata en diens advocaat. Dat meldt De Telegraaf.


Belkin neemt geen enkel risico met de Spanjaard en stuurt hem de laan uit. ”Zijn naam komt in te veel zaken voor. Hij heeft de schijn tegen”, zei een woordvoerder van de ploeg tegen de populaire krant. Om het contract van de Spanjaard af te kopen, moest de Nederlandse formatie diep in de buidel tasten. Harold Knebel, destijds verantwoordelijk bij Rabobank, verlengde in 2012 in korte tijd tweemaal het contract van Sanchez. Eerst redde de Spanjaard de meubelen voor de bankiersploeg in de Tour de France, waarna hij als klap op de vuurpijl nog eens Clásica San Sebastián won. Tegen een riant salaris tekende hij een contract tot het einde van 2015.

Dit contract is door Belkin nu afgekocht, waardoor Sanchez komend seizoen in een ander tenue te bewonderen valt. Reden voor het ontslag met wederzijdse goedkeuring, is het feit dat de naam van de Spanjaard het laatste jaar veelvuldig met doping in contact is gebracht. Zo doemde zijn naam op in het USADA-rapport omtrent Lance Armstrong een jaar geleden, werd hij in 2011 in verband gebracht met de Operación Galgo (ging om telefooncontact met wijlen dopingkoerier Alberto Leon in 2007, toen nog in dienst van Caisse d’Epargne) en publiceerde het NRC in februari van dit jaar een artikel waarin Luis León Sanchez ook betrokken werd in Operación Puerto van 2006.

Dat laatste was voor Blanco de reden om hem van vanaf februari niet meer op te stellen in wedstrijden en te beginnen aan een intern onderzoek. Tot aan de Ronde van België – eind mei – reed hij geen wedstrijden, maar won daar prompt de slotrit op indrukwekkende wijze.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Tour de France 2019

Materiaalzone

Populair