Belgische WK-selectie zonder Tim Merlier

Belgische WK-selectie zonder Tim Merlier

©Photopress.be

maandag 21 januari 2019 om 12:23

Belgisch bondscoach Sven Vanthourenhout en Belgian Cycling hebben deze middag de selecties voor het WK in het Deense Bogense bekendgemaakt. Weinig verrassingen met uiteraard uittredend wereldkampioen Wout van Aert en Belgisch kampioen Toon Aerts als speerpunten. Voor het eerst in drie jaar valt Van Aerts boezemvriend Tim Merlier uit de boot.

Bondscoach Sven Vanthourenhout had bij WielerFlits eerder al zijn licht laten schijnen over de WK-selectie. Toen maakte hij duidelijk dat naast Wout van Aert ook Toon Aerts een prominente rol zou spelen. Toch heeft de West-Vlaming logische keuzes gemaakt door de renners in vorm mee te nemen. Een selectie waar eigenlijk weinig op af te dingen valt.

Naast Wout van Aert en Toon Aerts zijn uiteraard Michael Vanthourenhout en Laurens Sweeck certitudes. De drie overige plekjes worden opgevuld door Quinten Hermans, Gianni Vermeersch en Jens Adams. Vooral deze laatste heeft zich de laatste weken zelf in de selectie geknokt door zijn goede resultaten. Zo kleurde Adams gisteren nog mee de wedstrijd in Pontchâteau.

Geen Tim Merlier, geen Thijs Aerts
Kind van de rekening is vooral Tim Merlier. De Oost-Vlaming straalde in de kerstperiode positieve signalen uit, maar een kwalijke val over de balkjes in Diegem, sloeg Merlier letterlijk uit koers. Op het BK en in Pontchâteau kon hij niet voldoende overtuigen. Merlier is nochtans rustbrenger in het kamp Van Aert en diens boezemvriend. Mocht Toon Aerts na Hoogerheide alsnog de Wereldbeker afsnoepen van Van Aert, mag Merlier als achtste renner toch nog naar Bogense. Ook Thijs Aerts, broer van Toon, werd voorlopig gewogen en te licht bevonden voor een plekje in de selectie.

Interview Tim Merlier: “Ik voelde de bui al hangen”

Belgian Cycling koos daarnaast voor een beperkte damesdelegatie met – onder leiding van uittredend wereldkampioene Sanne Cant – slechts vier rensters: naast Cant ook Sels, Van Loy en Verdonschot. Ook al omdat dames als Kim Van De Steene en Jolien Verschueren buiten strijd zijn.


Selecties België voor het WK veldrijden 2019 in Bogense
Elite Heren
flag-be Jens Adams
flag-be Toon Aerts
flag-be Quinten Hermans
flag-be Laurens Sweeck
flag-be Wout van Aert
flag-be Michael Vanthourenhout
flag-be Gianni Vermeersch

flag-be Tim Merlier (als Toon Aerts de Wereldbeker wint)

Reserves: Kevin Pauwels en Thijs Aerts

Elite Dames
flag-be Sanne Cant
flag-be Loes Sels
flag-be Ellen Van Loy
flag-be Laura Verdonschot
Geen reserves

U23 Heren
flag-be Niels Derveaux
flag-be Andreas Goeman
flag-be Eli Iserbyt
flag-be Timo Kielich
flag-be Lander Loockx
flag-be Niels Vandeputte
Reserves: Anton Ferdinande en Toon Vandebosch

U23 Dames
flag-be Axelle Bellaert
flag-be Jinse Peeters
flag-be Marthe Truyen
Geen reserves

Junioren Heren
flag-be Lennert Belmans
flag-be Ryan Cortjens
flag-be Ward Huybs
flag-be Witse Meeussen
flag-be Thibau Nys
flag-be Jelle Vermoote
Reserves: Yorben Lauryssen, Wout Vervoort en Joran Wyseure

Dit artikel delen:

23 Reacties

theking 21 januari 2019 om 12:36

Discussie zul je altijd houden. Wat gaat voor de plek op de ranglijst of de huidige vorm. Voor beiden valt iets te zeggen. De keuze voor plek 7 of 8 maakt voor het verloop van de wedstrijd natuurlijk helemaal niets uit.

Marveloke 21 januari 2019 om 12:53

Niet onverwacht, maar ergens toch wel jammer dat Kevin Pauwels er weer niet bij is. Heeft toch altijd een goede tweede helft in de cross, en wie weet rijdt hij wel top 10 op het WK

HSV 21 januari 2019 om 13:13

Merlier niet mee is begrijpelijk. Ook voor zijn val had hij vaak een gat voor zich. Die is minder dan geselecteerde Belgen.

Mwielerfan 21 januari 2019 om 19:24

Hij heeft dit jaar misschien twee crossen gepresteerd zoals je van een merlier twee jaar geleden kon verwachten. Lekker naar de weg want daar ging n het wel goed

Baik-Baik 21 januari 2019 om 14:04

Merlier kan wel voor een bliksemstart zorgen en zo Van der Poel tot jagen toezetten of in het begin van de wedstrijd een gat toerijden. Pauwels is meer een diesel waar je vrij weinig aan hebt als ploeg zijnde. Jens Adams is eigenlijk ook meer een diesel, al had hij gisteren een goede start.

Ik had Merlier altijd meegenomen.

Mwielerfan 21 januari 2019 om 19:33

Correctie dat kon merlier twee jaar geleden echt. Nu kan hij dat misschien 500m en kan hij dus wel soms heel kort vooraan mee maar rijdt ie zga nooit een gat dicht.

Jeff 21 januari 2019 om 20:39

Op het EK vervulde hij die rol nochtans nog prima (gat laten vallen achter Van Aert). Had altijd in de selectie moeten zitten.

titanio82 21 januari 2019 om 20:51

Die Merlier komt er dit seizoen ook in de start niet aan te pas, behalve dan in Rosmalen waar hij Sweeck en Van der Poel op een subtiele manier de hekken in probeerde te rijden in de eerste bocht na de start.

Jeff 21 januari 2019 om 21:00

Zo is het. De enige keer dat Merlier die rol dit seizoen moest vervullen, deed hij het prima. Beetje zoals David Vdp en Meeusen die in Zonhoven heel het peleton blokkeren achter Mathieu.

kampioenvanhetkarakter 21 januari 2019 om 14:27

Gaat van Aert de Wereldbeker zondag verliezen om te zorgen dat zijn boezemvriend Tim Merlier mee gaat naar het WK?

Jan Blokland 21 januari 2019 om 14:41

Nou, dat denk ik toch niet. Dan kan het wel een boezemvriend zijn, maar dit gaat Wout van Aert echt niet uit handen geven. Stel je voor zeg. Geen wereld beker en straks ook zijn wereldtitel kwijt. Want zonder pech of iets dergelijks mag je toch verwachten dat Mathieu van der Poel die titel pakt. Nee, dus geen cadeautje voor Tim Merlier. En dat is maar goed ook, want zoveel bijzonders is het dit jaar niet met Merlier.

dikkechaap 21 januari 2019 om 15:48

Dit vind ik toch een van de lelijkste Belgicismen: “Zo kleurde Adams gisteren nog mee de wedstrijd”. In feite een kromme zinsconstructie.

Deel Koeper 21 januari 2019 om 16:31

Ik vind dat Aerts en Pauwels iets meer recht hadden op de 8e plek, Merlier heeft dit seizoen veel minder laten zien. Bliksemstarts lijken me volstrekt irrelevant.

HSV 21 januari 2019 om 19:06

Mij ook. En wat bliksemstart betreft is David vdp een van de snelste.

Mwielerfan 21 januari 2019 om 19:35

Aerts is echt pas de laatste weken in de top 10. Hij piekt mooi maar zelfs de piek stelt niet super veel voor, één wedstrijd vijfde en verder?

chiller87 21 januari 2019 om 19:12

Pauwels is geen vriend van de bondscoach, dat is duidelijk. Ik hoop dat hij top 5 rijdt volgend weekend.

Jan Blokland 21 januari 2019 om 19:39

Wat heeft Pauwels nou te zoeken in Denemarken als het Parcours evenredig is als afgelopen weekend? Toch helemaal niets.
En wie moet je dan thuislaten. De selectie die er nu staat voor de Belgen lijkt me de juiste. Aerts, Van Aert, M. Vanthourenhout, Sweeck, Hermans zijn sowieso vaste waarden. Vermeersch doet het gewoon ook goed en Adams is de laatste weken stukken beter dan de rest. Daar is dan toch gewoon helemaal niets mis mee.

Jeff 21 januari 2019 om 20:48

Voor mij is Vanthourenhout in zijn functie iets te veel bewonderaar van MVDP. Zijn taak is om het mathieu met de Belgische ploeg zo lastig mogelijk te maken en Van Aert en Aerts maximaal te ondersteunen. Dan laat je Vermeersch (ploegmaat VDP) thuis en neem je Merlier en Thijs Aerts. Is Merlier echt niet goed genoeg dan heb je met Soete nog een andere maat van Van Aert.

Merlier op de wip zetten als Van Aert scoort vind ik gevoelsmatig ook een vreemde beslissing naar Van Aert toe. Als Wout het goed doet mag zn vriend thuis blijven. Rare motivatie- en beloningstechniek coach.

titanio82 21 januari 2019 om 20:54

Je zou bijna gaan denken dat Van Aert een beetje uitgekotst wordt daar in Belgie.

Jeff 21 januari 2019 om 21:04

Je zou bijna gaan denken dat die 3 regenboogtruien er bij jou stevig ingehakt hebben.

RefleX 22 januari 2019 om 09:20

Hij is gewoon realistisch en daar is naar mijn mening niks mis mee. Een bondscoach heeft naar mijn mening niet enkel als doel om dit jaar de gouden medailles te nemen maar ook vooruit te denken en de Belgische renners en de sport vooruit te helpen. Merlier zonder prestaties meenemen boven anderen is niet fair en zorgt enkel maar voor onrust.

Betreffende Merlier die enkel mee mag als Wout niet de Wereldbeker wint moet ik je wel gelijk halen. Dat was ook mijn eerste gedachte.

Thijs E 21 januari 2019 om 21:43

Dus Sweeck/Adams als koppel en Aerts met Hermans als knecht en niets voor WvA. Mvt gaat lekker voor zichzelf rijden want hij en Marlux hebben resultaten nodig en Vermeersch kan mooi blokken voor Matje.

Prima selectie dus.

Samlambeej 21 januari 2019 om 23:34

Paul Herygers: “Wout en Toon hebben elkaar, de rest kan toch niet volgen.”

Volg hier

Net binnen

Populair

Materiaalzone