Belgische dokter: “Moeten gigantisch voorzichtig zijn met de belasting bij jongeren”

Belgische dokter: “Moeten gigantisch voorzichtig zijn met de belasting bij jongeren”

Duquennoy in actie tijdens de Driedaagse De Panne Koksijde - foto: Sirotti

maandag 8 oktober 2018 om 08:36

Het overlijden van Jimmy Duquennoy heeft het nodige losgemaakt in België. Zo maakt Tom Teulingkx, hoofd van de vereniging voor Sport- en Keuringsartsen, zich zorgen over het aantal jonge profrenners die overlijden aan hartproblemen. “We moeten ons ernstig afvragen hoe intensief we jonge renners laten trainen”, uit hij zijn zorgen tegenover Het Nieuwsblad.

Teulingkx is tevens lid van de medische commissie van de Belgische wielerbond. Daar worden met de huidige werkwijze zo’n 80 tot 85 procent van alle hartproblemen gedetecteerd. “Maar nog altijd glipt een klein percentage door de mazen van het net. We gaan ervan uit dat in België jaarlijks zo’n dertig tot veertig sporters onder de 35 jaar overlijden na een sportgerelateerde hartstilstand”, luidt het oordeel over de gehanteerde methode.

In veel van deze gevallen gaat het om zogeheten start-stopsporten waarbij er grote variatie is in de belasting van het hart. Bij het wielrennen zit dat net wat anders volgens Teulingkx. “Bij het wielrennen gaan we er steeds meer van uit dat er mogelijk door te zware belasting op het hart van jonge leeftijd een omvorming gebeurt van het hartspierweefsel met een elektrische kortsluiting tot gevolg”, aldus de Belgische dokter.

De mening van Teulingkx is helder. “We moeten ons ernstig afvragen hoe intenstief we jonge renners laten trainen. We merken dat de tendens bestaat om het volume, de frequentie en de intensiteit voor jongeren niet alleen in wedstrijden, maar ook in trainingen enorm op te voeren. Wat is de invloed daarvan op de hartspier?”, hint Teulingkx naar verder onderzoek. “We moeten gigantisch voorzichtig zijn met de belasting bij jongeren.”

Dit artikel delen:

16 Reacties

dikkechaap 8 oktober 2018 om 09:43

Ik lees hier ook een verdekte oproep tegen doping in, Teulingkx weet natuurlijk wat er speelt in de Belgische wielercultuur. Er is nauwelijks een afschrikkende werking voor de jeugd, door een gebrek aan veroordeling van nationale helden uit heden en verleden. Dan maar via de gezondheidsrisico’s proberen het gebruik in te dammen.

0
Simon1 8 oktober 2018 om 09:52

Waar lees je dit?

0
Grobbel 8 oktober 2018 om 10:06

Vind ik een te cynische interpretatie. Ik wil best geloven dat dit verhaal zich richt op overbelasting. Zeker bij de net-niet-goed-genoeg-categorie van jonge renners kan ik me goed voorstellen dat er door een combinatie van minder professionele begeleiding en uiterste drang om te slagen als beroepsrenner vaker in het dieprood wordt gegaan dan goed is voor iemand op die leeftijd.

0
Stablinksy 8 oktober 2018 om 12:10

@dikkechaap. Wat bedoel je met de belgische wielercultuur? De enige twee landen waar renners geboeid afgevoerd werden door de politie, zijn België en Frankrijk. Ik heb dat in Nederland niet zien gebeuren …

0
dikkechaap 8 oktober 2018 om 13:26

@Stablinksy
Dat heeft te maken met het strafrecht, niet met de wielercultuur. Zeker nadat Lefevre zijn rechtzaken heeft gewonnen is er nauwelijks sprake van kritisch volgen door de media. Zoals Mart Smeets boter op zijn hoofd had inzake Armstrong (en Rabo), hebben Wuyts en co dat inzake de nationale helden. En als het over een paar jaar toch uitkomt, dan moeten we het verleden laten rusten en ons op de toekomst richten.

0
Stablinksy 8 oktober 2018 om 15:17

Ik snap wat je bedoelt. Alhoewel ik niet meteen een fan ben van Wuyts, moet ik toch wel zeggen dat hij na de wereldtitel van Valverde zijn spijt heeft uitgedrukt over het feit dat Alejandro nooit heeft willen toegeven. Om je zonden vergeven te zien, moet je eerst biechten. Zoals Boogerd. Eerst lang en breed door het slijk gehaald, om dan aan het 2e deel van zijn carrière te kunnen beginnen zonder rugzak.

0
Romāns Vainšteins 8 oktober 2018 om 10:12

Knotterkeihard wielrennen is gewoon ongezond en dat geldt ook voor alle recreanten met computertjes etc. Ga niet teveel het rood in.

0
west 8 oktober 2018 om 11:12

En als je 5 of 10 jaar later kneiterhard begint te trainen? Ga je er dan 5 of 10 jaar later aan onderdoor?
Zo nee, ben je op oudere leeftijd de gevarenzone voorbij? Dan komen jeugdtrainers of opleidingsploegen in een heel moeilijk ethisch pakket? Want hunnie (andere rennertjes) trainen nu al wel kneiterhard, dus hunnie worden wel prof. En die van ons niet…
Zo ja, dan is deze oproep, heel cru gezegd, toch enkel uitstel van executie?

0
Jibi 8 oktober 2018 om 12:44

Eenzijdige bezorgdheid artsen als het anderen betreft. Hand in eigen boezem blijft ook anno 2018 nogal eens uit!

Zelden hoor ik artsen zeggen dat deelaspecten in het eigen handelen; dan wel in hun beroepscultuur zorgwekkend zijn. Artsen wijzen overwegend uitsluitend naar andere beroepsbeoefenaren.

1. Recent gingen bezorgde artsen de straat op om mensen te wijzen op de gevaren van het roken. " Maar over de gevaren van de middelen uit het eigen winkeltje hoort men ze nooit"; aldus dissidente forensische arts Selma Eikelenboom.
Eikelenboom: Anti-depressiva zijn super verslavend en super gevaarlijk. Verslavend: Je kunt gemakkelijker van heroïne afkomen dan van de anti-depressiva en net als bij het roken beginnen kinderen er steeds vroeger aan(Ritalin). Maar daarover hoor je artsen niet. Bron: 'Antidepressiva zijn gevaarlijk en zwaar verslavend' | Binnenland | AD.nl
https://www.ad.nl/…/antidepressiva-zijn-gevaarlijk-en-zwaar-verslavend.

2. Bij medische letselschade duurt de afhandeling gemiddeld 6 tot 7 jaar. Na deze voor het gedupeerde slachtoffer energie slurpende periode krijgt men zeer vaak een vergoeding die geen enkel recht doet aan de geleden schade. In het programma Tros radar medische verzekeraars zegt een medisch adviseur van de letselschade advocaten samenvattend: "het gaat om geld…veel geld…om de naam van het ziekenhuis en de naam van de arts. Van enige bezorgdheid om het gedupeerde slachtoffer hoorde ik niets.
Bron:Medische verzekeraars – Radar – het consumentenprogramma van …
https://radar.avrotros.nl › Uitzendingen › Gemist
Een medische verzekeraar is niet zomaar een verzekeraar. Deze verzekeraar wordt door het ziekenhuis ingeschakeld als er sprake is van een mogelijke etc. Daarbij werd aangetekend dat artsen en verzekeraars één club vormen.
Slotopmerking: De bezorgdheid van artsen is pas serieus te nemen als men ook open en eerlijk het eigen handelen viseert en naar buiten brengt en men slachtoffers naar redelijkheid compenseert en de afhankelijkheidspositie van de patiënt terugbrengt naar aanvaardbare en bij de tijd passende vormen.

Voorliggende twee voorbeelden zijn met velen uit te breiden en van bronverwijzingen te voorzien!

0
assen 8 oktober 2018 om 13:02

Jibi, goed zo. Dit is geen overdreven kritisch geluid.
Wanpraktijken tieren vrij welig in de medische wereld, mede door de perverse prikkels. Pharmaceuten hebben er baat bij [gaat om miljarden] als hun medicijnen worden verkocht.
Als je denkt dat Jibi (of ik) maar weer eens bazelen, lees dan eerst maar:

Gøtzsche, P. (2013). Deadly medicines and organized crime. How big pharma has corrupted healthcare. New York (Radcliffe).

Helaas hebben wij er ook mee te maken, want onze doktoren geven ons ook maar al te graag pilletjes waarvan de werking vaak te rooskleurig wordt voogesteld.

0
Grobbel 8 oktober 2018 om 13:03

Mooi staaltje ‘whataboutism’ dit.

0
jooprioolpijp 8 oktober 2018 om 13:06

Kun je specifiek zijn over wat er dan mis is met het handelen van artsen in deze? Men geeft aan dat de test niet perfect is, en dat er een andere factor ook meespeelt – overbelasting. Lijkt me redelijk.

@assen: zoals het er nu staat is het nogal off-topic…

0
assen 8 oktober 2018 om 13:39

@Joop
Ja, je hebt gelijk, niet on-topic geformuleerd, en dat zal gedeeltelijk zo blijven. Om het deels on-topic te maken, artsen zullen geneigd zijn renners middelen voor te schrijven als zij daarvoor worden betaald.

0
jooprioolpijp 8 oktober 2018 om 15:07

@assen
Ben het off-topic roerend met je eens. Schoftentuig in de woorden van Wim de Bie.

0
jooprioolpijp 8 oktober 2018 om 13:14

Ik ben blij dat men zich (eindelijk) deze vraag stelt. Nu nog even hopen dat men de feiten erbij zoekt, b.v. vergelijking tussen verschillende landen, en er dan naar handelt. In de toch al niet erg veranderingsgezinde wielercultuur zal een omslag van kwantiteit naar kwaliteit van trainen (mocht dat idd de aanbeveling zijn) nog niet meevallen.

Voor Romans: kwaliteit van trainen en bewaking van overbelasting gaat uitstekend met computertjes etc. Misschien wel beter dan zonder…

0
ddjong67 8 oktober 2018 om 15:38

in eerste plaats ligt verantwoordelijkheid niet bij de arts. Deze jongen was 23 en je kunt er nog 10 op noemen van rond die leeftijd. Het is ook niet beperkt tot Belgie, hoewel zulke grenzen wel cultuur bepaald zijn. Maar nog steeds geld : Roem is belangrijker dan gezond leven. En als er dan een dood gaat staat heel de sportwereld te jammeren dat het zo erg is .. Hoe hypocriet kun je zijn? Met gescheurde nier amstel gold winnen? Ach … er zijn uitzonderingen, maar volgens mij doet nog steeds 80% van de wielrenners in het profpeloton dingen die ik uit gezondsheids overweging nooit zou doen .. En iedereen vind het blijkbaar wel prima, want er is geen ploeg die het verbied … Als je thyrax gebruik ziet bij schaatsers. En dan wordt er iemand wereldkampioen en dan staan we allemaal te juichen ..oh wat een mooie wereldkampioen. De enige die wat durft te zeggen is tom dumoulin .. en dat probeert de media dan uit te meten.. Verstandig genoeg gaat hij er niet op in, want veranderen gaat er niks en hij bezoedeld alleen zijn eigen naam ermee. Ik zou ouders die overwegen hun kind prof te laten worden serieus te laten bedenken of je zoiets je kind wel aan wilt doen. Echte talenten zijn er altijd … maar er wordt veel te veel gekloot om iets betrekkelijks als roem en eer. Zoiets los je niet op met metertjes en artsen .. maar met mindset.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone