Nys wil verbod op corticoïden voor voorkomen van hartfalen

dinsdag 9 oktober 2018 om 08:46
Nys wil verbod op corticoïden voor voorkomen van hartfalen

foto: PhotoPress.be

Oud-veldrijder Sven Nys doet op sociale media een suggestie hoe jonge renners de kans op hartfalen kunnen verminderen. Dit naar aanleiding van het overlijden van de 23-jarige Jimmy Duquennoy afgelopen weekend, na een hartaanval. Het gebruik van allerlei vormen van het hormoon corticoïden moet volgens Nys worden verboden.

Gisteren al deed Tom Teulingkx, hoofd van de Vereniging voor Sport- en Keuringsartsen, een boekje open. In de Belgische media vroeg hij zich hardop af hoe intensief men jonge renners moet laten koersen.

Sven Nys reageerde op dat artikel. In zijn tweet benadrukt de tweevoudig wereldkampioen cyclocross dat het verbieden van corticoïden niet de enige oplossing is. Het is een begin, aldus Nys. “Het helpt zeker de natuurlijke pijngrens niet te overschrijden.”

Dit artikel delen:

30 Reacties

Grobbel 9 oktober 2018 om 08:50

Edit redactie: Aangepast

vlaamse ardennen 9 oktober 2018 om 08:57

Heeft blijkbaar ervaring met corticoïden.

jooprioolpijp 9 oktober 2018 om 09:02

Denk je niet dat het belangrijker is om vooruit te kijken hoe meer doden te voorkomen zijn dan om achterom te kijken wie er misschien niet 100% puur is geweest´?

vlaamse ardennen 9 oktober 2018 om 10:50

Neen

Stenalic 9 oktober 2018 om 11:29

Zeer zinnig commentaar. Meer ajb!

vlaamse ardennen 9 oktober 2018 om 12:12

Ok.

jooprioolpijp 9 oktober 2018 om 08:59

Edit redactie: Is aangepast

Flanders 9 oktober 2018 om 09:23

Nys is een expert op medisch gebied ,want hij is gans zijn carrierre beste vriend geweest met Dr Leinders ( levenslang geschorste dopingsdokter bij voormalige Rabo ) .

boenk 11 oktober 2018 om 04:40

"Want"… en dus dat is bewijs voor wat je insinueert. Nys heeft 19 jaren op het hoogste niveau gecrost, heeft een enorm gelijklopende carrière uitgebouwd zonder opmerkelijke uitschieters en opmerkelijk weinig wereldtitels (niet bepaald op bestelling gekomen). Van voor hij bij Rabo zat, tot lang nadat hij bij Rabo weg was. Allemaal zaken nogal atypisch voor een dopingzondaar. Maar alles is mogelijk natuurlijk. Nys leefde als een monnik, zelfs op oudjaar lag hij om 22u in zijn bed en dronk hij geen alcohol.

Silent Hill 9 oktober 2018 om 09:35

Hij laat inderdaad uitschijnen dat jonge renners volop aan de cortico’s zitten. Vreemd hoor.

dikkechaap 9 oktober 2018 om 10:00

Eerlijk gezegd volledig in lijn met verwachtingen. Herinner je je bijvoorbeeld de tevergeefse oproep van Pauwels en VdP nog om testresultaten te openbaren net nadat Van Aert zijn jaarlijkse blessure voor het WK had?
Die jonge knullen en hun begeleiding kijken als voorbeeld naar de profs natuurlijk…

Mwielerfan 9 oktober 2018 om 11:21

Hij heeft voor lotto getekend dus dat is iedereen nu vergeten.

LB117 9 oktober 2018 om 09:48

Dit is of een hele rare uitglijder van Nijs of een zeer pijnlijk en zorgelijk bericht..

Het lijkt me dan Sven Nijs gezien z’n verleden het nodige afweet van het “prepareren” voor de koers.

dikkechaap 9 oktober 2018 om 09:53

Zoals ik gisteren al aangaf bij het artikel over Teulingkx, deze mannen weten wat er speelt, en doen terecht een oproep om op de gezondheid te letten.

En @jooprioolpijp:
Het is allebei heel belangrijk. Met terugwerkende kracht straffen is een zeer krachtig middel tegen dopinggebruik. Het zegt namelijk: “jouw dokter beweert misschien dat deze doping niet is op te sporen, maar over 5 of 8 jaar misschien wel, en dan pakken we je alsnog”. Als we daarentegen zondaars uit het verleden steeds blijven beschermen, geven we een tegengesteld signaal af.

jooprioolpijp 9 oktober 2018 om 13:33

Helemaal met je eens. Mijn reactie kwam voort uit ergernis over wat ik dwangmatig zwartepieten zou willen noemen. Het probleem met de corticoïden is wel dat ze (als ik het goed heb) nu toegestaan zijn met niet al te lastig te krijgen attesten. Zie bv Wiggins. Kortom: legaal volgens de letter der wet. Dan heeft achteromkijken weinig zin, je kunt er iets van vinden maar je kunt er niet met terugwerkende kracht iemand ‘op pakken’.

Viktrodriguez 9 oktober 2018 om 09:56

Even alle cynisme over zijn verleden ter zijde. Binnen zijn vakgebied als renner en manager zal hij vast wel een dingetje of twee hebben geleerd op medisch gebied via ploegartsen en andere medische begeleiders. Daarnaast in die hoedanigheid en zijn aanwezigheid bij wedstrijden vast wel een en ander opgevangen binnen het netwerk van zijn sport.

ebl 9 oktober 2018 om 10:12

Is er een keer iemand van binnenuit die verteld waar het op staat, reageert iedereen ineens zo??

Ja, Nys heeft gelijk. Ja, Nys weet waarover hij spreekt. Ja, kappen nou met de koppen in het zand steken

Romāns Vainšteins 9 oktober 2018 om 10:12

Ik zie het juist niet niet als uitglijder maar meer als dappere stap om een onderhuids probleem op te lossen, zo op het eerste oog. Uiteraard staat hier tussen de regels door dat hij er pap van at maar ipv gangbaar op Twitter te oo’jee’en tilt ie een putdekseltje op.

So far hup Nys dus !

teunster 9 oktober 2018 om 10:46

Exact.

LB117 9 oktober 2018 om 11:13

RV, ik zie dit ook niet als een uitglijder van Nijs maar ik vroeg mij af of hij echt een tipje van de sluier op wil tillen om de omerta te doorbreken..

Zoals eerder gezegd weet Nijs wel waar de klepel hangt en is deze reactie alleen maar te prijzen.

EddyB1958 9 oktober 2018 om 11:05

Het zijn niet alleen de renners/rensters die in wedstrijdverband koersen,ook binnen de grote groep wielertoeristen zijn er die elkaar willen overtroeven en naar hulpmiddelen grijpen,hoor.

LB117 9 oktober 2018 om 11:12

Welke andere conclusie moet ik trekken uit deze opmerking?
De Pot Belge gaat ook rond onder de wielertoeristen? Dat maakt het feit dat nu de zoveelste jonge prof is gestorven minder erg?

Mwielerfan 9 oktober 2018 om 11:23

En die hebben vaak geen enkele medische keuring of begeleiding dus nog gevaarlijker

Romāns Vainšteins 9 oktober 2018 om 11:55

Idioten idd. Ik zei het al in het overlijdenstopic, doe anders even normaal en rij gewoon wat langzamer.

girardengo 9 oktober 2018 om 12:34

Bizar ja. Mensen maken elkaar gek en jutten elkaar op, zodat zelfs dat wat als ontspanning bedoeld is een topprestatie moet worden.

Jacco van Stierop 9 oktober 2018 om 12:47

Inderdaad, je zou versteld staan, als je erop gaat controleren, wat je allemaal niet aan doping tegenkomt (ook mechanische) bij die Gran Fondo’s. Daarmee vergeleken zijn de profs kleine jongens.

Haanaf 9 oktober 2018 om 12:00

Dit doet mij ook denken aan het verhaal ovet het gebruik van schildklierhormonen in de Nederlandse schaatssport.

Deze staan weliswaar niet op de dopinglijst maar zouden worden gebruikt om af te vallen en beter te presteren. Het gebruik van dit hormoon heeft invloed op je hartfrequentie. Je kunt er ultiem dus ook een hartinfarct van krijgen.

Het gaat hier on levothyroxine cq. Thyrax.

Het zou mij niet verbazen als deze middelen hun weg ook gevonden hebben naar het wielrennen.

girardengo 9 oktober 2018 om 12:29

Het zou me niks verbazen als schaatsers en wielrenners hetzelfde gebruiken, maar schaatsers hebben tot nu toe de schijn hebben hoog weten te houden – wat steeds minder goed lukt – dat zij alle middelen vermijden. Ik herinner me een interview met een bekende elfstedentochtschaatser die vertelde dat zijn vluchtmakker hem in die tocht (ik denk jaren vijftig) pillen aanbod, waar hij heel hard van zou kunnen gaan rijden. Hij nam ze niet aan omdat hij het wantrouwde.

Sonsbach Allstars 9 oktober 2018 om 14:29

Is toch alleen maar toe te juichen wat Nys hier zegt? Hij vindt dat iets doorbroken moet worden tbv de gezondheid van renners. Bovendien hebben wij als volgers waarschijnlijk geen weet van wat er allemaal gebeurt. Wat mij betreft komt er ook een openbaar register over medicijngebruik en TUE’s. Dan is voor iedereen te zien wie met wat rondrijdt en wie er onverantwoord bezig is.

ddjong67 11 oktober 2018 om 19:15

@vainstains .. oh wat een dappere stap … sorry, ik zou niet weten of ik het serieus moet nemen of erom moet lachen of in tranen uit moet barsten … doe es een eerlijke schatting van het aantal renners van de junioren die in de top 20 staan en beloften in de top 100 en profs (ct,pct, wt) die nog NOOIT een pijngrensverleggend middel genomen hebben in hun carriere .. ik ben bang dat je heeeeel weinig renners overhoud ….

het is aan de renners zelf om over hun leven en welzijn te waken in de eerste plaats. .. Als je alleen al naar aspirine en paracetamol gebruik kijkt en nog niet te hebben over opiumaten (tramadol in consorte) …

en als je diep in het fietsen zit, dan weet je net zo goed als ik dat het zowel in begeleiding als de renners zit … ik geloof er geen barst van dat als je slikt dat je per direct de laan uitvliegt (en dan niet slikken van de dopinglijst maar slikken van een ethische lijst …)

Ik zou zeggen Sven, doe bij je eigen ploeg een regel in het contract dat begeleiding inspectie kan houden voor koersen en dat als er iemand gepakt wordt met iets wat overduidelijk in de duistere hoek zit per direct de laan uit gaat … Dan maak je een punt. Daar zou ik diep respect voor hebben. Hetzelfde voor bijv nationale selecties …

Headlines

Materiaalzone

Populair