Belgian Cycling verwittigt organisatoren: “Teams laten betalen om te starten, kan niét!”
©Cor Vos
vrijdag 8 maart 2019 om 17:28

Belgian Cycling verwittigt organisatoren: “Teams laten betalen om te starten, kan niét!”

Belgisch bondsvoorzitter Tom Van Damme heeft vorige week een brief verstuurd naar de organisatoren van Belgische wielerwedstrijden met de uitdrukkelijke vraag om ProContinentale en Continentale teams niet meer te laten betalen om te starten in Belgische wedstrijden op de UCI-kalender.

Het was Peter Bauwens, ploegleider van het cotinentale Tarteletto-Isorex, die onlangs de kat de bel aanbond. Bauwens vertelde aan WielerFlits not amused te zijn dat zijn team – via de verplichte aankoop van VIP-tickets – moest betalen om deel te nemen aan een aantal wedstrijden.

“Teams hebben plichten, maar ook rechten”, aldus Bauwens toen. “Dit loopt de spuigaten uit en die praktijken moeten stoppen.” De Oost-Vlaamse teammanager klopte met zijn frustratie ook aan bij Belgian Cycling en lijkt nu toch zijn gram te halen. Vorige week schreef voorzitter Tom Van Damme de organisatoren aan met de vraag om te stoppen met die praktijken.

“Praktijken druisen in tegen reglementen”
“Er is mij ondertussen vanuit verschillende hoeken bevestigd dat ProContinentale en Continentale ploegen te pas en de onpas verplicht zouden worden te betalen om in de Belgische wedstrijden van de UCI-kalender te kunnen starten. De betaling zou ter plaatse gebeuren en/of op factuur.  Ik zie mij verplicht om verder op deze problematiek in te gaan en bovendien heeft de UCI mij hierover ondertussen ook aangesproken. Deze praktijken druisen immers in tegen de geldende UCI-reglementering en de reglementen van Belgian Cycling.”

Van Damme herinnert er de organisatoren aan dat de WorldTour en HC-wedstrijden in het kader van de nakende reform 2020 aan het einde van dit jaar grondig geëvalueerd zullen worden. “Het spreekt voor zich dat de hogervermelde inbreuken een belangrijke rol in de beoordeling zullen spelen. Belgian Cycling en de UCI vragen de ploegen om er ons onmiddellijk van op de hoogte te brengen indien zij met deze praktijken geconfronteerd zouden worden.”

Prestige
De brief wordt afgesloten met de melding dat Van Damme ervan overtuigd is dat de organisatoren het prestige van de Belgische wielersport door deze werkwijze niet in het gedrang willen en mogen brengen.

Zo haalt Bauwens toch zijn gram, al is het probleem uiteraard niet helemaal opgelost. “De organisatoren blijven natuurlijk wel de keuze hebben wié ze uitnodigen”, aldus de teammanager. “De wielerbond kan hen niet verbieden om eventueel voorrang te geven aan buitenlandse teams. Maar dit is toch al een stap in de goede richting.”

RIDE Magazine
10 Reacties
Sorteer op:
8 maart 2019 18:02
Heb je potverdorie met veel moeite een wielerploeg op de been weten te krijgen, en dan nog eens geconfronteerd worden met versleutelde manieren (VIP kaarten !!) om te mogen starten in een koers.
Organisatoren kunnen het proberen natuurlijk, maar wanneer dit een verdienmodel gaat worden zal het op die manier gemeengoed worden.
Weet niet hoe dit in andere sporten geregeld is ?
8 maart 2019 18:13
Welk een enorm zwaktebod is het om de nationale bond een naam te geven in de Engelse taal. Losers
    8 maart 2019 18:26
    Hiermee voorkomen ze dat ze moeten kiezen tussen de Franse en de Nederlandse taal
    8 maart 2019 23:14
    Je hebt aparte bonden voor Vlaanderen en Wallonie.

    Wielerbond vlaanderen en Federation Wallonie bruxelles.
    Over heel belgië hebben ze voor de engelse naam gekozen, Belgian Cycling.

    Snap je probleem niet.
8 maart 2019 19:17
Dat is reclame, totaal niet vergelijkbaar.
8 maart 2019 20:19
En er is geen link tussen cofidis reclame in Vuelta en hun constante deelname?
8 maart 2019 23:17
Als Roompot ineens de Giro gaat sponsoren dan mogen hun die ook wel rijden hoor. Is niet zo gek.

Gaat hier om VIP-kaartjes.
8 maart 2019 23:36
@reusjen. Denk je dat die organisatoren de opbrengst van die vip-pakketten inboeken als "terugbetaling kosten voor deelname" ? Niet naiëf zijn hé. Zij boeken dit in als opbrengst voor publiciteit. En wat kan daar mis mee zijn ?
Met Bauwens zijn ploegske ga je je viptent niet vol krijgen.
8 maart 2019 23:51
Alles is er mis mee als het verplicht wordt bij deelname.
9 maart 2019 09:41
@Mwielerfan. Ik denk dat je beter naar het jeugdwielrennen gaat kijken ipv UCI-wedstrijden. Bij de jeugd kan de organisator nog rondkomen met de steun van de plaatselijke bakker en beenhouwer. Door de hoge UCI-verplichtingen al lang niet meer. Geen enkele ploeg wordt trouwens verplicht om deel te nemen. En als sommige ploegen vip afnemen dan is de keuze rap gemaakt.

Reacties zijn gesloten.