Belgen en Nederlanders met Spelen in het achterhoofd naar Lombardije

vrijdag 2 oktober 2015 om 14:36
Belgen en Nederlanders met Spelen in het achterhoofd naar Lombardije

Naast de strijd om de overwinning, staat er in de Ronde van Lombardije voor een aantal landen nog wat meer op het spel. De landen die na dit slot van het WorldTour-seizoen in de top-vijf van de ranking staan, mogen vijf renners naar de Olympische Spelen van 2016 sturen. België staat momenteel vijfde, maar is nog verre van zeker.

Het zou wel eens een koers binnen de koers kunnen worden, met name tussen Nederland en België. Nederland staat namelijk slechts 57 punten achter op de Belgen en kan met een goed optreden in Noord-Italië zomaar over de Belgen heen springen. De Belgische renners die zondag aan de start staan, weten volgens hun bondscoach wat er op het spel staat.

“Ze weten wat het belang is”, liet de Belgische bondscoach Carlo Bomans weten aan Sporza. “Nederland en misschien ook Frankrijk zijn onze concurrenten. Ze moeten ons maar voorbij zien te geraken.”

[poll id=”122″]

Dit artikel delen:

33 Reacties

Bertvd 2 oktober 2015 om 14:53

Van Nederlandse kant nog geen reactie?

Ik zie wel een mooie deal: NL de zege, België de meeste punten.

bvbal79 2 oktober 2015 om 14:59

Hoeveel mag je er dan…3????

Arry1337 2 oktober 2015 om 15:00

Ik denk niet dat dit echt speelt bij de renners, ze zullen ongeacht dit hele gedoe gewoon zo goed mogelijk willen finishen. Daarna zal de uitslag uitwijzen wat het word. Verder denk ik ook niet dat het een heel groot verschil zal maken voor de kansen op winst voor de Belgen of Nederlanders mocht er een 5e man mee kunnen doen, aangezien de topfavoriet toch niet uit onze landen zal komen. Het zal waarschijnlijk voor Gesink, Poels, Mollema, Dumoulin, Wellens, en anderen toch een kwestie van volgen zijn tot de finale.

rahimns 2 oktober 2015 om 15:02

@Arry1337 met die kleinere ploegen lijken de kansen juist weer iets groter als je een renner meer mag meenemen. De wedstrijd op zich is al lastig en zal moeilijk te controleren zijn. Dus het kan wel degelijk een voordeel zijn.

Arry1337 2 oktober 2015 om 15:08

Wanneer de wedstrijd moeilijk te controleren zal zijn, zal dat met een man meer ook zo zijn. Het voordeel is dan dat wanneer je een mannetje vooruit stuurt je ervoor zorgt dat je niet hoeft te achtervolgen. Maar ik denk dat er sowieso niet snel naar de Nederlanders gekeken zal worden mochten ze er niet bij zijn, ze kunnen gokken en wachten. Al is er inderdaad wel voordeel bij om dat extra mannetje te hebben, bij nader inzien.

Koersmaniak 2 oktober 2015 om 15:19

Mannetje meer betekent ook een mannetje meer die voor een ontsnapping kan gaan. Door de kleinere ploegen is het ook realistischer dat die wegblijven, zie Londen.

bvbal79 2 oktober 2015 om 15:23

Leuk zo weinig renners per land, maar op dit parkoers met 143 man waarvan een groot deel uit exotische landen blijft er weinig over denk ik.

123poetertjes 2 oktober 2015 om 15:23

Lombardije heeft m.i. meer status dan de Olympische Spelen, dus ik hoop niet dat renners met dat in het achterhoofd hun ploegmaten gaan nakken ten bate van een landgenoot voor een plekje extra op de Spelen.

LieuwePieter 2 oktober 2015 om 16:02

winnen van Lombardije meer status als Olympisch kampioen worden??
Ik dacht het niet

Purito 2 oktober 2015 om 16:04

@LieuwePieter
Het blijft toch een beetje een gekuntseld gegeven, een Olympische titel in het wielrennen. Het blijft Sammy's grootste overwinning bijvoorbeeld, maar ik begrijp poetertjes wel. Een Lombardije spreekt mij ook meer tot de verbeelding. Al is het niveau op een OS hoger.

Maar een monument blijft toch een monument.

řezník 2 oktober 2015 om 16:12

@Purito

Dus wat wil je nu zeggen? Een Olympische titel is iets wat in de hele wereld aanspraak heeft en is ook maar 1x in de 4 jaar dat je er kans op maakt. Een monument heeft alleen aanspraak bij de Wieler liefhebbers. Olympisch goud is gewoon heel speciaal en voor weinig weg gelegd.

Kwouter 2 oktober 2015 om 16:13

belgie nemen veel meer kanshebbers mee, dan nederland en frankrijk.
Dit hebben ze wel binnen.

Wheely 2 oktober 2015 om 16:15

Voor een renner als Kelderman of Slagter kan dit het verschil maken tussen wel of niet deelnemen aan de OS. Als ze hier een resultaat rijden vertaalt dat zich in punten wat weer leidt tot de mogelijkheid geselecteerd te worden. Aangezien de OS wegrit net als Lombardije een eendagswedstrijd voor klimmers is vind ik dit wel een leuk gegeven. De mannen die meewillen zullen dat zelf moeten versieren en als ze volgend jaar meer kans willen maken kunnen ze daarvoor nu de eerste stap zetten.

Purito 2 oktober 2015 om 16:27

@reznik
Ik zeg toch niet dat het een alledaags ‘koerske’ is?

Sure, heel erg bijzonder. Maar ik redenaar vanuit het wielrennen, en dan vind ik een monument gewoon meer galm en lading hebben. Maar dat komt puur omdat koersen als Lombardije, San Remo, Luik, Roubaix en Vlaanderen het wielrennen (mede) gevormd hebben.

De OS zijn pas sinds de jaren 90 echt serieus te nemen. Ja, onze Hennie won hem, maar er staan voornamelijk renner op waarvan ik denk: Wie?

petoi 2 oktober 2015 om 16:34

Dat aanzien van de OS komt ook alleen maar omdat maar eens in de 4 jaar is en commercieel dus niet interessant is. Glorie vergaat snel in de wielerwereld dus 1 overwinning telt eigenlijk niet of gaat iemand mij nu vertellen dat Zaugg een betere renner is dan GVA?

Tutu888 2 oktober 2015 om 16:35

@Purito
Dat laatste is natuurlijk ook omdat pas vanaf 1996 de OS open staan voor wielerprofs. Daarvoor toch voor Oostblokkers op de erelijst en net als bij het WK voor amateurs renners die het daarna niet gemaakt hebben bij de profs.
En met Richard, Ullrich, Bettini, Sammy Sanchez en Vino staat er toch een behoorlijke erelijst sinds 1996.

Romāns Vainšteins 2 oktober 2015 om 16:36

Laatst opperde iemand dat in een Olympisch jaar dat automatisch het WK zou moeten zijn. Zelfde kleuren dus waarom niet? Prima idee en al helemaal wanneer die zandbak-shuffle ermee gewipt kan worden.

řezník 2 oktober 2015 om 16:37

@Purito

Als je eens rustig de tijd neemt om te lezen kom je erachter dat je tweede post hetzelfde is als wat ik zeg. Alleen bekijk ik het ook nog vanuit het complete wereld perspectief. Kortom, puur voor de wieler liefhebbers zegt een monument inderdaad zeer waarschijnlijk meer dan os.

Purito 2 oktober 2015 om 16:42

@reznik
Ik begrijp alleen je posts niet. Ik ontken ook niet dat de OS geen grote wedstrijd is. Hartstikke chique en big. Ik vind alleen Lombardije (of elk ander monument) mooier om op je erelijst te hebben ;)

@Tutu888
Zeker, dat speelt ook mee. Maar ja, je hebt al een WK. Ik vind dan zo’n OS een beetje overbodig. Zo voel ik dat gewoon, ik weet niet waarom.

řezník 2 oktober 2015 om 16:48

@Purito

Het komt hier op neer. Met een gouden medaille op de olympische spelen heb je overal te wereld aanspraak, omdat iedereen de OS wel kent. Met een monument overwinning heb je eigenlijk alleen aanspraak bij de mensen die enige kennis van wielrennen hebben. Zie je het verschil? Gewoon een kwestie van perspectief.

Purito 2 oktober 2015 om 16:54

@reznik
Ja, maar ik heb ook nooit gezegd dat dat niet zo is. Volkomen met je eens.

Het ging mij meer om het feit hoe ik als wielerfan een monument plaats t.o.v. een OS.

Romāns Vainšteins 2 oktober 2015 om 16:59

Zullen we anders ook nog even ‘wereldtopper’ definieren? :)

Ik denk dat er niet zo heel ontzettend veel verschil tussen de allure zit. OS wellicht een beetje meer maar zeker niet meer dan WK of PR.

řezník 2 oktober 2015 om 16:59

@Purito

Uiteraard jij bent als Ancien ook alleen op de wereld ;)

Purito 2 oktober 2015 om 17:06

@RV
Nou, Roman Vainsteins was zeker geen wereldtopper.

Lekker snel klaar zijn we. Heerlijk. Niet? ;)

HoofdIsVrij 2 oktober 2015 om 17:16

Irritant dat ik soms af en toe op mijn telefoon een heel bericht typ en dat dan niet door komt.

Maar uiteraard is binnen het wielerpeloton de OS titel veel meer waard dan het winnen van Lombardije. Renners richten hun hele seizoen in op de OS, niemand richt zijn hele seizoen in op Lombardije.

Je wint een medaille voor je natie, wordt gehuldigd, bent in het Olympisch dorp, er zijn ceremonies etc. Het enige wat er minder aan is in vergelijking met het WK is dat er geen trui is, dat moet je dan maar compenseren met een goude helm, fiets. Vino heeft alleen de OS titel enigszins beschadigd.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair