Bedreigingen voor ploegleiding na niet-selectie Quinten Hermans: “Situatie uit de hand gelopen”

Bedreigingen voor ploegleiding na niet-selectie Quinten Hermans: “Situatie uit de hand gelopen”

© Nico Dick

donderdag 30 juni 2022 om 07:30
Interview

De relatie tussen Quinten Hermans en zijn team Intermarché-Wanty Gobert is helemaal verzuurd. Dat blijkt uit een gesprek met Aike Visbeek (links op de foto) in Kopenhagen, waar vrijdag de Tour van start gaat. Hermans’ reactie op zijn niet-selectie voor de Tour maakt het volgens de performance manager alleen maar erger. “Hilaire Van Der Schueren krijgt zelfs bedreigingen op Facebook. Vind je dat nog normaal?”

Voor Quinten Hermans was de Tour de France een van zijn hoofddoelen van het seizoen. Maar de nummer twee van Luik-Bastenaken-Luik werd in extremis uit de selectie van Intermarché-Wanty Gobert geweerd. En dat verliep niet zonder slag of stoot. In Kopenhagen reageert performance manager Aike Visbeek voor het eerst. Behoorlijk geëmotioneerd zelfs. “Dit komt niet uit de lucht vallen”, zegt Visbeek. “De situatie was al slecht.”

Wat bedoel je daarmee, Aike? Wij dachten dat jullie tevreden waren met Hermans’ tweede plek in Luik. En met zijn prestatie in de Baloise Belgium Tour.
“Sportief waren we dat ook. Maar jullie hebben de situatie van de voorbije winter toch gezien en gehoord? Sponsor Tormans die opstapt, lange contractonderhandelingen. Dat heeft zijn gevolgen.”

Twee weken geleden praatten jullie nog over een contractverlenging…
“Precies. En dat proces duurde lang, heel lang. Dat zorgde voor de nodige onduidelijkheid en daar hebben meerdere mensen een slecht gevoel bij. Natuurlijk waren we blij met zijn overwinning in de Ronde van België, maar we bleven wel achter met vraagtekens. Waarom het allemaal zo gelopen is. Iedereen zal daar zijn verantwoordelijkheid en zijn aandeel in hebben. Ook Quinten Hermans. Maar hij kijkt niet echt in eigen boezem.”

Wat ik bedoel: hij vertrekt naar Alpecin-Deceuninck. Stel dat hij verlengt bij jullie, mag hij wellicht wel mee naar de Tour.
“Het gaat niet over welke beslissing hij heeft genomen, wel over hoe het hele proces is verlopen.”

Wat heeft jou dan vooral gestoord?
“Ik wil niet in de ik-vorm spreken. Deze beslissing is niet door mij genomen, maar door de groep. De groep heeft beslist dat dit geen goede situatie is om drie weken te presteren in de Tour de France. We kunnen niet doen alsof er niets in gebeurd. We wilden die gevoelens en emoties niet meenemen.”

Wat heeft jullie dan vooral gestoord?
“We zijn hier acht maanden mee bezig geweest. Jean-François (Bourlart, manager, rechts op de inzetfoto, red) kan daar meer over vertellen, maar als we hem bijvoorbeeld een voorstel doen, dan kunnen we dat aanbod niet aan een ander doen. We hebben maandenlang potentiële vervangers aan het lijntje gehouden, wachtend op een antwoord. Op een gegeven moment zijn die alternatieven weg en zitten we in een situatie dat we plots opnieuw op de markt moeten.”

Zijn er fricties tussen Quinten Hermans en de ploegmaats?
“Dat heeft hier niets mee te maken. Nee, die zijn er niet. Maar vorig jaar namen we ook renners naar de Tour mee die ons zouden verlaten. Op een gegeven moment begon dat wel te wrijven, omdat de inzet leek te verzwakken. Nu, daar twijfel ik nog niet aan. Er is gewoon sprake van te veel emoties. Na de Ronde van België hadden we een meeting met de ploegleiding, waarin iedereen zijn verhaal kon doen. Niemand begrijpt de situatie echt goed. Op de duur werd iedereen op iedereen boos. Dat is geen goed begin van de Tour.”

Alexander Kristoff en Andrea Pasqualon vertrekken ook.
“Nogmaals, het gaat over de manier waarop. Hoe het hele verhaal is gelopen. Bij andere renners zijn de tijdlijnen kort geweest, is er heel duidelijk gecommuniceerd. Dat was niet het geval bij Quinten.”

Intermarché-Wanty Gobert op de ploegvoorstelling in Kopenhagen – foto: © Nico Dick

Prestatiegewijs is zijn niet-selectie wel een verlies voor de ploeg. Meerdere aankomsten zijn op zijn lijf geschreven.
“Ja, dat is waar. Maar ons sterke punt is onze goede sfeer om tot prestaties te komen. En dat doe je niet altijd met je beste acht renners. Je gaat renners selecteren die drie weken goed samen kunnen presteren. Ja, Quinten was sportief een meerwaarde, maar het gaat over het hele plaatje. Niet over zijn individuele kwaliteiten.”

Hier komen jullie als team toch ook niet goed uit?
“Vind je dat?”

Het kan een momentopname zijn, maar dit lijkt wel een smetje op een geweldige eerste helft van 2022.
“Dat vind ik niet. Kijk, Jean-François is aan andere sponsors ook moeten gaan uitleggen waarom Tormans wilde vertrekken. Er zijn misschien deuren dichtgegaan die waren opengegaan als dit niet gebeurd was. Daar heeft ook Quinten Hermans zijn verantwoordelijkheid in. En oké, de timing is niet goed, maar wij hebben hem in november al gewaarschuwd, net om dit te voorkomen. Je hebt zijn reactie gelezen. Dat was zelfs een persoonlijke aanval op mij. Ik vind het nogal wat, hoor. Alsof ik dit alleen beslist heb.”

Volgens Hermans zijn bepaalde ploegleiders het in elk geval niet eens met de keuze hem thuis te laten.
“Ik heb alle ploegleiders gesproken. Ik weet wat ze gezegd hebben en wat ze er van vinden. Maar die hebben uiteraard ook in de wedstrijden gezeten waarin Quinten heeft gepresteerd en hebben respect voor die prestaties. Maar we moeten wel normaal blijven doen. Wat hij bijvoorbeeld nu in de media heeft verteld, vind ik niet normaal.”

“Hilaire Van Der Schueren, die 74 jaar is, krijgt bedreigingen via Facebook. Vind je dat normaal? Als je dat als renner in de media nog gaat aanwakkeren met bepaalde uitlatingen… Ik vind dat nogal wat. De situatie is op die manier uit de hand gelopen.”

Jullie krijgen ook de kans te zeggen wat er gebeurd is.
“Wil je nu dat ik een gedetailleerde tijdlijn maak? Inclusief alle gespreksopnames van de voorbije weken en maanden? Uiteindelijk is en blijft het een proces waar een aantal mensen niet blij mee zijn. En dat heeft zijn gevolgen.”

Heeft het nog verdere consequenties voor Hermans en zijn programma?
“Daar gaan we de komende weken naar kijken. Nu ligt de focus op de Tour. Met Louis Meintjes ambiëren we een toptienplaats in het klassement, met Alexander Kristoff een eerste ritzege in de Tour. Dat zijn onze twee kopmannen.”

Dit artikel delen:

92 Reacties

VerstandOpNul 29 juni 2022 om 17:29

Al met al toch best een smakelijk relletje voor die paar dagen tot de proloog begint..

0
Mwielerfan 29 juni 2022 om 18:14

In November al gewaarschuwd, klinkt alsof heel veel oneigenlijke druk is gelegd op hermans. En een contract aanbod kun je prima een maand geldig maken, dus waarom zou je dat oneindig maken als dat tot problemen leidt? Verder erg vreemd dat juist een traditionele teamleider als hilaire niet snapt dat alles rond de tour beklonken wordt. En ooh ja renners mogen voor 1 augustus niet tekenen dus hoezo is het een verwijt als ie daarvoor niet 100 procent duidelijk is? Het moge duidelijk zijn dat de ploegleiding van wanty heel emotioneel is hierin, maar er is niks gedeeld dat hun handelen logisch zou maken. Alsof het een probleem gaat zijn als hermans voor zichzelf rijdt, dat zou hun tactiek juist moeten zijn. Taco is goed maar lage heuvel etappes leiden in giro en Vuelta veel vaker tot vlucht overwinningen dan de tour. En Kristoff gaat die massasprints in dezelfde etappes ook niet winnen van van aert en Vd poel

0
Lalsacien 29 juni 2022 om 18:25

De waarheid zal ergens in het midden liggen. Lijkt mij duidelijk dat er voorlopig veel uit emotie wordt gereageerd.

0
MarcoPantani 29 juni 2022 om 18:48

Ik vind het chique dat Visbeek toch Kristoff en Pasqualon meeneemt en zeer legitiem om Hermans thuis te laten. Visbeek heeft principes en beloont wie zijn team goed behandelen en maakt andere keuzes voor renners die hen aan het lijntje houden.

0
Marcus Aurelius 30 juni 2022 om 12:42

De enige reden waarom Pasqualon en Kristoff er wel bij zijn, is dat men, in tegenstelling tot Hermans, geen enkele interesse had om hun contract te verlengen …

0
MarcoPantani 29 juni 2022 om 18:49

En dan nog te bedenken dat 3 weken met vrienden op reis sowieso al een uitdaging is, laat staan dat er eentje 3 weken over z’n ex gaat zitten zaniken. Lekker thuis laten die Hermans, gas geven in Frankrijk en er een positieve en succesvolle Tour van maken

0
Valvuillerdemoz 29 juni 2022 om 18:52

Hoezo gaat de performance manager eigenlijk zo emo lopen doen over contractzaken?
Sowieso niet echt de-escalerend, deze aanpak van Aike. Hij zou als onderdeel van de ploegleiding toch wijzer moeten zijn in zo'n conflict?

0
Marcus Aurelius 30 juni 2022 om 12:39

Blij vast te stellen dat er nog iemand zich vragen stelt bij het takenpakket van de performance manager. Dacht al dat ik de enige was.

0
RefleX 29 juni 2022 om 19:19

Een super goed kritisch maar toch objectief interview. Veel vragen die een alinea opriep bij mij werden gelijk in de alinea erop gesteld.

Wel een behoorlijk laf en tegenstrijdige uitleg voor de niet selectie. "De groep heeft besloten" echter toch enkel argumenten verzinnen die uit de ploegleiding komen met hun onderhandelingen en vervolgens zelfs aangeven dat de groep geen probleem heeft met hem. Als daarintegen met "Groep" de ploegleiding wordt bedoeld is het nog steeds een vreemde uitleg. In feite zeggen ze daarmee "Bedankt voor je geïnvesteerde geld sponsor echter vanwege ons gebrek aan professionaliteit kunnen we niet functioneren nu we in onze eer zijn gekwetst. Hierdoor zullen we de renner die de meeste exposure en dus "Return on Investment" zal geven thuis laten.

Het komt er voor mij gewoon op neer dat de ploegleiding in hun eer gekwetst is en hem als spil in het web zien voor de situatie deze winter. Ze kunnen hem op deze manier mooi terugpakken. Smerige ploeg waar ik niet meer voor kan juichen in elk geval. Niet dat ze daar wakker van gaan liggen.

0
AdZ 29 juni 2022 om 20:36

Wat een rukverhaal!

Er ligt een voorstel voor een contract vanuit de ploeg bij Hermans en dan duurt t X maanden voordat Hermans reageert. Waardoor Aike & co potentiële vervangers aan het lijntje moeten houden.

Hoezo heb je geen einddatum op je "offerte" geplakt? En dan de ander de schuld geven dat t te lang duurt en dat zo uitventen? Erg onprofessioneel. Gauw weg daar Quinten!!

0
jimmen 29 juni 2022 om 20:41

Wat zegt die visbeek hier nou eigenlijk, hoe moet je hier nou uit opmaken wat er aan de hand is? Wat een geval praat veel, zegt weinig. Wat een wirwar aan geëmotioneerde brabbel antwoorden.

0
klootje kriekeljon 29 juni 2022 om 21:01

Helemaal eens met Pietspeed. Alles tegen elkaar af zettende lijkt het dat Aike Visbeek niet zo goed met de harde realiteit van onderhandelingen om kan gaan en het dan soms persoonlijk maakt.
Los daarvan kun je als ploeg ook tegen een renner die blijft uitstellen zoiets zeggen als: dit is nu onze deadline, daarna zullen we op andere opties als versterking voor gaan sorteren.

Verder even een pluim naar Nico Dick. Echt een versterking gebleken, meer dan dat.

0
djerkson 29 juni 2022 om 22:35

Ja, dikke pluim, echt! In bepaalde Vlaamse media doet Hermans nog een wederwoord, wat de zaken nog wat meer in perspectief plaatst. Hij heeft het oa over een karaktermoord. Vermoedelijk zal hij niet meer veel worden opgesteld.

0
Mathieu van der Evenepoel 29 juni 2022 om 21:53

Ik denk dat Quinten niet genoeg cooperation heeft getoond volgens Aike. Aike kan het weten, want hij heeft nog bij DSM gewerkt in een grijs verleden

0
Marcus Aurelius 29 juni 2022 om 23:44

Met Kristoff een ritzege ? Kom nu … Als Pasen tijdens de ronde valt misschien … Er zijn tien snellere spurters dan hem, dan win je geen rit. Wat Hermans betreft, ze hebben maanden geprobeerd om hem te doen tekenen. Ben je dan verplicht om te tekenen of zo ? Hij heeft dit jaar een contract om zijn job te doen, en dat wordt hem belet. Dat is verre van correct. Alle krediet die ze als ploeg hebben opgebouwd dit jaar in één keer helemaal weg. Veel succes voor hen om een andere renner met niveau te laten tekenen. Die zal wel twee keer nadenken als hij dit toneelstuk ziet.

0
Merlinappa 30 juni 2022 om 07:39

Kristoff kan op meerdere manieren etappes winnen, zelfs solo.

Wat Hermans betreft: je bent ook niet verplicht om hem op te stellen als ploeg. Zijn job is fietsen, niet de Tour de France fietsen. Hij wordt dus niet in zijn werk belet.

0
Blackcanyon 30 juni 2022 om 05:11

Laat ze lekker vreedzaam goed in de berm achter een hek bij de Tour met een Quintenvlaggetje demonstreren. Maar niet dreigen en ook geen Omi-opi bord.

0
vluggejapie 30 juni 2022 om 08:19

Iedere situatie waarin sportieve argumenten niet doorslaggevend zijn in het wel of niet opstellen, lijkt mij een falen van de performance manager. Hermans had duidelijk een goede vorm te pakken. De bedreigingen zijn niet goed te praten maar het sentiment waaruit ze voortkomen is begrijpelijk.

0
LeoR 16 30 juni 2022 om 12:00

De bedreigingen komen ook niet van Hermans, maar van zijn fans. Ze zijn dus eerder een reactie op het “falen van de performance manager”, en in die zin kan je ze dus meer toeschrijven aan Aike dan aan Quinten.

0
Bontempi1962 30 juni 2022 om 09:38

Visbeek geeft nergens concreet antwoord op. Terwijl er toch aardig doorgevraagd wordt.

0
LeoR 16 30 juni 2022 om 11:49

Doen mensen zonder argumenten dat niet meestal? Het zou hem sieren mocht hij zeggen "Mijn grote ego is gekrent, en daarom neem ik wraak en wentel ik mezelf in een slachtofferrol", maar in de plaats ervan draait hij maar wat rond te pot. Hoe dan ook, het resultaat is hetzelfde: Aike komt hier niet zo goed uit.

0
LeoR 16 30 juni 2022 om 11:40

” Hier komen jullie als team toch ook niet goed uit? “Vind je dat?” ”

Nadat je 5′ eerder iemand hebt verweten niet echt in eigen boezem te kijken.

0
  • 1
  • 2

Net binnen

Populair

Materiaalzone