Bauke Mollema: “Bedoeling om meteen tijd te verliezen”

donderdag 6 mei 2021 om 09:19
Bauke Mollema: “Bedoeling om meteen tijd te verliezen”

foto: Cor Vos

Bauke Mollema wil echt werk maken van zijn doel om etappes te winnen in de Giro d’Italia. De Nederlandse klimmer van Trek-Segafredo is van plan om al vroeg achterstand op te lopen, zodat hij makkelijker de vrijgeleide krijgt. “In een vlakke rit ga ik mij niet laten lossen, maar het is de bedoeling om meteen op achterstand te komen”, vertelt hij aan de podcast In het Wiel.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

“Ik ben er wel klaar voor, denk ik. Conditioneel heb ik alles gedaan wat ik wilde doen. De trainingen zijn goed verlopen en ik sta waar ik wilde staan. De week na Luik heb ik niet heel veel gedaan. Het weer was ook wat slechter”, legt de 34-jarige inwoner van Monaco uit.

Mollema weet al lang wat zijn doel is voor deze Giro. “Heel simpel, een etappe proberen te winnen. Het is wel de bedoeling om meteen tijd te verliezen. Ik ga zeker niet stressen de eerste dagen. In een vlakke rit ga ik mij niet laten lossen, maar het is de bedoeling om meteen op achterstand te komen. Dan krijg je ook ruimte om in die ontsnapping te gaan. In de eerste week is al een lastige finish, als je daar niet voluit gaat kan je zomaar vijf minuten verliezen. Dat moet wel goed komen. Op een gegeven moment is duidelijk wie zich wel en niet met het klassement bezighouden”, weet hij.

Nibali
“Het is even kijken hoe Vincenzo Nibali ervoor staat. Dat weet ik eigenlijk ook niet. Ik heb hem nog niet gesproken sinds zijn operatie. Hij gaat meedoen, dus ik ga ervan uit dat hij fit is. Zijn klassement is een vraagteken, maar soms kan een beetje extra rust goed uitpakken. Het blijft een klasbak en het zou mij ook niets verbazen als hij toch kneiterhard gaat meedoen voor het klassement”, lacht Mollema. “Dat heeft dan ook invloed op mijn rol in de koers, want de ploegbelangen spelen dan ook.”

Trek-Segafredo wil zich tonen in de Giro, geeft Mollema aan. “Het plan is om aanvallend te rijden. Nibali wil ook voor ritzeges gaan, Ciccone kan dat ook heel goed en Brambilla reed in het voorjaar heel sterk. Moschetti hebben we nog voor de sprints, hij gaat er ook dicht bij zijn. Het zou daarom mooi zijn als we wat moois kunnen winnen”, aldus de Groninger.

Dit artikel delen:

36 Reacties

josi 6 mei 2021 om 09:30

Ik had even gedacht dat het best lastig zou worden om tijd te gaan verliezen, maar met zijn “Dat moet wel goed komen” stelt Bauke me toch weer helemaal gerust.

Het zou mooi zijn als hij z’n rijtje compleet kan maken: ritwinst in alle 3 de grote ronden.

0
Wheely 6 mei 2021 om 10:04

Gaan we nu met zijn allen juichen elke keer als Bauke tijd verliest tijdens deze Giro? :)

0
hjjanssen1973 6 mei 2021 om 09:51

Wie had gedacht dat Mollema dat nog eens zou zeggen? ;-) Hoe lang we wel niet hebben moeten aanzien dat hij bleef sturen op top 5-10… zijn huidige strategie is toch veel interessanter!

0
FDJ 6 mei 2021 om 12:37

Smaken verschillen. Ik vond de Tour van 2013 bijvoorbeeld erg leuk om te zien. In die jaren was het even geleden dat een Nederlander echt meedeed in de top van het klassement. Blijf het klassement persoonlijk een mooi iets vinden. Zeker zolang er zicht is op een podiumplaats.

0
Groetjesaandevoetjes 6 mei 2021 om 12:45

Bauke heeft zijn max in het klassement in de tour behaald. Nu ritten winnen in alle rondes en wellicht nog enkele mooie klassiekers. Prachtige carriere heeft hij nu al. Hopelijk ooit nog LBL.

0
Sjaak P 6 mei 2021 om 14:19

Bovendien zit deze Giro vol met Bauke-ritten (type San Sebastian). En je pakt nu eenmaal meer publiciteit en zendtijd met een ritwinst en aanvalsdagen dan met een 7e plek in het AK. Sterker, een Nibali hoeft alleen maar mee te fietsen. Dat garandeert aandacht in de Italiaanse media. Die heeft volgens mij maar één doel: pols heel houden en uitrijden. Okay, dat zijn er twee.

0
peterwinnen 6 mei 2021 om 09:58

Nee toch…..gaat Bauke hier ook al aan meedoen? Devaluatie van de waarde van een etappezege vind ik persoonlijk. Een etappe pakken en 7e worden in het eindklassement is zo ontzettend veel knapper dan 2 etappes pakken en 134e worden in het klassement. Ik heb daar helemaal niets mee. En dacht Bauke ook niet ;-)
Desondanks: het is je gegund, knallen met die hap.

0
Marik 6 mei 2021 om 10:21

En geen etappe pakken en 7e worden, of 1 etappe pakken en 50e worden?

0
Klein Verzet 6 mei 2021 om 11:01

Ik schrok er ook van toen Mollema het voornemen had om voor de troostprijzen en kruimels te gaan. Een drieweekse Ronde is een avontuurlijk toernooi voor de sterksten der aarde, waar dagelijks verrassingen worden geserveerd: een heuvel hier of daar, peloton-splijtende wind, een verraderlijke afdaling, een tijdrit, een knoert van een berg, etc.

De kijker in zijn versleten trainingsbroek voor de buis kiest zijn favoriet en leeft elke dag mee met dit spektakel. Jammer dat geen enkele Nederlander zich mengt met de grote mannen. Tja, dan kies ik toch maar voor de uiterst sympathieke George uit Nieuw Zeeland, en wie weet rijdt Koen ook stiekem een klassement?

Nooit gedacht dat Mollema zo vroeg zo diep zou vallen.

0
tetedelacourse 6 mei 2021 om 15:29

Is toch juist een opwaardering van de etappezege dan? Als mannen die voor de 10e keer 7e kunnen worden liever een etappe winnen. Ik kijk ook liever elke dag naar de koers dan naar het klassement.

0
hartstikkebedankt 6 mei 2021 om 09:58
Quote:
“Het is even kijken hoe Vincenzo Nibali ervoor staat. Dat weet ik eigenlijk ook niet. Ik heb hem nog niet gesproken sinds zijn operatie.”

Wel gek als ploeggenoot/medekopman of ligt dat aan mij?

0
r525 6 mei 2021 om 11:27

In deze COVID tijden niet denk ik.

0
Turtlehead 6 mei 2021 om 12:53

Voor Nibali niet bedopel je. Dat is een soort ‘een-mansbedrijf met vrienden’. Kun je beter ver weg van blijven, dan wordt ‘ie ook niet boos op je.

0
Sjaak P 6 mei 2021 om 14:13

Niet heel vreemd. Boogerd vertelde eens in een interview dat ze een Menchov soms pas bij de start van de Dauphine voor het eerst zagen in een seizoen. Die had z’n eigen programma. Misschien een extreem geval, en van destijds, maar het zijn geen voetballers die mekaar dagelijks op de training zien.

0
Romāns Vainšteins 6 mei 2021 om 14:25

Dat zei hij met name over Rasmussen.

0
Wheely 6 mei 2021 om 10:03

Hopen dan maar dat Nibali niet het roze grijpt want dan wordt het gewoon knechten lijkt me.

0
WernerFranke 6 mei 2021 om 11:29

Kans lijkt me klein

0
Koers 6 mei 2021 om 10:06

Mollemallend de berg op, ik heb er zin in. Hopelijk gaat ie ook voor de bergtrui, zoals enkele jaren geleden in de Vuelta (waar die tweede werd). Als je dat ‘Jaws’ plaatje van Nibali laatst zag vraag je je wel af hoeveel ruimte hij gaat krijgen. En met Ciccone in de ploeg heb je nog iemand die al eens de bergtrui wist te winnen.

0
Romāns Vainšteins 6 mei 2021 om 10:17

Ik vind dat dramatisch gedoe omtrent ronderenners die eens lekker op de meet willen jagen ronduit potsierlijk. Mollema koerst al geruime tijd met de focus één ronde voor het AK en één voor dagsucces, wat is daar nou mis mee?

En zowel Nibali (*snif* ook gíj Vincenzo??!) als Mollema gaan gewoon voor ritten deze giro, de man die wel eens een AK kan zetten is Ciccone die nog niet overdreven rondgereden heeft dit jaar en een slotweek weet die bij hem past. Hoewel ik geloof dat ook hij door corona te grazen genomen is?

0
Panache 6 mei 2021 om 10:37

“In een vlakke rit ga ik mij niet laten lossen, maar het is de bedoeling om meteen op achterstand te komen” “Ik ben er wel klaar voor denk ik.”

Bij twijfel kan je mij altijd bellen Bauke. Ik ben specialist in het verliezen van tijd, zelfs zonder specifieke voorbereiding. Eerste tip is om de tijdrit rustig te fietsen en de tweede tip is om op zondag toch al wat extra tijd aangesmeerd te krijgen, immers zou het op maandag al voor de vluchters kunnen zijn.

0
Wheely 6 mei 2021 om 11:14

Nu alleen nog maar hopen dat het peloton niet steeds dezelfde tijd krijgt als Mollema want dan schiet het niet op natuurlijk…

0
iLLan 6 mei 2021 om 12:39

Mooi, Wheely! :)

0
lo squalo dello Stretto 6 mei 2021 om 11:03

Nibali zal het hoogst haalbare in het klassement proberen na te jagen. Als bij de eerste bergrit al blijkt dat hij de benen echt niet heeft kan hij nog voor een rit proberen te gaan.

Voor Ciccone, Mollema, Brambilla, Moschetti is dat sowieso het doel. Met zo’n equipe en volledig op stage-huntingmodus moet Trek eigenlijk minstens 2 zeges pakken.

0
Jean Dumas 6 mei 2021 om 11:09

Bauke toch. Aanklampen!

0
IlPirata 6 mei 2021 om 11:30

Dat tijd verliezen zal niet zo moeilijk zijn. Maar als Nibali niet in orde blijkt, dan kan je toch beter 2 renners hebben voor het AK, lijkt mij. Maar goed, Mollema zal wel willen pieken in de tour voor een AK.

0
tvm 6 mei 2021 om 11:32

Ik snap de keuze om voor ritzeges (en evt. bollen) te gaan heel goed van Bauke. Vanuit de ploeg zou ik hem toch anamoedigen om toch voor het algemeen klassement te gaan, zo lang nog niet duidelijk is hoe sterk Nibali gaat zijn. Als die toch niet fit genoeg blijkt, zou ik als Trek zijnde toch graag Mollema voor het klassement zien gaan en Nibali voor evt. een rit.

0
SpeedyLegs 6 mei 2021 om 11:39

Een uiterst intelligente tactiek die je natuurlijk nooit moet openbaren via een website als deze. Wordt gelijk doorgegeven aan de concurrentie!

0
VerstandOpNul 6 mei 2021 om 11:53

Precies! Hij riskeert nu dat de concurrentie hem gewoon uit de wind gaat rijden en terugbrengt naar het peloton..

0
Lalsacien 6 mei 2021 om 12:05

De organisatie zal iedereen dezelfde tijd als Mollema geven….

0
VerstandOpNul 6 mei 2021 om 12:47

We kunnen schamper doen hierover.. Maar met Evenepoel in koers mag je blij zijn met elke kruimel die hij over laat..

0
ProfrondeZevenbergen 6 mei 2021 om 12:58

Mollema = aanklampen, vechten en stoempen. Dit bericht doet pijn aan mijn ogen.
Bauke -1

0
Massimo Bataille 6 mei 2021 om 13:10

Toch wel veel commentaar op zijn keuze. Als hij zelf niet klaar is om 3 weken lang te vechten voor een AK ( en dan waarschijnlijk ergens plaats 7-10) is dat toch maar een goeie keuze.
Zolang hij hoog in het AK staat zal hij weinig ruimte krijgen voor aanvallen (zowel vroege vlucht als bij de toppers). Tegen de echte toppers zal hij ook wel nooit de beste klimmer zijn.
Beter dit en een grotere kans op etappezege dan ergens een zubeldia-award voor plaats 10 in het AK.
Want dan klaagt dit forum ook: hoe komt het dat Mollema nooit in beeld komt, hij is te oud, vergane glorie, ….

0
Geurt Harm 6 mei 2021 om 13:23

Rijdt hij de Tour dan voor het klassement? Benieuwd hoe het uitpakt. Straks hebben ze geen enkele kopman voor in het klassement staan; dat lijkt me toch ook niet de bedoeling.

0
Erica-de-moeder-van-Niki 6 mei 2021 om 13:24

Ik geef hem groot gelijk, podium zie ik hem niet snel meer rijden en dan is ritwinst toch prachtig? Met zo’n palmares als Bauke lijkt me 3 weken afzien voor een toptien plek niet meer de moeite.

0
chasse patat 6 mei 2021 om 15:01

Volgens mij heeft Bauke één hoofdfocus, het goud in Japan! Goede voorbereidingskoers die Giro, vorm aanscherpen in de Tour en knallen op die ene dag voor eeuwige roem.

0
hjjanssen1973 6 mei 2021 om 17:46

Mollema gaat het rustig aan doen in de eerste week, heb hem maar bij de reserves gezet. En verder wat is het toch met die eendagsvlieg die Olympische Spelen heet? Lekker belangrijk in het wielrennen. Je zal dan maar een lekke band krijgen. Pfffft.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone