Bastianelli sterkste sprinter in Gent-Wevelgem voor dames
foto: Alé Cipollini
Ties Wijntjes zondag 25 maart 2018 om 14:20

Bastianelli sterkste sprinter in Gent-Wevelgem voor dames

Marta Bastianelli heeft bij de dames Gent-Wevelgem op haar naam geschreven. De Italiaanse van Alé Cipollini was in een massasprint van een uitgedund groepje Jolien D’hoore (Mitchelton-Scott) en Lisa Klein (Canyon SRAM) te snel af. Amy Pieters van Boels-Dolmans was op de vijfde plek de beste Nederlandse in de uitslag.

Het eerste uur van de koers regende het aanvallen. Jessy Druyts was meermaals actief en sprong na tien kilometer met een groepje van vijf weg, maar die aanvalspoging strandde snel. Pas na veertig kilometer koers wist een renster voor het eerst echt weg te rijden van het peloton. Thalita de Jong begon aan een solo en pakte een voorsprong van 40 seconden. Zo gauw als ze die voorsprong had, was ze die echter ook weer kwijt.

Op de Baneberg nam Boels-Dolmans het heft in handen. Onder impuls van de topformatie brak het peloton in drie stukken, al bleek dit van korte duur te zijn. Sunweb herhaalde dit trucje op de Kemmelberg, maar ook hier haalde het weinig uit. Na de Monteberg was het peloton intact en leken de dames voor het eerst even rustig aan te doen. In aanloop naar de plugstreets vloog het tempo weer omhoog.

Plugstreets niet doorslaggevend
Sunweb wilde de plugstreets gebruiken om de koers hard te maken. Het peloton werd in drie groepjes uiteengeslagen en er leek een eerste selectie gemaakt te zijn. Niets was minder waar, want voorin was niemand bereid te werken en ook in dit geval schoof alles snel weer bij elkaar. Op de Baneberg speelde een gelijk scenario zich af, maar niemand wist weg te geraken. Pas op de Kemmel leek de koers voor het eerst in een plooi te vallen. Twee groepjes van ongeveer twintig rensters reden weg uit het peloton, om elkaar in aanloop naar de Monteberg tegen te komen.

Vooraan werd slecht samengewerkt, dus wederom kwam het hele peloton samen. Na de Monteberg waren er weinig ploegen bereid te werken dus zakte het tempo eventjes in, tot Anouska Koster een aanval plaatste. Zij werd snel weer teruggehaald, waarna Rozanne Slik een poging waagde. Door waaiervorming schoot de snelheid weer de lucht, waardoor ook Slik werd bijgehaald.

In de laatste tien kilometer wilden verschillende rensters een sprint voorkomen. Sunweb-pionnen Coryn Rivera, Floortje Mackaij en Ellen van Dijk probeerden het elitegroepje achter te laten, maar de concurrentie reageerde alert op alle aanvallen. In de sprint die volgde ging Marianne Vos van ver aan. De Europees kampioene werd overklast en uiteindelijk kwam Marta Bastianelli als eerste over de streep, door thuisfavoriete Jolien D’hoore nipt voor te blijven.

 
5 Reacties
Sorteer op:
25 maart 2018
Jammer voor Jolien. Versnelingproblemen in de spurt en de ploeg valt me toch tegen. De eeuwige vraag is ook, hoe eerlijk is het als betrapte renners terug in competitie komen. M.a.w. helpt doping levenslang en hoe gaan we daar mee om?
25 maart 2018
Niet alle doping werkt levenslang maar ik vind dat je net als in de gewone maatschappij een tweede kans verdient.
25 maart 2018
@Moa en Castro; het ging om het dieetmiddel fenfluramine in 2008, heeft dat nog effect na 10 jaar en dus op lange termijn? Lijkt me niet heel logisch maar ik heb er geen verstand van. On topic: wat rommelige waaiers maar misschien daardoor toch wel een spannende finale. Mooie aanvallen, en een harde koers op het laatst door het tempo Sunweb.
25 maart 2018
Mooie finale, maar de laatste 15km geen beelden van op de motor (alleen de helikopter). Niet zo erg als tijdens de strade bianche, maar moet geen gewoonte worden bij vrouwenkoersen. Ze verdienen beter.
25 maart 2018
Er is duidelijk hoop voor Lizzie Deignan: ook als moeder kun je nog grote koersen winnen! On: mooi dat Alé nu duidelijk kiest voor één van de twee; in Drenthe werden ze nog 3e en 4e.

Reacties zijn gesloten.