Mikkel Honoré en Cerny bezorgen Deceuninck-Quick-Step 1-2’tje in Baskenland

vrijdag 9 april 2021 om 17:09
Mikkel Honoré en Cerny bezorgen Deceuninck-Quick-Step 1-2’tje in Baskenland

foto: Cor Vos

Mikkel Frølich Honoré heeft de vijfde etappe van de Ronde van het Baskenland achter zijn naam gezet. In Ondarroa bezorgde de Deen samen met ploegmaat Josef Černy Deceuninck-Quick-Step een een-tweetje, nadat zij samen waren overgebleven vanuit de vroege vlucht.

Op de vijfde dag koerste het peloton van Hondarribia, waar Ion Izagirre gisteren als eerste over de streep kwam, naar het havenplaatsje Ondarroa. Ook in 1982 kwam de Ronde van het Baskenland hier aan en was Eddy Planckaert de snelste sprinter van een eerste peloton. Na tachtig kilometer kwam het parcours al een eerste keer door de finishplaats, waarna nog een grote omloop met de beklimmingen van Mendexa, Gontzagaraigana en Urkaregi volgde. Vanaf de top van die laatste klim was het nog een kleine dertig kilometer, over tricky wegen, naar de meet. Benoît Cosnefroy en Víctor De la Parte waren er door knieproblemen niet meer bij.

Ide Schelling in de vroege vlucht
Om half twee werd het startsein gegeven en het duurde niet lang vooraleer de vroege vlucht werd gevormd. Twee renners van Deceuninck-Quick-Step, Josef Černy en Mikkel Honoré, sloegen de handen ineen met Ide Schelling, Julien Bernard en Andrey Amador. Na een knappe achtervolging haakte ook de jonge Andreas Leknessund zijn wagonnetje aan. Voor gele trui Brandon McNulty vormde de kopgroep geen gevaar; Bernard was op de 75e plaats, op ruim 25 minuten, het best geklasseerd van de zes aanvallers. Toch kregen zij niet veel voorsprong, want het peloton hield de ontsnapping steeds binnen de twee à tweeënhalve minuut.

Carlos Canal kwam onderweg ten val – foto: Cor Vos

Voor verschillende ploegen die nog met lege handen stonden, was dit de laatste kans op succes. Morgen is het normaal aan de klassementsrenners en de klimmers als de aankomst na een korte, maar explosieve etappe op de berg Arrate van eerste categorie ligt. Het waren met name Team BikeExchange, EF Education-Nippo, Israel Start-Up Nation, Caja Rural en ‘thuisploeg’ Euskaltel die een mannetje lieten meehelpen op kop van het peloton. Op den duur ging ook Astana zich met de achtervolging bemoeien. In aanloop naar de Gontzagaraigana, na 115 kilometer, begon het verschil terug te lopen tot onder de twee minuten.

Op de Urkaregi, de laatste beklimming, moest Leknessund zijn medevluchters al snel laten gaan, terwijl het peloton bergop opschakelde. In het tweede deel van de vijf kilometer lange loper losten ook Schelling en Amador vooraan, waarna Bernard met de ploegmakkers Černy en Honoré verder reed. Vanuit het peloton probeerde Jesús Herrada net voor de top aan te vallen, maar de Spaanse renner kwam niet ver. Alex Aranburu en Omar Fraile hadden meer succes; het waren niet toevallig de Basken van Astana die zich in de bochtige, verraderlijke afdaling stortten en zo een gat pakten. Toch hadden Bernard, Černy en Honoré na de afdaling nog vijftig seconden voorsprong.

Overgebleven vluchters blijven vooruit
Vanaf dat moment was het nog twintig kilometer tot de streep. Bernard, Černy en Honoré werkten goed samen en hielden een goed tempo aan, ondanks dat ze al vrijwel de hele dag in de aanval reden. Aranburu en Fraile bleven steken op veertig seconden, met het peloton daar nog een stuk achter. Hoe meer kilometers wegtikten, des te beter ging het eruitzien voor de drie overgebleven vluchters. In de laatste tien kilometer stopte Bernard met meedraaien, terwijl Černy het gros van het werk op zich nam. Op een ongecategoriseerd klimmetje in Mutriku, met nog vijf kilometer te gaan, reden Černy en Honoré weg bij Bernard, die de benen niet meer had om te volgen.

Het peloton volgde lange tijd de kustlijn van de Golf van Biskaje – foto: Cor Vos

Černy en Honoré maakten er in de technische finale in Ondarroa een koppeltijdrit van, waarna Honoré de etappe mocht winnen. Černy maakte met de tweede plaats de feestvreugde voor Deceuninck-Quick-Step compleet. Bernard bleef nog net uit handen van het peloton en werd derde. Daryl Impey won de sprint van de grote groep. In de top van het klassement veranderde niets. Brandon McNulty gaat morgen als leider de slotrit naar Arrate in, met een voorsprong van 23 en 28 seconden op het koppel van Jumbo-Visma, Primož Roglič en Jonas Vingegaard.

Dit artikel delen:

102 Reacties

Dikke vrouw 9 april 2021 om 17:12

Woow wat knap van Mikel en Josef! Echte wolven!

lander luypaert 9 april 2021 om 17:16

Phahah allez dan.

Wheely 9 april 2021 om 20:29

Net teruggekeken, heel lekker voor die wolfjes.

Dzjof 9 april 2021 om 17:14

Hahaha moeten ze daar onderhand niet eens een echte controleur op af sturen?

Dikke vrouw 9 april 2021 om 17:16

Kom op… Zijn gewoon twee klassebakken

Elvs 9 april 2021 om 17:20

Tja goede renners hoor, maar als je Honore en Cerny al gaat bestempelen als klasbakken is iedereen bij QS dat.

Het is toch bijzonder hoeveel beter QS altijd is dan de rest in dit soort situaties. Het is niet dat er verder alleen maar koekebakkers in de kopgroep zaten

Peter Lippens 9 april 2021 om 17:37

dit was een overgangsritje maar knap gedaan maar vond de uitslagen van de Jumbo boys in die tijdrit dan toch opmerkelijker om er een controleur op af te sturen ….

Dzjof 9 april 2021 om 17:54

Tuurlijk, net als de rest van het prof peloton dat ze zojuist (weer) vernederd hebben.

S. Morgenstern 9 april 2021 om 17:17

Wat een baas die Cerny! Hele kopgroep uit zijn wiel gereden en ook nog zo sociaal om de overwinning aan zijn jongere ploeggenoot te gunnen.

Turtlehead 9 april 2021 om 17:20

Ja, Honoré een kado gekregen. Hij wist het zelf en durfde niet te juichen; bang dat ie toch nog voorbijgereden zou worden denk ik…

Maar wel mooi, vooral die laatste kilometers van Cerny.

Romāns Vainšteins 9 april 2021 om 17:18

Wat een horror dat teamgenoten tegenwoordig als stonede watjes samen naar de meet toe moeten in plaats van dat ze carte blanche krijgen om te spurten vd winst.

S. Morgenstern 9 april 2021 om 17:20

Tegenwoordig? Alsof dat ooit anders is geweest. Dat is nu eenmaal eigen aan het zijn van ploeggenoten; een sprintje na zo´n koers zou een toneelstukje zijn.

Turtlehead 9 april 2021 om 17:20

Wanneer was dat dan anders?

jph 9 april 2021 om 18:08

LeMond-Hinault Alpe d’huez tour ’86 vergeten? Dit is van alle tijden hoor..

Lendilonus 9 april 2021 om 18:15

Kan me iets herinneren van ruim 20 jaar geleden met renners van dezelfde ploegbaas tijdens Parijs-Roubaix, kan me niet herinneren dat ze er toen om hebben gesprint. Gewoon gelul dus Romans dat dit iets nieuws is, gebeurt al een eeuwigheid in de wielersport en zal blijven gebeuren.

Henk van Bouw 9 april 2021 om 18:15

noem me een voorbeeld van anders?

Romāns Vainšteins 9 april 2021 om 18:16

Jullie hebben ook wel gelijk maar laat ze het nou eens uitvechten joh :}

Verweggistan 9 april 2021 om 17:23

Alleen bij qst winnen zelfs de werkpaarden.

Dzjof 9 april 2021 om 17:53

Niet evident

zietemgaan 9 april 2021 om 17:23

vincere insieme, ze nemen het altijd mee. Dus nr. 15. Samen met Ineos en Jumbo hebben ze denk ik 37 overwinningen? Drie ploegen tegenover 39 overwinningen voor de 16 andere ploegen. Als we Trek en UAE daar dan bij de drie slokoppen zetten komen we aan 50 voor 5 topploegen versus 26 voor 14 kleinere ploegen …

hartstikkebedankt 9 april 2021 om 17:24

Leest wel alsof Honore eigenlijk de overwinning aan Cerny had mogen laten

S. Morgenstern 9 april 2021 om 17:31

Cerny was sowieso de winnaar van de dag. Alleen nog maar mooier dat Honore het Cerny gunt om hem de zege te gunnen..

Kenbev 9 april 2021 om 17:25

Wat een prachtkoers is deze Baskenland editie. Nu al watertandend uitkijken naar de titanenstrijd van morgen.

Melkzuur 9 april 2021 om 17:27

Bij DQS hebben ze een goed dopingsysteem volgens sommige WielerFlitsers, en dat bovendien ook nog eens als enige ploeg in het circuit. Hoe moet je sommige reacties immers anders interpreteren?

Elvs 9 april 2021 om 17:38

Dat, of een enorm goede neus voor talent of super trainers. Geen idee wat het is. Maar je kunt niet ontkennen dat het bijzonder is dat iedereen in die ploeg kan winnen en vaak ook nog op zo’n indrukwekkende manier. Ik bedoel er zijn alleen bij QS al 10-12 renners beter dan de renners die hier 1 en 2 worden

Peter Lippens 9 april 2021 om 17:39

viel me ook op maar over de prestaties van Jumbo hier worden natuurlijk geen vragen gesteld, typical

Melkzuur 9 april 2021 om 18:01

Waarom worden ze dan niet massaal gepakt? Daar moeten jullie dan toch ook al over nagedacht hebben. Is het omdat Lefevre de beste vriend is van de UCI? Dat niet denk ik, ik heb het voor de grap eens opgezocht.

Dzjof 9 april 2021 om 18:09

Is er bij US Postal ooit iemand gepakt?

Dzjof 9 april 2021 om 18:15

@Peter Lippens.
Bij TJV rijden een paar goede kopmannen.
Maar wordt er ook geklaagd over de zwakte van de ploeg in de breedte etc. Klopt ook helemaal m.i.

Bij DQS rijden ze met 4 naast elkaar het peloton uit het wiel op de Taaienberg.
Bij de Lotto weten ze ook wel dat dit tactisch slim is maar lukt het nog niet zo lekker.

Etc etc etc etc

Lendilonus 9 april 2021 om 18:20

Edit redactie: Niet insinueren a.u.b.

Man met de hamer 9 april 2021 om 18:29

Edit redactie: Niet insinueren a.u.b.

klootje kriekeljon 9 april 2021 om 18:34

Kan je nagaan hoe goed die Ibarguren functioneert. Als je ondanks alles toch dit soort figuren aanhoudt. En er in al die jaren geen andere kandidaat voorbij gekomen is die misschien dan iets minder was, maar geen negatieve PR oplevert. Welke meerwaarde heb je dan.
Legitieme vraag, waar heel lastig een 2e antwoord op te vinden is. Toch?

Fast Freddy 9 april 2021 om 18:50

DQS doet iets anders in hun voorbereiding dan de andere ploegen, kijk maar hoe een uitgerangeerde sprinter terug bij DQS ineens weer wèl het peloton kan volgen. Of die voorbereiding legaal is weten we niet, maar als de vierde rij uit de ploeg ook een kopgroep aan barrels rijdt is het niveauverschil met de rest van het peloton wel opvallend groot. Lessen uit het verleden leren dat hier vaak een ongeoorloofde oorzaak aan ten grondslag ligt.

Kosmonaut 9 april 2021 om 19:10

@ Fast Freddy

Dat is inderdaad wel het meest opmerkelijke puntje met betrekking tot Quick-Step. Renners zijn daar ineens 3x zo goed als bij hun vorige en/of volgende ploeg zie bijvoorbeeld een Gilbert en nu Cav. Maar zoals meerdere hier hebben aangehaald, bij andere ploegen kan je net zo goed vraagtekens zetten. Gewoon kop in het zand en genieten.

Melkzuur 9 april 2021 om 20:02

Vandaar dus dat Lefevre meer budget nodig heeft: de UCI omkopen en zwijggeld betalen aan al zijn oud-renners en medewerkers. Dat moet handenvol geld kosten!

Beer 9 april 2021 om 21:10

Ik heb hier effe wat huisregels voor jullie:

“Het is niet toegestaan om:
– renners zonder onderbouwing te beschuldigen van dopinggebruik.”

Ik geef het maar even mee.

Knalprestatie trouwens van The Wolfpack. Ze brengen dat teamwork steeds weer naar een hogere niveau.

Marik 9 april 2021 om 21:49

Beer, de meeste bedenkingen worden toch wel beargumenteerd en/of onderbouwd. Just saying.

Wheely 9 april 2021 om 22:01

Ik vind een discussie over dopinggebruik in het hedendaagse wielrennen best mogen en tevens ook wel interessant maar renners beschuldigen op basis van deze prestatie gaat nergens over vind ik. Gewoon slim en aanvallend gekoerst.

Gitan 9 april 2021 om 22:07

Veel meer dan een onderbuikgevoel is het meestal toch niet. En dikwijls is dat dan toch vrij selectief.

MvdP die de gekste nummertjes uithaalt vonden dit voorjaar welgeteld nul mensen hier verdacht.

Van de 2 Sloveense exoten die ronde in, ronde uit de tegenstand wegblazen, is enkel die van het Midden-Oosters team verdacht.

Daar zou je net zo goed een patroon in kunnen vaststellen.

Ward 9 april 2021 om 22:51

Hoe zit het dan met renners die elders gaan rijden? Mocht er sprake zijn van gestructureerde oplichterij in enkel die ploeg, dan ga je toch nooit elders meer rijden? En hou je dan je mond als je bij de nieuwe ploeg niet brengt wat je bij Quickstep wel kon? De begeleiding zal zeker optimaal zijn, maar suggesties hier gaan wel ver. Al steek ik voor geen enkele ploeg mijn hand in het vuur hoor :)

Beer 9 april 2021 om 23:51

Waar lees jij die ‘argumenten’, Marik?

Marik 10 april 2021 om 09:15

Beer lees bijvoorbeeld het verhaal van lendilonus in dit draadje nog eens goed. Een uitstekend onderbouwd verhaal vanuit hoe hij naar de situatie kijkt. Je mag het er niet mee eens zijn, dat is natuurlijk wat anders.

Gidon 10 april 2021 om 09:24

Ward slaat hier de nagel op de kop. Mocht hier al 20 jaar een georganiseerd doping systeem bestaan, dan zou er sowieso toch iets naar buiten komen? Er zou toch wat rook zijn die er bvb bij US postal heel erg was. Daar klapten verschillende ex-renners uit de biecht. En bij DQS zijn er nochtans genoeg die bij hun volgende ploeg niet zo sterk meer presteren en dus gefrustreerd uit de biecht kunnen spreken mocht er iets zijn. Ik hou het dus voorlopig op goede trainingsmethodes en begeleiding, schitterende scouting, en bovenal een fantastische groepssfeer. Off the record: dat anti-supporteren siert jullie niet jongens, we zijn geen voetbalfans!

Beer 10 april 2021 om 09:40

Een uitstekend onderbouwd verhaal?

"ploegen met dezelfde ploegleiding(en arts) als 20 jaar geleden hebben naar mijn mening de schijn flink tegen"
-> de schijn tegen, mooi feitelijk argument idd

"Verschil met Jumbo is wel dat ze daar de hele leiding uit de dopingjaren van de Rabo eruit hebben gegooid waar bij Deceuninck de renners die toen tot achter hun oren strak stonden van de epo nu in de ploegleiderswagen zitten"
-> zijn Steels en Peeters dan ooit betrapt? Het uitstekend onderbouwde argument is hier niet meer dan een nieuwe insinuatie.

Dat is alles wat ik uit die post kan opmaken.

Michelangelo 10 april 2021 om 10:23

Wat Ward zegt is natuurlijk niet helemaal waar.

Ten eerste heb je de omerta in het wielrennen. Die was er en die is er.
Ten tweede: als je je bij DQS schuldig zou hebben gemaakt aan verboden middelen, dan ga je daar achteraf natuurlijk niet voor uitkomen, zelfs als je daar weg bent. Want dan schiet je ook in je eigen voet.

Ik hoop dat ze het allemaal doen met goede scouting, goede begeleiding en “bruine boterhammen met kaas”. Maar het is wel 1 van de ploegen waarbij nog oude omkadering zit uit de duistere tijd van het wielrennen, en het is ook een ploeg die altijd ontkend heeft iets te maken gehad te hebben met doping, ondanks alle bewijzen uit die tijd die anders zeggen.

Gitan 10 april 2021 om 10:31

“Het is ook een ploeg die altijd ontkend heeft iets te maken gehad te hebben met doping, ondanks alle bewijzen uit die tijd die anders zeggen.“

Beetje zoals Erik Dekker dus, vader van een renner van Jumbo.

Zo kan je overal en altijd wel een link vinden, die als het je uitkomt wordt aangehaald om te gebruiken tegen een ploeg en als het niet uitkomt met de mantel der liefde wordt bedekt (zie ook Adrie van der Poel).

S. Morgenstern 10 april 2021 om 10:55

Erik Dekker is geen actieve manager of ploegarts van een ploeg. Wezenlijk verschil.

Marik 10 april 2021 om 10:56

Zoals verwacht ben je het er niet mee eens beer, is niet erg. En uiteraard is er nergens een onderbouwing op bewezen feiten, die zijn er niet. Echter, er zijn wel onderbouwingen op basis van de verdenkingen en meer kun je niet doen als je het inderdaad verdacht vindt. Overigens vind ik het niet sterk dat Lefevre nooit heeft toegegeven dat er in zijn ploeg werd gebruikt. Ook hij zat in de wielrennerij ten tijde van de tropen-dopingjaren. En we weten allemaal dat er toen door 90% van het peloton werd gebruikt. Hetzelfde is van toepassing op mijn jeugdheld Erik Dekker trouwens.

Gitan 10 april 2021 om 11:19

In de jaren ‘90 zaten alle toppers aan de EPO, in de jaren ‘80 was het wat softer spul, nu zijn het ketonen (en misschien nog iets anders). Anders kon je wellicht niet mee.

We spreken over de grote 5, maar daarvan zijn enkel die van DCQS en UAE verdacht? Bij Matje, Wout en Primoz is het uiteraard puur talent…

Net zoals je de figuur Gianetti hebt bij UAE of Lefevere/Ibarguren bij DCQS kan je evengoed elders connecties zien uit het verleden. Zoals gezegd is vdP senior 2x betrapt op doping. Stel je voor dat het Pogacars vader was, zouden we dan met z’n allen ook zeggen dat het eigenlijk allemaal niks voorstelde?

Ik vond overigens Jumbo afgelopen tijd veel meer in het oog springen dan DCQS, met van Aert die ineens ook topklimmer blijkt en 3 maanden aan een stuk de stenen uit de straten vlamt, zo’n Kuss die zowat alle kopmannen fluitend uit zijn wiel rijdt of Roglic die zelfs na 3 maanden koersen op topniveau nog even de Vuelta wint. Daar kraait geen haan naar, en terecht wat mij betreft zolang er geen aanwijzingen zijn dat er wordt valsgespeeld. Dat die wel en die niet naargelang het uitkomt daarentegen vind ik een beetje hyprocriet.

S. Morgenstern 10 april 2021 om 11:28

Die connecties elders zijn dus niet even goed, dat is het punt! Daarnaast, mochten er ook bij anderen dan DCQS en UAE dat soort ploegartsen rondlopen, dan maakt dat hun aanwezigheid bij DCQS en UAE op geen enkele manier minder kwalijk. Überhaupt dus een zwaktebod om de discussie die zijstraat in te trekken.

tendam 10 april 2021 om 11:29

@gitan
Je kunt heus wel concluderen dat er bij (voormalig) Rabo een veel grotere schoonmaak is geweest dan bij Quickstep. Sterker nog, bij Quickstep weten we grotendeels niet wat er is gebeurd want er is nooit echt onderzoek naar gedaan. Dat is een verschil tussen de journalistiek in Vlaanderen en Nederland: in Vlaanderen wordt zo’n sportploeg op handen gedragen, in Nederland is het devies ‘hoe kunnen we deze ploeg zo snel mogelijk de grond in schrijven’. Dat zijn twee uitersten, ideaal zou waarschijnlijk zijn iets daartussenin.

Maar het feit dat je nu Erik Dekker moet aandragen zegt eigenlijk genoeg: die werkt immers niet meer bij Jumbo, het is nooit helemaal duidelijk geworden waarom maar wellicht heeft zijn gebrek aan openheid er wel iets mee te maken.

Michelangelo 10 april 2021 om 11:35

@Gitan, als aanvulling op Tendam:
In Nederland is over het algemeen meer afstand tussen journalistiek en wielersport. Het zit wat minder ingebakken in de cultuur, verslaggeving is daardoor veel afstandelijker. En daarmee ook makkelijker om duidelijk stelling te nemen.

Vergelijk dat met Belgie, en daar zie je dat veel Belgische wielerjournalisten de wielerploegen met fluwelen handschoentjes aanpakken. En met name als het gaat om de grootste Belgische ploeg en de bijbehorende ploegbaas. Soms lijken de journalisten en verslaggevers bijna ambassadeurs van die ploeg. Maar een iets te kritische houding zou maar eens ten koste kunnen gaan van een mooie quote of het laatste nieuwtje. En daarmee van de kijkcijers.

Gitan 10 april 2021 om 11:47

Morgenstern, mijn punt is dat ik het een beetje hyprocriet vind dat bepaalde connecties wel tot verdachtmakingen leiden en anderen niet.

VdP senior is (in de jaren ‘80) 2x op doping betrapt, is verbonden aan Alpecin-Fenix en de vader van Matje = Matje/Alpecin totaal niet verdacht

Gianneti heeft (in de jaren ‘90) met doping zitten experimenteren en is de manager van het team van Pogacar = Pogi/UAE kei-verdacht

Ikzelf uit geen verdachtmakingen, noch steek ik mijn hand voor iemand in het vuur. Ik zie er gewoon een patroon in dat de renners die men wel moet niet verdacht worden gemaakt, en die renners die men niet moet uiteraard helemaal niet fris zijn.

S. Morgenstern 10 april 2021 om 12:43

Gianetti en co als simpele gebruikers neerzetten is natuurlijk niet het hele verhaal vertellen. Gianetti en co stonden aan het hoofd van legendarische dopingteams met Piepoli, Ricco en Cobo. Nu staan ze (management en medische leiding) aan het hoofd van UAE. Een zelfde soort verhaal bij DCQS.

Niets hypocriets aan om dat verdacht te vinden.

Gitan 10 april 2021 om 15:27

De feiten (dus niet onderbuikgevoelens) zijn evenwel wat ze zijn. Wanneer was het laatste dopinggeval bij QS? Denk nog langer geleden dan bij Rabo met Menchov? Een twijfelachtig verleden (waar je zowat elke ploeg/renner op de 1 of andere manier kunt aan linken) bewijst helemaal niks over prestaties van hedendaagse renners, me dunkt.

Hypocriet is het goedpraten van bepaald dopinggebruik (ach Adrie was maar een simpele gebruiker, iedereen deed het!), en het dan keihard veroordelen en linken aan hedendaagse renners van ander dopinggebruik. Het zegt helemaal niks over de prestaties van andere renners vandaag de dag. Het is een vermoeden, niet zelden gestuurd door het eigen fanbrilletje.

S. Morgenstern 10 april 2021 om 15:37

Het slaat dus nergens op om alles met ‘een of andere manier’ op één hoop te gooien. Wanneer je dat doet (wellicht vanuit je onderbuik), dan mis je dus de feitelijke verschillen tussen ploegen die met een bezem door hun omkadering zijn gegaan en ploegen die nog altijd geleid worden door degenen die (ook medisch) de lijnen bepaalden in de tijd dat ze bewezen volop aan de doping zaten.

Gitan 10 april 2021 om 15:45

Maar dat bewijst toch niks? Laatste dopingfeit bij DCQS? Medische begeleiding 2021 = medische begeleiding 1999?

Op basis van wat verdienen huidige renners van DCQS die verdachtmakingen? Matje wordt toch ook niet verdacht omdat zijn pa (die bij zijn ploeg werkt) een bewezen dopinggebruiker is? Is het uitzetten van de ‘medische lijnen’ 20 jaar geleden een allesoverheersend criterium tov andere linken om verdachtmakingen te mogen uiten?

S. Morgenstern 10 april 2021 om 15:58

Niemand heeft het hier toch over feiten?! We hebben het over verdenkingen of een gebrek aan vertrouwen op basis van het feit (!) dat de leiding bij DCQS en UAE nog altijd exact dezelfde is als in de doping jaren. Hoewel er bij DCQS natuurlijk nog iemand bij is gekomen in vergelijking met die tijd, in de persoon van Ibarguren. Wanneer die personen geen enkel berouw hebben getoond, of zich duidelijk hebben ingezet voor een andere werkwijze, dan zijn dat gewoon terechte twijfels. Twijfels die je ook mag hebben bij Vader Van Poppel en de Roodhoofjes.

Gitan 10 april 2021 om 16:25

“…het feit (!) dat de leiding bij DCQS en UAE nog altijd exact dezelfde is als in de doping jaren.”

Dat is natuurlijk geen feit (!). Bij DCQS is evengoed een ‘schoonmaak’ geweest. Lefevere is de ploegbaas, maar verder zijn er net zo goed allerlei nieuwe figuren bijgekomen t.o.v. de jaren ‘90/begin jaren ‘00. De sportieve lijnen worden bv. grotendeels uitgezet door Tom Steels, die dat pas sinds 2010 doet.

Het steeds maar terugverwijzen naar gebeurtenissen van 15-20 jaar geleden om renners anno 2021 te verdenken slaat gewoon nergens op. En als er telkens een verhaaltje bij wordt verzonnen om te rechtvaardigen dat het echt wel enkel om team/renner x gaat (niet toevallig de tegenstanders van de persoonlijke favorietjes hier zoals Jumbo) is dat behoorlijk kwalijk.

S. Morgenstern 10 april 2021 om 16:32

Ja, er zijn ploegleiders bijgekomen. Die hebben boven zich echter bij beide ploegen nog altijd dezelfde mensen boven zich, als hun voorgangers. Mensen die nooit hebben getoond de bezem op dit vlak door de ploeg te willen halen. Meest in het oog springend is wat dat betreft dat bij DCQS en UAE de medische lijnen nog altijd worden uitgezet door de dokters die dat ook deden in die dopingtijd. Helemaal duidelijk wordt de afwezigheid van die bezem door het feit dat de leiding van DCQS er zelfs nog een legendarische dopingarts bij heeft gehaald in de persoon van Ibarguren. Maar hé, ze hebben toch Steels nu….

Gitan 10 april 2021 om 16:51

Bij Rabo was de doping-situatie zodanig gortig geworden dat de sponsor zich terugtrok en ze eigenlijk van nul zijn moeten herbeginnen. Zo erg is het bij Quick-Step inderdaad nooit geweest, wellicht mede doordat zij zich minder op het rondewerk richtten.

S. Morgenstern 10 april 2021 om 16:58

Je zou je nog eens in de jaren negentig kunnen verdiepen. Of in het verleden van Ibarguren. Denken dat ze bij DCQS toen achter liepen is lachwekkend.

Gitan 10 april 2021 om 17:10

Toen Rabo zich terugtrok uit de wielersport, lagen de excessen van de jaren ‘90 wel al eventjes achter ons hoor. Heb het meer over de Rasmussens en Thomas Dekkertjes. In het voorjaarsteam van Quick-Step hebben ze het nooit zo gortig gemaakt.

Beer 10 april 2021 om 17:18

Volledig mee met Gitan. Ik lees enkel loze beschuldigingen aan het adres van DCQS. Niemand komt met iets concreet. Enkel wat onderbuik-gevoel en persoonlijke afkeer die wordt opgeblazen tot doping beschuldigingen. Ondertussen wordt er nog steeds lustig met twee maten en twee gewichten gewerkt, want Adri is toch perfect in de omkadering van Alpecin.

S. Morgenstern 10 april 2021 om 22:14
Quote:
Toen Rabo zich terugtrok uit de wielersport, lagen de excessen van de jaren ‘90 wel al eventjes achter ons hoor.

Toen Lefevre Ibarguren in dienst nam ook. Ibarguren, een man die in de tijd waarin ze in het peloton bezig waren met de praktijken waarom Rabobank zich terug trok, zijn naam heeft gemaakt als ploegarts. Noem mij een goede reden om zo´n besmette naam aan te trekken? Welke kennis bezat hij die Van Mol nog niet had?

Waar andere ploegen de laatste tien jaar stappen hebben gezet om afscheid te nemen van dat soort figuren, namen ze op andere plekken juist dat soort artsen aan (zonder uitleg waarom en vaak zelfs geprikkeld wanneer er naar werd gevraagd). En dan zou het hypocriet zijn om geen onderscheid te maken tussen die ploegen?

Gitan 10 april 2021 om 23:04

We kunnen er over blijven discussiëren, maar het gaat tot weinig leiden vrees ik (en veel boeiender gaat het er ook niet op worden).

Jij vindt blijkbaar de ploegdokter hét criterium om een team/renner verdacht te vinden. Ik niet. Ik geloof namelijk niet dat er in grote ploegen in deze tijden nog georganiseerd dopinggebruik kan plaatsvinden, meer dan 10 jaar aan een stuk zonder dat er ook maar iets van naar buiten komt. Ik vind de aanwezigheid van Ibarguren bij DCQS dan ook niet > dan pakweg de link tussen MvdP en Adrie of de uitzonderlijke prestaties bij Jumbo.

Naar mijn gevoel zijn ze bij Jumbo nu ook niet ineens heiliger dan de paus geworden en de ideologische voorvechters van het nieuwe wielrennen. Ze zijn gewoon verplicht geweest tot een tabula rasa omdat de ploeg is gedesintegreerd omwille van dopingexcessen, ze hadden geen andere keus. Bij QS is het zover nooit gekomen, omdat er bij hen in die fase van het wielrennen (10-15 jaar geleden) nooit zo’n dopingprobleem is opgedoken dat de hele ploeg op losse schroeven kwam te staan.

Ik wil overigens niet beweren dat ik wel weet wat er allemaal speelt binnen het wielrennen. Kan best dat er op grote schaal wordt valsgespeeld, maar niemand heeft daar tot dusver ook maar iéts van bewijs van. Dus waarom dan vraagtekens plaatsen o.b.v. zaken die in andere tijden gebeurd zijn?

Ook de timing van de beschuldigingen is altijd opvallend. Jumbo wordt eind 2020 gezien als hét grote team van het seizoen (terecht), en niemand stelt zich vragen. Er wordt veelvuldig de draak gestoken met DCQS dat geen enkele grote overwinning heeft behaald en zich dan maar op de kleine koersjes moet storten om hun vele zeges te behalen. Nu wint DCQS wel en schieten de dopingbeschuldigingen weer als paddenstoelen uit de grond.

Pogacar wint de Tour en dat is natuurlijk enkel mogelijk met doping. Vandaag wint Roglic en is Pogacar geen dopeur maar ineens een slechte verliezer.

In mijn ogen komt dat eerder over als selectieve verdachtmakingen. Dit gaat vaak gepaard met leedvermaak en een soort van onderhuidse woede als het ‘andere’ team verliest. Het soort van gedrag dat ik associeer met bv. voetbalfans die niet meer in staat zijn hun voorkeuren los te zien van de realiteit. ‘Hahaha ze verliezen!!’

In jouw ogen is alles terug te brengen op de aanwezigheid van een dokter met een twijfelachtig verleden en hebben de verdachtmakingen (en het vaak bijhorende leedvermaak bij verlies) niks te zien met persoonlijke voorkeuren. Prima, ik zie het anders.

vanuit de kantlijn 9 april 2021 om 17:37

Top finale!!!! Nu al zin in morgen!!!

Kenbev 9 april 2021 om 17:39

Beresterk DQS, Don Patlef zal weer in zijn nopjes zijn. Astana boys Fraile en Aranburu reden wel een zeer lekkere afdaling, maar de achterstand liep meteen terug op van zodra op het vlakke. Achteraf gezien waren ze beter in het peloton blijven zitten en meegereden voor een massaspurt met Aranburu.

David Janssens 9 april 2021 om 18:10

Er werd niet om de zege gesprint, de een gunde het aan de ander. Zijn daar geen regelementen tegen? Volgens mij wel!
Naar ja: er wordt ook al een tijdje geroepen hoe belangrijk veiligheid is, er zat toch weer een behoorlijk gevaarlijke rotonde in de laatste kilometer. En dat in een rit die makkelijk in een groepssprint had kunnen eindigen. Sterke parkoerscontrole van de UCI weer!

horsm 9 april 2021 om 19:07

Is dat tegen de reglementen? Het zijn toch ploeggenoten?

Pedalo 9 april 2021 om 19:53

Gilbert is nu net het verkeerde voorbeeld van topprestaties bij DQS. Die zat in zijn topjaar bij Lotto, waarschijnlijk individueel, aan de krachtsapjes. Maar het is wel duidelijk dat het merendeel niet meer presteert als ze weg zijn. Eigenlijk hetzelfde als destijds bij Lance Armstrong in de ploeg. Hoop dat het niet klopt….Maar er was ook al eens de pot belge waar cocaïne in zat en wie werd betrapt. De Raboboys die een peloton aan gort fietsen, Gewiss, US Postal enz. Allemaal dope…..Maar ja, wielrennen blijft het mooiste wat er is!!

jappe666 9 april 2021 om 21:49

Er zijn ook voorbeelden te vinden die het tegendeel lijken te bewijzen… Garrido, Van Petegem, Pecharroman, Mercado, Rujano, Poels, De Gendt, … begonnen net minder te rijden bij Quickstep, terwijl we van meerdere vrij zeker kunnen zeggen dat ze daarvoor louche dingen deden.

nickdt 10 april 2021 om 13:12

Er zijn ook zat voorbeelden van renners die minder begonnen te rijden toen ze bij Quickstep weggingen

Cavendish, Barredo, Kittel, Steegmans, Tony Martin, Terpstra, Bakelants, Meersman om er maar een paar te noemen.

Aerosolo 10 april 2021 om 15:22

@Pedalo,
Zoek voor de grap eens op wie de ploegdokter van Gilbert was bij Lotto in 2011. En wie was zijn dokter bij Quickstep?

toiletduck 9 april 2021 om 21:19

Knap gereden, maar toch wat jammer als het met de ploeg gebeurt waar ik zo’n beetje het minst mee heb.

Dikke vrouw 9 april 2021 om 21:37

Wat een zielige reactie hier. Pure jaloesie lijkt het wel

Man met de hamer 9 april 2021 om 23:18

Onzinnige gevolgtrekking.

toiletduck 10 april 2021 om 00:05

Je mag de ene ploeg toch leuker vinden dan de andere? Dat maakt voor mij sport volgen juist zo leuk. Als ik elke renner van elke ploeg even zeer de zege gun, haalt dat wel wat van de lol af.

Wat betreft de redenen waarom ik minder met DQS heb: heeft voor mij niks met dopingvermoedens te maken. Ik vind Lefevre gewoon irritant en dat straalt af op de hele ploeg. Daarnaast zijn er een paar specifieke renners uit heden en verleden waar ik niet zo dol op ben, die daar toevallig koersen. Ik snap niet zo goed waarom ik dat niet mag vinden en waarom mijn mening dan meteen minderwaardig en jaloers is?

Baukema Tomoulin 10 april 2021 om 12:23

Fans van topsport zijn per definitie subjectief. Al is het alleen al vanwege afkomst/nationaliteit. Of fan zijn van een bepaald truitje omdat zij nou eenmaal een connectie hebben met je eigen cultuur. Waarom ik niet dol ben op DQS is omdat ze nooit echt een minder jaar hebben. Het is altijd top met klassiekers/monumenen/ritten en 9 van de 10 keer de meeste overwinning in het jaar. Bij bv Jumbo zie je dat ze uit een dal van jaren magertjes in alles komen nu. Sunweb had het topjaar 2017 en zakt daarna wat in. Ups en downs voor ploegen maken het dynamisch en interessant voor mij. UAE is nu top? Prima! Mits er over 5 jaar opeens de klad in komt. Ik ben nu ook blij dat Ineos eens niet de tour heeft gewonnen, dat maakt het interessant. Dus ik hoop op een jaartje nèt niet voor DQS, dat het gewoon even tegen zit. En dat heeft niks met de individuele renners te maken, want ik ben behoorlijk fan van de koersethiek van bv Allaphillipe, Stybar en Bennet.

Pedalo 9 april 2021 om 21:46

Is geen jaloezie maar helaas meer de realiteit. Renners of ploegen die iets doen wat niet voor mogelijk wordt gehouden lopen vaak tegen de lamp.

Melkzuur 9 april 2021 om 23:25

Inderdaad. Maar ze doen het zo al 20 jaar, maar de lamp hangt blijkbaar erg hoog.

Dzjof 10 april 2021 om 08:47

De lamp hangt hoog haha, da’s een goeie :-)

Man met de hamer 10 april 2021 om 09:38

In sommige landen brandt de lamp ook maar op halve kracht. In België lijkt er wel minder interesse te zijn voor de duistere kanten van de sport, zowel bij de fans als bij de journalisten, zeg ik maar voorzichtig. Een paar weesgegroetjes en een pintje en hup we gaan weer door alsof er niks aan de hand is. En de besmeurde idolen blijven er gewoon op hun sokkel staan.

Gitan 10 april 2021 om 10:13

Ik zie weinig verschil tussen hoe men in België omgaat met Johan Museeuw (jarenlang persona non grata geweest en de laatste jaren weer stilletjes aan een beetje gerehabiliteerd) en hoe men in Nederland omgaat met pakweg Michael Boogerd.

Zou het toch weer niet eerder aan je eigen perceptie en voorkeuren liggen?

Michelangelo 10 april 2021 om 11:12

@Gitan,
Mijn ervaring als voormalig “Nederbelg” is dat er wel degelijk verschil zit in hoe de Nederlanders naar doping kijken, en hoe dat in Belgie is. Zowel de pers als de supporters zijn in Nederland veel scherper in het veroordelen van pakkers. Je pleurt in Nederland veel makkelijker van je voetstuk af.

Daarbij, met name in Belgie was het destijds veel “makkelijker” om via vage apothekers en veeartsen aan je spullen te komen. Het was bijna onderdeel van de cultuur. Dat is (bij mijn weten althans) in Nederland een stuk minder geweest.

Gitan 10 april 2021 om 11:31

Dat lijkt mij opnieuw vooral je eigen perceptie. Ik ken geen enkele Nederlandse wielrenner die zo hard van zijn voetstuk is gepleurd als Museeuw. Die heeft bij wijze van spreken jarenlang in het verborgene geleefd. Pas sinds een paar jaar duikt hij weer af en toe eens op (voornamelijk bij kanalen gelinkt aan VTM) als analist, op de VRT is hij nog steeds min of meer persona non grata.

Ik zie Boogerd of Thomas Dekker (uit het Rabo-nest waar de wantoestanden op dopingvlak er toch ook niet naast waren) toch ook vaak genoeg als analist opduiken. En wanneer gaat iemand eens aan Erik Dekker vragen wat er nu eigenlijk allemaal gebeurd is?

Ik zie daar allemaal weinig verschillen in. Hoe zat het met de dopingcultuur bij Rabo?

Er is een hele generatie van renners die verloren is gegaan aan doping. Anders kon je destijds gewoon niet mee en mocht je je fiets aan de haak hangen. Daarvan staan er nog steeds heel veel dichtbij de wielersport. Om dan zelf je keuze te maken wie van de huidige generatie daardoor wel wordt bezoedeld en wie niet, ruikt een beetje naar hypocrisie.

Beer 10 april 2021 om 17:40

Lijkt me toch ook dat ‘de Belgen’ idd wat scherper zijn voor pakkers dan Nederlanders, Michelangelo. Als je ziet hoe Museeuw in België werd en wordt aangepakt en je vergelijkt dat met hoe Adri VDP in Nederland nog steeds op zijn voetstuk staat. Toch een groot cultuurverschil lijkt me.

Polleke 9 april 2021 om 22:41

Ze konden vooruit blijven omdat in het peloton véél te laat organisatie kwam, pas toen ze definitief buiten schot waren kwamen nog meer ploegen als bezetenen mee achtervolgen, aandoenlijk om te zien hoe sommige ploegen denken ooit een koers te gaan winnen, zolang je niet in de eerste groep zit gaat dat moeilijk… bij DQ weten ze dat bv wel…

Dzjof 10 april 2021 om 08:51

Iedereen weet dat maarrrr ‘je moet wel kunnen’

Iedereen die heeft gekoerst weet dat.

Ivanoviclover 9 april 2021 om 22:46

Honoré was toch tweede na Vingegaard in de Italiaanse week? Hoezo dat is een 4e rangs werkpaard?

joowii 9 april 2021 om 22:47

Is een vooraf als sprintkans aangeduide etappe in Baskenland, waarin de vluchters het redden, nu zelfs al voer voor dopinggeruchten? Ze lossen samen Bernard, nou nou.
Ben niet per se fan van DQS, maar de manier waarop ze iedere koers invliegen mag ik wel – ze komen om te winnen, en ja dan win je ook meer. Dopingverhalen komen natuurlijk altijd met succes, en niet per se onterecht. Wel jammer.

Baukema Tomoulin 10 april 2021 om 12:36

Ze lossen ook bergop Amador… die was al eens 4de in de Giro

harryjohan71 10 april 2021 om 13:10

De prestaties van Amador zijn de afgelopen jaren echt niet goed. Hij is geen schim meer van de periode dat hij top reed in de Giro. Dit was in 2015 en 2016

KennyKlimmen 9 april 2021 om 23:20

Ik vind ongenuanceerde meningen op een forum wel zo interessant. Dua geen commentaar van mij op de insinuaties. Is het niet zo dat deze ploeg na april altijd wat minder presteert?

KennyKlimmen 9 april 2021 om 23:23

Piekt deze ploeg gewoon niet wat anders? Na april is het toch allemaal wel wat minder met deze gasten?

Gilberto 10 april 2021 om 02:18

Uiteraard gaan ze altijd vol op het voorjaar, maar los van alles wat ze in dat voorjaar elk jaar winnen, pakken ze in het rest van seizoen toch echt ieder jaar ook genoeg waar menig team niet aan komt, en dat word dit jaar en in de toekomst zelfs nog meer.
Dus, wat minder, wellicht, maar matig geenszins…

Wheely 10 april 2021 om 13:22

Nou Kenny dat kun je toch niet zeggen, Alaphilippe, Bennett, Evenepoel en Almeida hebben toch wel aardige dingen laten zien op andere momenten.

Limal 10 april 2021 om 07:37

Ach ja, zet Cerny en Honoré bij TJV en ze worden door bepaalde mensen hier plots aanzien als fantastische renners waarvoor het vanzelfsprekend is om koersen te winnen. En als Roglic bij een ander team had gezeten dan zou het onderbuikgevoel van die mensen aangeven dat er iets niet klopte…

harryjohan71 10 april 2021 om 08:12

@Limal Dat geldt toch ook voor de DCQS fans. Cerny heeft vorig jaar net zo’n prestatie neergezet in de Giro. Nu vinden de DCQS fans hem ineens fantastisch omdat hij bij DCQS rijdt en hij een wolf is. Zo werkt het nu eenmaal in de sport en heus niet alleen bij de JV fans.

Limal 10 april 2021 om 09:51

Die selectieve voor- en afkeur is exact wat ik aankaart, Harry. Ik mis blijkbaar het 'fan-gen' en heb dan ook nooit begrepen dat men zo verknocht kan zijn aan een sporter of team dat je al de rest constant afbreekt en verdacht vindt.

Romāns Vainšteins 10 april 2021 om 07:56

Het hele punt is gewoon de omgekeerde redenatie. Ploeg X en of renner Z kan je niet uitstaan en daarop worden de talrijke hmmmm-elementen toegepast die je in gratis meeneem-bakken naar hartelust bijeen grissen kan. Ook andersom wordt de omgekeerde redenatie dikwijls toegepast met allerlei groeicurves, mentale gesteldheden, teamsfeerbeelden etc. Een stukje lastiger en krampachtig dan het pakhaasstigma opdrukken.

Het mooiste voorbeeld is Hirschi die binnen 24 uur van dartel wielerdier in een schimmige pakhaas veranderde cq het Nederlandse tintje van zich afschudde. En dan hier van veelal dezelfde lieden huilballades over Wuyts zien opvoeren.

Man met de hamer 10 april 2021 om 09:40

Als dat al een punt is, dan zeker niet het hele.

Headlines

Materiaalzone

Populair