Baskenland: Ion Izagirre wint in Hondarribia, McNulty nieuwe leider

donderdag 8 april 2021 om 17:03
Baskenland: Ion Izagirre wint in Hondarribia, McNulty nieuwe leider

foto: Cor Vos

De vierde etappe in de Ronde van het Baskenland, met aankomst in Hondarribia, is gewonnen door Ion Izagirre. De Bask van Astana-Premier Tech wist na een enerverende finale te zegevieren, voor Pello Bilbao en Brandon McNulty. Die laatste wist Primož Roglič uit de leiderstrui te fietsen.

Na de confrontatie tussen Primož Roglič en Tadej Pogačar op de flanken van de slotmuur van Ermualde, trok het peloton in de vierde etappe van de Ronde van het Baskenland vanuit de binnenlanden van de regio naar kuststad Hondarribia. Met vier beklimmingen onderweg beloofde het een bijzonder pittige onderneming te worden. Zo kregen de renners in de finale de iconische Jaizkibel en de loodzware Erlaiz voorgeschoteld.

Razendsnelle openingsfase 
In Gasteiz, de op één na grootste stad van het Baskenland, klonk om 12.45 uur het startschot en werden de renners in gang geschoten voor een etappe over net geen 190 kilometer. Al snel ontstonden de eerste schermutselingen, maar niemand slaagde erin om een interessante voorsprong bijeen te fietsen. De grote groep reed in een razende vaart richting de Baskische kust en ook na ruim tachtig kilometer koers was er nog altijd sprake van een compact peloton.

Niet veel later probeerden Ben O’Connor (AG2R Citroën), Guillaume Martin (Cofidis), Jefferson Cepeda (Caja Rural-Seguros RGA) en Juan Pedro Lopez (Trek-Segafredo) een vroege vlucht op poten te zetten en deze vier aanvallers kregen wel de zegen van het peloton. De voorsprong van de koplopers liep al snel op tot goed drie minuten en voor het eerst in deze etappe konden we spreken van een geslaagde ontsnapping.

foto: Cor Vos

Op naar de Jaizkibel 
Van het viertal vooraan was O’Connor het best geklasseerd: na drie etappes stond de Australische klimmer 31e op 4:21 van leider Roglič. Ook Martin (36e op 4:50 van de Sloveen) was nog niet helemaal ongevaarlijk voor de mannen van Jumbo-Visma, al moesten de vluchters eerst met voorsprong over de Jaizkibel en de Erlaitz zien te geraken. Het verschil bleef in aanloop naar de eerste van twee slotbeklimmingen schommelen rond de twee minuten.

Vlak voor het opdraaien van de Jaizkibel (7,9 km aan 5,5) besloot Movistar de gashendel volledig open te draaien in dienst van Alejandro Valverde. De Spanjaard, de nummer vijf in het algemeen klassement, eindigde gisteren knap als derde in de rit naar Ermualde en leek interesse te hebben in de etappezege. Op de klim zelf trok Bahrain Victorious naar de kop om het tempo te bepalen voor thuisfavorieten Mikel Landa en Pello Bilbao.

Spektakel op de ‘duivelse’ Erlaitz 
In de kopgroep voelde Lopez de (figuurlijke) bui al hangen en dus besloot de jonge Spanjaard om aan de boom te schudden: O’Connor bleek in staat om zijn versnelling te volgen, voor Cepeda en Martin ging het even te snel. De Ecuadoraan en Fransman werden nog voor de top opgeslokt door de groep der favorieten, O’Connor en Lopez begonnen wel, zij het met een beperkte voorsprong, aan de afdaling van de Jaizkibel.

Het echte spektakel bleef uit op de flanken van de Jaizkibel, een beklimming onlosmakelijk verbonden met de Clásica San Sebastián, maar de renners hadden wellicht angst voor de bijzonder steile Erlaitz (3,8 km aan 10,6%), met zijn top op 22 kilometer van de streep. Op deze muur brak de koers volledig open. In de eerste stijgende meters werden de laatste aanvallers ingerekend en was het aan de favorieten voor de rit- en eindzege.

foto: Cor Vos

Jakob Fuglsang gooide als eerste klassementsrenner de knuppel in het hoenderhok, maar de Deense klimmer van Astana-Premier Tech werd gecounterd door Mikel Landa. De Bask wist wat meters uit te lopen en kreeg het gezelschap van Brandon McNulty en de herboren Esteban Chaves. Leider Roglič zat in een achtervolgend groepje wat gevangen in het ploegenspel van UAE Emirates. Zijn grote concurrent, Tadej Pogačar, hield de benen namelijk stil.

McNulty op weg naar de leiderstrui? 
De ritwinnaar van woensdag had ploegmaat McNulty van voren en dus was het aan Jonas Vingegaard om het verschil beperkt te houden voor zijn kopman Roglič. De jonge Deen had een hele goede dag en wist in een ruk het laatste gaatje naar Landa en McNulty te dichten, waardoor we met een elitegroepje van zo’n vijftien renners over de top van de Erlaitz trokken. Wat verder in de achtergrond zagen we toppers als Maximilian Schachmann, Richard Carapaz en Hugh Carthy spartelen.

Eenmaal de bergsprint gepasseerd kregen de koplopers nog enkele pittige stroken bergop voor de wielen geschoven en dit bleek het ideale moment voor Chaves om een tweede keer te versnellen. Pello Bilbao sprong op zijn wiel en de twee klimmers kregen even wat ademruimte van de achtervolgers. Ook McNulty besloot op een tussenstrook te demarreren en de Amerikaan wist, samen met Emanuel Buchmann, Vingegaard en Ion Izagirre, aan te sluiten bij Chaves en McNulty.

McNulty doet uitstekende zaken, Izagirre wint Baskisch onderonsje 
In de tweede groep werd er vooral naar elkaar gekeken. Pogačar had met McNulty een ploegmaat van voren en Roglič zat ook alleen gezien de aanwezigheid van Vingegaard in de voorste groep. En dus was het aan renners als Carthy en Valverde om het initiatief te nemen in de achtervolging, maar de achtervolgende groep kwam niet echt dichter. Sterker, het verschil liep met nog tien kilometer te gaan op naar meer dan een halve minuut.

En zo mocht McNulty al voorzichtig dromen van de gele leiderstrui. De Amerikaan stond voor aanvang van de etappe derde in het klassement, op exact een halve minuut van Roglič, en reed zo virtueel in de leiderstrui. De Sloveen leek zich overigens niet echt druk te maken over zijn gele tricot. In de laatste kilometers naar Hondarribia liepen de zes vluchters nog verder uit en in de laatste twee kilometer kon het grote speculeren om de etappezege beginnen.

Met nog 1.700 meter te gaan zagen we twee versnellingen van Buchmann, maar het was McNulty die het laatste gaatje op de Duitser wist te dichten. Vervolgens zag Chaves zijn moment gekomen en de Colombiaan leek met een goed getimede demarrage op weg naar zijn tweede seizoenszege, maar strandde in een bochtige finale in het zicht van de haven. In de sprint om de ritzege bleek Izagirre net iets sneller dan regiogenoot Bilbao.

foto: Cor Vos

Klassement 
McNulty kwam na een enerverende finale als derde over de streep en wist zo ook nog vier bonificatieseconden mee te graaien. De Amerikaan is nu ook de nieuwe leider in de Ronde van het Baskenland. Roglič volgt nu op 23 seconden en Vingegaard (derde op 0:28 van McNulty) is de tweede renner van Jumbo-Visma in de top van het klassement. Er volgen nog twee etappes in de Ronde van het Baskenland, met op zaterdag de koninginnenrit naar Arrate.

Dit artikel delen:

152 Reacties

Veloburto 8 april 2021 om 17:35

Als je kijkt naar de rit van zaterdag: McNulty is geen enkel gevaar, die gaat daar minuten verliezen, no stress peoples

lo squalo dello Stretto 8 april 2021 om 17:36

Hele mooie koers gezien met een interessant tactisch steekspel. Benieuwd wat dat morgen en vooral zaterdag gaat geven. Astana wel lekker in de breedte en mooi dat de Basken weer een rit winnen hier!

Uiteraard herhaling maar ik ik snap ook niks van de Jumbo-Visma tactiek of je moet al zeker zijn dat je hem zaterdag kunt kraken. Natuurlijk wel een dubbele rol voor Pogacar want om Roglic nog bij te benen in het klassement moet die het hard maken en van ver waardoor hij zijn eigen ploegmaat in de vernieling kan rijden.

molovin 8 april 2021 om 17:39

Ja ik heb ook het idee dat ze hiermee Pogacar voor een deel neutraliseren. Tenzij hij helemaal zijn eigen koers mag rijden en McNulty’s trui niet belangrijk is voor hem.

Gilberto 8 april 2021 om 17:40

Je snapt nx van de Jumbo taktiek, om vervolgens je reactie af te sluiten met een volkomen te begrijpen schets van hoe het zou kenne gaan lope? Je onderschat jezelf!

Kelder is de Man 8 april 2021 om 17:53

Gilberto
Je gaf laatst aan het een beetje Rotterdams te willen houden met je schrijven. Heb er behoorlijk wat jaartjes gewoond. Niemand schrijft of praat zo.

Gilberto 8 april 2021 om 17:55

Bedankt voor het dele van je ervaring

madeinstars 8 april 2021 om 17:48

Grootste probleem in de tactiek is dat Vingegaard zich verkeerd plaatst en daardoor de rit niet wint. Als hij hier de rit wint is het eigenlijk perfect.

Jumbo heeft nu toch Pogacar nerveus gemaakt en deels geneutraliseerd. UAE moet controleren en Jumbo heeft twee troeven om de laatste etappe oorlog te maken.

reusjen 8 april 2021 om 18:34

Hij was ook gewoon niet snel genoeg. Kwam zelfs in het wiel niets dichterbij.

WernerFranke 8 april 2021 om 17:51

Het is hier misschien een beetje ondergesneeuwd door de rivaliteit Pog-Rog, maar als Mcnulty een Nederlander of een Belg was, zou die echt een gigantische hype zijn.

Joaquim Agostinho 8 april 2021 om 17:54

Zeker, net 23jr. geworden.

Maillot à Pois 8 april 2021 om 17:54

Inderdaad, dat is wat ik vooral van deze rit onthoud: een uitermate sterke McNulty. En ook een erg sterke Vingegaard.

Gilberto 8 april 2021 om 17:58

Heel sterk idd, maar het punt is een beetje dat hij op het moment niet de enige is rond die leeftijd die zich serieus aan het bewijzen zijn, je begint er een beetje aan te wenne op die manier he.
Lance zei het al vorige week, gaan wel weer meedoen die Amerikane

molovin 8 april 2021 om 17:54

Fantastische finishplaats overigens Hondarribia, het oude centrum is echt wonderschoon en in het centrum bovenaan staat een oud fort wat nu een schitterend hotel is. Ze zijn daar helemaal verzot van een of andere variant van roeien op zee wat in het Baskenland heel populair is.

Kelder is de Man 8 april 2021 om 18:04

Erg genieten, dit landschap. Nooit geweest. Staat op m’n lijst.

Jacco van Stierop 8 april 2021 om 18:41

Oudste herinnering die ik aan Hondarribia heb was toen ik vanuit het centrum binnendoor naar de Jaizkibel wilde, hopeloos verdwaalde (GPS was er nog niet), en er geen hond was aan wie ik de weg kon vragen.

On: interessante koerssituatie. Tof dat er nog lieden zijn die, ondanks de VDP- Asgreen-sprint, zich verstouten vanzelfsprekendheden rond te strooien aangaande komende zaterdag.

Romāns Vainšteins 8 april 2021 om 18:53

Kijk wel uit met de regen daar, het is niet voor niets zo mooi groen daar allemaal. De hele Atlantische noordkant van Spanje goed de seizoenen even nakijken.

Kelder is de Man 8 april 2021 om 18:59

Goeie tip Romans. Dank.

Kelder is de Man 8 april 2021 om 19:11

Jacco van Stierop
Maar, ken vooral Andalusie en niet die regio’s in het noorden, kan je je daar redden met het ABS of willen ze dat niet horen?

Jacco van Stierop 8 april 2021 om 19:26

@Kelder; in tegenstelling tot Catalonië is men in het noorden wat minder allergisch voor het Castiliaans.

Romāns Vainšteins 8 april 2021 om 19:38

Mijn ervaring met Basken is dat ze juist netjes Spaans spreken. Andalusië is precies de grootste verschrikking op dat gebied.

Kelder is de Man 8 april 2021 om 20:21

Thanks. Tot 10.

S. Morgenstern 8 april 2021 om 17:56

Heerlijke finale zo te lezen! Interessante koerssituaties en een mooie leiderstrui voor McNulty. Mooi uitgangspunt voor zaterdag, waar Pogacar als waakhond mee zal moeten gaan en tevens zelf nog flink weg moet rijden mocht dat nodig zijn. Iets om naar uit te kijken.

thorsen 8 april 2021 om 18:04

Met zo’n uitslag zijn de comments zo ontzettend voorspelbaar, genieten dit. Er zijn in ieder geval een hoop mensen die op andere knopjes hadden gedrukt.

Emergo 8 april 2021 om 18:09

Ik hoop dat hier niemand zo naief is te denken dat Roglic nog gaat winnen.

Joaquim Agostinho 8 april 2021 om 18:16

Luctor et….
Ik zou niet weten waarom hij dit rondje niet alsnog naar zich toe gaat trekken.

Emergo 8 april 2021 om 18:32

Een renner van UAE, en niet de minste, staat aan de leiding met een ploeg die ook niet tot de minste behoort. Zijn de resterende etappes zwaar genoeg om UAE eraf te rijden en is TJV qua samenstelling sterk genoeg ?? Ik betwijfel het (zeer).

thorsen 8 april 2021 om 18:33

100% onmogelijk. Het is nog nooit eerder gebeurd dat een op papier betere renner 23 seconden goed maakt. Nooit! Je moet inderdaad wel héél naief zijn om te denken dat dit ooit tot de mogelijkheden zou behoren. Stelletje oelewappers!

hansiehansie 8 april 2021 om 18:48

@thorsen lol

Groningen 8 april 2021 om 18:11

Jumbo gokt, hoort bij de sport en zorgt (kan zorgen) voor de mooie verhalen die het wielrennen zo’n mooie sport maken. Of het verstandig is weet ik niet. Ik zou er nog niet teveel van uitgaan dat McNulty veel gaat verliezen. Hij is nog jong en we (ik in ieder geval) weten nog niet echt waar zijn grenzen liggen.
Qua tactiek belooft het in ieder geval nog een mooie ronde te worden.

VerstandOpNul 8 april 2021 om 18:33

TJV en UAE allebei met een reservemannetje.. Wordt een leuk ploegenspel zaterdag..

Dikke vrouw 8 april 2021 om 19:35

met het verschil dat jonas wel in de pas zal moeten voor rogola, mcnulthy niet voor pogacar

horsm 8 april 2021 om 21:29

Ha, ik zou dat eerder andersom inschatten.

skylimit 8 april 2021 om 18:39

TJV probeert tactisch te koersen, maar ik vermoed dat ze weer van een koude kermis thuis gaan komen. Vingegaard had natuurlijk de etappe moeten winnen of zijn minst de bonificatieseconden voor Mcnulty weg moeten kapen.
De achterstand zou nu wel eens te groot kunnen zijn om deze koers nog te winnen, indien TJV wil winnen. Het zou mij niet verbazen als Mcnulty hem niet pakt, dat Pogacar er alsnog met de eindoverwinning er vandoor gaat.
Enige kleine voordeel is dat TJV morgen en vermoedelijk zaterdag de koers niet hoeft te controleren.

Jacob Lohof 8 april 2021 om 19:41

Arrogantie van Jumbo, maar jij ook Nederlanders. En Bobbie Traksel mogen ze ook bij Jumbo in dienst nemen. Alleen maar over Jumbo. Als Jumbo dit doet is tactisch, maar als ander ploeg zeg hij dat dom is

Gilberto 8 april 2021 om 19:49

Welja, scheer maar ff zomaar een heel volk over 1 kam, ken jou t verrotte. Nou valt het Nederlandse volk onder de bleekscheten volkeren, dan mag dat, heb ik vernomen

Romāns Vainšteins 8 april 2021 om 19:56

Vastknopen te allebei touw geen aan.

peervaneynthoven 8 april 2021 om 23:25

En juist jij @RV neemt een ander de maat over zijn taalgebruik, hilarisch!

Man met de hamer 8 april 2021 om 23:53

Jumbo maakt iedereen helemaal gek alhier. Alleen dat maakt deze tactiek al zeer de moeite waard.

Romāns Vainšteins 8 april 2021 om 19:47

Maar die Vingegaard he, is dat me effe snel een goed coureur geworden zeg.

Gilberto 8 april 2021 om 19:49

Niet alleen hij, het is ongelofeloos hoe snel het ineens gaat met zoveel jonge renners

skylimit 8 april 2021 om 19:51

Nog niet goed genoeg anders had hij de etappe gewonnen of tenminste de boni’s weggekaapt. Hij heeft verder al wat leuke dingen laten zien en niet alleen dit seizoen.

Peter Lippens 8 april 2021 om 20:26

Meen je dat nu, Jonas heeft gewoon geen sprint, bovendien heeft hij op elke klim zijn kas mogen leegrijden in functie van meneer Primoz … tja

Romāns Vainšteins 8 april 2021 om 20:41

Voor echte insiders wellicht een intikkertje, voor mij een revelatie dan toch. Dan zag ik een ijzersterke McNulty eerder aankomen hier.

japio 8 april 2021 om 20:49

De tactiek van TJV snap ik ook niet…maar dat maakt het juist ook bijzonder boeiend. Daar heb ik toch wel van genoten. Voer voor ons wielervolgers om lekker over te filosoferen. En dan reikhalzend uitzien naar de koers zaterdag!

Het positieve van deze stand is wellicht dat Pogacar niet aan ‘mag’ vallen, omdat zijn ploeggenoot aan de leiding gaat. In die zin is Pogacar daarmee enigszins geneutraliseerd. En TJV heeft dan twee pionnen om aan te vallen.
Verder hebben we gezien dat Pogacar er niet zo gerust op was. Hij geeft een mooi interview, maar zijn gedrag in de koers sprak toch wel van enige wanhoop. Vorig jaar heeft hij in de Tour alleen maar hoeven volgen – niet eenvoudig overigens – nu ligt de druk bij van de leiding bij hem en zijn ploeg.

Groningen 8 april 2021 om 22:34

Ik vermoed eerder dat Pogacar juist gaat proberen voor onrust te zorgen, terwijl McNulty ‘alleen maar’ hoeft te volgen.

Laatste man 8 april 2021 om 20:59

Leuk dat de Basken serieus hier meedoen! Prachtige omgeving, mooie ronde en leuke ontknoping dit weekend.

Gezeur hier altijd.

Veleta 8 april 2021 om 21:13

Allemaal tactische genieën hier, gelukkig zijn ze het zelden eens, anders wordt het wat saai. Maar dan commentator Jan: de uitzending is net begonnen met nog 55 te gaan, kopgroep van 4 met 2.30 voor: “deze jongens hebben een mooie voorsprong, die konden wel eens voor de overwinning gaan rijden”. 2 minuten later: “of zou dit voor de snelle mannen zijn vandaag, veel kansen krijgen de sprinters niet meer” (dit alles met nog 2 zware beklimmingen voor de boeg, zucht). Zo ging het nog een tijdje door….

antilek 8 april 2021 om 21:20

Wat fijn dat de Nederlanders het zo goed doen

toiletduck 8 april 2021 om 21:53

Wat een heerlijke koers. Genoeg om over te kletsen en waarschijnlijk weten we pas zaterdag tegen het einde van de rit of TJV de juiste keuzes heeft gemaakt.

Heeft TJV Pogacar opgesloten in het ploegenspel? Wordt McNulty onderschat? Roglic niet goed genoeg? Vingegaard in zijn nieuw verworven positie als schaduwkopman nog van tactisch nut? We kunnen er nu alleen maar over speculeren.

Wat betreft de sprint van Vingegaard: ik had er (ook) meer van gehoopt aangezien hij niet overkomt als strijkijzer, maar echt verbaasd ben ik niet. Hij heeft in die kopgroep maar pakweg 25% gespaard tov de andere renners (iedereen zat gemiddeld 80% in het wiel; McNulty ongetwijfeld iets minder en Izagirre iets meer; Vingegaard dus bijna 100%. 20%/80%=25%). Die energie heeft hij dubbel en dwars extra besteed op die slotklim. Helaas, want als hij hier het bonivoordeel met McNulty omdraait is de situatie wel wat gunstiger.

assen 8 april 2021 om 22:08

Man man, wat heb ik genoten, ha ha ha. Geweldig van TJV. Je zag dat de renners in het peleton ook niet echt wisten wat ze ermee aan moesten.

Of het silm was van TJV weet ik niet (Tolhoek had bijv eerder mee kunnen werken met Carthy), maar heel verfrissend was het wel – en idd, misschien wel slim.

Er waren genoeg andere renners in het peleton die er baat bij hadden om mee te werken. Mas was een sukkel door te demareren ipv voorop te rijden. Jammer genoeg (voor Roglic) kwamen Oomen en Carapaz relatief laat terug.

P.S.1
Ik vind veel volgers hier te snel en fel oordelen over TJV

P.S.2
Jaaa deze regio staat ook nog op mijn lijstje, incl Bilboa en verder naar het westen Picos de Europa.

molovin 8 april 2021 om 22:51

San Sebastian is ook echt een fantastische plaats om te bezoeken, vooral de Pinxtos (spel ik dat goed?) in deze streek is echt smullen. Overal heerlijke minigerechtjes. En ze hebben paar echte streeksporten die leuk zijn om te volgen, een soort staand roeien in groepsverband op zee en een soort squash met de ingetapete hand met 2 vs 2.

Joaquim Agostinho 8 april 2021 om 23:39

Prachtig rondje dat de gemoederen flink bezig houdt. Interesseert me geen biet wie er wint, vooralsnog onvoorspelbaar, top entourage, top vermaak!

Man met de hamer 8 april 2021 om 23:57

Precies! En daar gaat het om.

Ingmar T. 9 april 2021 om 00:13

Wat een commentaren om dit kleine rondje. Boel specialisten hier zeg. De ronde vh Baskenland. Poeh..poeh..

  • 1
  • 2

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair