dinsdag 1 februari 2022 om 15:26

Bas Tietema tekent contract bij Bingoal-Pauwels Sauces WB, debuut in Tour of Antalya

Bas Tietema, voormalig wielertalent maar tegenwoordig vooral bekend van zijn YouTube-serie Tour de Tietema, maakt dit jaar zijn comeback in het wielerpeloton. De 26-jarige Tietema tekent definitief een profcontract bij Bingoal-Pauwels Sauces WB en debuteert volgende week al voor zijn nieuwe ploeg in de Tour of Antalya.

De razendsnelle opkomst van Tour de Tietema
Tour de Tietema vergaarde in korte tijd bekendheid met de originele manier waarop ze verslag doen van de wielersport. We spreken de mannen voor een artikel in RIDE. Lees het hele verhaal op Ridemagazine.nl

Tietema stond als belofte te boek als een talent. De Nederlander kwam in zijn eerste wielerleven onder meer uit voor de opleidingsploeg van BMC, samen met onder meer Pavel Sivakov, Nathan Van Hooydonck en Pascal Eenkhoorn. Zijn grootste uitschieter was een derde plaats in de U23-versie van Parijs-Roubaix. Tietema kon zijn belofte vanwege een ernstige huidallergie echter niet inlossen en moest zijn wielercarrière al vroeg beëindigen.

Tietema begon al vrij snel na het beëindigen van zijn actieve wielerloopbaan, samen met Josse Wester en Devin van der Wiel, het YouTube-kanaal Tour de Tietema en dat bleek een schot in de roos. Het kanaal heeft inmiddels meer dan 120.000 volgers. In het voorjaar van 2021 startten ze het Tour de Tietema Cycling Team, waarmee het trio de wielerwereld op zijn kop wilde zetten. Na vele trainingsuren maakte Tietema in september zijn comeback in het amateurpeloton.

Al snel werd duidelijk dat zijn talent nog niets aan glans had ingeboet, terwijl de huidklachten dit jaar eindelijk weg bleven. Met herwonnen plezier en ambitie is Tietema in september een traject gestart om te ontdekken waar zijn plafond ligt. Met hulp van een team van specialisten en coaches uit het profpeloton werkte hij een intensief programma af, wat hem nu een kans oplevert bij het Belgische ProTeam Bingoal-Pauwels Sauces WB. Tietema tekent voor één jaar.

Tietema (in het blauw) op pad met de renners van Bingoal-Pauwels Sauces WB – foto: Tour de Tietema/Josse Wester

Teammanager Brandt: “Bas heeft in korte tijd gigantische stappen gemaakt”
Christophe Brandt, algemeen manager van Bingoal-Pauwels Sauces-WB, is blij met de sportieve toevoeging die Tietema biedt: “Bas heeft ons in september verteld over zijn droom om weer profwielrenner te worden. Het was voor iedereen duidelijk dat daarin nog veel werk te doen was en het leek eerlijk gezegd te ver weg, maar bij het trainingskamp in december heeft hij ons verbaasd. Bas heeft in korte tijd gigantische stappen gemaakt, we vertrouwen dat hij een waardevolle toevoeging zal zijn voor onze ploeg. Hij kan rap aankomen en snelle mannen helpen in een finale, we zijn dan ook heel benieuwd waar zijn grenzen liggen.”

Tietema is vanzelfsprekend blij met de sportieve kans die de ploeg hem geeft: “Na maanden van keihard trainen ben ik ongelooflijk blij en trots dat ik iedereen mag vertellen dat ik in 2022 profwielrenner zal zijn bij Bingoal-Pauwels Sauces WB. Zij hebben mij met open armen ontvangen en de kans gegeven om de afgelopen maanden deel te nemen aan hun trainingskampen, die essentieel zijn geweest voor de progressie die ik gemaakt heb. Het contract is een mooie beloning daarvoor, maar tegelijkertijd ook nog maar een begin. Ik moet in wedstrijden laten zien wat ik waard ben.”

Videoserie 
Tietema verwacht over ruim een week zijn debuut te maken bij de Belgische formatie in de Tour of Antalya (10-13 februari). Op het YouTube-kanaal van Tour de Tietema zal het proces van de afgelopen maanden en het vervolg daarvan in 2022 zichtbaar worden gemaakt in een videoserie, genaamd Plan Bas.

RIDE Magazine
33 Reacties
Sorteer op:
1 februari 2022 15:30
Cool! Sympathieke gast, wens hem veel succes.
1 februari 2022 15:38
Leuk voor 'm en fijn om te volgen! Straf wel dat hij moest stoppen omwille van zijn huidallergie (was dat de hoofdreden?) maar dat nu "opeens" verholpen blijkt? Zou daar wel het fijne van willen weten.
  1 februari 2022 15:52
  Een ernstige huidallergie kan behoorlijk vervelend zijn. Zeer pijnlijk zelfs. En het kan jaren duren voordat men juiste medicijnen (vaak gecombineerd met dieet) heeft gevonden dat het verhelpt (dragelijk maakt).
  2 februari 2022 12:19
  Over een allergie kan men ook heen groeien, heb ik wel eens horen zeggen. Geen idee of dat hier mogelijk ook het geval is?
1 februari 2022 15:51
Dan hebben ze iemand om de filmpjes te maken.
1 februari 2022 15:57
Nu nog de Tour halen, en dan voor zijn eigen kanaal tijdens de koers een mooie wheelie maken, en dan is het verhaal helemaal af.
Zijn waardes waren profwaardig en in het peloton rijden kan die al.

Hopelijk krijgt hij een aantal mooie koersen te rijden in het Vlaamse voorjaar.
1 februari 2022 16:00
Leuk voor hem, niet voor de volgers van Tour de Tietema
  1 februari 2022 16:12
  Waarom zal deze ontwikkeling niet leuk zijn voor de volgers van Tour de Tietema? Ik verwacht dat er vernieuwde en exclusieve content aanzit te komen mbt tot prof worden/zijn.
  1 februari 2022 16:29
  Als hij op dezelfde toer door mag gaan als hij deed met zijn kanaal, dan zie ik juist positief voor hem, Josse, Devin en Bingoal.

  Inderdaad vernieuwende content voor een nieuwe doelgroep die de wielersport eerst niet bereikte
1 februari 2022 16:12
Mooi natuurlijk dat iemand die om fysieke problemen alsnog een kans krijgt. Wel benieuwd hoe het kanaal verder gaat en of ze de tour rechten hebben kunnen regelen.
  2 februari 2022 12:20
  Zelf meedoen en alle rechten zijn binnen ;)
1 februari 2022 16:22
Wat leuk voor bas
1 februari 2022 17:04
Bij 20.000 duimpjes tekent Devin van der Wiel bij JV
  1 februari 2022 19:47
  Devin heeft al stage gelopen bij TJV, alleen niet voor de fiets.
1 februari 2022 17:07
Weet iemand of Antalya wordt uitgezonden op Eurosport/elders?
1 februari 2022 17:20
Goh, Een 4e plaats bij de recreanten in de Ronde van Hank is al voldoende om een profcontract te krijgen.
Views en likes zullen ze wel wat extra krijgen, maar dan zie ik persoonlijk liever Puck Moonen terug komen.
Gerrit Konijnenberg en Eddie the Eagle werden ook bekend/populair met schansspringen, ondanks hun prestaties. En toch in een sport waar goede renner(s) vandaan komen.
Misschien wel een zij-traject voor Devin en Josse om ook prof en/of bekender te worden.
Maar succes Bas, hoop dat je je oude niveau (oa roubaix) gaat verbeteren !
  1 februari 2022 18:56
  Die Devin en Josse hebben daar toch helemaal niet de capaciteiten voor? Dat zijn, met alle respect, gewoon twee middelmatige toerfietsers.
  1 februari 2022 19:11
  Vandaar dat ik ook denk ik dat die 2 meer kans hebben als schansspringer... ;-)
  1 februari 2022 19:33
  Wat ik zie op de beelden en op Strava trapt Josse toch wel hogere waardes dan de gemiddelde toerfietser. Maar een mooi project toch, ik kijk er graag naar!
  1 februari 2022 19:48
  @S. V. denk je echt dat die 4de plek in de ronde van Hank de doorslag gegeven heeft? Of zouden ze misschien toch iets anders zien op basis van de trainingsritten die ze samen gereden hebben en evt. tryouts?
  1 februari 2022 21:10
  Wat hij trapt en op Strava is bij lange na niet genoeg om prof te worden. Hij mag al blij zijn als hij bij de elite z.c. mee kan doen. En dan heb ik het nog niet over zijn koerstactiek.

  Dit gaat over die Josse dus.
  1 februari 2022 21:34
  @spurter, het is zeker niet genoeg om prof te worden maar tussen toerfietser en prof zit veel niveauverschil. En als je dit kunt na pakweg een jaartje op de fiets heb je wel iets meer aanleg dan de gemiddelde toerfietser.
  1 februari 2022 21:44
  @KrakAndersen

  Josse fietst wel langer dan een jaar. En ze pakken het op zich vrij serieus aan qua verzorging, materiaal, training en zo. Hebben ook tijd genoeg om te trainen. Meer dan de gemiddelde toerfietser.
  1 februari 2022 22:04
  Ik zie weinig opvallends op strava. Korte ritjes met 170w gemiddeld. Niet heel bijzonder. Toch?
1 februari 2022 17:30
Benieuwd naar de footage! Het levert beide kanten nu ik ieder geval al exposure op. Dat zal meegewogen hebben in de keuze om samen te werken neem ik aan? We zullen zien. Alles bij elkaar genomen functioneerde deze jongen op hoog niveau tot enkele jaren terug. Daarnaast heeft hij dus ook drie jaar stilgestaan dus laten we zien of hij dat ingehaald heeft.
1 februari 2022 18:00
Kan niet inschatten of het een publiciteitsstunt is of dat hij door verminderde klachten nu gewoon weer goed kan fietsen, maar het is sowieso een leuk verhaal.
Moeten toch wel serieuze klachten zijn als je er niet meer op niveau door kan sporten.
  1 februari 2022 18:18
  Tussen kunnen en comfortabel sporten zit een groot verschil. Als je altijd met pijn moet trainen, dan gaat de lol er snel van af. Dan kan je misschien de wattages wel duwen maar als dit niet vol te houden is in trainingen door klachten, dan is de tank met doorzetting een keer leeg.
1 februari 2022 18:53
Bas voor Parijs Roubaix
1 februari 2022 22:19
Fijn nieuws om te lezen, hopelijk kan hij het niveau aan! Zal vast ook mooie beelden opleveren. Zal wel goed op zijn voeding moeten letten. Devin, Josse et cetera ook chapeau.

Proost met links !
1 februari 2022 22:57
Ik kijk nu al uit naar zijn eerste koers samen met Daniel Oss
2 februari 2022 08:27
Om aan het einde van het seizoen doodleuk te komen vertellen dat we allemaal gefopt zijn: mediastunt!!

Maar wel gaaf, hij heeft alvast een voorsprong van 120.000 volgers/kijkers die allemaal een "Docu Bingoal" voorgeschoteld krijgen.
2 februari 2022 09:08
Ontzettend tof voor hem. Ik ben alvast fan!

Reacties zijn gesloten.