Bart De Clercq staat voor rentree: “Het kriebelt nog altijd”
Bart De Clercq tijdens het traningskamp in januari - foto: Cor Vos
dinsdag 12 februari 2019 om 17:29

Bart De Clercq staat voor rentree: “Het kriebelt nog altijd”

Aankomende zaterdag begint de tiende editie van de Tour of Oman (2.HC). Een opvallende naam aan het vertrek: Bart De Clercq. De 32-jarige renner van Wanty-Gobert maakt na ruim één jaar afwezigheid weer zijn rentree. “Ik kijk er enorm naar uit”, zo vertelt hij in gesprek met Sporza.

Op dinsdag 2 januari 2018 sloeg het noodlot toe voor De Clercq. De ervaren klimmer kwam tijdens een trainingstocht zwaar ten val. De kersverse aanwinst van – toen nog – Wanty-Groupe Gobert liep hierbij een subcapitale heupfractuur op.

Het was al snel duidelijk dat De Clercq zich kon opmaken voor een langdurige revalidatieperiode. “Om terug te keren in competitie is het een kwestie van maanden”, zo voorspelde ploegdokter Joost De Maeseneer. Het bleek een wel zeer optimistische inschatting.

Bart De Clercq in betere tijden: als winnaar van een Giro-etappe – foto: Cor Vos

Heupprothese
Sterker nog: er ontstond twijfel of De Clercq zijn carrière überhaupt wel kon voortzetten. “Bij die stomme val brak ik mijn heupkop”, zo kijkt de renner nu terug. “Later bleek ook het kraakbeen beschadigd.” Sinds enkele maanden heeft de Belg dan ook een heupprothese.

“De enige juiste keuze”, aldus De Clercq. “We hebben lang gewacht, aangezien ik deze zomer 33 word. Als mens is het heel jong om dan al een prothese te krijgen. We hebben eerst gekeken naar alle andere opties, maar er was geen andere keuze. De voorbije maanden zijn zwaar geweest, maar nu gaat alles goed.”

“Specifieke doelen? De Tour”
Na een moeilijke periode kan de ex-renner van Lotto Soudal weer vooruit kijken. “Als ik fiets, voel ik geen verschil”, is hij optimistisch. “Er zit nog wel wat krachtsverschil in mijn benen, maar het kriebelt nog altijd. Het kriebelt nog teveel om nu al te stoppen. Bovendien doet de motor het nog altijd.” Of De Clercq dit seizoen nog specifieke doelen heeft? “Het is een drijfveer om in optimale conditie aan de Tour te beginnen.”

 
5 Reacties
Sorteer op:
12 februari 2019
In de categorie: 'oh ja, die is er ook nog'. Was hem al bijna vergeten en wist ook niet dat-ie nu bij Wanty rijdt. Goed voor hem, was toch een hest aardige renner
12 februari 2019
Ah, een artikel over een Belgische wielrenner!
12 februari 2019
Zeer jammer dat hij afgelopen jaar, al voor hij in actie kon komen voor Wanty, zwaar geblesseerd raakte. Dit is wellicht net die ontbrekende schakel voor kopman Martin in jacht op succes. Brengt zeer veel klimmers ervaring met zich mee waar het aan ontbrak bij Wanty.
13 februari 2019
Hij kan inderdaad nog van goudwaarde zijn voor Martin in de Tour.
13 februari 2019
Wens Bart een voorspoedige come-back toe na zijn verloren jaar 2018 . Knap alleszins dat hij , die desnoods toch altijd nog kan terugvallen op zijn diploma Master Lichamelijke Opvoeding , de karaktersterkte en de wilskracht heeft weten op te brengen om opnieuw zijn plaats op te gaan eisen in de keiharde wereld van de professionele wielersport . Stel mij wel de vraag of er in het verleden nog professionele wielrenners zijn geweest die met een heupprothese terug de top hebben weten te bereiken . Zulks lijkt mij beslist geen sinecure - veeleer een serieuze uitdaging . Mijn gedachten gaan daarbij uit naar de Zuidafrikaan John Lee Augustyn , die in de Tour van 2008 als 21-jarige de Trophée Henri Desgranges wist te veroveren door als eerste de kruin van de legendarische Col de la Bonette te overschrijden ( waarna hij in de afzink in een ravijn schoof ) . Tengevolge van een val in een Spaanse rittenkoers geraakte Augustyn vrijwel onafgebroken op de sukkel met zijn heup hetgeen uiteindelijk ook resulteerde in een heupoperatie ( de zgn. Birmingham Hip Resurfacing - BHR ) . Ondanks herhaalde en verwoede pogingen om na deze operatie opnieuw , o.m. bij Sky en bij Dimension Data , zijn eerdere niveau te bereiken slaagde hij daarin spijtig genoeg nooit meer en diende hij uiteindelijk noodgedwongen vooreerst in 2012 en tenslotte definitief in 2014 de koersfiets aan de wilgen te hangen . Hopelijk wordt de come-back van Bart wél een succes !

Reacties zijn gesloten.