Bart Brentjens maakt zich zorgen: “Voor Mathieu van der Poel is het té warm in Tokio”

Bart Brentjens maakt zich zorgen: “Voor Mathieu van der Poel is het té warm in Tokio”

Brentjens met het zegegebaar in Atalanta - foto: Cor Vos

donderdag 22 juli 2021 om 19:00
Ride

Bart Brentjens werd de eerste winnaar van het mountainbiken op de Olympische Spelen ooit. De Limburger veroverde in 1996 het goud in Atlanta. Nu 25 jaar later dient een mogelijke opvolger uit eigen land zich aan: Mathieu van der Poel. In de RIDE Zomerspecial ruim aandacht voor dit bijzondere feit en een terugblik op Brentjens eigen gouden dag in Atlanta.

De ex-olympische kampioen ziet ‘MVDP’ als grote favoriet voor het goud komende maandag. Het parcours is volgens Brentjens op zijn lijf geschreven is. “Het is echt supertechnisch met veel draaien en keren, vanuit weinig snelheid accelereren. Een kort parcours waarvoor je erg behendig moet zijn. Dat is enorm in het voordeel van de interval-types. Het probleem voor Mathieu is vooral de hitte. Daar maak ik me wel wat zorgen over. Het is in Tokio veel té warm voor hem. Je hebt met tijdsverschil te maken, met heel hoge temperaturen en dito luchtvochtigheid. Dat mag hij niet onderschatten.”

De kracht van Van der Poel zit hem volgens Brentjens in het feit dat hij zo’n grote liefhebber is van de mountainbike. “Je ziet dat hij ervan geniet, dat hij plezier beleeft aan het mountainbiken. Daarnaast heeft hij een heel hoog piekvermogen. Door die explosiviteit kan hij een heel hoog vermogen leveren in een heel korte tijd. Op de beklimmingen moet je dat in deze sport echt goed kunnen. Een tweede eigenschap die Mathieu ook heeft, is dat hij heel snel herstelt van die inspanningen. Eigenlijk is dat precies wat mountainbiken is: heel steil op en daarna heel kort dalen. Je hebt dus weinig herstelmomenten. Net dat kan Mathieu uitstekend.”

Brentjens’ laatste olympische optreden in Peking 2008 – foto: Cor Vos

Het trekje van Mathieu van der Poel
Ook technisch behoort hij volgens Brentjens – zeker als het om afdalen gaat – tot de besten van de wereld. “Die skills heeft hij, Mathieu kan gewoon goed fietsen. Het ziet er ook altijd heel atletisch uit bij hem, alsof het vanzelf gaat. Toch kun je het zien als hij écht goed is. Let maar eens op, je ziet dat ook in de cross. Hij heeft een bepaald trekje in zijn gezicht. Mathieu fronst dan een beetje zijn bovenlip naar zijn neus toe. En dan moet je oppassen, dan geeft-ie gas!”, grijnst de wereldkampioen crosscountry van 1995. “Ik weet niet of hij dat zelf weet, maar het is me nu al een aantal keer opgevallen. Dan denk ik steeds: ‘Wow, nu gaat het gebeuren!’, en dan demarreert-ie ook. Dat speelse dat Mathieu heeft, is mooi om te zien.”

Bestel nu de RIDE Zomerspecial

In de 212 pagina’s dikke RIDE Zomerspecial lees je alles over de Olympische Spelen! Het magazine is hier te bestellen. Bij een abonnement krijg je tijdelijk een boek over Mathieu v/d Poel cadeau.

Dit artikel delen:

30 Reacties

FW07 22 juli 2021 om 19:05

Ik dacht uit de titel af te lezen dat Brentjens Van der Poel uitsluit als winnaar, maar bij het eerste inhoudelijke deel blijkt hij hem ineens als de grote favoriet te zien. Kan rap gaan.

Ik verwacht overigens ook dat de hitte plus zijn toch wat merkwaardige voorbereiding hem het goud gaan kosten.

Beer 22 juli 2021 om 19:35

Of Pidcock is gewoon sterker.

Barry Batsbak 22 juli 2021 om 22:52

Pidcock reed de laatste wereldbeker als een natte krant en stapte uit de wedstrijd. Klapte in de shortrace ook nog even lelijk op zijn smikkeltje, nog geluk gehad dat hij daar geen breuken aan overhield. Dus Pidcock in vorm, dat is nog geen zekerheidje. Wel een mogelijkheidje natuurlijk, dat wel. Het is tenslotte een klasse rijder. Maar hij heeft bij zijn laatste optreden weinig vertrouwen opgedaan.

Staf V 23 juli 2021 om 01:33

Een geluk voor VDP is dat Pidcock onlangs zijn sleutelbeen brak en geopereerd moest worden, dat heeft de Brit zijn voorbereiding ernstig in de war gebracht, nu geef ik Mathieu een kans, normaal in die hitte tegen het supertalent Pidcock komt hij er niet aan te pas.

Jawbone 22 juli 2021 om 19:07

Waarom gaat hij uiteindelijk pas 3 dagen van te voren er heen?? Had toch prima een weekje eerder kunnen gaan om aan de temperatuur en luchtvochtigheid kunnen wennen. Lijkt zo een onbegrijpelijke keuze.

HSV 22 juli 2021 om 19:21

Hij trekt het opgesloten zitten in een hotelkamer niet…
Riskant ook in mijn ogen. Beetje strade van vorig jaar scenario vrees ik. Maar je weet het nooit met hem.

Jawbone 22 juli 2021 om 19:37

@HSV maar de MTB-ers zitten in een villa en niet in een hotel?

HSV 22 juli 2021 om 23:20

Jawbone, ja maar ik quote MvdP. Ik begrijp deze keuze niet maar zoals gezegd met Mathieu weet je het nooit.

Staf V 23 juli 2021 om 01:45

Simpel, heeft alles met de hitte te maken, als je in die hitte moet leven en je kan er niet tegen put u dat volledig uit, moest hij kunnen dan zou hij pas de dag voor de wedstrijd arriveren, maar door omstandigheden moet je minstens enkele dagen ervoor aanwezig zijn.
Ook voor de tourwinnaar zou die hitte wel eens een onoverkomelijke hindernis kunnen zijn, denk dat we gaan verschieten wie na 200km nog in aanmerking komt om die beruchte ‘Mikuni pas’ te overleven, 234km 40° en 4865 hoogtemeters? , dat zal een overlevingstocht worden.

Kuifje 22 juli 2021 om 19:31

Ja…dat wordt spannend….de winnaar heeft altijd gelijk …geloof wel in n “beetje” doordacht Tripple X-achtig” scenario…

Kei 22 juli 2021 om 19:49

Zal me niets verbazen dat hij zich in NL in een klimaatkamer heeft voorbereid. Hij heeft het er totaal niet over in zijn interviews.

girardengo 22 juli 2021 om 20:04

Met je eens. Als hij zich zoveel jaren daarop voorbereidt mag je er toch van uit gaan dat hij zich op de hoge temperatuur en luchtvochtigheid heeft geprepareerd. Wat een paniekzaaierij toch altijd. Van de jetlag heeft hij maandag geen last meer. Het zal echt wel op kwaliteit worden beslist tussen Pidcock, Van der Poel, Schurter, Cink en Flückiger.

Fast Freddy 22 juli 2021 om 20:10

V Vleuten zat op de taxc in de sauna. Zo slim zullen ze bij AF ook wel zijn.

Wim 22 juli 2021 om 20:29

Hitte en een hoge luchtvochtigheid went nooit heb ik uit ervaring geleerd. Zelfs niet na een verblijf van anderhalf jaar in de tropen. Het is een illusie om te denken dat je je daar op kunt voorbereiden.

vincenzo 22 juli 2021 om 21:48

Mijn ervaring is anders. Het zal nooit comfortabel voelen, maar na een paar weken treedt er geleidelijk enige gewenning op.

Michelangelo 22 juli 2021 om 22:52

Ook ik merk dat het lichaam gewoon tijd nodig heeft om er tot op zekere hoogte aan te wennen. Maar helemaal wennen doet het nooit, tenminste niet bij mij.

Maar ik ga er ook vanuit dat Mathieu echt wel zijn fiets ook in de sauna heeft gezet…

Staf V 23 juli 2021 om 01:50

Je kan er tegen of je kan het niet, een moderne MTB wedstrijd is minder dan 1.25h, dat is te doen, in mijne tijd was dat voor de winnaar 2.20h, bij 35° was dat niks anders dan bussen water in uwe pothelm kieperen.

Chippen 22 juli 2021 om 20:50

hoe lang zit pidcock er al?

Wheely 22 juli 2021 om 21:11

Die spreekt inmiddels vloeiend Japans.

Sander van der Sluis 23 juli 2021 om 08:49

Opgesloten in een kamer omdat je niks kunt en mag daar?

Pole Pole 22 juli 2021 om 23:17

Het zou wel erg leuk zijn als Mathieu dat trekje zou uitbreiden tot waar hij het puntje van zijn neus tikt met zijn tong.

Staf V 23 juli 2021 om 01:52

Weinig info over Pidcock, hoe zit het daarmee? of heeft die een media stop?

Melkzuur 23 juli 2021 om 09:17

Als ik Brentjens commentaar hoor geven over MvdP, denk ik aan Wuyts die het heeft over WvA, maar dan nog een niveautje of 3 erger.

Barry Batsbak 23 juli 2021 om 09:35

En dan praat hij nog in het Nederlands. Als hij in het steenkolenengels begint is het hek helemaal van de dam.

De Cabybara van de Conradkade 23 juli 2021 om 09:41

Zo te zien op die foto uit 2008 had Brentjens wel wat oneerlijke concurrentie. Ik wist niet dat dat toen al een probleem was.

MJBx 23 juli 2021 om 10:45

Viel mij ook op, als dat geen mechanische doping is dan weet ik het niet meer ;)

WoutMathieu 23 juli 2021 om 10:07

1.5 uur vol interval is natuurlijk want anders dan ritten van 5 a 6 uur, qua hitte verduren. We gaan het zien maandag!
En zaterdagnacht natuurlijk. Laten ze allebei maar goud winnen!

boehoe 23 juli 2021 om 11:08

Er is al een boogschutter onwel geworden door de hitte. Het weer lijkt niet koeler uit te gaan vallen dan verwacht. Dat wordt zweten.

SteelHorseCowboy 23 juli 2021 om 11:19

Wat een raar beeld op die tweede foto: is dat een motor die meerijdt over het parcours?

Teeee-esto 23 juli 2021 om 17:04

In het mountainbiken is het wel gebruikelijk dat er een crossmotor (of 2) voor de eerste en achter de laatste rijdt, oa om goed in de gaten te houden hoe de tijdsverschillen tussen eerste en laatste zijn om mensen op tijd uit koers te halen zodat ze niet gedubbeld worden. Maar: tussen de renners heb ik ook nog nooit gezien…

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair