Barguil gaat vol voor jongerentrui in de Tour

Barguil gaat vol voor jongerentrui in de Tour

Barguil in gelegenheidswit tijdens de Tour 2015 - foto: Sirotti

woensdag 8 juni 2016 om 12:34

Warren Barguil gaat in de komende Tour de France proberen om een trui naar Parijs te brengen. De 24-jarige kopman van Giant-Alpecin mikt namelijk op het jongerenklassement en wil graag in het wit de Champs-Élysées opdraaien, vertelt hij aan Cyclingnews.

Ontspannen
De Fransman komt op basis van zijn leeftijd dit jaar voor het laatst in aanmerking voor de jongerentrui, maar hoopt zich in zijn tweede Ronde van Frankrijk – in 2015 werd hij veertiende in het eindklassement – te verzekeren van het witte kleinood. “Vorig jaar was ik erg ongerust”, biecht Barguil op. “Ik wist niet hoe het zou zijn, terwijl iedereen zei: ‘O, het is zo’n hoog niveau met heel veel druk’. Maar nu weet ik hoe het is en ben ik dus meer ontspannen in aanloop naar de Tour. In de laatste Tour-week van vorig seizoen (toen Barguil zakte vanuit de top-10 naar plek veertien, red.) was ik totaal naar de filistijnen door mijn zware val eerder in die ronde. Dit jaar is het mijn doel om te proberen het wit naar Parijs te brengen.”

Belangrijke etappes
Naast dat doel, heeft Barguil bovendien een aantal dagen gemarkeerd in zijn agenda. “De tweede rit ligt me heel goed, omdat het een klassiekerprofiel heeft en aankomt op een klim van drie kilometer lang. Ik hoop daar op de eerste rij van het peloton te zitten. Daar kun je denk ik al vijftien tot dertig seconden verliezen, zoals vorig jaar op Mur de Bretagne.” Op 14 juli, de Franse nationale feestdag, heeft de organisatie een rit uitgetekend met aankomst op de Mont Ventoux en ook daar kijkt De Sprinkhaan van Hennebont naar uit. “Die berg heb ik nog nooit beklommen, dus dat moeten we zien. Maar het is een erg mooie klim. Ik hoop dat ik het goed ga doen. Maar omdat de Ventoux lang en steil is, moet hij me goed liggen.”

Nederlands gevaar

Kelderman won al eens wit in een andere ASO-koers, het Critérium du Dauphiné 2014 - foto: Sirotti

Kelderman won al eens wit in een andere ASO-koers, het Critérium du Dauphiné 2014 – foto: Sirotti

Barguils voornaamste concurrentie voor het jongerenklassement komt uit Nederlandse hoek. Ook Wilco Kelderman (25) maakt dit jaar voor het laatst kans om de witte trui op zijn naam te brengen. Kelderman zou na Joop Zoetemelk (in 1970 won hij de Grote Prijs der Jongeren, een voorloper van de witte trui), Henk Lubberding (1978), Johan van der Velde (1980), Peter Winnen (1981), Erik Breukink (1988) en Eddy Bouwmans (1992) de zevende Nederlandse winnaar van het jongerenklassement zijn. Barguil is bij een witte trui in Parijs de Franse opvolger van Jean-René Bernaudeau (1979), Laurent Fignon (1983), Fabrico Philipot (1989), Gilles Delion (1990), Benoît Salmon (1999), Pierre Rolland (2011) en Thibaut Pinot (2014).

Lijstje met kanshebbers voor wit is klein
Op basis van de voorlopige deelnemerslijst, lijken Julian Alaphilippe (23), Louis Meintjes (24), Eduardo Sepúlveda (24) en de gebroeders Adam en Simon Yates (23) de andere uitdagers voor het jongerenklassement. Het is echter nog maar de vraag of de laatstgenoemde van de partij is, omdat de UCI nog altijd geen uitspraak deed in Simon Yates’ dopingzaak. Renners als Nairo Quintana, Romain Bardet, Fabio Aru, Tom Dumoulin en Pinot komen niet meer in aanmerking voor de witte trui; zij zijn inmiddels te oud. Met Quintana, Pinot, Tejay van Garderen, Rolland en Alberto Contador staan er vijf van de laatste zeven winnaars aan de start. Damiano Cunego (2006) en de gestopte Andy Schleck (2008 tot en met 2010) ontbreken.

Dit artikel delen:

26 Reacties

achilles 8 juni 2016 om 22:25

@Titaantje
En Barguil in zijn eerste 3 grote ronden: 38 ste (met 2 etappes), 8ste en 14e. Ontlopen mekaar dus niet echt, maar wel als voordeel voor Barguil dat hij de Tour (en alles wat erbij komt kijken) al heeft meegemaakt voor een topklassering zoals hij zelf aangeeft.

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone