Bakelants haalt uit naar ex-ploeg AG2R: “Ben aan mijn lot overgelaten”

dinsdag 2 april 2019 om 16:49
Bakelants haalt uit naar ex-ploeg AG2R: “Ben aan mijn lot overgelaten”

foto: Cor Vos

“Ik was heel erg ontgoocheld in de houding van de ploeg. Ik ben na het ongeluk aan mijn lot overgelaten”. Jan Bakelants haalt in de podcast van Vive le Vélo hard uit naar zijn ex-werkgever AG2R La Mondiale. “Ik had bovendien het gevoel dat ze met opzet mijn comeback probeerden uit te stellen.”

De 33-jarige Bakelants kwam in oktober 2017 zwaar ten val in de Ronde van Lombardije. De Belgische klimmer miste een bocht tijdens de afdaling van de Muur van Sormano, waardoor hij op hoge snelheid het ravijn in vloog. Hij liep hierbij zeven gebroken ribben, twee gebroken dorsale wervels én twee gebroken lendenwervels op.

De situatie was ernstig, aangezien Bakelants kampte met een instabiele wervelfractuur. “Dat is echt op het randje van verlamming”, zo vertelt hij. “Die avond is er niemand in het ziekenhuis gebleven. Sterker nog: ik heb nooit een teamarts gezien. Iedereen van de ploeg is naar huis gegaan. Ik ben echt aan mijn lot overgelaten.”

Het begon allemaal na een zware valpartij in de Ronde van Lombardije – foto: Cor Vos

Arbeidsgeneesheer 
“Niemand heeft geïnformeerd naar de ernst van de situatie”, gaat Bakelants verder. “Mijn ouders, die een medische achtergrond hebben, zijn vervolgens in hun auto gesprongen en naar Como gereden.” Dit bleek het begin van een moeizame periode. Zo moest Bakelants enkele maanden na het ongeluk op bezoek bij een arbeidsgeneesheer.

“Dat was ter bescherming van de werknemer, zodat ik niet te vroeg weer in competitie zou treden. Maar voor mijn ploeggenoot Stijn Vandenbergh – die een jaar eerder een schedelbasisfractuur opliep – was dit allemaal nieuw. Het leek erop alsof ze mijn comeback met opzet wilden vertragen.”

Bakelants – die nu uitkomt voor Team Sunweb – kijkt dan ook terug op een lastige periode. “Het was een opeenstapeling van zaken”, doelt hij eveneens op zijn niet-selectie voor de Vuelta a España. “Maar op het vlak van betalen waren ze wel correct.”

Dit artikel delen:

23 Reacties

Marcel1112 2 april 2019 om 17:00

Moeilijk verhaal. Natuurlijk schandalig van de ploeg om hem na de valpartij in de steek te laten, maar misschien hebben ze hem wel goed beschermd tegen zichzelf niet te snel weer de competitie aan te vangen?

Mwielerfan 3 april 2019 om 07:27

Inderdaad. Misschien zijn procedures verbeterd sinds stijn, of was dit een lastiger geval, of moest hij meer ingetoomd worden

wielrenner 2 april 2019 om 17:07

Het is natuurlijk één kant van het verhaal.

Gilberto 2 april 2019 om 17:35

Dat er niet eens ff een teamarts kwam koekeloeren, valt natuurlijk niet goed te praten

rahimns 2 april 2019 om 18:21

Dat ook een ploegleider niet even de moeite neemt om langs te gaan is toch al vreemd.

xistnc 2 april 2019 om 18:28

Tja, logisch dat je dan blij bent wanneer je überhaupt ergens anders terecht kunt.

Turtlehead 2 april 2019 om 19:40

Die laatste zin maakt veel goed…
Maar als t zo gegaan is, zonder zelfs een teamarts in het ziekenhuis, dan is dat triest.
Die bedrijfsarts vind ik dan weer erg normaal, en in wederzijds belang.
Geen Vuelta is balen, maar ook niet zo gek als je einde contract bent…

Ik hoop vooral dat hij snel weer eens de stenen uit de straat fietst.

Mwielerfan 3 april 2019 om 07:28

Niet gek maar wel gek als het toegezegd is

Polleke 2 april 2019 om 19:49

Die team’artsen’ worden zwaar overschat… hoe vaak lees je niet dat iemand doorfietst met allerlei kwalen of nog erger botbreuken waarvan ze dan nog trots de foto’s de wereld insturen…

delgado 2 april 2019 om 20:36

Poeh, wat een kneiterharde uithaal, ik ben er nog niet goed van. Ik lees enkel maar een verhaal over een niet erg positieve ervaring die hij heeft gehad bij de ploeg.

Zodra iemand niet de loftrompet afsteekt over zijn ex-werkgever, wordt dat al te makkelijk betiteld als “uithalen”. Vreemd.

Bouvage 2 april 2019 om 20:44

Porno Jantje is altijd goed om naar te luisteren, echt één van mijn favoriete renners in het peloton. Daarom ben ik niet geheel objectief, maar luister die podcast zou ik zeggen.

Emergo 2 april 2019 om 21:01

Waar slaat dat eerste woord op ??? Malloot.

Bouvage 2 april 2019 om 21:06

@Emergo

Dat is gewoon zijn bijnaam, zit een goed verhaal achter google maar eens. Fantastische kerel is ie.

rahimns 2 april 2019 om 21:33

Ja echt een prachtig verhaal… gewoon een dom interview, waar hij echt niet trots op zal zijn.

Bouvage 2 april 2019 om 21:37

Kijk, dat jij er niets mee hebt is prima hoor. Geef mij maar uitgesproken kerels die een lolletje kunnen trappen. Whysoserious altijd?

En of hij er wel of niet trots op is kunnen wij lastig beoordelen he.

Romāns Vainšteins 2 april 2019 om 23:48

Lijkt me wel te doen hoor > Als je het zo terugleest zijn het namelijk 3 platte, domme neukgrappen op rij, dat kan iedere boerenlul wel = niet trots dus want hij kan wel gevatter dan dat zijn.

rahimns 3 april 2019 om 02:20

Kan me herinneren dat hij zijn excuses heeft aangeboden achteraf en had aangegeven dat zijn woorden niet verstandig waren, lijkt me dat hij er nu op terugziend toch wat minder gelukkig mee is.

Bouvage 3 april 2019 om 11:18

Dat excuus was onder druk van de ASO die er niet blij mee waren en naar de ploeg stapten. Absurd natuurlijk dat ze zich druk maken om een grapje.

Toch merk ik dat ik degene blijk met een vreemd gevoel voor humor hier blijkbaar haha.

Voor mij blijft hij de beste bijnaam ooit houden in ieder geval. Wat ik persoonlijk mooi vind aan wielrennen is dat er menselijk gedrag wordt vertoond. Dit is gewoon een lolletje die, neem ik aan, iedereen wel eens maakt.

Bouvage 3 april 2019 om 11:22

@Romans

Nog altijd een duidelijke aanname van je met een oordeel erin. Ik vind het niet domme neukgrappen, maar juist spreken van iemand die plezier maakt wat te prijzen valt.

Beter dan zo’n eeuwige frons van den Greg toch?

kielabokki 3 april 2019 om 11:58

Wel waarschijnlijk 1 van de slimste gasten van het peloton.

EmPeHa 2 april 2019 om 21:09

De medische begeleiding van die ploeg is gewoon ondermaats. Je hoorde vorig jaar van Oliver Naesen dat er maar één keer in de twee jaar een fatsoenlijke hart test werd uitgevoerd. Niet dat testen alles uitsluiten, maar dat klinkt niet professioneel.

Romāns Vainšteins 2 april 2019 om 21:14

Leuke gast, maar zo-zo als renner.

Soort van Vlaemsche Clement, die voldoet ook aan dat profiel.

jan labro 2 april 2019 om 23:58

Jonge, jonge, zagen en klagen, zou beter iets anders gaan doen. Vroeger had hij nog iets te vertellen waar organisatoren iets mee aankonden. De laatste jaren is niks nog goed.

Volg hier

Net binnen

Populair

Materiaalzone