Astana, Evaldas Siskevicius, Movistar

Astana, Evaldas Siskevicius, Movistar
dinsdag 10 april 2018 om 20:00

In de rubriek WielerFlits Kort bundelt WielerFlits al het nieuws dat te groot is voor het servet, maar te klein voor het tafellaken. Vandaag gaat het over de nieuwe ploegleider van Astana, de Helletocht van Evaldas Siskevicius en de kasseienverkenning van Movistar.

Oud-prof Assan Bazayev wordt ploegleider bij Astana

Assan Bazayev zal zijn dagen vanaf nu in de volgwagen slijten. De Kazach wordt met onmiddellijke ingang ploegleider bij Astana, de formatie waarvoor hij tussen 2006 en 2013 uitkwam als coureur. Zijn grootste zeges stammen uit 2006 en 2012, met respectievelijk een etappe in de Ronde van Duitsland en de nationale titel op de weg.

Bazayev heeft overigens al ervaring als ploegleider. Tijdens de voorbije Tour de Langkawi nam hij plaats achter het stuur van de Astana-volgwagen. Mede onder zijn leiding spurtte de Italiaan Riccardo Minali naar twee ritzeges.


Dappere Siskevicius weigert op te geven: “Uit respect voor Parijs-Roubaix”

De 116e editie van Parijs-Roubaix mag dan definitief geschiedenis zijn, het belet Sporza niet om uit te pakken met een mooi verhaal. Dat De Hel van het Noorden een plek is waar wielergeschiedenis wordt geschreven, is algemeen bekend. Triomfators van de Helleklassieker kunnen rekenen op lofzangen, maar ook in de achtergrond worden bijzondere verhalen opgetekend. Zo ook rondom Evaldas Siskevicius, een 29-jarige renner van Delko Marseille Provence KTM, die het begrip helletocht zondag een geheel nieuwe dimensie gaf.

De Litouwer draaide namelijk pas om kwart over zes de wielerbaan van Roubaix op, bijna een uur(!) nadat Peter Sagan Silvan Dillier wist te vloeren na een beklijvende finale. Tien kilometer voordat Siskevicius het vélodrome opdraaide, wist hij al dat hij niet in de uitslag zou worden opgenomen. “Ik wilde niet opgeven uit respect voor de organisatie. Zelf hou ik ook niet van opgeven, en Parijs-Roubaix is een monument. Dat moet je eren.”

Toen Siskevicius aankwam op de wielerbaan, was de organisatie al bezig om de poort te sluiten. “Ze waren echter zo sympathiek om me toch door te laten. Zo kon ik alsnog mijn passage op de piste rijden.” De renner reed daarvoor tientallen kilometers in zijn eentje, net voor de bezemwagen uit. “Op dertig kilometer van de streep begreep ik dat de bestuurder wilde dat ik zo snel mogelijk zou stoppen. Maar ik had al 230 kilometer gereden; er bleven er nog maar 30 over.”

Even leek het erop dat Siskevicius zijn tocht alsnog vroegtijdig moest staken, toen hij lek reed op Carrefour de l’Arbre. Op een ingenieuze manier wist hij echter toch aan een reservewiel te komen. “Net achter de bezemwegen stond een takelwagen, waarop een ploegauto stond. Zo kon ik toch aan een reservewiel komen.”, aldus Siskevicius, wiens verhaal alleen maar bijdraagt aan het heroïsche karakter van Parijs-Roubaix.


Grote drie Movistar verkent kasseien met oog op de Tour

Een dag nadat de specialisten over de kasseien van Parijs-Roubaix raasden, besloot een deel van de Movistar-equipe de Noord-Franse keien te verkennen met het oog op de Tour de France. In de negende etappe naar Roubaix staan namelijk 21,7 kilometer aan kasseien op het programma, verdeeld over 15 kasseistroken. In de finale wachten onder meer de historische sectoren van Mons-en-Pévèle en Camphin-en-Pévèle.

Zowel Alejandro Valverde, Mikel Landa als Nairo Quintana – de drie kopmannen voor de komende Franse ronde – waren van de partij. Zij werden bijgestaan door Imanol Erviti, Jasha Sütterlin en Marc Soler, die zondag nog acte des présence gaven in Parijs-Roubaix.

Dit artikel delen:

10 Reacties

sstijnntje 10 april 2018 om 21:17

Wat een held die Siskevicius!

0
Covadonga 10 april 2018 om 21:33

Soler heeft zondag ook al aardig verkend. Zou die dan toch de Tour gaan rijden?

0
Gabriel Melching 10 april 2018 om 21:35

Fan geworden van Siskevicius!

0
Jotto-Lumbo 10 april 2018 om 21:38

Gaat een heerlijk team worden voor Movistar

Quintana
Landa
Valverde
Soler
Amador
Rojas
Erviti
Sutterlin

0
Stenalic 10 april 2018 om 21:42

Leuk stukje op de site van Sporza over Siskevicius en de bezemwagen, zie je toch niet zo heel vaak. Mooie vent iig!

0
r525 10 april 2018 om 21:53

https://nos.nl/video/493569-de-achterkant-van-de-hel.html?

Deze video is ook heel erg aan te raden. Stamt uit 2013, bijzonder mooie beelden achteraan de hel. Met oa een totaal uitgeputte Cousin en een gehavende Bak.

0
Stenalic 10 april 2018 om 22:50

Thnx! Ga ik checken.

0
EdEnd 10 april 2018 om 23:22

Hoeveel wedstrijden zijn er waar renners gewoon maar door blijven rijden omdat ze gewoon niet willen opgeven? Wat een mafketel die Siskevicius, maar hij heeft wel ballen! Ik denk dat hij met zijn actie veel bewondering heeft geoogst, geheel terecht natuurlijk!

0
Lalsacien 11 april 2018 om 07:58

Parijs Roubaix en de Tour. Als het even kan wil elke renner die uitrijden!

0
assen 11 april 2018 om 08:42

@Lalsacien
Het verhaal van Westra, ken je dat nog, van zijn Tour een paar jaar terug?
Tragische gebeurtenis, man naar mijn hart.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone