Astana in statement: “Geen samenwerking met dokter Ferrari”

maandag 3 februari 2020 om 13:18
Astana in statement: “Geen samenwerking met dokter Ferrari”

foto: Cor Vos

Astana werkt niet samen met verdachte artsen, zoals de geschorste dopingdokter Michele Ferrari. Ook mogen renners geen artsen van buitenaf raadplegen. Dat meldt het het team vanmiddag in een statement.

Deense en Noorse media meldden gisteren op basis van een geheim rapport van antidopingbond CADF dat Astana-renners Jakob Fuglsang en Alexey Lutsenko worden gelinkt aan de geschorste dopingdokter Michele Ferrari. In dat rapport staat dat Ferrari, ondanks zijn levenslange schorsing, nog actief contact heeft met renners.

In het statement schrijft Astana dat het kennis heeft genomen van het nieuwsbericht van de Deense en Noorse media ‘met betrekking tot het bestaan van een vermeend vertrouwelijk rapport van het CADF dat vermoedt dat sommige renners van het team in contact zijn geweest met dokter Michele Ferrari’. De ploeg benadrukt dat het zich inzet voor de strijd tegen doping in de sport.

“Het team eist van al haar renners dat zij te allen tijde voldoen aan alle verplichtingen aangaande de antidopingregels, waaronder het verbod om geassocieerd te worden met verboden personen of artsen”, schrijft Astana. “Het team werkt niet samen met verdachte artsen, zoals dokter Ferrari. De renners zijn niet gemachtigd om artsen van buiten het team te raadplegen om enige activiteit uit te voeren of een dieet of behandeling voor te schrijven met betrekking tot hun prestaties.”

Licentie
De ploeg wijst erop dat haar licentie is vernieuwd voor het jaar 2020. “Daarmee wordt bevestigd dat het team volledig voldoet aan al haar verplichtingen, inclusief op het gebied van bestrijding van dopinggebruik in de wielersport. Het team heeft contact met de UCI en het CADF om meer te weten te komen en zal meewerken aan elke zaak die door het CADF of de UCI kan worden geopend.”

Tot slot meldt de ploeg dat er vooralsnog geen stappen zijn ondernomen tegen renners die bij het team zijn aangesloten. “Astana vertrouwt erop dat als het CADF enig bewijs had van wangedrag van welke renner dan ook, er onmiddellijk een tuchtzaak zou zijn gestart in overeenstemming met de antidopingregels en de Wereldantidopingcode.”

Dit artikel delen:

35 Reacties

vincenzo 3 februari 2020 om 13:28

Sinds?

0
jan jansen 3 februari 2020 om 13:28

Je moet het ook niet als een samenwerking zien, er is contact geweest en er zijn over een aantal zaken gesproken. Er was een uitwisseling van gegevens en financiële middelen. Maar samenwerking? Nee daar is geen sprake van.

0
vincenzo 3 februari 2020 om 13:30

Sarcastisch bedoeld neem ik aan?

0
Panache 3 februari 2020 om 14:57

Geen sarcasme, maar een Vinokoeriaanse uitleg.

0
Pizzi 3 februari 2020 om 13:31

“Nothing to see here”

0
koos verrek 3 februari 2020 om 13:32

waar rook is ist vuur k blijf derbij statement of geen statement. luts en Fulsang en vino, opzouten jonges!

0
koos verrek 3 februari 2020 om 13:35

en als zijn nog aan het spul zijn dan vast ook nog een hoop andere renners en ploegen…

0
Jan Blokland 3 februari 2020 om 13:42

Ach Koos, dan kan je het grootste gedeelte van het peloton wel laten opzouten zoals je dat zegt. Met deze suggestieve informatie van de Noorse en Deense media, kan niemand wat.
Laten we als uitgangspunt er vanuit gaan dat iedereen schoon is nu. Dat je geschorst wordt op het moment dat iemand positief is.
Zelfs dat geeft geen garantie. Kijk naar Betsema, Froome, bijvoorbeeld.

0
AnderJ 3 februari 2020 om 13:53

In dit geval weten we zelfs nog niet of er rook is… Eerst maar eens weten wat er nou precies in dat rapport staat. Niet dat ik mijn handen in het vuur steek voor Astana, maar ze opknopen op basis van perspublicaties over een rapport, is weer heel iets anders.

0
Merlinappa 3 februari 2020 om 14:21

@Jan

Omgekeerd ook geen garantie. Genoeg renners die nooit positief hebben getest (of het kunnen hebben ombuigen zoals Armstrong – billenzalfje) bleken uiteindelijk toch dopeurs.
Kijk anders eens de docu Icarus, daar zie je hoe bijvoorbeeld de Russen een staatsprogramma hebben voor doping, en hoe in Sotsji de boel werd genept.

0
ElMatiz 3 februari 2020 om 14:25

Koos Verrek, ik kan u niet helemaal volgen, wat betekent: ist en k en derbij en jonges komt u uit Denemarken?

0
Jan Blokland 3 februari 2020 om 15:27

@merlinappa. Natuurlijk is dat ook zo. Maar als het over doping gaat wordt alles in het negatieve bekeken. En daar ga ik niet in mee. Zoals Betsema bijvoorbeeld.
Het is natuurlijk niet slim geweest. Dat zal ze zelf ook wel erkennen achteraf. Maar ik geloof haar wel dat het niet bewust is gedaan en helemaal al niet om beter te presteren. Natuurlijk is dit weer een heel ander verhaal van Astana, maar wat me stoort is dat zoiets wordt geschreven zonder keiharde bewijzen.

0
doorak 4 februari 2020 om 04:14

@Koos Verrek. Uw opmerking getuigt van weinig vermogen tot nadenken. Wat u vind of meent is niet ter zake en al helemaal niet voor de juristen van de UCI of enige dopingautoriteit dan ook. onschuldpresumptie isde basis van eerlijk recht. Uw manier van denken zou tot opzouten moeten leiden.

De reden gaf ik oa al als antwoord op @Bertvd in artikel http://www.wielerflits.nl/nieuws/astana-over-fuglsang-rapport-bevat-enkel-geruchten-of-aannames/

0
Baukema Tomoulin 3 februari 2020 om 13:36

‘Wir haben es nicht gewusst’

0
Jooop 3 februari 2020 om 13:51

Verdedigingslinie is bekend: Als er renners zijn geweest die contact hebben gehad dan staan wij daar als ploeg buiten.

0
doorak 4 februari 2020 om 04:16

contact kan niet strafbaar gesteld worden. Zie http://www.wielerflits.nl/nieuws/astana-over-fuglsang-rapport-bevat-enkel-geruchten-of-aannames/

0
Scott Sunderland 3 februari 2020 om 14:00

Ze kiezen voor zich indekken en de ploeg te redden door de tactiek “als er renners waren die contact hadden met Ferrari, dan wisten wij er niks vanaf”. Dan kun je de desbetreffende renners dumpen zodra de bewijzen concreet zijn gemaakt en hopelijk de ploeg behouden. Duidelijk.

0
Groningen 3 februari 2020 om 14:08

Uiteraard. Statement is puur een formaliteit, maar die wel de verantwoordelijkheid bij de individuen legt.

0
dikkechaap 3 februari 2020 om 14:10

Jup, dit lijkt op alvast voorsorteren op het onder de bus gooien van Fuglsang en Lutsenko.

0
Panache 3 februari 2020 om 15:05

En terecht. Fuglsang en Lutsenko zijn volwassen mensen die eigen beslissingen nemen. Vanuit de ploeg zal er geen DWANG zijn geweest.

0
Geflitst 3 februari 2020 om 14:06

Zondagavond: wij reageren niet op ongegronde beschuldigingen.
Maandagmiddag: hier is onze reactie op ongegronde beschuldigingen.
Gisterenavond zijn de renners en staff trouwens niet komen opdagen op het avondmaal van het hotel waar ze verblijven op trainigskamp… Crisisvergadering en vlug wat computers verstoppen?

0
Fred Postma 3 februari 2020 om 14:12

Waarom mogen mensen geen contact met elkaar hebben.
Iedereen zegt altijd dat dat goed is tegen eenzaamheid en isolement.
Misschien is Ferrari door alles wat er gebeurd is teveel alleen komen te staan. Menselijkheid voorop .
Zoek eens een ouder iemand op !
Er zijn zelfs postbus 51 spotjes voor.
Dan ben je tenminste eens echt positief !

0
doorak 4 februari 2020 om 04:18

haha, een goeie.
Fact: een ontmoeting kan juridisch niet leiden tot een vervolging. Wel hulp verlenen in de zin van prestatieverbetering.
Stel een renner staat aan de kant van de weg. platte tube. Ferrari komt langs op zijn brommer en heeft een bandje bij en legt die erop bij de renner. Dan kan men niet vervolgen.
Men kan juridisch niet elk contact of elke hulpvorm strafbaar stellen. In de hotel lobby iemand goedendag zeggen en een hand schudden is ook contact meer nog geen hulp. Stel een renner krijgt een hartstilstand en Ferrari is in de buurt. Volgens bepaalde verblinde figuren alhier zou een Ferrari dan geen bijstand mogen verlenen…….

0
Barry Batsbak 3 februari 2020 om 14:25

Nee, ik zou voor Astana mijn hand niet in het vuur steken. Voor geen enkele ploeg of renner trouwens. Maar ik zou het wel erg op prijs stellen als er onmiskenbaar bewijs naar aanleiding van dopingcontroles overlegd zou worden inclusief B-stalen voordat er een cordon sanitair wordt opgeworpen rondom renners en ploegen. Een schimmige foto van 1 megapixel-kwaliteit van een gezamenlijke kop koffie in de zon verdient misschien geen schoonheidsprijs, maar is wat mij betreft geen onomstotelijk bewijs van gebruik van verboden middelen. Een “vermeend vertrouwelijk rapport” is minimaal even schimmig als de reputatie van Astana zelf.

0
KnightBiker 3 februari 2020 om 15:40

Wat mij betreft is een schimmige 1 pixel foto genoeg: wielrenners moeten intussen wel weten dat Ferrari persona non grata is in Het fietsen: alleen op het samenwerken staat voor 2 jaar, en dan hoeft er niets onoorbaars gebeurt te zijn.

0
Barry Batsbak 3 februari 2020 om 15:49

Knappe jongen als jij iemand op basis van een schimmige foto met 100% zekerheid kunt identificeren. Maar ik wacht het onomstotelijk bewijs graag af. Als zonder twijfel enige vorm van samenwerking kan worden vastgesteld, financiële transacties kunnen worden aangetoond, sporen van verboden middelen worden aangetroffen, bloedzakken worden gevonden die op basis van dna-profiel naar Astana-renners leiden, dan mogen ze ze zo hard schorsen als ze maar kunnen. Wat dat betreft kan dat “vermeend vertrouwelijk rapport” niet snel genoeg breed uitgemeten worden.

0
doorak 4 februari 2020 om 04:30

Lieden als @Knightrider zijn van hetzelfde allooi als de bruinhemden in de jaren 30. Het lijkt erop dus, hangen.

Een ontmoeting kan juridisch niet leiden tot een vervolging. Wel hulp verlenen in de zin van prestatieverbetering en dan moet er onomstotelijk bewijs zijn. Plus maakt het ook nog eens uit of eea bewust gebeurt of ter goeder trouw zoals bij Betsema. Wel aansprakelijk en daarom 6 maanden maar niet schuldig in juridische zin al begrijpen bepaalde figuren dat niet.

Stel een renner staat aan de kant van de weg. platte tube. Ferrari komt langs op zijn brommer en heeft een bandje bij en legt die erop bij de renner. Dan kan men niet vervolgen.
Men kan juridisch niet elk contact of elke hulpvorm strafbaar stellen. In de hotel lobby iemand goedendag zeggen en een hand schudden is ook contact meer nog geen hulp. Stel een renner krijgt een hartstilstand en Ferrari is in de buurt. Volgens bepaalde verblinde figuren alhier zou een Ferrari dan geen bijstand mogen verlenen…….

Zal men absoluut als bindende paragraaf in de regels omschreven hebben wat er onder hulp wordt verstaan. Immers staat erin alleen – hulp – dus in het algemeen dan is het wettelijk ongeldig omdat men hulp in het algemeen niet kan en mag verbieden. Dat is zo gesteld in de wetten van veel landen en in ieder geval onder Eu recht en dat gaat boven UCI en WADA recht etc.
Is overigens een leuke. In uitspraak tov Ferrari staat dat hij niet met renners en ploegen mag samenwerken. Ook dat is omschreven wat er allemaal onder wordt verstaan.
De vraag is. nu vele jaren verder, weten of moeten alle renners weten dat dit in de uitspraak staat. Sterker moeten alle renners weten dat hij geschorst is.
In de regels staat eea over samenwerken met trainers, dokters etc. Dat men hoort na te gaan of deze niet op de “zwarte lijst” staan, ofwel of ze geen veroordeling hierop hebben lopen.
Anders kan men een renner die hulp bij hem vraagt het niet aanrekenen wel de veroordeelde. Immers had de renner het moeten of kunnen weten. Daarom heeft de UCI dat op die wijze omschreven.

0
toke 3 februari 2020 om 14:31

Ik geloof vino op zijn blauwe ogen.

0
koos verrek 3 februari 2020 om 14:35

Lutsenko en Fulsang zijn het ouwe wielrennen. Of zo voel ik die figuren toch aan

0
AnderJ 3 februari 2020 om 14:40

Pas op: voelen aan figuren leidt snel tot mee too achtige situaties.

0
toke 3 februari 2020 om 14:39

Waarschijnlijk berust alles op een misverstand, En zijn ze alleen maar een samenwerking met het formule1 team van Ferrari aan gegaan

0
wielrenner 3 februari 2020 om 15:24

Heldere taal van Astana. Vage taal van die journalisten, laat ze eerst maar eens over de brug komen met bewijslast etc.

0
Pietspeed 3 februari 2020 om 17:41

Lol. Vlg Noorse en Deense media
“..geheim rapport dat anti-dopingorganisatie CADF zou hebben opgesteld”

Er wordt weer een lap rood vlees in de arena gegooid,kortom iets gelekt. En bijna nooit zonder reden, achtergrond.

Wat er overigens ook allemaal (feitelijk) van zij: lijkt alsof hier sprake is van zogenaamde ‘Ablenkung’ van het gehele weer actueel wordende dopingdebat.
Zo’n dopingautoriteit heeft veel van dat soort dossiers op de plank liggen. Zou niet verbazen als ze juist een zondebok met Vino in het oostelijke verweggistan en met de zgn dopingdokter Ferrari (what’s in a name) zoeken, zodat andere op de plank liggende dossiers kunnen blijven liggen en /of nooit geopend hoeven te worden.
Destijds is het iig gelukt met Armstrong en z’n Amerikaanse sponsers. De Europese wielerwereld wisten tot nu toe tal van renners buiten schot te houden. Terwijl het toch een publiek geheim is dat nagenoeg het hele peloton op Epo reed. Armstrong en Ulrich moesten hangen. Prachtige zondebokken uiteraard.

Niet te begrijpen dat de bijna jaarlijks 70 overwinningen van een zekere Belgische ploeg niet onder de loep worden genomen door de media….brood en spelen.

0
doorak 4 februari 2020 om 04:35

TJV had ook veel overwinningen, Een Sagan ook een aantal jaren, enzovoort.
Hetgeen u schrijft geeft veel weer. Eerst moet men zich vaak eens afvragen van wie eea vandaan komt en waarom op dit moment.

Het grappige maar tevens vermakelijk is dat de rode lap vlees echt blijkt te werken. Alsof een kaalkopje iets roept over een bepaalde bevolkingsgroep zoals ooit eerder veel gebeurde en de domme meute ermee aan de haal ging. Vermakelijk en tevens ergerlijk.

0
Schollekop 4 februari 2020 om 07:54

@doorak Kaalkopje? Dat riekt naar discriminatie. Voor hetzelfde geld roeptoetert ook een snorremans, flapoor of baardaap. Edoch, daar hoor ik u niet over.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone