‘ASO stelt deadline voor definitief besluit Tour de France’
foto: Cor Vos
zaterdag 28 maart 2020 om 09:03

‘ASO stelt deadline voor definitief besluit Tour de France’

Afgelasting, uitstel of een wedstrijd achter gesloten deuren: er doen veel scenario’s de ronde voor de komende Tour de France. Volgens de Belgische omroep RTBF heeft wedstrijdorganisator ASO vrijdag 15 mei als deadline gesteld voor een definitief besluit over de 107e editie.

Over de komende Tour de France is al veel gezegd en geschreven. Kan de ronde wel doorgaan vanwege het coronavirus en zo ja, in welke vorm? Deze week nog bevestigde de Franse minister van Sport Roxana Maracineanu dat serieus nagedacht wordt over een Tour de France op de geplande data, maar dan achter gesloten deuren: een editie zonder reclamekaravaan en zonder publiek aan start en finish.

Aan RTBF lieten lokale autoriteiten van meerdere etappeplaatsen weten geen heil te zien in dit plan. “Het is onmogelijk”, waarschuwt Pascale Schwartz van de gemeente Saint-Martin-de-Ré. “Hoe kun je voorkomen dat mensen langs de route gaan staan? We kunnen niet elke vijf meter een agent neerzetten om aan zo’n besluit te voldoen.” Die mening wordt gedeeld door Eric Houlley, burgemeester van Lure. “We zijn er niet om de tv-rechten te redden. Het is alles of niets!”

15 mei
Alle ogen zijn nu gericht op de ASO en preses Christian Prudhomme, die al aan burgemeesters liet weten dat hij momenteel geen afgelasting of koers achter gesloten deuren plant. 1 mei zou een cruciale datum zijn, maar volgens informatie van de Belgische omroep heeft de ASO vrijdag 15 mei als deadline gesteld voor een definitief besluit over de Tour de France. Mocht de Tour doorgaan, dan hebben etappeplaatsen nog alle tijd om de organisatie op touw te zetten.

RIDE Magazine
38 Reacties
Sorteer op:
28 maart 2020 09:23
Ik vraag me af wat Vincenzo hiervan vindt. We zijn nu toch al een dik kwartier na publicatie. Hij zal nog aan het ontbijten zijn.
    28 maart 2020 09:35
    +1
    28 maart 2020 10:26
    Haha goeie
    28 maart 2020 10:40
    Tja, dat wordt weer genieten met Vincenzo
    28 maart 2020 10:48
    Fijn dat mijn mening op prijs wordt gesteld ;) Ik was (op de fiets) naar de markt om mijn groenten- en fruitvoorraad weer aan te vullen.

    Maar wat moet ik over dit artikel zeggen? De burgemeesters maken duidelijk hoe onuitvoerbaar een Tour "achter gesloten deuren" is. De term "achter gesloten deuren" vond ik gelijk al onzinnig, toen het idee werd gelanceerd.

    Wachten met het nemen van een besluit ligt voor de hand. Er is immers nog tijd. In andere reacties hieronder wordt de verwachting uitgesproken dat over enkele weken de druk "iets" van de ketel zal zijn en wordt het effect van Corona gebagatelliseerd. Vergeet het maar. En zelfs dan; zullen economische belangen het gaan winnen van het voorkomen van massale sterfte? Dat is nu niet de inzet van de politiek en de publieke opinie die de maatregelen steunt. Er zullen begin mei helaas nog genoeg redenen zijn om de Tour niet eind juni of begin juli te laten starten.
    28 maart 2020 11:47
    De reactie hierboven is een schrijnend voorbeeld van hoe serieus mensen zichzelf nemen. Maar gelukkig ratelt het orakel rustig verder.
28 maart 2020 10:01
Goede zet van ASO. Dat het allemaal niet ideaal is, dat is duidelijk. Maar je kan half mei pas enig idee hebben hoe Europa er voor staat.

Mijn analyse en verwachting: de publieke opinie, die via de pers veel druk uitoefent op de politieke besluitvorming, waait met alle winden mee, afhankelijk van de zaken die zij op dat moment centraal stellen (het is een zichzelf versterkend mechanisme).
Momenteel staat alles in het teken van de volksgezondheid. Deze frame is al vroeg in de coronacrisis gelegd. Al voor de eerste patiënt in Nederland getraceerd werd, was zijn geïsoleerde kamer inclusief IC al klaar gezet. Zo maakten wij kennis met het virus: als een verwoestend element.

Inmiddels weten we al wat meer. Het virus is superbesmettelijk, echter: bij de meeste mensen levert het vrijwel geen klachten op. Dit is ook de reden dat het virus pas relatief laat is opgemerkt in Europa en al té zeer verspreid was alvorens men de eerste gevallen officieel positief testte. In landen waar momenteel veel getest wordt sterft geen 5% (wat men eerst dacht), maar eindigen we rond de 0,3 tot 0,5%. Nog steeds vreselijk voor wie het overkomt, maar al van totaal andere orde. Ook de noodzakelijke behandeling (het echte knelpunt nu) verandert nu men steeds meer kennis heeft over wat het virus doet. Kijk naar Duitsland. Duitsland start later met behandeling en heeft haar IC capaciteit niet nodig. Later starten met behandeling, splitsing tussen IC en puur beademing, meerdere patiënten per machine, opschalen capaciteit. Dit zijn al 4 van de vele maatregelen die voorbereid zijn en toegepast worden wanneer het noodzakelijk is.

Wanneer over enkele weken de druk iets van de ketel gaat, zullen er binnen de samenleving steeds meer andere geluiden hoorbaar zijn. Nu zijn het de virologen en statistici die het politieke beleid bepalen. Eind april wordt de roep vanuit economie, vrijheid, zelfbeschikking steeds luider en via de pers en de bevolking wordt het dan binnen no-time op de kaart gezet. De balans tussen economie, gezondheid en vrijheid zal dan gaan schuiven. In het begin nog steeds met een nadruk op gezondheid, maar met de week schuift de balans op.

In de nieuwe werkelijkheid die dan ontstaat, komt ook ruimte voor vertier. Sport is daar onderdeel van. Het voetbal zal (zonder publiek) als een van de eerste sporten weer opstarten. En daarna volgen er snel meer. Vooral de televisiesporten hebben een voordeel (ze kunnen plaatsvinden zonder publiek). Dus F1, tennis, voetbal gaan we vanaf mei weer zien. En als de politiek in Frankrijk de Tour de France van nationaal belang vindt, dan zal de Tour ook georganiseerd worden (en ik denk dan niet aan eind juni, maar traditioneel in de 1e of 2e week van juli van start).
    28 maart 2020 10:07
    'Wanneer over enkele weken de druk iets van de ketel gaat, zullen er binnen de samenleving steeds meer andere geluiden hoorbaar zijn. Nu zijn het de virologen en statistici die het politieke beleid bepalen. Eind april wordt de roep vanuit economie, vrijheid, zelfbeschikking steeds luider en via de pers en de bevolking wordt het dan binnen no-time op de kaart gezet. De balans tussen economie, gezondheid en vrijheid zal dan gaan schuiven. In het begin nog steeds met een nadruk op gezondheid, maar met de week schuift de balans op.'

    + 1

    In België begint het al in de kranten, met stemmen die zeggen dat het heel belangrijk is dat de scholen na de paasvakantie weer opengaan.
    28 maart 2020 10:59
    Een aspect wordt hier over het hoofd gezien en dat is dat het virus een rondje om de wereld maakt. Mogelijk dat het in Europa rustiger wordt in mei maar dan is het in de US alle hens aan dek. En wat te denken als het virus zich nestelt in Afrika, Zuid Amerika of weer terug naar Azië gaat.

    En niets is zo geglobaliseerd als sport. Als VN nog steeds spreekt over een pandemie, dan gaat er niet gesport worden. Ook geen Tour.
    28 maart 2020 11:17
    Ik denk inderdaad dat Panache gelijk heeft. Ergens zullen we ook weer terug moeten naar normaal. We kunnen onszelf geen jaar of twee jaar opsluiten. Onze kinderen onderwijs ontzeggen. Onze economie om zeep helpen. Onze familie en vrienden niet meer ontmoeten. Ons alles ontzeggen wat het leven de moeite waard maakt.

    Een Tour “achter gesloten deuren” kan ook een teken van hoop zijn. Dat we ons niet laten kisten. Dat er ergens weer licht aan het eind van de tunnel is.

    Als ik me een voorstelling maak van hoe ik me half mei voel na 2 maanden vrijwel volledig huisarrest dan zou de mededeling dat de Tour doorgaat een welkom signaal zijn.
    28 maart 2020 11:54
    @panache
    +1 Mooi betoog.
    28 maart 2020 12:00
    @John Bidon toch is de wielersport nog steeds een niet geglobaliseerde sport. Het grootste deel van de deelnemers is Europees. Als Europa en bv Azië en Oceanië veilig zijn en die mogen deelnemen. Denk je dat de Tour dan ook maar één minuut gaat wachten op die paar Afrikaanse en Amerikaanse deelnemers? De vraag stellen is het antwoord al geven. Nee dan is de Franse economie in dat geval veel belangrijker.
28 maart 2020 10:36
Dank je wel Panache. Je bent overduidelijk geen reaguurder via smartphone :)
28 maart 2020 11:10
Zolang Vicenzo en die Hollanders nog naar de markt kunnen gaan ,zullen we nooit een tour dit jaar meemaken !!
    28 maart 2020 11:17
    En de belgen met de Burgemeester voorop staan te feesten in de straat komt er geen Hoogmis in Vlaanderen
    28 maart 2020 11:19
    Echt onzin. Ben vandaag ook naar de markt geweest. Situatie is echt niet anders dan in de supermarkt. Tenminste op de markt waar ik was.
    28 maart 2020 11:20
    En met zijn vieren toch in de kroeg zitten te zuipen kan LBL ook niet door gaan ,ja het is makkelijk om de Ollanders overal de schuld van te geven ,maar zelf geen haar beter
    28 maart 2020 13:40
    @Silverlake Het is zeer wel mogelijk om op de markt in mijn woonplaats voldoende afstand te houden tot andere mensen. Zeker op het tijdstip dat ik er was. Contactloos betalen kan ook. Overigens woon ik in een gebied waar nog maar weinig mensen Corona hebben.
28 maart 2020 12:26
Prachtig om te zien hoe mensen inzoomen op details. Ze denken echt dat wat afstand houden onderdeel van de oplossing is.
In plaats daarvan kan je ook proberen wat afstand te nemen van de materie. Kijk eens naar het totale plaatje en probeer daar conclusies uit te trekken.
    28 maart 2020 16:13
    Benieuwd naar uw conclusie!
    Maarre, een beetje afstand houden is niet DE oplossing, maar toch zeker wel een ONDERDEEL *uw woorden) van de oplossing, of niet?
28 maart 2020 12:51
Onzinnig idee van de ASO. Ook zonder publiek zal het krioelen van de mensen/begeleiders etc.

Panache lijkt te denken dat het virus na verloop minder besmettelijk wordt. Dream on.

Het enige waarop je mag hopen is dat het corona-virus eind vd lente en zomer minder actief is. Maar in nu warme landen slaat het virus ook hard toe.
28 maart 2020 13:03
Last het nu maar af.
28 maart 2020 13:19
Nu de burgemeesters zich gaan roeren zal het snel duidelijk zijn. Die van grote etappesteden als Nice, Lyon en Parijs zullen zich voor die datum hebben uitgesproken.
28 maart 2020 13:23
Ze moeten idd op tijd zijn met een beslissing. Ik denk zelf niet dat de Tour gereden gaat worden in welke vorm dan ook. Bovendien zullen de organisatoren van de criteriums ook wel willen weten of ze een koers kunnen organiseren en wanneer. Denk dat het niet door gaan van de Tour een doodsteek is voor veel criteriums.
28 maart 2020 14:25
Het niet doorgaan van de Tour zal sowieso een soort doodsteek zijn voor de wielersport (en sport in 't algemeen). Je kan niet verwachten dat sponsors een jaar geld spenderen aan sportploegen die niemand ziet (zeker niet na een jaar waarin ze zelf zwaar economisch toegetakeld zijn). Want wie kan garanderen dat het volgend jaar niet hetzelfde spelletje met corona gaat zijn? En wat ik nog altijd vreemd vindt: in geen enkel land ter wereld is het aantal doden door corona al gehaald dat twee jaar geleden in Nederland geveld werd door het griepvirus. En hoeveel sportwedstrijden werden er tien in Nederland afgeschaft?
    28 maart 2020 14:30
    Relativering. Pas op. Dat mag hier niet.
    Dan krijg je de Corona politie op je dak.
    28 maart 2020 14:54
    @Johan VanHecke "Doodsteek voor de wielersport"?

    Dat is te negatief gezien.

    Misschien een flinke stap terug voor een (groot) aantal ploegen en vooral de salarissen van renners. In 2021 zal het wielrennen weer (langzaam) opkrabbelen. En de fietswinkel van Gilbert zal een doorstart maken.
    28 maart 2020 18:36
    @Johan Vanhecke
    “in geen enkel land ter wereld is het aantal doden door corona al gehaald dat twee jaar geleden in Nederland geveld werd door het griepvirus.”

    In het griepseizoen 2017-2018, dat 18 weken duurde, was er, volgens het RIVM, een oversterfte (is niet precies hetzelfde als overleden door griep, maar vooruit) van zo’n 9.500 personen in Nederland. Zoek maar eens op hoe de teller aangaande dodelijke slachtoffers van corona vandaag staat in Italië na 5 weken.
    Misschien voortaan je wat beter informeren voordat je iets post.
    28 maart 2020 22:19
    @Jacco

    Eigenlijk mag je Nederland niet vergelijken met Italië. In het seizoen 2016/2017 zou er een oversterfte van 25 000! Italianen geweest zijn aan griep. We zitten nu aan +- 10 000, ben benieuwd of ze de 25 000 gaan overstijgen. In ieder geval, in 2016/2017 is ook geen enkele koers afgelast geweest in Italië. Hiernaast moet je er nog aan toevoegen dat er voor griep vaak wel een gepast vaccin is.
    28 maart 2020 23:43
    @ sep0r
    Je hebt gelijk, je moet zo’n vergelijking niet maken, maar als iemand die wel maakt moeten de feiten wel kloppen.

    Heb het even nagezocht wat betreft Italië 2016-2017. Volgens het hoofd van het Istituto Superiore di Sanità (vergelijkbaar met het RIVM), Walter Ricciardi, schat men de oversterfte van dat griepseizoen (ruim 6 maanden) op 15 à 20.000 personen. Inderdaad een hoog aantal, zowel in absolute als relatieve zin, want er waren geeneens zo heel veel geregistreerde besmettingen (5,5 miljoen). Het gemiddeld aantal doden per jaar aan influenza ligt in Italië zo rond de 7 à 8.000. Jaarlijks krijgen gemiddeld 8 à 9 miljoen Italianen griep.

    Hoogtepunt van die griepgolf lag rond de jaarwisseling. Toen het Wielerseizoen in Italië met de Trofeo Laigueglia op 12 februari 2017 van start ging was het influenzavirus nog maar weinig actief.
    29 maart 2020 18:42
    @ Jacco

    Correct, Italië heeft nu éénmaal zijn demografie, gezondszorg en levenswijze tegen wat betreft de vatbaarheid voor zo'n situaties (virussen, bacteriën). Oudere bevolking, die nog hechter is, en helaas een slechtere gezondheidszorg (ver onder de gemiddelde uitgave per inwoner tegenover het Europees gemiddelde).
28 maart 2020 14:42
Wat me vooral opvalt is dat iedereen en elke organisatie vooral vanuit zijn eigen standpunt kijkt.

Wat Panache dan weer mooi verwoord als "naar welke groep de regering en de publieke opinie luistert". Maar geen enkele groep kan voorspellen hoe de vlag er over een week bij hangt. Laat staan over 6 weken.

Ik zit er wat negatiever in als Panache, of ik hecht wat minder aan het economisch belang, maar zeker niet zo negatief al Vincenzo.
28 maart 2020 16:32
Ieder zijn mening natuurlijk. Maar misschien heb jij zekerheid over je baan en/of inkomen voor de komende maanden? Afgezien van de privacyregels zou het wel aardig zijn om van reageerders meer achtergrond te weten om zodoende een reactie wat te kunnen duiden.

Allemaal thuis zitten, waarvan meer dan de helft (zomaar een gok) nagenoeg geen werk kan doen, gaan we m.i. niet heel lang volhouden. Dan hebben we misschien het virus onder controle, maar breekt de pleuris uit.
    28 maart 2020 16:43
    We zullen een beter evenwicht moeten vinden in de belangen die spelen. Het is nu alle ballen op Corona. Dat zal toch echt moeten veranderen. Bijv. de rest van de gezondheidszorg en de economie lijken me nu ietwat onder te sneeuwen. Met alle vergaande gevolgen van dien.
    28 maart 2020 19:17
    Ik werk vanuit huis gewoon door, dat kan in mijn functie, en ik ben inderdaad redelijk zeker van mijn baan. Mijn sector hobbelt altijd een jaartje achter de crisis aan. Daarnaast ben ik ook geen zelfstandige of ondernemer, dat scheelt ook in mijn visie op het geheel.

    Je achtergrond zegt inderdaad veel over je standpunt in deze.
29 maart 2020 10:12
Gewoon in je camper blijven zitten,als de renners langskomen.
29 maart 2020 10:43
Kijk de tour gaat misschien door Oké goed ,maar nou vraag ik me af 180 of meer /minder renners rijden bij elkaar geen risico .
Maar ik mag niet meer Dubbelbemand rijden met mijn collega ,wij zijn een gevaar voor de Franse samenleving maar een peloton renners niet .En hebben die dan ook een gezondheidsverklaring bij zich als ze gecontroleerd worden ,zoals wij dat moeten
Het blijven rare Chinese die Fransen
29 maart 2020 11:26
Misschien noodfonds gedeeltelijk inzetten om bijv hotels om te bouwen tot Corona hotels? Zorgen voor voldoende beademingsapparatuur en de branches die daarvoor kunnen zorgen netjes financieel compenseren. Dan is het tekort aan zorgcapaciteit opgelost en kan de rest vd economie weer op gang komen. Werken we meteen indirect mee aan de groepsimmuniteit.
Het is nu dweilen met de kraan open en de noodfondsen zijn ook een keer op. Hele branches zijn over paar maanden verdwenen terwijl we nog steeds binnen zitten?

Reacties zijn gesloten.