ASO deelt vier wildcards uit voor Tour de France 2022

vrijdag 11 februari 2022 om 10:06
ASO deelt vier wildcards uit voor Tour de France 2022

foto: Cor Vos

De vier wildcards voor de Tour de France 2022 zijn uitgedeeld door organisator ASO. Alpecin-Fenix en Arkéa-Samsic zijn automatisch uitgenodigd als beste twee ploegen van de Europe Tour 2021. De twee andere wildcards zijn voor Franse teams: B&B Hotels-KTM en TotalEnergies.

De nieuwe voorjaarseditie van RIDE is nu verkrijgbaar! Dit 180 pagina's dikke wielermagazine staat vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Bestel hem nu online. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Geen verrassingen dus bij de wildcardploegen, op het eerste gezicht. Alpecin-Fenix en Arkéa-Samsic krijgen vanwege hun prestaties van vorig jaar automatisch een wildcard voor elke WorldTour-wedstrijd, maar mogen die weigeren. Die gedachte zal echter nooit door het hoofd geschoten zijn voor de Tour de France.

B&B Hotels-KTM, met onder meer Pierre Rolland in de ploeg, en TotalEnergies, met het nieuwe uithangbord Peter Sagan, zijn de enige twee overgebleven Franse teams.

Uno-X kijkt naar de toekomst
Eerder liet de verrassende Noorse formatie Uno-X openlijk weten in te zetten op een wildcard voor de Tour 2022, vanwege de start in het Deense Kopenhagen. De geel-rode formatie heeft liefst acht Denen in de selectie.

In een eerste reactie zegt CEO Jens Haugland van Uno-X op sociale media: “We respecteren deze beslissing volledig en zijn dankbaar voor alle geweldige uitnodigingen dit seizoen. We blijven strijden. Onze ploeg zal snel te zien zijn in veel grote rondes. We kijken naar de lange termijn.”

Naast de vier ProTeams met een wildcard zijn, natuurlijk, ook de achttien WorldTeams van de partij in de Tour de France. Die ploegen zijn verplicht te starten. Vorig jaar waren er nog negentien WorldTeams, maar van dat startveld is Qhubeka-NextHash weggevallen.

Dit artikel delen:

17 Reacties

thorsen 11 februari 2022 om 10:10

Denk niet dat ze hier langer dan 5 seconden over hebben moeten nadenken.

0
Verweggistan 11 februari 2022 om 10:31

Verrassend.

0
bswinkelss 11 februari 2022 om 10:36

Erg jammer voor UNO-X. Ze hadden het zeker verdient. Hopelijk kunnen ze zich dit jaar bewijzen om meer kans te maken volgend jaar

0
Arie den Blanken 11 februari 2022 om 11:21

De meeste kans daar op maken ze als ze een groot Frans bedrijf als co-sponsor aan zich binden die tevens de Tour als evenement sponsort.

0
Lalsacien 11 februari 2022 om 12:12

Of een paar jonge Franse talenten.

0
Fenno de Groot 11 februari 2022 om 10:44

Dit was te verwachten. Jammer voor uno-x, maar niks aan te doen. Had het leuk gevonden als ze een kans hadden gekregen. Vind persoonlijk B&B niet zo sterk. Had makkelijk ingewisseld kunnen worden voor een ander team. Echter snap ik wel dat de Franse teams een kans krijgen in de tour de France

0
Aart van Woud 11 februari 2022 om 12:15

Ik had ook liever Uno-X gezien dan B&B, maar vanuit Frans standpunt was het wel te verwachten natuurlijk.

0
jappe666 11 februari 2022 om 12:35

Ik vind persoonlijk dat de grote rondes ook de beste teams zouden moeten laten deelnemen. De sterkst presterende Protour Teams zouden moeten beloond worden voor hun goede werk, anders zijn teams die niet Spaans, Italiaans of Frans zijn per definitie uitgesloten.

De ‘chauvinistische wildcards’ gebruiken ze dan maar voor Parijs-Nice, Tirreno, Dauphiné, Baskenland, etc.

0
Fenno de Groot 11 februari 2022 om 13:37

@jappe666 Dat is wel leuk maar niet eerlijk, want de beste pro teams kunnen dan meer scoren in de grote wedstrijden, dus automatisch meer scoren. En de franse/italiaanse/spaanse teams krijgen dan in meerdere rondes een kans om te scoren, waar andere teams minder snel een uitnodiging krijgen. Ik sta achter het idee, maar het is moeilijk uit te werken helaas. Belgische pro teams, komen namelijk uit in alle belgische klassiekers. Italiaanse teams in alle italiaanse klassiekers en dingen als tireno. Spaanse teams scoren in alle spaanse rittenkoersen en dat zijn er veel. Dauphiné en PN is veel punten te scoren voor Franse teams. Daar wordt een gazprom en Uno niet altijd voor uitgenodigd. En dat zijn toch best grote teams

0
FDJ 11 februari 2022 om 14:32

Vergis je niet dat dit soort Proteams ook leven van de wildcards. De sponsoring van zo’n bedrijf hangt er nu vaak mee samen dat zij zich kunnen tonen in hun land. De situatie hoe het nu is met de automatische wildcard en de aanwijsplekken is prima. Een wildcard gaat traditioneel naar eigen teams, maar dat is prima. Nu is het ook niet zo dat Uno X beduidend beter is. Ze koersen leuk en aanvallend, maar komen in de Tour ook niet veel verder dan de vlucht van de dag.

0
De Blindenloterij 11 februari 2022 om 10:54

Kan Prudhomme in de vlakke ritten niet zelf geschminkt als clown op een E-bike achter de reclamekaravaan aan hobbelen?

0
Romāns Vainšteins 11 februari 2022 om 10:56

De worstenploeg mogen wat mij betreft eerst een eens een deftige Giro en/of vuelta rijden alvorens het heiligdom te betreden, daar zullen ze zich aankomend jaar sowieso wel inkopen gok ik. Dikke zak geld schuiven is WT.

0
hartstikkebedankt 11 februari 2022 om 11:23

Ook ik vind B&B niet zo sterk (zeker niet na vertrek Coquard), maar als je het objectief beschouwt valt er van Uno X niet zo veel meer te verwachten. Was wel benieuwd geweest naar het nieuwe wonderkind

0
Lalsacien 11 februari 2022 om 12:15

Als Franck Bonnamour en Maxime Chevalier nog een stap kunnen zetten dan zijn ze kansrijk voor winst uit een ontsnapping.

0
Viktrodriguez 11 februari 2022 om 14:06

Dit had makkelijk in die mixartikel gekund, want de nieuwswaarde is nul. De twee verplichte ploegen en twee (andere) Franse ploegen naar de Tour. Dit zag echt niemand aankomen.

0
thomasjaarsma 11 februari 2022 om 14:28

Klik er dan niet op als jouw het niet boeit of het al wist

0
Coco Colombia_88 11 februari 2022 om 14:34

Zo simpel als het groot is
Tour 2 Franse teams
Giro 2 Italiaanse
Vuelta 2 Spaanse

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone