Armitstead: “Pijnlijk dat mijn prestaties in twijfel worden getrokken”

woensdag 3 augustus 2016 om 13:02
Armitstead: “Pijnlijk dat mijn prestaties in twijfel worden getrokken”

Foto: Sirotti

Lizzie Armitstead is aangeslagen door de reacties na het nieuws over haar gemiste dopingcontroles. De regerend wereldkampioene, die gisteren van het CAS groen licht kreeg om toch naar Rio te gaan, heeft een uitgebreide schriftelijke verklaring de wereld ingestuurd waarin ze de zaak wil ophelderen. “Ik ben een schone atleet en heb integriteit juist hoog in het vaandel staan.”

Armitstead geeft toe twee keer een fout te hebben gemaakt. In een drukke periode voor het WK van 2015 maakte ze een administratieve misser door het verkeerd invullen van een verblijfplaats, in juni van dit jaar miste ze daadwerkelijk een test als gevolg van een medisch spoedgeval binnen de familie. Bij een eerste gemiste test (in augustus 2015) lag de fout bij de dopingcontroleur, bevestigde het CAS.

‘Ga toch fietsen’
De beslissing van de hoogste sportrechtbank om Armitstead toch naar Rio te laten gaan, kon lang niet bij iedereen op goedkeuring rekenen. “Ik ben geschrokken van de pijnlijke reacties”, meldt de renster van Boels-Dolmans. “Ik vraag mensen om even te proberen in mijn schoenen te gaan staan. Ik ben de wereldkampioene en verkeer in heel andere omstandigheden dan de meeste andere rensters. Ik rijd voor een Nederlandse ploeg en daar is niet het budget om, zoals bij de WorldTour-ploegen van mannen, personeel aan te stellen om renners te helpen met de whereabouts.”

Armitstead probeert zich in Rio van alle randzaken af te sluiten. “Ik zal mijn rug recht houden en mijn best doen voor mijn land. Het spijt me als mensen door mij het vertrouwen in de sport zijn verloren, maar ik heb alles bereikt door gewoon hard te werken. En aan iedereen die mij heeft bestookt via Twitter wil ik zeggen: Doe jezelf een lol en ga lekker fietsen. Dat is de beste manier om je hoofd vrij te maken.”

Dit artikel delen:

68 Reacties

Chrys 3 augustus 2016 om 13:06

Tja, dat is gewoon je eigen schuld… Als ze meteen die procedure had aangevochten, was er geen enkel probleem geweest. Uit de reacties uit het vrouwenpeloton is sowieso op te maken dat ze zéér nalatig is geweest met het invullen van die where-abouts. Andere vrouwen geven aan dat ze bijna panisch die where-abouts checkten om niet nog een foutje te maken als ze er reeds één hadden gemaakt.

nickdt 3 augustus 2016 om 13:06

Tja, als ze een medaille pakt op de OS, zal er altijd een smetje aan zitten, of ze dat nou wil of niet. Aan elke overwinning overigens.

Dekker 3 augustus 2016 om 13:13

Charmeoffensief is wel duidelijk reeds mislukt met dank aan haar partner…

Coldeportes 3 augustus 2016 om 13:14

Heerlijk hoor, ga maar door met je drogredenen:

“Ik ben de wereldkampioene en verkeer in heel andere omstandigheden als de meeste andere rensters. Ik rijd voor een Nederlandse ploeg en daar is niet het budget om, zoals bij de WorldTour-ploegen van mannen, personeel aan te stellen om renners te helpen met de whereabouts.”
Euh, misschien niet, maar hoe doen Olympische hardlopers, schaatsers, waterpolo'ers etc. dat dan? Allemaal relatief kleine sporten waar renners het zelf moeten invullen. Zowieso is het een verantwoordelijkheid van de sporter zelf.

Ook dat Armstrongetje in de persverklaring na de uitspraak van het CAS:
" I was tested in competition the day after this test (in August 2015), reinforcing my position that I do not cheat and had no intention of not being tested".
Drogreden 1: Lizzy heeft geen keus om zich wel/niet te laten testen als profrenster. Als er bij een koers een test wordt afgenomen, moet ze die ondergaan. Zegt niets over haar intenties om wel/niet getest te worden.

Drogreden 2: Omdat er niks uit de test kwam, is dat volgens Lizzy bewijs dat ze niet valsspeelt. Een klassiek Armstrongetje: ik ben getest en dat was negatief dus ik speel niet vals. Ahum…

Drogreden 3: Het ondergaan van de IN competitie test een dag later, die negatief blijkt, zegt niks over een eventuele test die om 06.00u een dag eerder zou zijn afgenomen. We kennen allemaal het principe van halfwaarde-tijden. Armstrong, Hamilton en anderen hebben dat haarfijn uitgelegd. 'S avonds iets pakken dat 's ochtends vroeg weer (voldoende) uit je bloed/urine verdwenen is. Soms zelfs de partner vragen om de controleur een half uurtje op te houden als het net op de grens zat… Een 'schone' test een dag later bewijst niks over die nacht.

Het feit dat haar liefje (SKY-renner Deignan) haar collega Prevot (die afkeurend reageerde op het CAS-besluit) op een ad hominem via twitter trakteert, getuigt ook al niet van al teveel inhoudelijke argumenten.

Hopelijk pakt ze geen goud in Rio.

Eidt: de anti-dopingautoriteit van GB heeft via Ms. Sapstead ook verklaart: " Ms. Armistead chose not to challenge the first and second whereabouts failures at the time they were asserted against her".
Als je zo trots bent op je schone imago, ga je toch meteen in beroep tegen in jouw ogen twee (!) onterechte overtredingen/aantekeningen in je dossier??? Zeker gezien de risico's die je daarmee neemt voor je beroep?? :6

Koel 3 augustus 2016 om 13:16

Als je in een vlek gaat wrijven, wordt die steeds groter….!
"Ik ben de wereldkampioene en verkeer in heel andere omstandigheden als de meeste andere rensters."
dus?
"Ik rijd voor een Nederlandse ploeg en daar is niet het budget om, zoals bij de WorldTour-ploegen van mannen……."
dus? daar hebben alle rensters toch mee te maken?

Romāns Vainšteins 3 augustus 2016 om 13:17

Met al die heisa gaat ze uiteindelijk niet starten denk ik, …

achtpuntzes 3 augustus 2016 om 13:21

sorry Lizzie, ga zelf fietsen :p

ze heeft het toch totaal aan haarzelf te danken? had ze maar meteen protest moeten aantekenen en niet liegen over de kwestie (ze zou ‘ziek’ zijn)

Spinergy 3 augustus 2016 om 13:22

Die reactie van Deignan is een typische van een kat in het nauw, u weet wel…

Magikdatzeggen 3 augustus 2016 om 13:22

Logisch dat haar prestaties in twijfel worden getrokken. Als een wereldkampioene net niet wordt geschorst door een procedurefout van een controleur en je leest verder alle argumenten die zij en haar team gebruiken, dan denkt je op zijn minst dat ze iets te verbergen hebben.

Pavlov 3 augustus 2016 om 13:25

Everybody is equal….. (om maar even in Russische sferen te blijven)

vinnievidefietsen 3 augustus 2016 om 13:31

Pijnlijk of gewoon logisch…

fustviking 3 augustus 2016 om 13:35

guilty

Scotty 3 augustus 2016 om 13:37

@Coldelportes+1

Ze maakt het er niet beter op zo.

Koel 3 augustus 2016 om 13:38

stil houden, jokken en jammeren…
Hand in eigen boezem steken hebben ze nooit van gehoord bij de familie Deignan-Armitstead.
Negatieve publiciteit kwam natuurlijk zeer ongelegen i.v.m. het verschijnen van haar biografie…!

achtpuntzes 3 augustus 2016 om 13:40

lol, niemand minder dan Thijs Zonneveld is een twitteroffensief begonnen tegen Lizzie. haar volgers zijn niet echt blij.

kjjl 3 augustus 2016 om 13:42

@redactie Ik zou er dan de meeste andere rensters van maken.

Grobbel 3 augustus 2016 om 13:48

De facto heeft ze nu twee gemiste controles. We zullen nooit weten welke andere renners op dit moment in hetzelfde schuitje zitten (Froome? Van Avermaet? Tom Dumoulin?), want dat soort zaken worden niet openbaar gemaakt. Nogmaals: ik denk dat ze onevenredig hard wordt beoordeeld doordat dit in het openbaar is gesleept. Natuurlijk is het niet handig geweest die gemiste controle niet eerder aan te vechten, en het hele verweer komt wat knullig over, maar ik zie nog steeds weinig basis voor alle keiharde reacties van anonieme toetsenbordridders hier op Wielerflits (en elders) die haar allang hebben veroordeeld en weggezet als een ‘bewezen’ valsspeelster (ook bij de andere nieuwsberichten hierover).

Als dit een Nederlandse renster was overkomen denk ik dat de reacties hier ook een andere toon zouden aanslaan overigens.

Magikdatzeggen 3 augustus 2016 om 13:55

@Grobbel Ze heeft 3 gemiste controles, waarbij ze het geluk heeft gehad dat er 1 door een procedurefout is weggestreept…

EdEnd 3 augustus 2016 om 13:57

Gelukkig kent iedereen hier alle stukken en zijn we allemaal voldoende juridisch onderlegd om een gedegen en onafhankelijk oordeel over de situatie te vellen. Iedereen die hier maar loopt te roeptoeteren dat het zaakje stikt zegt dus ook dat het CAS maar een onbetrouwbare club is. Als het CAS voldoende redenen ziet om haar toestemming te geven te laten starten … wie zijn wij om dat oordeel dan in twijfel te trekken?

Ze mag best een tik op haar vingers krijgen omdat ze laks(er) is omgesprongen met het bijhouden van haar whereabouts, ze mag zichzelf ook afvragen of ze inderdaad niet meteen die eerste gemiste test had moeten aanvechten. Dat laatste is niet slim, maar er kunnen heel veel redenen zijn waarom ze dat niet heeft gedaan. Uiteindelijk heeft ze het toch gedaan en het CAS vindt dat voldoende… klaar!

En ze mag haar vriendje ook even zeer boos aankijken, want zijn twitteractie is niet echt heel bevorderend voor de hele situatie.

Rijdt ze dan helemaal schoon? Ik zou het niet weten… echt niet! In ieder geval is er niets bewezen, net zo min als bij al die andere renners en rensters die mogen deelnemen.

Dekker 3 augustus 2016 om 13:57

Is wat oneerlijk Grobbel om hier over flitsers te praten die haar per saldo als valsspeler wegzetten. Ik heb maar weinigen hier dit zien beweren. "We" zijn vooral verbaasd over de geheime schorsing, late bezwaar en rare tegenaanval van haar partner….

EDIT: Even dit topic nagelezen en geen één reactie kunnen tellen waarin ze weggezet word als dopeur.

EDIT-II: OKOK, eentje dan:
fustviking – 3 augustus 2016 om 13:35
guilty
Maar dan doe je wel heel erg je best om alle genuanceerde en onderbouwde posts te negeren…

Rody 3 augustus 2016 om 13:57

Makkelijk oordelen allemaal met je mobieltje in je hand hè!

ikbenprocycling 3 augustus 2016 om 14:19

Ik merk dat het geval me persoonlijk in geen enkel opzicht ene moer kan schelen. Laat haar concurrentes zich er mega druk om maken. Het gaat immers om hun belangen. Die francaise liet zich in ieder geval duidelijk horen. De rest van het vrouwenpeloton naar verwachting als makke schapen naar de slacht in Rio (meedoen onder het Braziliaanse zonnetje is belangrijker dan winnen, en lief zijn voor elkaar). Hoe dan ook, ik ga er uiteraard gewoon weer lekker wat uurtjes aan 'wasten'. Wie weet een -al dan niet clean- Oranje succesje.

Alban 3 augustus 2016 om 14:23

@EdEnd: Niemand zegt volgens mij dat CAS een onbetrouwbare club is. Die hebben zich ook alleen maar uitgesproken over de procedure (!) bij eerste test. Dat zegt nog weinig over de (juist de facto) drie gemiste testen en alle verhalen daaromheen.

Chrys 3 augustus 2016 om 14:25

@Rody
Lees nog een keer en tel even hoeveel mensen haar veroordelen en hoeveel mensen haar dom/nalatig/naïef (of wat dan ook) vinden. Kijk dan even waar je op uit komt voordat je post.

tdv21 3 augustus 2016 om 14:27

We weten allemaal dat ze in wielrennen niet lichtjes omspringen met doping en dat voor 2vd3 missers ze een geldig excuus heeft. Mocht iemand 'op snelheid' van Mark Cavendish gelezen hebben (aanrader!!!) dan weetje dat een foutje met die whereabouts heel snel gemaakt is.
En daarbij zijn haar prestaties dan zo verdacht ?
Een Française die in één jaar in 3disciplines wereldkampioen werd en nu niet veel soeps meer presteerd moet dan al zeker niets zeggen. (Al was Deignan zijn reactie wat misplaats. Maar wees eerlijk best wel grappig ;) )
Edit, ik bedoel hier nu niet mee dat Prevot heeft gepakt maar gewoon dat een klein beetje collegialiteit niet zou mistaan.

Headlines

Materiaalzone