Armitstead: “Pijnlijk dat mijn prestaties in twijfel worden getrokken”

woensdag 3 augustus 2016 om 13:02
Armitstead: “Pijnlijk dat mijn prestaties in twijfel worden getrokken”

Foto: Sirotti

Lizzie Armitstead is aangeslagen door de reacties na het nieuws over haar gemiste dopingcontroles. De regerend wereldkampioene, die gisteren van het CAS groen licht kreeg om toch naar Rio te gaan, heeft een uitgebreide schriftelijke verklaring de wereld ingestuurd waarin ze de zaak wil ophelderen. “Ik ben een schone atleet en heb integriteit juist hoog in het vaandel staan.”

Armitstead geeft toe twee keer een fout te hebben gemaakt. In een drukke periode voor het WK van 2015 maakte ze een administratieve misser door het verkeerd invullen van een verblijfplaats, in juni van dit jaar miste ze daadwerkelijk een test als gevolg van een medisch spoedgeval binnen de familie. Bij een eerste gemiste test (in augustus 2015) lag de fout bij de dopingcontroleur, bevestigde het CAS.

‘Ga toch fietsen’
De beslissing van de hoogste sportrechtbank om Armitstead toch naar Rio te laten gaan, kon lang niet bij iedereen op goedkeuring rekenen. “Ik ben geschrokken van de pijnlijke reacties”, meldt de renster van Boels-Dolmans. “Ik vraag mensen om even te proberen in mijn schoenen te gaan staan. Ik ben de wereldkampioene en verkeer in heel andere omstandigheden dan de meeste andere rensters. Ik rijd voor een Nederlandse ploeg en daar is niet het budget om, zoals bij de WorldTour-ploegen van mannen, personeel aan te stellen om renners te helpen met de whereabouts.”

Armitstead probeert zich in Rio van alle randzaken af te sluiten. “Ik zal mijn rug recht houden en mijn best doen voor mijn land. Het spijt me als mensen door mij het vertrouwen in de sport zijn verloren, maar ik heb alles bereikt door gewoon hard te werken. En aan iedereen die mij heeft bestookt via Twitter wil ik zeggen: Doe jezelf een lol en ga lekker fietsen. Dat is de beste manier om je hoofd vrij te maken.”

Dit artikel delen:

68 Reacties

Chrys 3 augustus 2016 om 14:28

Heb trouwens even Zonnevelds belegering van Armidsteads Twitter gezien en hij weet de vinger wel weer op de zere plek te leggen. Tot frustratie van haar fans overigens. Stelt de kritische vragen die nog steeds om dit vage verhaal heen hangen.

Tommytom 3 augustus 2016 om 14:29

Ok, test 1 en test 2 heeft ze gemist. Dat is niet netjes. Maar ze wordt nu, mede op dit forum, aangevallen omdat ze ook haar derde test niet heeft gedaan. Het hoogste orgaan op het juridische gebied inzake deze kwesties, het CAS, heeft nu gezegd dat die 3e test inderdaad niet door haar eigen toedoen is.

Strikt gezien heeft ze dus 2x een dopingtest gemist. En daar is ze echt niet de enige in. Haar nu afrekenen op die 3e gemiste controle is oneerlijk, want het CAS heeft geconcludeerd dat daar fouten zijn gemaakt.

Chrys 3 augustus 2016 om 14:30

@tdv21
Het maakt niet uit of haar prestaties verdacht zijn, of ze wereldkampioen is, of dat een andere wereldkampioen zich uitspreekt over deze kwestie terwijl die andere wereldkampioen misschien ook wel verdacht is. Armitstead is gewoon dom geweest om niet meteen de procedurefouten aan te kaarten, daarna geen open kaart te spelen en zich vervolgens op zo’n slappe manier in te dekken en moet daar nu gewoon keihard voor boeten.

kjjl 3 augustus 2016 om 14:34

Tommytom, de eerste van de drie tests is als ‘niet door haar toedoen’ bestempeld door het CAS. Één van de grote vragen is dan ook waarom deze missed test niet meteen is aangevochten.

Chrys 3 augustus 2016 om 14:36

@tommytom
Het gaat niet om het missen van de tests (kan tenslotte iedereen overkomen), maar om de naïeve reacties van haarzelf en haar ploeg. De eerste test die ze miste vanwege de procedurefout werd pas een probleem op het moment dat ze geschorst dreigde te worden. Dat ze het dan ook nog geheim proberen te houden is natuurlijk al helemaal vragen om problemen. Dat is gewoon dom en daar mag je haar zeker op afrekenen.

Kingstown 3 augustus 2016 om 14:41

Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoeveel tests ze wél heeft ondergaan.
Het missen van tests zegt mij op zich helemaal niets. Vind het sowieso een achterlijk systeem.

Turtlehead 3 augustus 2016 om 14:44

Inderdaad, heel pijnlijk. Zeker omdat de ploeg het toedekt. De boel belazeren is waar het allemaal mee begonnenis, daarommoet ne nu open kaart spelen en boeyen als je fouten maakt.
Jammer dat zij en de ploeg dat niet begrijpen en blijven janken.
Wees slim, houd je mond en hoop dat iedereen het vergeet, óf zet jezelf alsnog op non-actief uit respect voor je mede-sporters is mijn advies.

kjjl 3 augustus 2016 om 14:49

@Kingstown Volgens een comment op cyclingnews 13 om 3. De 3 gemiste tests waren voor 3 grote overwinningen. Heb het zelf niet gecontroleerd.

http://www.cyclingnews.com/news/riders-react-to-the-lizzie-armitstead-case/

EdEnd 3 augustus 2016 om 14:53

Waarom willen we dan zo graag weten waarom ze dat missen van die eerste test niet heeft aangevochten op het moment dat het duidelijk was dat ze die gemist had? Misschien wist ze helemaal niet wat de precieze procedures waren? Misschien was er niemand die haar de juiste juridische begeleiding gaf? Misschien heeft iemand haar juist wel geadviseerd er geen ophef over te maken juist omdat mensen haar anders in verband zouden gaan brengen met doping? Misschien kun je het als topsporter wel helemaal nooit goed doen wat dit soort zaken betreft. We kunnen achter deze gang van zaken een heel complot gaan bedenken maar de meest logische verklaring is misschien wel dat ze gewoon onvoldoende heeft opgelet… overkomt iedereen wel eens, toch?

kjjl 3 augustus 2016 om 15:01

@EdEnd, ze heeft drie keer (de derde keer het door jou gesuggereerde niet goed op de hoogte zijn van het aanvechten van de missed test) niet goed opgelet. Dat is meer dan eens. Haar collega’s zijn er vrij uitgesproken over: Drie keer een foutje zou mij niet overkomen.

Er is nu weinig goede raad meer te geven denk ik, behalve dan dat dit niet de manier is om met deze situatie om te gaan. Maar, of Armitstead nou wel of geen doping heeft gebruikt, ze heeft in ieder geval gefaald in het niet in diskrediet brengen van de wielersport. Dat is haar als goedbetaalde wereldkampioen zeker aan te rekenen.

Thailand 3 augustus 2016 om 15:42

Wederom niet erg handig. Iedereen kan natuurlijk iets vergeten, maar wees dan een grote dame en accepteer de consequentie. Natuurlijk is dit niet alleen haar schuld, iedereen die mee heeft gewerkt aan het vaag houden ervan, is mede verantwoordelijk. Dit vage gedoe brengt het wielrennen niets, gepakt met dope = schorsing, 3x whereabouts niet invullen = schorsen. Met dit politieke geweeg is de sport absoluut niet geholpen.

SolitaryShell 3 augustus 2016 om 15:44

Drie gemiste testen in een jaar, hoe krijg je het voor elkaar. Dan heb je of een iq van minder dan 70, of er is meer aan de hand. Andere mogelijkheden zijn er simpelweg niet.

Coldeportes 3 augustus 2016 om 15:45

@grobbel @rody @edEnd @ TommyTom @Tdv21

Hoe naief kun je zijn…. Dat is tot daar aan toe, we kunnen niet allemaal even goed geinformeerd zijn. Maar in de argumentatie niet verder komen dan insinuaties over andere coureurs, feiten ingebracht door andere toprensters ('zeer ongebruikelijk om er meer dan 1 te missen) in de wind slaan, feiten verdraaien (1 gemiste test door LA terwijl het er 3 zijn waarvan 1 geschrapt, ze zou voor 2 van de 3 een geldig excuus hebben: NOT)…..Tssss, bedenkelijk niveau van argumenteren dat weinig verheffend is. :6

Boomie1 3 augustus 2016 om 15:51

@ Dekker: Inderdaad. Het is meer het excuus en dat ze er mee wegkomt dan dat we haar als valsspeler wegzetten

@tdv21: Volg aub het vrouwenwielrennen wat meer. Mevrouw Prevot heeft een zware blessure gehad afgelopen winter, probeer dan maar weer eens op topniveau te komen.
Daarnaast heeft ze een hele 8 koersen op de weg gereden dit jaar met behoorlijke resultaten.

Verder bereid ze zich voor op de wegrit in Rio en de mountainbike wedstrijd aldaar.

Deze dame heeft dus zeker recht van spreken.

Blessure PFP

@Thailand: Inderdaad, het excuus van Simon Yates was nog geloofwaardiger en ook die werd geschorst.

froomefan56 3 augustus 2016 om 16:09

Rasmussen had ook een doping test gemist door een verkeerde verblijfplaats aan te geven en die wordt uit de Tour gehaald(hij heeft natuurlijk wel doping gebruikt) En zij mist er daardoor een en wordt vrijgesproken belachelijk

kleomantre 3 augustus 2016 om 16:14

Rensters kunnen ook reageren in de OS-wedstrijd, haar ophouden bij een demarrage of iets van dien aard. Dan kun je er wel voor zorgen dat ze niet in de prijzen rijd. Dan heb je het ook keihard doch netjes opgelost.

Coldeportes 3 augustus 2016 om 16:25

@Pavlov
“All animals are equal, but some are more equal than others”
George Orwell, Animal farm. ;)

Grobbel 3 augustus 2016 om 16:39

@ Dekker: ik haal niet voor niets de andere topics aan over dit onderwerp. Ik lees vergelijkingen met Lance Armstrong en Rasmussen, opmerkingen als "stijf van de dope" en "oud wielrennen", insinuaties over Sky/het Britse fietsen, een complete uiteenzetting hoe je met 2 gemiste controles je dopinggebruik kan pieken… En uiteraard dat er vanaf nu een luchtje zou hangen aan haar prestaties, terwijl een andere renner met 2 officieel gemiste controles binnen een jaar niet eens de pers zal halen. Ze staan er wel degelijk hoor.

Dekker 3 augustus 2016 om 16:44

@Grobbel de vergelijking met vooral Rasmussen is zo gek nog niet toch? Ook de vergelijking met Armstrong is, in context, zo raar nog niet(Zie de post van Coldeportes). "Oude wielrennen" is gezien het stilhouden van de schorsing ook een terechte constatering. Dat het britse wielrennen erbij word gehaald is gezien de recente "verhalen" ook niet zo vreemd.

Tuurlijk zijn er mensen die maar wat roepen, echter de grote meerderheid lijkt zijn mening aardig te onderbouwen en hun argumenten lijken totaal niet uit de lucht gegrepen te zijn.

Grobbel 3 augustus 2016 om 16:58

@Coldeportes: Het is toch helemaal geen gekke oproep om je gewoon te beperken tot de feiten en wat minder vanuit de onderbuik te gaan denken? En reacties van andere rensters/renners blijven anekdotisch van aard (genoeg voorbeelden van renners die Roomser dan de paus waren en later zelf werden gesnapt ;) ) en benadrukken hooguit dat Armistead het beter had kunnen aanpakken. Haar verklaringen, plus de manier waarop Boels er mee om ging, zijn knullig en hebben er hoe dan ook een PR-puinzooi van gemaakt, maar ik zie nog steeds geen doorslaggevende feiten voorbij komen waardoor je kunt claimen dat 'dit zaakje stinkt'. Als ze niet was vrijgesproken van die ene controle dan zou ze gewoon in het openbaar geschorst zijn nu.

tendam 3 augustus 2016 om 17:11

Ze is wel de laatste die moet beginnen over hoe twitteraars zich moeten gedragen. Die tweet van haar man naar Ferrand-Prevot is er ver over. En dat heeft hij zich waarschijnlijk ook gerealiseerd, want meteen weer gedelete.

Verder vind ik het allemaal wel best. Ik vind dit niet een bijzonder sterk verhaal, en die familieproblemen erbij halen heeft zelfs iets pathetisch. Het is vervelend voor haar, maar verandert natuurlijk niks aan een gemiste controle.

Wildebert 3 augustus 2016 om 17:23

Hoe dan ook, er kleeft nu wel iets aan haar. En met die stille straffen, wist niet eens dat deze er waren, komt de wielersport nooit van dat doping imago af.

Coldeportes 3 augustus 2016 om 17:33

@Grobbel
Heb je mijn post wel gelezen?? Juist het verdraaien van feiten, door mevr. Armistead voorop en enkele WF-volgers, is nu juist wat ik aan de kaak stel.
Alle gejank achteraf van Armistead kan mij gestolen worden; de feiten liggen anders, in het peloton is iedereen zeer bewust bezig met whereabouts (zeker toch de wereldkampioene en nr. 2 op WT-ranking?) en moet ze zeker niet aankomen met een waslijst aan slappe excuses en keiharde drogredenen. Iets met een kalf en een put…..

Romāns Vainšteins 3 augustus 2016 om 17:51

‘If it swims like a fish, does blublub as a fish and smells like a fish, then it’s most probably a fish’

Dat was hem toch ?

schipperaar 3 augustus 2016 om 18:03

Ook leuk, een medisch spoedgeval binnen de “familie”, maar ja zoals newman al zong ” lonely at the top”en hoge bomen vangen meer wind, benieuwd naar de reactie van onzer Marianne die haar wellicht beter kent dan velen onder ons.

Headlines

Populair

Materiaalzone