Arensman stapt over naar Sunweb, Inkelaar rouwt om Lambrecht

vrijdag 9 augustus 2019 om 15:00
Arensman stapt over naar Sunweb, Inkelaar rouwt om Lambrecht

foto: León van Bon/Topcompetitie

In de rubriek WielerFlits Nationaal schenken we volop aandacht voor het continentale wielrennen in Nederland. Samen met de hoofdrolspelers van het nationale circuit blikken we terug en vooruit. Daarnaast brengen we de laatste nieuwtjes. In deze editie vertelt Thymen Arensman over zijn overstap naar Sunweb en rouwt Kevin Inkelaar om de dood van Bjorg Lambrecht.

Veel mogelijk voor Metec-TKH in Slag om Norg

Er is veel mogelijk voor Metec-TKH in de Slag om Norg zondag. Het team van Michel Megens schiet dit seizoen in .2-koersen raak waar en met wie het maar wil. Echter, een profzege ontbreekt nog. In de Slag om Norg krijgt de ploeg een nieuwe kans.

Alhoewel rappe mannen als David Dekker en Arvid de Kleijn ontbreken, en ook Marijn van den Berg (vorig jaar achtste) niet aan de start staat, zijn er meerdere coureurs die hoge ogen kunnen gooien. Jumbo-Visma-stagiair Stef Krul is een van de coureurs die uitkijken naar de wedstrijd: de coureur uit Tjalleberd hoopt succes te hebben vanuit de vroege vlucht.

Jason van Dalen en Sjoerd Bax kunnen zich op een goede dag laten zien. Ditzelfde geldt voor Rick Ottema, die goed op de weg terug is. Danny van der Tuuk en Dylan Bouwmans maken de wedstrijdselectie van Metec-TKH compleet.

Selectie Metec-TKH in flag-nl Slag om Norg
flag-nl Sjoerd Bax
flag-nl Dylan Bouwmans
flag-nl Jason van Dalen
flag-nl Stef Krul
flag-nl Rick Ottema
flag-nl Danny van der Tuuk


Nieuwstips of opmerkingen?

[email protected]


België boven in Hel van Voerendaal

Sander Huys heeft de Hel van Voerendaal gewonnen. De Belg van Lotto Soudal kwam in de heuvelkoers in Ransdaal solo over de finish. Een halve minuut later eindigden Sander De Pestel en Stan Van Tricht op de plaatsen twee en drie.

De beste Nederlander? Dat was Rens Tulner. De coureur van WV De Jonge Renner sprintte vier seconden na De Pestel en Van Tricht naar de vierde plaats in de daguitslag. Eerder won de Lexmonder al de Omloop der Zevenheuvelen.

Jordi Meeus is nog altijd de leider in de U23 Road Series. De coureur van SEG Racing Academy kon in de Hel van Voerendaal geen rol van betekenis spelen. De Belg kwam op de 24ste plaats binnen, op meer dan vier minuten van winnaar Huys. Meeus wordt met nog één wedstrijd te rijden op de hielen gezeten door Florian Vermeersch en Arne Marit.

Uitslag flag-nl Hel van Voerendaal
flag-nr1 [flag:be Sander Huys
flag-nr2 flag-be Sander De Pestel
flag-nr3 flag-be Stan Van Tricht


Zege Arvid de Kleijn kers op de taart voor Metec-TKH in Kreiz Breizh

Arvid de Kleijn schoot in de laatste etappe van Kreiz Breizh raak. Daarmee zette de Gelderlander de spreekwoordelijke kers op de taart na een succesvolle week, waarin Stef Krul en Lars van den Berg bij de beste tien in het eindklassement eindigden, maar ook beiden een keer tweede in een etappe.

“Het is mooi dat Arvid het in de laatste etappe af wist te maken”, vertelt Krul. “Zelf voelde ik me die dag wat minder, maar wist ik toch nog naar de zesde plek op te schuiven in het klassement.” Voor De Kleijn is het seizoen nu geslaagd, maar niet voltooid. “Ik ben heel tevreden over het seizoen tot nu toe. Maar ik ben nog heel erg gemotiveerd om nog iets meer van mezelf te laten zien”, laat hij weten.


Remco Schouten en Wiebe Scholten naar Vlasman CT

foto: Topcompetitie.nu/Leon van Bon

Vlasman CT heeft de eerste versterkingen voor 2020 vastgelegd. Volgend seizoen zullen Remco Schouten en Wiebe Scholten in het gele shirt van de continentale ploeg te zien zijn.

Schouten maakt momenteel furore in de Nederlandse criteriums. Afgelopen weken mocht de 24-jarige renner meermaals op het hoogste podiumplek plaatsnemen. Schouten begon zijn sportcarriere in het marathonschaatsen. In 2017 eindigde hij nog als tweede op het NK Marathon.

De 22-jarige Scholten maakt de overstap van clubploeg Sensa Kanjers voor Kanjers naar het Vlasman CT. Bij de ploeg van Ton Welling hoopt de student Commerciële Economie en Sportmarketing zich verder te ontwikkelen tot aanvaller.


Slik komt goed voor de dag in Kreiz Breizh

foto: Cor Vos

De Franse 2.2.-koers Kreiz Breizh is uitgedraaid op een Nederlands feestje. Alle ritten werden namelijk door onze landgenoten gewonnen. BEAT Cycling pakte de ploegentijdrit, terwijl Matthijs Paasschens in de tweede rit de zege en de leiderstrui pakte, die hij vervolgens niet meer afstond. Martijn Budding en Arvid de Kleijn wonnen de overige etappes. Ook Monkey Town-à Bloc was van de partij in Bretagne. Ivar Slik vertelt ons dat de ploegentijdrit voor zijn team niet helemaal vlekkeloos verliep en dat hij in de twee volgende etappes de slag miste.

“Ik voelde dat ik veel power had en goed mee kon met de echte puncheurs, terwijl dat niet echt mijn sterke punt is”, laat hij aan WielerFlits weten. Hij eindigde die dagen als dertiende en als elfde. “De laatste dag moest het dan maar gebeuren. De finish lag bovenop een steil klimmetje van 600 meter aan 14% gemiddeld. Als ik hierop niet terug hoefde te schakelen naar het binnenblad zat het wel goed dacht ik. De laatste 150 meter vlakten weer af. Met ongeveer 40 man gingen we op de finish af en ik begon als derde aan de steile muur.”

“Lorrenzo Manzin (Vital Concept-B&B Hotels) kwam met veel snelheid van achteruit en ik sprong er gelijk achteraan”, gaat Slik verder. “Ik liep langzaam in en op de vlakkere laatste 150 meter kon ik nog versnellen, waardoor ik Manzin voorbijging. Ik voelde echter aldoor al dat er nog één iemand in mijn wiel zat. Dit bleek Arvid te zijn. In de laatste meters kwam hij nog langszij, waar ik nog steeds erg van baal. Een etappezege had mooi geweest en ik was er dichtbij, maar helaas was er net eentje sneller. Toch waren het weer goede dagen en het was goed om te zien dat wij als Nederlanders met alle prijzen naar huis gaan, in deze toch wel hoog aangeschreven Franse koers!”


Nederland trekt met vertrouwen en ambities naar Tour de l’Avenir

Adriaan Helmantel (rechts) – foto: Cor Vos

De Nederlandse selectie mikt volgende week in de Ronde van de Toekomst op het allerhoogste. Vorig jaar eindigde Thymen Arensman als tweede achter eindwinnaar Tadej Pogačar. “Elk jaar is deze koers een van de hoogtepunten bij de beloften, waar de toppers van de toekomst tegen elkaar strijden. Vorig jaar verraste Thymen met een tweede plaats. Ook dit jaar is het de ambitie van hem en het team om volop mee te strijden voor een goed klassement. Datzelfde geldt voor Kevin Inkelaar, die dit jaar meermaals heeft laten zien dat hij met de besten mee omhoog gaat”, aldus KNWU U23-bondscoach Adriaan Helmantel.

“Daarnaast zijn ook Lars van den Berg en Ide schelling in staat om lang mee te gaan met de besten bergop. Daan Hoole en Nils Eekhoff zullen belangrijke schakels zijn in de ploegentijdrit op de tweede dag. Nils is daarnaast een kanshebber in de sprintetappes, hoewel die etappes er niet veel zijn. Het parcours is dit jaar erg lastig, met in de eerste zes dagen – naast de ploegentijdrit – meerdere heuvelachtige ritten. Na de zesde rit volgt een rustdag, waarna nog vier zware etappes volgen in de bergen. Ik heb heel veel vertrouwen dat we een erg sterke ploeg hebben die mee kan doen voor het klassement en de dagzeges.”

flag-nl Nederlandse selectie voor flag-fr Tour de l’Avenir 2019
flag-nl Thymen Arensman (SEG Racing Academy)
flag-nl Lars van den Berg (Metec-TKH)
flag-nl Nils Eekhoff (Sunweb Development)
flag-nl Daan Hoole (SEG Racing Academy)
flag-nl Kevin Inkelaar (Groupama-FdJ U23)
flag-nl Ide Schelling (SEG Racing Academy)


Thymen

an naar Sunweb: “Mijn verwachtingspatroon klopte helemaal”

Thymen Arensman – foto: Elen Rius

Na Barnabás Peák, Kaden Groves en Alberto Dainese, maakt ook Thymen Arensman volgend jaar de stap naar de profs. De 19-jarige renner uit het Gelderse Deil debuteert volgend jaar per 1 juli in de WorldTour in het shirt van Team Sunweb. “Eigenlijk was de interesse er meteen na de Ronde van de Toekomst van vorig jaar al”, vertelt de jongeling. “Niet alleen van Sunweb, er waren toen meerdere teams die naar me vroegen. Maar tegen de ploegleiding van SEG Racing Academy heb ik toen gezegd dat ik mezelf daar nog veel te jong voor vond (hij was toen zelfs nog achttien, red.) en dat ze het moesten parkeren.”

Na de Giro d’Italia besloot de jongeling in samenspraak met de ploegleiding dat hij wel persoonlijk betrokken werd bij de gesprekken. Uiteindelijk kwam SEG Cycling – het managementbureau waar Arensman onder valt – met drie opties naar voren. “Kort na het NK tijdrijden voor beloften gingen we om tafel met Team Sunweb. Daar waren mijn manager Eelco en Martijn Berkhout bij, mijn vader en de ploegleiding van mijn nieuwe ploeg. Hun plan op de lange termijn sprak me heel erg aan. Daarnaast kan ik blijven crossen en mijn studie blijven volgen. Al mijn eisen werden ingewilligd, daar voelde ik me goed bij.”

Na de meningen van zijn vader en zijn management, hakte de jongeling snel de knoop door. Een week na het NK tijdrijden voor beloften was hij ervan overtuigd dat Team Sunweb zijn nieuwe broodheer ging zijn. “Het was een hele eer om te horen welke ploegen er interesse hadden. Na de gesprekken met de twee andere teams, was Sunweb mijn favoriet. Het verwachtingspatroon wat ik van het gesprek had, kwam uit. Dat ik pas per 1 juli overstap, heeft niet per se met mijn studie te maken. Ik doe komend jaar wel twee jaren ineen, maar ik wilde vooral nog eventjes iets langer belofte blijven. Ik moet namelijk nog veel leren.”

Dat betreft vooral het mentale aspect, laat de aanvalslustige de Pelikaan van Beesd weten. “Ik moet leren om rustiger te blijven, wat minder doldriest te zijn. Volwassener leren zijn. De komende winter zal ik veel bij Sunweb trainen. Ik ga ook op het materiaal van de ploeg crossen, maar wel met SEG-kleding aan. Dat is zo afgesproken. Of er nu druk van me afvalt? Niet echt. Ik ben alleen blij dat ik het niet meer voor me hoef te houden. De leukste reactie kwam tot op heden van mijn opa. Die had vannacht op Facebook gezet dat ik naar Sunweb ging. Hij wist het al een tijdje en hij was zo trots. Hij kon het niet langer voor zich houden.”

Toen Arensman wakker werd, verwijderde hij meteen de tag en zei hij zijn opa dat het niet helemaal de bedoeling was. “Dat was natuurlijk superleuk. Uiteindelijk denk ik dat alleen een paar mensen die bevriend met mijn opa zijn, het hebben gezien. Nu ga ik me richten op de Tour de l’Avenir. Dat is een eerste test. Als ik me inhoud tot de laatste beklimmingen, kom ik – net zoals vorig jaar – een heel eind. En volgend seizoen? Als ik grote stappen blijf zetten, hoop ik via de Ronde van Polen naar de Vuelta a España te gaan. Het is al eens gevallen. De start is in Utrecht, daar studeer ik en ik woon er vlakbij. Dat zou gaaf zijn!”


Kevin Inkelaar diep geraakt door verlies van beste vriend Bjorg Lambrecht

foto: Giro della Valle D’Aosta-Mont Blanc 2019

De wielerwereld rouwt om de dood van Bjorg Lambrecht. Ook in onze rubriek leeft zijn geest voort. Kevin Inkelaar was namelijk heel goed bevriend met zijn Belgische generatiegenoot. Ze reden samen in een ploeg bij de junioren en ook tijdens de eerste twee jaren bij de opleidingsploeg van Lotto Soudal, waren de twee dikke maatjes. Het plotse overlijden van Lambrecht komt dan ook als een mokerslag aan bij de Zuid-Hollander. De jongeling gebruikt weinig social media, maar probeerde op Facebook toch zijn verdriet van zich af te schrijven.

Bjorg, 

Normaal schrijf ik niet echt berichten op social media. Ik had wat tijd nodig om dit te kunnen schrijven.

Toen mijn telefoon ging stond mijn wereld stil. Ik verlies meer dan mijn beste vriend. Ik verlies iemand met wie ik iedere dag contact heb, mijn rots in de branding, mijn steun en toeverlaat. Ik heb het niet over het grote wielertalent Bjorg Lambrecht maar over iemand met een nog grotere persoonlijkheid. Namelijk Bjorg, mijn vriend.Iemand die altijd klaar staat. Iemand die er is met wind in de rug maar ook met tegenwind. Je bent een karaktervol iemand. Voor velen een voorbeeld. Jouw positiviteit, jouw glimlach, het kenmerkt je.

Waar er normaal met jou tranen van het lachen zijn, zo zijn er nu tranen van verdriet. Je bent 24/7 in mijn gedachten en je zult voor altijd in mijn hart blijven. Er zijn veel vragen die onbeantwoord zullen blijven. Want waarom Bjorg? Maar wat ik wel weet, is dat jij mijn ‘star’ zal blijven. Mijn eerste gedachten zijn bij Kurt, Anje, Britt, Carmina, Sam en alle mensen dicht bij Bjorg.


Stef Krul krijgt stagecontract bij Jumbo-Visma: “Ik hoopte dat dit zou gebeuren”


Ploegwatchers

Alecto – Maxim Horssels

BEAT – Nick Doup

Metec-TKH – Julian Dubbeld

Monkey Town-à Bloc – Youri IJnsen

SEG Racing Academy – Youri IJnsen

Vlasman CT – Maxim Horssels

Nieuwstips: [email protected]

Dit artikel delen:

2 Reacties

Hollow Knight 9 augustus 2019 om 17:06

Mooie woorden van Kevin.

Michiel De Rooij 9 augustus 2019 om 21:41

Die Slik was vroeger toch een heel groot talent?

Headlines

Populair

Materiaalzone