Annemiek van Vleuten wint eerste editie Veenendaal-Veenendaal voor vrouwen

woensdag 22 augustus 2018 om 13:58
Annemiek van Vleuten wint eerste editie Veenendaal-Veenendaal voor vrouwen

foto: Tim van Hengel

De allereerste editie van Veenendaal-Veenendaal voor vrouwen is gewonnen door niemand minder dan Annemiek van Vleuten. De Nederlandse versloeg in Veenendaal haar Poolse medevluchter Małgorzata Jasinska in een sprint-a-deux na een koers over 136,9 kilometer. Lorena Wiebes completeerde het podium; zij won de sprint van het peloton om de derde plek.

In de eerste editie van Veenendaal-Veenendaal ging een sterk bezet peloton al vroeg  op jacht naar de winst na het startschot van koersdirectrice José Been. Veel rensters probeerden weg te komen in de openingsfase, maar niemand slaagde daar echt in. Wel brak het peloton even in tweeën; zonder al te veel problemen wist het tweede peloton even later weer aan te sluiten bij het eerste peloton.

Op dat moment kozen vijf rensters ervoor om het hazenpad te nemen. Hierbij zaten niet de minste namen. Floortje Mackaij, Valerie Demey, Rotem Gafinovitz, Kylie Waterreus en Alicia Gonzalez waren vertegenwoordigd in de kopgroep, maar kregen nooit meer dan een minuut voorsprong van het peloton. Op 36 kilometer van de meet was het voor hun dan ook gedaan.

Daarna was het slechts enkele ogenblikken wachten op de beslissende aanval. Van Vleuten viel vlak na de tweede finishpassage in Veenendaal aan en kreeg Jasinska met haar mee. Samen werkten de coureurs van Mitchelton-SCOTT en Movistar goed samen. Toen het verschil meer dan een minuut bedroeg, werd het duidelijk dat de twee vooraan om de overwinning zouden strijden. In Van Vleutens achtertuin in Veenendaal bleek ze vervolgens de beste te zijn.

Dit artikel delen:

6 Reacties

climber 22 augustus 2018 om 14:00

Mooi hoor, gewoon van kop af, leuk dat een echte thuisrijder hier wint!

HoofdIsVrij 22 augustus 2018 om 14:25

Van Vleuten reed vandaag voor de nationale selectie of iets dergelijks?

Hoebele 22 augustus 2018 om 16:25

Ja, Van Vleuten reed met de nationale selectie, net als o.a. Mackaij, omdat hun ploegen niet aanwezig waren.

LB117 22 augustus 2018 om 16:33

Ja leuk hoor, maar ik vraag me af in hoeverre buitenlandse fans, volgers en sponsoren deze dominantie van de NL dames kunnen waarderen.

Kosmonaut 23 augustus 2018 om 03:29

Niet. Ik vind er in ieder geval geen klap aan. Nu zal overigens niemand wakker liggen van deze koers denk ik, maar dat deze dominatie van de Nederlandse vrouwen niet goed is voor de sport lijkt me zeker het geval. Beetje een gevoel zoals bij het (mannen) veldrijden.

Mwielerfan 23 augustus 2018 om 15:46

Denk anders dat zo’n ploeg als boels wel voor een verdere professionalisering zorgt. En door succes en professionele ploeg zal dat andere ploegen kunnen stimuleren een stapje meer te doen.

Headlines

Materiaalzone

Populair