Van Vleuten breekt schaambeen op twee plekken bij zware val in Parijs-Roubaix

zaterdag 2 oktober 2021 om 19:44
Van Vleuten breekt schaambeen op twee plekken bij zware val in Parijs-Roubaix

foto: Cor Vos

Annemiek van Vleuten heeft haar schaambeen op twee plekken gebroken bij een zware valpartij in Parijs-Roubaix. De renster van Movistar kwam op een van de kasseistroken ten val. In eerste instantie meldde ze dat ze vreesde voor een gebroken schouder en heup. “Ik kan niet lopen.”

Later stuurde Van Vleuten, eerder dit jaar nog olympisch kampioene tijdrijden, via een bericht op Twitter de ernstige gevolgen van deze valpartij: “Geen happy end voor 2021 voor mij. Het was een stomme valpartij. Ik wilde gewoon veilig naar de finish gaan… Het resultaat is een gebroken schaambeen op twee plaatsen en een lang herstel in bed. Dag vakantie. Bye bye opladen voor nieuwe seizoen. Dit is me vaker overkomen maar de energie raakt langzaam op.”

Haar ploeg Movistar reageerde later via Twitter met het volgende bericht: “Het is zo vreselijk om Annemiek van Vleuten pijn te zien lijden en haar seizoen te moeten beëindigen op een abrupte manier die zij niet verdiende. Niet alleen is Van Vleuten de beste renner van de wereld geweest in 2021. Haar voorbeeld heeft ons, als team en hele organisatie, veel verder gebracht dan we ooit konden dromen. BEDANKT.”

Van Vleuten was niet de enige renster die tegen de grond ging in Parijs-Roubaix. Ook Ellen van Dijk zagen we hard naar de grond gaan, maar zij reed de wedstrijd wel uit. “Ik ging bijna out toen ik viel”, vertelde zij later tegen de NOS.

Dit artikel delen:

43 Reacties

Mechia 2 oktober 2021 om 19:53

Dit was te verwachten. Als je niet heel goed kan sturen maar wel goed fietsen is deze koers vragen om problemen

notriple 3 oktober 2021 om 10:11

Ik hou mijn hart vast bij de mannen editie.

Mechia 2 oktober 2021 om 19:54

Maar uiteraard hoop ik dat ze goed en snel herstelt!

Henk Wijlhuizen 2 oktober 2021 om 19:56

Ik heb vandaag gekeken al veel te veel breuken en morgen begint het pas in de regen daar komt bij dat er veel heel veel gevaarlijk punten zijn oa 1.4 km voor de finish geel en zwarte afzetting daar gaat het ook mis iedereen alle vrouwen en mannen veel sterkte met de botbreuken die er al zijn en komen gaan.

Craig Vanderswag 2 oktober 2021 om 20:21

Interpunctie ftw!

Dikke Vrouw 2 oktober 2021 om 20:49

Je kan je inderdaad afvragen of dit verantwoord is als het nat is

Derierre de la course 2 oktober 2021 om 22:04

Dit soort zinnen als het nat is? Totaal onverantwoord, het is nu al niet te volgen.

dit is mijn voorwiel 2 oktober 2021 om 22:23

Eens dat het link is. Die 1,4k voor de finish gaan ze per stuk passeren. Geen gevaar lijkt me

Aanklampen 2 oktober 2021 om 20:12

Henk.. goed verhaal. Moest het wel 6x lezen totdat ik door had waar een zin begin en eindigde

Al Phila 3 oktober 2021 om 08:23

Lijkt wel een wettekst…. ook zo (onnodig) lang (**,)

the student 2 oktober 2021 om 20:18

Annemiek blijft uiterst gedreven en keihard voor zichzelf. Zwaar geblesseerd raken is haar niet vreemd. Eigenlijk zou stoppen voor haar ook niet gek zijn hoor.

super 2 oktober 2021 om 20:49

Vreemde redenatie.
Waarom zou je moeten stoppen met datgene wat je leuk vindt?

the student 2 oktober 2021 om 22:26

Omdat er nog legio andere dingen zijn die je kan doen die leuk zijn en waarbij je niet om de zoveel jaar zwaar geblesseerd bent. Nieuwe doelen stellen kan ook in het niet topsportleven.

Stoppen met profwielrennen betekent niet zonder meer stoppen met fietsen. Maar laten we zeggen; Annemiek en volledig settelen, dat lijkt me niet. Ik zie haar wel haar eigen onderneming starten.

ruudenkit 3 oktober 2021 om 01:23

Sterkte Annemiek,
Schaambeenbreuk zoals eerder vermeld zeer pijnlijk. Zal nog wat pijnlijker worden tijdens de revolidatie ben ik bang

Wheely 2 oktober 2021 om 20:20

Volgend jaar maar overslaan Annemiek, bij de heren rijden Pogacar, Roglic en Bernal ook niet mee. Das niet voor niks.

Dikke Vrouw 2 oktober 2021 om 20:50

Rogla zou dit nochtans kunnen

Turtlehead 2 oktober 2021 om 21:36

@Dikke: hij mag het van mij proberen, maar ik zal er niet graag naar kijken. Die gaat geheid op zijn bek in één van de kassei-bochten.

dit is mijn voorwiel 2 oktober 2021 om 22:25

Rogla kan dit niet joh. Veelste technisch.

WoutMathieu 2 oktober 2021 om 22:52

Bernal komt verrassend goed over de kasseien

Wheely 3 oktober 2021 om 10:47

Sommige klassementsrenners zullen het misschien best goed kunnen maar deze mannen gaan echt niet hun hele seizoen riskeren voor een dagje stuiteren op de kasseien. Die hebben belangrijkere doelen staan, Annemiek ook. Dat is vooral wat ik bedoel.

Veleta 2 oktober 2021 om 20:49

Tjonge jonge, inderdaad niet verrassend, te lastig voor heel veel deelneemsters vandaag. En dan viel de regen nog erg mee. Gevoel won het van het verstand bij Annemiek, vrees ik. Nu kan ze weer opnieuw beginnen met opbouwen, steeds de vraag of dat blijft lukken. Het is haar in ieder geval erg gegund, fantastisch renster!

Veleta 2 oktober 2021 om 20:51

Trouwens, bij de mannen wordt het morgen ook een ravage, heroïek, maar eigenlijk onverantwoord, totaal niet te vergelijken met veldrijden, wat nogal eens gebeurt.

Willem Kieft 2 oktober 2021 om 21:28

Ik zei het al op het vrouwen semi live blog. Bernard Hinault vond het meer circus dan fietsen en ik ben dat met hem eens,

Blackcanyon 3 oktober 2021 om 08:35

Helemaal eens dat het onverantwoord is. Alleen als het gortdroog is zou die wedstrijd verreden moeten worden. Al zijn je skills op de fiets nog zo goed en kun je sturen als de beste, je kunt (op Deignan na) niet alle stroken voorop rijden. Als er voor je een valt, lig je erbij. Dan is je van je hobby je beroep gemaakt hebben toch plots wat anders.
Je kunt je seizoen of het volgende seizoen plots gehypothekeerd hebben.

Je ziet het met Mathieu en zijn plank. Viel niet op de keien, maar maakt ook een harde smak waardoor er een half seizoen weg is. Bij Parijs Roubaix een stuurfout van iemand voor hem en hij kan zijn veldritseizoen naar de haaien hebben geholpen. Ellen van Dijk keihard met haar hoofd op de keien. Annemiek bekken op 2 plekken gebroken. En er zijn er gisteren heeeel veel gevallen.

Bij het veldrijden is de ondergrond vaak ook glibberen, maar wel veel zachter en rijd je niet in een peloton, maar alleen of kleinere groepjes/op een lint waardoor je als achteropkomer uit kunnen wijken. De risico's zijn daar minder.

Men zal de race van dit jaar wel niet willen annuleren, vanwege allerlei belangen (gezondheid gaat voor lijkt mij) en wellicht zondagmiddag wat droger dan 's-ochtends. Maar die geel zwarte blokken weg halen op de voorlaatste kasseistrook is toch wel t minste dat ze kunnen doen om de veiligheid van de renners te vergroten (Asfalteren van het hele parcours zal wel niet in 1 ochtend lukken).

Beterschap Annemiek en Ellen.

zacht 2 oktober 2021 om 20:58

Schaambeen gebroken lees ik op teletekst. Auw.

Willem Kieft 2 oktober 2021 om 21:29

Maar geen gebroken schouder. Swings and roundabouts zullen we maar zeggen.

zacht 2 oktober 2021 om 21:52

Kun je nagaan Willem, zoveel pijn aan je heup en schouder dat je de twee breuken in je schaambeen niet voelt.

Willem Kieft 2 oktober 2021 om 22:03

Het is zo’n rare plek om iets te breken. Je zou toch verwachten dat je eerder botten die iets meer aan de buitenkant van je lichaam zotten breekt. Het moet echt naar voelen.

Reiger 2 oktober 2021 om 22:12

Ik heb eens mijn schaambeen gebroken door val met wielrennen. Week ziekenhuis daarna revalideren. Omdat het goed ingekapseld is in het lichaam wordt er niets aan gedaan. Net als een andere breuk staat er 6 weken voor het herstel van de breuk. Is pijnlijk.

Thijs E 2 oktober 2021 om 21:01

Er werd meerdere keren erg hard gevallen. Van Vleuten is een taaie, maar dit is geen koers voor haar. Hopelijk herstelt ze snel en kan ze komend voorjaar weer weer knallen.

poortje de dijkenstoemper 2 oktober 2021 om 21:08

Morgen waarschijnlijk chaos , zonde daar is wielrennen in wedstrijd verband niet voor bedoeld

Dr op en dr over 2 oktober 2021 om 21:23

Breuk aan het schaambeen …. auw, dat is alles behalve prettig.

Het zou mij persoonlijk helemaal niet verbazen mocht dit haar laatste koers geweest zijn. Niet zo zeer vanwege de blessure zelf, maar wel het revalideren en vervolgens wederom terugkomen op niveau. Zou zonde zijn mocht ze op deze onfortuinlijke wijze afscheid nemen.

Annemiek van Vleuten @AvVleuten 5m Not a 2021 happy end for me. Stupid crash. Just wanted to go to the finish safe… Result is broken pubic bone in 2 places and a long recovery staying in bed coming up. Bye bye holiday. Bye bye recharging. I have done this more often but energy is running out.

Willem Kieft 2 oktober 2021 om 21:34

Ik weet niet of een gebroken schaambeen heel veel pijnlijker is dan een gebroken heup, maar aan mijn heup heb ik verrassend weinig pijn gehad toen ik die onlangs brak (hoewel ik het iedereen afraad).. Laten we hetzelfde hopen voor Fräulein Van Vleuten. Zou inderdaad sneu zijn als haar carrière zo eindigt.

zacht 2 oktober 2021 om 21:57

Mijn hersenschudding deed destijds ook zoveel pijn dat ik er pas veel later achter kwam dat mijn pols gebroken was (iets met een mountainbike en een boom). Veel te laat, want daar heb ik 20 jaar later nog steeds last van. Pijn is te overzien, maar breuken moeten in ieder geval goed genezen.

Willem Kieft 2 oktober 2021 om 22:05

Lullige van een hersenschudding in dit geval is dat je waarschijnlijk sowieso al misselijk bent waardoor je de misselijkheid die je voelt door een botbreuk niet meer opmerkt. Dan krijg je dit soort dingen. Lees overigens niks over een operatie, dus het lijkt in haar geval te kunnen genezen met rost.

Polleke 2 oktober 2021 om 22:20

Gisteren in een ander topic al opgemerkt…. botbreuk nr2 and counting… dat wielrenners zich nog kunnen laten verzekeren is mij een raadsel…

the student 2 oktober 2021 om 22:27

Er mag je in Nederland niet zomaar een verzekering geweigerd worden. Dus dat is geen probleem.

Al Phila 3 oktober 2021 om 08:28

Je betaalt bij de KNWU een opslag, net als bij een reisverzekering voor duiken, skiën, etc.). Dus zij zal gewoon verzekerd zijn.

Daarnaast is het een ‘ARBO’-ongeluk: onder werktijd tijdens het uitvoeren van haar werk. Dus grote kans dat Movistar verzekerd moet/zal zijn.

Ik hoop dat het goed komt, maar klinkt niet heel gerust. Het is het gedeelte waarmee je op je zadel zit (itt een sleutelbeen of zo).

Wie weet hoe het met Ellen van Dijk is ? Dat zag er ook niet goed uit. Is er ergens een jury-rapport met geblesseerden ??

the student 3 oktober 2021 om 08:58

Die opslag bij de KNWU is een soort van aansprakelijkheidsverzekering voor ernstig letsel. Dekt de meeste dingen niet die al door je andere verzekeringen gedekt worden.

Peerku 2 oktober 2021 om 22:39

Annemiek heeft schaambeen op 2 plaatsen gebroken. Langdurig genezingsproces en ontzettend pijnlijk. Heel veel sterkte Annemiek

De Siepel 2 oktober 2021 om 23:44

De gipsmeesters gaan morgen overuren maken.

Cayolle 3 oktober 2021 om 01:49

Zoals anderen ook al opmerkten: Dit is gewoon geen koers voor Van Vleuten. Ze ligt er toch al vaak bij (en breekt dan ook vaak direct wat) en in deze koers vallen zelfs goed sturende renners.
En als ze niet zou vallen zijn haar mogelijkheden op zo’n parcours ook beperkt.

zacht 3 oktober 2021 om 11:20

En toch ook haar schouder gebroken lees ik net. Sterkte Miek!

Headlines

Materiaalzone

Populair