Annemiek van Vleuten opnieuw de beste in Boels Ladies Tour

woensdag 29 augustus 2018 om 16:34
Annemiek van Vleuten opnieuw de beste in Boels Ladies Tour

foto: © Orange Pictures / Jos Kafoe

Annemiek van Vleuten heeft in Nijmegen de eerste rit van de Boels Ladies Tour op haar naam geschreven. Gisteren was de wereldkampioene tijdrijden ook al de beste in de openingstijdrit. Ze viel aan na de laatste passage van de Oude Holleweg en kwam solo over de finish – ondanks dat ze in de slotfase nog een verkeerde weg insloeg. De leiderstrui blijft om haar schouders.

Nadat Annemiek van Vleuten gisteren in de proloog de macht wist te grijpen, wachtte de rensters vandaag de eerste rit in lijn in de Boels Ladies Tour. De etappe voerde het vrouwenpeloton vanuit Nijmegen richting Berg en Dal, waar zevenmaal een lokale ronde moest worden afgewerkt. In deze omloop moest telkens een kleine heuvelzone worden overwonnen. De vraag was echter of dit selectief genoeg was om de sprintsters eraf te krijgen. De finish was eveneens in Nijmegen.

Weinig ruimte
Meerdere rensters probeerden in de beginfase weg te komen, maar niemand kreeg veel ruimte. Een aanval van Pauliena Rooijakkers leek meer succes te hebben; ze pakte driekwart minuut voorsprong en kreeg even later gezelschap van Anna van der Breggen, die de oversteek had gemaakt. De verschillen waren echter niet groot meer en op 84 kilometer van de streep werden ze weer ingerekend.

Niet veel later ontstond er een nieuwe kopgroep; de acht rensters waren opnieuw Van der Breggen en Rooijakkers, Annemiek van Vleuten, Megan Guarnier, Lucinda Brand, Ellen van Dijk, Elisa Longo Borghini en Eugenia Bujak. Ook Anouska Koster sloot aan, maar kort daarna werd de groep weer opgeslokt door het pak. Rossella Ratto en Amalie Dideriksen waren de volgende rensters die het probeerden. Ze pakten een maximale voorsprong van bijna een minuut.

Van Vleuten valt aan
Op 25 kilometer van de streep was het peloton echter weer compleet. Na de laatste beklimming van de Oude Holleweg zette Van Vleuten dan een solo op touw. Van der Breggen en Amanda Spratt probeerden te reageren, maar zagen het gat alleen maar groter worden. De achtervolgers werden dan opgeslokt door een uitgedund peloton, maar met een mooie marge van veertig seconden dook Van Vleuten de laatste tien kilometer in.

Op vijf kilometer zag ze haar voorsprong bijna in rook opgaan toen ze een verkeerde weg insloeg, maar onze sterke landgenote liet zich daardoor niet van de wijs brengen. Ze herpakte zich en hield aan de streep nog een kleine voorsprong over. Eugenia Bujak eindigde op de tweede plaats, Elena Cecchini werd derde. Door haar zege blijft Van Vleuten aan de leiding. De Boels Ladies Tour duurt nog tot en met zondag.

Dit artikel delen:

10 Reacties

Olly 29 augustus 2018 om 16:39

Ik lees dat ze met verkeerd rijden 35 seconden verloren heeft en toch nog weet te winnen. Dat is best wel een huzarenstukje!!

AWestie 29 augustus 2018 om 16:46

Verkeerd gereden omdat ze verderop reclame van Boels zag, terwijl ze een bocht moest nemen. Ik ben nu wel benieuwd naar dat shot!

Pol 29 augustus 2018 om 16:50

Toch een smet op de organisatie, motor veel te ver er voor en geen seingever bij een doodlopende weg.Maar wel een wereld prestatie van Annemiek grote klasse.

Rafał Kišerlovski 29 augustus 2018 om 18:01

De verkeerde weg die Van Vleuten inreed is niet doodlopend, maar leidt tot hetzelfde punt als waar ze uiteindelijk linksaf moeten slaan. Maar die weg ligt al een hele tijd open, komt denk ik ook nieuw asfalt net als op de Oude Holleweg? Wel straf dat ze het gewoon alsnog redt, duurde toch even voor ze weer op het parcours was.

Pol 29 augustus 2018 om 18:08

Op het parcours weinig seingevers gezien, wel heel veel geparkeerde auto s. Toch behoorlijk gevaarlijk. Het is toch normaal dat er bij elke doorgang een seingever staat.

marehoek 29 augustus 2018 om 20:07

En.dan het verslag van Tjalingi afschuwelijk vreselijk 100 x eh.he en zijn stopwoord Weetje ok 100x.Tegenwoordig denkt ieder oud wielrenner dat hij reporter kan spelen.Tjalingi schaal ik lager in als die 2 van de NOS, echt een ramp.Ik heb zelfs het geluid af gezet .dat Kleikers met zo iemand naast zich kan werken.

petoi 29 augustus 2018 om 21:06

@Pol waar wil je die seingevers vandaan halen dan?
Weinig mensen die nog in hun vrije tijd een hele dag in een straatje willen staan.

Daarnaast was ook bij de Giro niet iedere straat afgezet, Zeker niet doodlopende straten waar alleen lokaal verkeer vandaan komt die allemaal per brief zijn ingelicht over de koers.

en mbt de motor, ja die zat er inderdaad best ver voor met reden want het was de begin van een afdaling op klinkers met een paar bochten die Annemiek sneller neemt dan de motor.

FritsvanHoefelen 29 augustus 2018 om 22:12

Bizar sterk de laatste jaren

Pol 30 augustus 2018 om 08:16

@petoi
Als er in België op een parcours van 5 KM een seingever niet aanwezig is gaat de koers gewoon niet door.Het parcours wordt 15 minuten voor de koers gecontroleerd door de politie als alle seingevers aanwezig zijn dan mag er gestart worden.

Chaba 30 augustus 2018 om 08:33

Met een lange tijdrit in het verschiet zou alleen Ellen van Dijk haar kunnen bedreigen maar dan moet van Vleuten wel echt een offday hebben met reeds 35 seconden voorsprong. Daarentegen heeft van Vleuten laten zien de laatste jaren top te zijn in deze discipline dus in deze vorm zou ze ook de tijdrit nog weleens kunnen gaan winnen.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair