Anna van der Breggen voor de tweede keer Nederlands kampioen tijdrijden

woensdag 16 juni 2021 om 15:41
Anna van der Breggen voor de tweede keer Nederlands kampioen tijdrijden

foto: Cor Vos

Anna van der Breggen heeft in Emmen beslag gelegd op het Nederlands kampioenschap tijdrijden voor vrouwen. Aan de aankomst was de wereldkampioene dertien seconden sneller dan Ellen van Dijk, die tweede was. Lucinda Brand werd derde, vóór Annemiek van Vleuten.

Net als de beloften en elite-mannen was het NK tijdrijden voor vrouwen 29,6 kilometer lang. Vanaf sportpark Meerdijk in Emmen ging het parcours via de Muur van Emmen, Klazienaveen-Noord en Barger-Oosterveld terug naar de Meerdijk. De laatste kilometers gingen door de woonwijk Barger-Oosterveld. De route bestond uit twee ronden van 14,8 kilometer.

Lieke Nooijen van Parkhotel Valkenburg vertrok om kwart over een als eerste van het startpodium en zette met 43:22 minuten meteen een heel goede tijd neer. In het eerste blokje rensters was het vooral uitkijken naar Demi Vollering. De renster van SD Worx, winnares van Luik-Bastenaken-Luik, haalde onderweg verschillende rensters in en haalde twee minuten van de toptijd van Nooijen af. De Berkelse was tot het gaatje gegaan, maar dat leverde haar wel een knappe tijd op van 41:18 minuten, goed voor een gemiddelde van 43 per uur.

foto: Cor Vos

Karlijn Swinkels kon een goede klassering vergeten. De renster van Jumbo-Visma kwam ten val en staakte de strijd met pijn aan haar hand en arm. In het tweede blokje was het interessant om de tijden van Shirin van Anrooij en Manon de Boer, twee jaar geleden winnares van het NK bij de rensters zonder contract, te volgen. De Boer startte voor Van Anrooij en werd onderweg door de beloftevolle renster van Trek-Segafredo bijgehaald. Van Anrooij reed een goede tijdrit, maar kon niet tippen aan de voorlopige toptijd van Vollering.

In het derde blok kwamen de grote kanonnen aan bod, met onder andere wereldkampioene Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten. Lucinda Brand was de eerste die onder de snelste tijd van Vollering wist te duiken. De renster van Trek-Segafredo klokte 40:30 minuten, maar die tijd hield niet lang stand. Ellen van Dijk ging namelijk nog eens negentien seconden sneller. De titel was echter voor Van der Breggen. Na al een snelle tussentijd zette de wereldkampioene de klok stil op 39:58 minuten, waarmee zij als enige onder de veertig minuten bleef.

Voor Van der Breggen was het haar tweede Nederlandse titel tijdrijden. Daarmee kwam ze op gelijke hoogte met Mirjam Melchers en Marianne Vos.

Dit artikel delen:

22 Reacties

Yenssen 16 juni 2021 om 15:43

Ze is er helemaal niet blij mee lijkt wel

de adelaar 16 juni 2021 om 16:03

Wolf in schaapskleren, zij lacht niet maar vreet iedereen op

rennerske 16 juni 2021 om 17:04

Logisch, ze zou bij de beloften niet eens bij de eerste 20 zijn geëindigd. Wat een matig niveau heeft dat vrouwenwielrennen toch eigenlijk. Veel te veel aandacht voor.

Henk van Bouw 16 juni 2021 om 21:36

Rennerske rot op met je appels en peren vergelijking. Toon is wat respect voor topprestaties of hou je bakkes.

rennerske 16 juni 2021 om 22:05

Ik heb, naast het respect voor vd Breggen en al die andere vrouwen die daar vandaag gekoerst hebben, vooral veel respect voor de topprestaties van die 20 beloftes die, ondanks het feit dat ze allemaal sneller reden dan vd Breggen, toch een beetje onderbelicht zijn gebleven.

Murcia 16 juni 2021 om 15:47

Niemand bij de vrouwen zit zo mooi op haar fiets als Anna maar het gaat ook snoeihard, als enige onder de veertig minuten en weer een titel erbij. Van Dijk met al haar ervaring doet het op dit type rechttoe rechtaan parcours altijd goed maar na haar Corona besmetting een teken dat de vorm terugkomt. Lucinda brons en Annemiek vindt hier een parcours waar het als klimster echt moeilijker voor haar is.

Eervolle vermelding voor Vollering en Markus.

007 16 juni 2021 om 15:56

Nou, op de tijdritfiets zijn er minstens 3 die mooier op de fiets zitten (van Dijk, Brand, Markus). Op de racefiets ben ik het met je eens. Van Dijk en Brand verrassend goed. Van Vleuten valt wat tegen, ondanks dat het zo goed als vlak was

GroteSmurf 16 juni 2021 om 22:37

Helaas zijn er bij wedstrijden altijd meer verliezers dan winnaars. Ik had Ellen de titel gegund.

Over mooi op de fiets zitten gesproken: ik kijk altijd vol bewondering naar Marianne Vos. Wow.

Cayolle 16 juni 2021 om 16:00

Wereldkampioen wordt Nederlands kampioen.
Was wel te verwachten hoewel ik meer concurrentie van AvV had verwacht. Die lijkt deze maanden nog niet echt in topvorm.
Van Dijk zat er natuurlijk wel dichtbij (ondanks dat ze herstellende was van Corona), maar ze had hier natuurlijk wel een parcours op haar maat (weinig hoogtemeters).
Brand (voor mij) wel verrassend dicht bij de tijd van VdB.

Rsw85 16 juni 2021 om 16:29

Van Vleuten richt zich maar op één ding en dat is de wegrit in Tokio. Ze moet daar vroeg vertrekken net als in Rio alleen nu op de fiets blijven zitten.

Cayolle 16 juni 2021 om 20:37

@Rws85: In het interview bij de NOS klonk ze toch wel echt teleurgesteld en leek ze toch ook echt wel voor de tijdrit op de OS te gaan. Ze gaf zelfs aan dat het voordelig was dat ze voor die tijd (vrijwel) niet meer ging koersen wat haar meer gelegenheid zou moeten geven om specifiek voor de tijdrit te trainen …

de adelaar 16 juni 2021 om 16:01

Zo lekker stoppen met alle truitjes… geen enkele renner / renster doet haar dit na… full pull

rennerske 16 juni 2021 om 17:26

@adelaar. Geen enkele renner? Elke modale mannelijke prof zou in dit matige peloton, met talloze vingers in de neus, iedereen aan barrels rijden.

Henk van Bouw 16 juni 2021 om 21:35

Lekker blijven blaten rennerske kijk je toch niet.

Napoleon 17 juni 2021 om 07:28

Ja, en elke amateur motorcoureur zou een volledig peloton mannelijke profs buiten tijd rijden.

Wat is je punt verder?

Paceline 16 juni 2021 om 17:31

@rennerske, het niveau bij de dames vandaag is relatief gezien een keer of drie hoger dan bij de mannen het geval is.

Geert Kroezen 16 juni 2021 om 17:37

Die gozer moet even normaal doen, gewoon stil zijn als je vrouwen sporten gaat vergelijken met mannen.

Tom ver 16 juni 2021 om 18:15

Ik begrijp die reacties ook totaal niet. Als je toch een line up hebt met vd Breggen, v Vleuten, v Dijk, Markus, Brand etc dan heb je gewoon een pracht TT.

de adelaar 17 juni 2021 om 07:22

@rennerske , ik heb het hier over een palmares bij elkaar rijden en op je hoogtepunt en eind carrière terwijl ze alles al heeft gewonnen , gewoon dit jaar besluit haar kast weer met alle beschikbare titels te vullen. jij bent een sexist

Joost Mehrtens 17 juni 2021 om 08:04

Anna zou bij de mannen in de bovenste helft zijn geëindigd met deze tijd, dat is niet zo leuk voor die mannen.

Cayolle 17 juni 2021 om 09:15

Precies, ik vind eigenlijk ook dat je de prestaties van de vrouwen en mannen niet (in absolute zin) moet vergelijken, maar als je dat dan toch doet, lijkt me dat een betere conclusie dan de conclusies die rennerske trekt ..

Joost Mehrtens 17 juni 2021 om 11:53

Ja ik zie zijn reacties nu ook, denk dat hij ooit uit het wiel is gereden door een dame en ja dat doet pijn, vandaar die frustraties denk ik.

Headlines

Materiaalzone

Populair