Anna van der Breggen: “Prijzengeld is niet het belangrijkste thema”

maandag 8 maart 2021 om 15:43
Anna van der Breggen: “Prijzengeld is niet het belangrijkste thema”

foto: Cor Vos

Wereldkampioene Anna van der Breggen heeft zich namens haar ploeg SD Worx uitgesproken over het thema prijzengeld in het vrouwenwielrennen. Fans haalden via crowdfunding ruim 26.000 euro op, om zo het prijzengeld voor Strade Bianche voor vrouwen gelijk te trekken met dat van de mannen. “Dat gebaar is heel genereus”, aldus Van der Breggen.

“We waren als rensters van SD Worx verrast dat zoveel fans geld gedoneerd hebben, om het prijzengeld van de mannen te evenaren. Het geeft ons het gevoel dat niet alleen de ploegen en de rensters het vrouwenwielrennen naar een hoger niveau willen brengen, maar dat de fans daar ook onderdeel van willen uitmaken”, schrijft de wereldkampioene.

“Maar we willen ook zeggen dat prijzengeld niet het belangrijkste thema is voor rensters die bij een UCI WorldTour-team rijden, want we krijgen al een goed salaris”, geeft Van der Breggen aan. “We hopen dat dit gebaar wel aan de UCI en de organisatoren laat zien dat onze wedstrijden live-uitzendingen verdienen voor onze fans. Meer exposure, dat is wat nog moet groeien in het vrouwenwielrennen de komende jaren.”

De nummer drie van Strade Bianche, die haar ploeggenote Chantal van den Broek-Blaak zag winnen in Siena, wil de fans bedanken voor de steun. “Hopelijk leiden jullie inspanningen tot de aandacht die het vrouwenwielrennen verdient”, sluit ze af.

We as riders from team SD Worx were surprised to hear that so many fans donated money, to achieve the same amount of…

Geplaatst door Anna van der Breggen op Zondag 7 maart 2021

Dit artikel delen:

18 Reacties

Romāns Vainšteins 8 maart 2021 om 16:25

Exposure krijg je alleen met een eigen circuit dat niet bijt met het mannentraject.

Dus 2 weken in noordwest USA, geprogrammeerd net voor de tour, lekker in de avond.
Ik zou er warmer voor lopen dan de qua importantie door de tour weggeschopte ddl en tds .

Desnoods geef je van der Breggen een zak geld om dit te lobbyen en pushen, die geeft wel vaker blijk van hersens en hart goed te laten functioneren en luchtledige marketingbobopraat komt er ook niet uit.

Koers 8 maart 2021 om 16:52

Hier hadden we het enkele dagen geleden ook al over, maar ik denk dat je de kracht van het merk tour onderschat. Het is niet voor niets dat de Giro Rosa heeft aangegeven tijdens de tour te willen koersen. Om daarmee mee te liften op de extra aandacht die er op dat moment is voor koers. Enerzijds omdat het sportjournaal toch wel semi-verplicht is ook een stukje van hun uit te zenden als ze dat ook voor de tour doen, en anderzijds hetzelfde voor praatprogramma’s als TourDuJour en De avondetappe. Het laatste nieuws was dat er in 2022 een damestour verreden zou worden na afloop van de herentour. Als het beestje de Tour heet dan ga ik er vanuit dat NOS het uitzend omwille van gelijkheid en natuurlijk de kwaliteit van de nlse dames. Vermoedelijk zullen Belgie en Frankrijk dat ook wel doen, en wellicht nog wat landjes. Eurosport zal als the home of cycling ook niet mogen ontbreken als het om de tour gaat. Dan bereik je een groot publiek, en als uitzendrechthebbenden mogen ze waarschijnlijk ook wat meer uitzenden in het (sport)journaal. Ik blijf erbij dat de dames de tour nodig hebben om echt te groeien. Iedereen kent de tour.

LeoR 16 8 maart 2021 om 17:23

Een formule waarbij de focus eerst ligt op de mannenkoers en er aansluitend nog een uurtje vrouwenkoers te zien is, werkt voor mij (en wellicht vele anderen) momenteel ideaal. Het is erg laagdrempelig en makkelijk om de vrouwenkoers beter te leren kennen.

Ik geloof dat deze manier op termijn zeker ten goede zal komen aan de populariteit én de economie van het vrouwenwielrennen. Op dit moment gaan voor een heel eigen circuit, zoals hierboven gesuggereerd, lijkt me een vrij naïeve, utopische en zelfs contraproductieve gedachte.

Romāns Vainšteins 8 maart 2021 om 17:38

Op het gebied van klassiekers kan dat wel maar de tour gaat zo niet werken. Het blijft dat lafjes in de slipstream zitten. Het is ook niet in plaats van maar en-en, alle aansprekende eendaagsen een eerder finishende vrouwenkoers en een eigen orgelpunt.

LeoR 16 8 maart 2021 om 18:12

Ik denk dat je een erg grote fan bent van het vrouwenwielrennen, als je zelfs een nieuw rondje voor de vrouwen, hoger in schat dan de Dauphiné of de Ronde van Zwitserland. Zelfs op een Nederlands forum, ben je hiermee waarschijnlijk eerder de uitzondering dan de regel.

Ik vrees dan ook dat je idee zou leiden tot minder kijkers, ipv meer kijkers (en dan spreek ik nog niet over de extra organisatorische problemen). Ik kan alleen voor mezelf praten natuurlijk, maar op dit moment zie ik mij 's avonds niet kijken naar een volledige uitzending, terwijl ik een uurtje extra na de mannenkoers wel perfect zie zitten.

Haal de fans waar ze zitten (bij het mannenwielrennen), en bouw het nadien langzaam uit. Wordt het een succes dan is een apart circuit nog altijd een goed idee voor de verre toekomst.

Ik zou graag een analogie naar voor brengen die de meeste hier wel zullen begrijpen. Zorg zoals scorito eerst voor een grote fanbase en maak de service pas betalend als iedereen er aan 'verslaafd' is.

Koers 8 maart 2021 om 18:14

@leor, ik ben ook voor dat uurtje. Zal soms lastig te plannen zijn aangezien je met de snelheid van zowel de heren als dames zit. Maar stel je zou dit gedurende de tour doen, ik vermoed dat ze rond de 10 dagen zullen gaan zitten, als je dan in het weekend voor de rustdag start en op de 2 rustdag eindigt, kun je die al gemakkelijk plannen (en maak daar mooie ritten van verdikkie!). Plan daarnaast nog een (gemakkelijk te plannen) tijdrit bij de heren in die periode en bij de dames (op een andere dag) heb je dat ook al redelijk onder de duim (al zullen vroege tijdritstarters bij de dames niet de zien zijn). Dan zijn de dames in 2 weekenden te zien en 2 keer op 'primetime' op maandag.

Ik zat net eens te tellen, maar volgens mij zend de nos enkel nk/ek/wk, eendagsetourrit, amstel, luik en vlaanderen live uit in NL. Neem aan dat ze dat ook met het nieuwe Roubauix gaan doen. Daar mag van mij gauw een 10/14 daagse tour en sanremo/lombardije bij (al liggen deze qua rechten waarschijnlijk lastig als dat ook van rcs wordt).

Romāns Vainšteins 8 maart 2021 om 18:33

Ik ben geen abnormaal groot fan van vrouwenwielrennen maar zou dat wel meer worden wanneer ze meer eigen koersen hebben die niet per se het mannen circuit proberen na te apen.

Gilberto 8 maart 2021 om 16:27

Prima reactie van Anna

Cayolle 8 maart 2021 om 16:33

Inhoud van het artikel ( reactie VdB ) is wel wat positiever dan de titel doet vermoeden: Prijzengeld is inderdaad niet het belangrijkste, maar de actie wordt wel (erg) gewaardeerd.

Rsw85 8 maart 2021 om 16:47

Een groot kampioen in alles. Prijzengeld is leuk maar niet alles. Die discussie in bijvoorbeeld het tennis vind ik altijd tenenkrommend. De nummer 100 van de mannen mept de nummer 1 van de vrouwen in de eerste ronde in straight sets naar huis dan heb je helemaal geen prijzengeld als vrouwelijke tennisster, wees dan blij dat er een aparte categorie is op geslacht want op fysiek vermogen zou je nooit de nummer 1 ter wereld worden laat staan het prijzengeld ontvangen wat je nu krijgt.

Het vrouwen wielrennen moet eerst naar een kalender waarin ze de interessante mannenwedstrijden ook rijden. Parijs Roubaix als voorbeeld. De tv registratie kan in veel wedstrijden goed gecombineerd worden met de mannen en zoals het in de omloop en Sameyn ging was voor de vrouwen toch perfect. Als ze die wedstrijden maar rijden, de tv aandacht toeneemt dan komt dat prijzengeld er wel achteraan of heb je meer om een punt over te maken. Als je ziet waar ze vandaan komen en nu staan dan is er al zoveel veranderd in 10 jaar tijd!

Het vrouwenwielrennen is in tegenstelling tot bijvoorbeeld vrouwenvoetbal veel geschikter voor hetzelfde publiek. En het zal hopelijk nog geschikter worden als de top nog breder wordt

Koers 8 maart 2021 om 16:56

PR staat sinds vorig jaar op de kalender (toen niet verreden uiteraard), dus langzaamaan komen we er. Nu Lombardije en San Remo nog

Groningen 8 maart 2021 om 16:58

Eerste alinea slaat natuurlijk helemaal nergens op.
Nadeel van wielrennen is dat de uitzending vaak lang duurt. 2keer een uur (dames zelfs wat korter) veldrijden lukt me op een zondag nog wel, maar als ik 3 uur of nog langer naar een race kijk, sla ik dat uurtje uitzending van de dames die eraan vooraf gaat vaak over, helaas.
Wel een mooie reactie van Van der Breggen overigens.

Merlinappa 8 maart 2021 om 17:10

Zoals Anna ook al zegt; het gaat bij deze actie natuurlijk om het signaal wat wordt afgegeven aan de UCI/organisatoren. Trek het meer gelijk; startgelden, prijzengeld, maar ook (minimum)salarissen zijn helaas nog niet gelijk. Dat laatste is natuurlijk ergens gek, omdat ze hetzelfde beroep uitoefenen.

Rsw85 8 maart 2021 om 17:13

@Groningen: voor de duidelijkheid; ik bedoel niet dat die discussie over gelijke beloning nu in het wielrennen heel erg speelt waar opeens allemaal mensen eisen dat de winnaar van een vrouwenkoers hetzelfde prijzengeld moet ontvangen als de winnaar van dezelfde koers bij de mannen. Bij tennis speelde dit wel rond de grand slams en onder druk van publieke opinie is dat aangepast wat ik de dames overigens van harte gun.

Simon1 8 maart 2021 om 17:41

De hete aardappel: de mannen moeten tijd inleveren ten bate van de vrouwen.

Handige Harry 8 maart 2021 om 19:36

Een omroep of organisatie zal wel gek zijn om dat te doen als het niks oplevert.

Gilberto 8 maart 2021 om 19:19

Zoals gewoonlijk doen de mensen vanaf de zijlijn die het zogenaamt op moeten nemen voor de arme slachtoffers, hysterischer, dan de ‘slachtoffers’ zelf

Handige Harry 8 maart 2021 om 19:40

Dat is al tijden zo.

Het meest ironische aan het hele gedrag van die figuren is dat ze zelf niet doorhebben, hoe minderwaardig zij die bepaalde groep behandelen door hun gedrag.
Mensen die heel erg anti iets zijn, blijken juist vaak de grootste iets te zijn.

Headlines

Materiaalzone

Populair