Al 18.000 euro ingezameld voor grotere prijzenpot vrouweneditie Strade Bianche

vrijdag 5 maart 2021 om 17:39
Al 18.000 euro ingezameld voor grotere prijzenpot vrouweneditie Strade Bianche

foto: Cor Vos

In Strade Bianche verdient de winnaar in de mannenkoers zevenmaal zoveel als de beste vrouw. In Omloop Het Nieuwsblad was dit zelfs zeventien keer zoveel. Dat is niet uit te leggen, vond de Nederlandse wielerfan Cem Tanyeri. Dus zette hij een crowdfunding op om de prijzenpot voor de vrouwen in Strade Bianche te vergroten. Vrijdag was al meer dan 18.000 euro opgehaald.

Tanyeri wist niet hoe hij het aan zijn achtjarige dochter moest uitleggen. Waarom kreeg Anna van der Breggen voor haar zege in Omloop Het Nieuwsblad slechts een schijntje van het prijzengeld dat de winnaar bij de mannen, Davide Ballerini, ontving? De wielerfan besloot in actie te komen. Maandag zette hij op het crowdfundingplatform GoFundMe een inzamelingsactie op touw om zo geld op te halen voor de prijzenpot in Strade Bianche. Vrijdagmiddag was de teller al voorbij de 18.000 euro geschoten.

De discussie over het ongelijke prijzengeld in Omloop Het Nieuwsblad was slechts de druppel voor Tanyeri, die zich al langer ergerde aan die ongelijkheid in het mannen- en vrouwenpeloton. Aan VeloNews vertelde hij: “De discussie over het prijzengeld komt al zo lang steeds terug. Dit jaar hebben we het gevoel dat we ons meer moeten laten horen, misschien omdat we steeds thuiszitten. Ik werk in een bedrijf waar spreken één ding is, maar als je iets wilt bereiken moet je daar ook iets voor doen.”

‘Er zijn structurele veranderingen nodig’
Hoewel Tanyeri vaak te horen krijgt dat ongelijk prijzengeld niet het grootste probleem is waar het vrouwenwielrennen mee te maken heeft, ziet hij ook dat de mannelijke profs zich in de discussie afzijdig houden. “Veel profrenners hebben een vriendin of partner die ook professional is. Ik weet niet hoe ik me zou voelen als ik Tao Geoghegan Hart zou zijn en mijn vriendin Hannah Barnes zou voor haar vijfde plaats net genoeg prijzengeld krijgen om een bidon en een sticker te kopen. Het is 2021, tijd om je nek uit te steken.”

“Het is jammer dat we dit als fans moeten doen, maar aan de andere kant willen we de waarde van deze sport laten zien”, vertelde de wielerfan verder. “De financiële bijdrage door fans toont aan dat er meer bereidheid moet zijn om deze wedstrijden te laten zien en de prijzenpot gelijk te trekken, maar ook dat er meer mensen op de juiste plaatsen moeten zijn om deze veranderingen mogelijk te maken. Er zijn structurele veranderingen nodig om het traditionele profwielrennen te doorbreken.”

Dit artikel delen:

26 Reacties

Martijn Arensman 5 maart 2021 om 18:20

Ik schrok deze week van de update over het prijzengeld van Anna van der Breggen. Ik was in de beleving dat dit verschil kleiner was en dat vrouwen het met 60-70% van het prijzengeld van de mannen moesten doen.

Het bleek in de omloop 6% te zijn. Beschamend.

Poeksel 5 maart 2021 om 20:16

Ik begrijp dat er redenen zijn om het (nog) niet gelijk te trekken, maar dat is wel een erg groot verschil ja. Mooi initiatief verder van die wielerfan, hij had het ook bij mopperen langs de zijlijn kunnen laten.

Koers 5 maart 2021 om 20:46

Net opgezocht 930 om 16.000, dat is inderdaad een enorm verschil. In het artikel van nrc wordt ook een redenen aangedragen: “De koersen vinden plaats op dezelfde dag als de mannenwedstrijd. Daardoor creëer je geen extra sponsorwaarde, geen waarde in tv-rechten, geen extra inkomsten uit hospitality.”
En:
“De Omloop voor vrouwen maakt dit jaar deel uit van de Pro Series. Voor ons betekent dat een netto investering van 50.000 euro aan vergunningen en licenties. Het prijzengeld gelijktrekken kunnen we niet verantwoorden. Liever zorgen we ervoor dat de Scheldeprijs ook verreden kan worden door vrouwen.”

https://www.nrc.nl/nieuws/2021/02/26/met-gelijk-prijzengeld-doen-we-niets-structureels-voor-het-vrouwenwielrennen-a4033452

Het plaatsen na de finish van de mannen lijkt mij wel een goede ontwikkeling, omdat de wielerfans toch gauw blijven kijken en met 45 minuten koers, kun je je prima in de kijker rijden, waardoor (ploeg)sponsoren de beurs wel willen trekken. Uiteraard verdienen ze meer, maarja.. Vervelend is het ook dat het prijzengeld voor de dames waarschijnlijk een flink aanzienlijker deel van het inkomen is als bij de heren.

Limal 6 maart 2021 om 09:31

“De Omloop voor vrouwen maakt dit jaar deel uit van de Pro Series. Voor ons betekent dat een netto investering van 50.000 euro aan vergunningen en licenties. Het prijzengeld gelijktrekken kunnen we niet verantwoorden.”

Dat is natuurlijk een drogreden om het verschil te verantwoorden. Er is geen enkele reden te verzinnen dat het beschikbare totale budget voor de prijzenpot niet netjes in twee verdeeld zou kunnen worden.

Koers 6 maart 2021 om 12:09

De dameskoersen kosten nu geld, als bij de ene het prijzengeld verhoogt kun je die niet uitgeven bij de ander en kan die mogelijk niet doorgaan.

Limal 6 maart 2021 om 12:14

Als het prijzengeld bij de mannen zou dalen om de vrouwen gelijke bedragen te bieden verandert dit niets aan het budget en zal er geen enkele man of ploeg afzeggen.

Turtlehead 5 maart 2021 om 20:22

Ik dacht nog even aan een taalgrapje over ‘pot’ en ‘prijzen’, maar ik zie er maar vanaf.

reusjen 5 maart 2021 om 20:24

Wat mij betreft de zendtijd gelijk trekken en dan een percentage van de opbrengst van de organisatie als prijzengeld.

Dan blijkt vanzelf of er genoeg mensen geïnteresseerd zijn in het kijken naar de vrouwenwedstrijd.

Het zomaar gelijk trekken van prijzengeld vind ik seksistisch. Het feit dat je vrouw (of man) bent zou geen garantie op een bepaald bedrag mogen zijn.

Gilberto 5 maart 2021 om 20:50

Ken hij wel uitleggen aan zijn dochtertje waarom de cast van The Big Bang Theory zoveel meer verdient dan de cast van Goede Tijden Slechte Tijden?

Verweggistan 5 maart 2021 om 20:54

Dat het loon van de renners niet gelijk is, heeft te maken met exposure van de sport, dus met populariteit en wat een sponsor wil betalen om iemand in hun shirtje te laten fietsen. Een knecht verdiend minder dan kopman bijv. Maar prijzengeld is eigenlijk gewoon gelijk betaald moeten worden voor gelijk werk, ze worden allebei eerste of tweede enz. Er is een pot met prijzengeld, die kun je ook eerlijk verdelen.

Romāns Vainšteins 5 maart 2021 om 21:02

Van mij mag het per direct gelijkgetrokken worden. Gewoon als steun mbt een mooie sport waar het vrouwen circuit genoeg potentie heeft om te vertigvoudigen qua aanzien en beleving.

Gilberto 5 maart 2021 om 21:17

Zodra zij die potentie om hebben gezet in aanzien en beleving, komt dat hogere prijzengeld vanzelf. ZO zou het moeten geschieden, en niet anders…
Zonder gekheid, belachelijk hoe weinig die dames verdienen vergeleken bij de heren, maar dat geld moet ergens vandaan komen, en dat domweg gelijktrekken is gewoon naief

Romāns Vainšteins 6 maart 2021 om 09:08

Dat ben ik dus beschaafd met je oneens. Het eerste zetje mag best vanuit de organisaties worden gegeven en om zo t3r1ngveel geld gaat het helemaal niet.

Uiteindelijk ben ik, naast de traditionele klassiekers waar je logistiek relatief eenvoudig een combi : toertocht, dameskoers, herenkoers kan opzetten, voor een geheel eigen circuit voor de vrouwen met als eigen orgelpunt een nieuwe tweeweekse ronde ergens in USA/Canada die mooi in Europa ’s avonds op ES kan. Ik weet dat dat zowel liefhebbers van de sport en landschapkijkers en toevallige passanten aan beide oceaankanten trekken zal.

Het frustreert mij best dat het maar niet loskomt terwijl het verschil tussen keihard rondfietsende mannen en keihard rondfietsende vrouwen qua sport miniem verschilt van elkaar.

Michelangelo 6 maart 2021 om 09:36

@Romans,
Dit is 1 van die zeldzame momenten dat ik het beschaafd met je eens ben! En ook ik deel dezelfde “frustratie” over de ongelijke waardering.

De oversteek naar de VS is wat mij betreft een prima idee. Als je nu kijkt hoe weinig aandacht de Giro Rosa krijgt in de schaduw van de TdF, dan zou het inderdaad een idee zijn om net een ander kijkvenster te zoeken. Koers in de VS, ’s avonds Eurosport aan met het bord op schoot, en dameskoers kijken. Ik ben mee!!

Romāns Vainšteins 6 maart 2021 om 09:39

En de zon breekt ook net door hier zie ik, kan bijna geen toeval zijn.

Aerosolo 6 maart 2021 om 11:04

Dat van die 2 weken in de VS voor de vrouwen is een goed idee. Maar de ronde van Californie ging niet door omdat ze de inzet van politie zelf moesten bekostigen. Dat wordt met een kleiner budget nog moeilijker.

Koers 6 maart 2021 om 12:00

Hoewel ik een tweeweekse koers zeker toejuich kun je niet om de merken ‘tour’ en ‘giro’ enzo heen. En zelfs in het geval van de giro is dat merk (bij de dames) niet zo sterk. Maar een tour moet toch te verkopen zijn. Volgens mij zijn er ook plannen om deze volgend jaar te doen, na afloop (na 3 weken dus) van de herentour. En feministische omroepen zijn dan semiverplicht deze ook uit te zenden. Een GT in Amerika heeft die aandacht niet zomaar. De Wielerflitser zal het wel kijken, maar voor de gemiddelde kijker heeft zo’n koers toch minder charme.

Het wordt hoogtijd dat zeker de 3 gt’s en de monumenten een damesversie kennen.

Romāns Vainšteins 6 maart 2021 om 12:17

Ik denk dat hoe meer het circuit zich aan de mannen wil spiegelen des te meer afhankelijkheid en ongelijkheid er blijft bestaan. Met een nieuw circuit en time slots maak je het aantrekkelijker om er een mooi project van te maken. De grote traditionele rondes voor vrouwen gaan er niet komen en je kan er wél omheen. Charme kun je ook creeëren, genoeg belangstelling voor de Rockies hier hoor, wat mooie (overgangs)ritten aan weerszijden er van, wordt een succes!

Handige Harry 5 maart 2021 om 21:17

Lachwekkend initiatief.

Het is gewoon heel simpel waarom er minder prijzengeld is bij de vrouwen.
Dat is gewoon puur economie.

Het is niet voor niks dat voortaan zo’n beetje elke vrouwenkoers vooraf gaat aan de mannenkoers.
Zo krijgen ze veel meer exposure.
Zend ze een dag eerder uit en er kijkt bijna niemand naar.

Natuurlijk moet deze White knight zelf weten dat hij zo’n actie opzet maar het zou veel beter zijn als hij zijn dochter eens wat basislessen economie geeft.

Gilberto 5 maart 2021 om 21:18

Pas maar op, het zit hier helemaal vol met white knights..

Explorer 6 maart 2021 om 06:40

Pure economie? Prijzengeld kan ook gewoon 50/50 verdeeld worden ipv 90/10…
Ik weet echt niet wat elke koers betaald aan prijzengeld. Renners leven van het salaris van de ploeg, niet van prijzengeld.
Lachwekkend is gewoon dat je het lekker bij het oude wil laten vanuit het standpunt ‘economie.

Sponser kan gewoon een bedrag doneren en de organisator kan dan zeggen de mannen krijgen 8000 euro bij winst en de vrouwen ook.
Simpel.
Marktwerking of niet gewoon doen.

Handige Harry 6 maart 2021 om 08:52

Ja laten we lekker allerlei financiële beslissingen nemen op basis van onderbuikgevoelens, dat lijkt mij echt een briljant idee.

Ik hoop maar dat er niemand financieel afhankelijk is van jou, als je in het dagelijkse leven ook zo over geld denkt.

Explorer 6 maart 2021 om 10:07

Onderbuik gevoelens? Leg uit want je praat in je eigen handige harry taal.
Het oude systeem waar nu in gewerkt wordt en waarin vrouwen benadeeld worden moet gewoon anders. Tevens moet er respect uit worden gesproken naar het vrouwen wielrennen, regelrechte blamage dat je maar 10 % krijgt van een prijzenpot van de mannen. Hoe kun je concurrentie aan gaan als de basis niet goed gelegd wordt door uci/ organisatie. Alles gaat tergend langzaam en minimalistisch. Geld moet rollen in elke sport om exposure te krijgen.

Gilberto 6 maart 2021 om 12:05

Moesten ze tegen Mike Tyson, Lennox Lewis en nu Joshua ook zo makkelijk zeggen zeker? Organisator moet ‘gewoon’ eventjes zeggen, die boksers eerder op de avond krijgen gewoon hetzelfde bedrag, simpel, marktwerking of niet, ‘gewoon doen’…

Allemaal bewonderenswaardig, en ik zal de eerste zijn die blij zal wezen voor de dames als ze meer zouden ontvangen want ik ben groot liefhebber van vrouwensport, maar zo werkt het gewoon niet

Bazzz 5 maart 2021 om 23:37

En bij quidditch verdienen de vrouwen juist meer, ook niet geheel eerlijk

Merlinappa 6 maart 2021 om 06:36

Goed initiatief. Natuurlijk zit het echt heikele punt in de salarissen die enorm verschillen, maar dit signaal naar de wielersport lijkt me heel goed.
Wel typisch dat WF het nu pas oppikt, ze wisten het namelijk veel eerder maar vonden dat ze genoeg aandacht aan het onderwerp hadden gegeven in het verleden.

Headlines

Materiaalzone

Populair