Aniek van Alphen opent crossseizoen met winst in Lokeren

zaterdag 26 september 2020 om 16:55
Aniek van Alphen opent crossseizoen met winst in Lokeren

foto: Cor Vos

De Nederlandse Aniek van Alphen heeft de Rapencross in Lokeren op haar naam geschreven. Van Alphen was haar Credishop-Fristads-ploegmate te snel af in de slotronde. Lucinda Brand (Telenet-Baloise Lions) eigende zich de derde plaats toe.

Om 16:15 werd in Lokeren het Belgisch crossseizoen op gang geschoten. Jongelingen Shirin van Anrooij en even later een over de balkjes springende Anna Kay ontwaakten het snelst uit hun zomerslaap, maar het was wel Denise Betsema die een eerste echte beslissing wist te forceren.

Technisch was Betsema echter niet volmaakt. Haar voorsprong van een tiental seconden smolt als sneeuw voor de zon toen de Texelse de foutjes, met bijhorende valpartijen, begon op te stapelen.

Daarachter was het al Credishop-Fristads wat de klok sloeg. Eerst was het Europese kampioene Yara Kastelijn die de troepen op sleeptouw nam, maar de jonge tandem Aniek van Alphen-Manon Bakker was nog een gradatie sterker. In ronde twee gingen ze op en over Betsema.

Tweestrijd
Definitief, zo bleek. Van een echte samenwerking was er voorin echter geen sprake. Het was vooral Van Alphen die haar landgenote onder druk zette. In het bos lukte dat voortreffelijk, maar op de lange rechte stukken, waar het op de power aankwam, sloop Bakker toch weer wat dichterbij.

In de slotronde wist Van Alphen naar boven te rijden op een helling waar Bakker in looppas werd gedwongen. De amper 21-jarige Van Alphen trok zich vervolgens het snelste op gang, waarna een dappere Bakker geen antwoord meer in huis had.

Gevestigde waarden als Betsema en ook Lucinda Brand kregen vandaag toch een tikje. Ze moesten ruim een minuut toegeven op de jonge wolvinnen van Credishop-Fristads.

foto: Cor Vos

Ethias Cross 2020-2021
Uitslag manche 1: Lokeren

1. flag-nl Aniek van Alphen (Credishop-Fristads)
2. flag-nl Manon Bakker (Credishop-Fristads)
3. flag-nl Lucinda Brand (Telenet-Baloise Lions)
4. flag-nl Denise Betsema (Pauwels Sauzen-Bingoal)
5. flag-nl Yara Kastelijn (Credishop-Fristads)
6. flag-be Sanne Cant (IKO-Crelan)
7. flag-be Laura Verdonschot (Pauwels Sauzen-Bingoal)
8. flag-nl Shirin van Anrooij (Telenet-Baloise Lions)
9. flag-gb Anna Kay (Starcasino Team)
10. flag-be Ellen Van Loy (Telenet-Baloise Lions)
Volledige uitslag dames

Dit artikel delen:

18 Reacties

Al Phila 26 september 2020 om 17:10

Plaatsen 1-5 + 8 voor NL, zonder Vos, zonder del Carmen Alvarado….. Tja, klasse !

Erik33 26 september 2020 om 17:15

En worst?

Dolfy 26 september 2020 om 17:17

En Van der Heijden… :)

Dolfy 26 september 2020 om 17:20

Toch een verrassende uitslag. Toen Betsema ging dacht ik, dat is gedaan. Maar toch niet. Van Loy weer eens met een snelle start. Bakker en Van Alphen sterk getraind op het springen, Van Alphen deed in wedstrijd al vaker Bakker af en toe eens, maar nu beide ook met meer vertrouwen leek het. Mooi om te zien.

Murcia 26 september 2020 om 17:31

Zet hier Worst en Alvarado aan de start en Nederland rijdt 1 t/m 8 denk ik. Dat is toch wel pijnlijk voor deze Vlaamse prachtsport waar we door die klote Corona al veel te weinig van gaan zien dit jaar. Bij de Belgen lijkt Cant compleet de aansluiting met de nieuwe top te missen, is Van Loy bijna pensioengerechtigd en kan Laura niet beter.

leo jansen 26 september 2020 om 18:20

De Belgen hadden hun troeven bij het wk in Imola waar de eerste Belgische op de 50ste plaats eindigde.

Hollow Knight 26 september 2020 om 18:53

Wielrennen is simpelweg niet populair bij Belgische vrouwen.

chiller87 26 september 2020 om 19:33

Het algemeen niveau van belgische vrouwen en sport is gewoon laag. De ouders sturen de meisjes naar sporten als tennis en turnen. Wielrennen/veldrijden is echt wel uitzonderlijk.
Als de visvijver klein is, is het logisch dat er weinig toppers komen.

steven2743 26 september 2020 om 19:37

Iserbyt vertelde dat hij blij was dat zijn nieuwe vriendin niet fietste maar wel goed kon koken. Tja, als dat de mentaliteit is dan houdt het op.

sooike 26 september 2020 om 17:42

Sanne Cant haar schouders zullen wel weer stevig gaan hangen bij het zien van dit eindresultaat. Maar…Parijs is nog ver !

Jan Blokland 26 september 2020 om 18:43

De toon is gezet.

Robbiebier 26 september 2020 om 18:59

kan iemand mij uitleggen waarom als ik tvm wil kijken hij elke keer zeg dat ik me aan moet melden terwijl ik al een account heb.

steven2743 26 september 2020 om 19:35

Volgens mij is de inlogmethode gewijzigd. Uiteindelijk heb ik via Eurosport gekeken.

Robbiebier 26 september 2020 om 20:06

Nou dat is lekker

steven2743 26 september 2020 om 19:34

Aniek is echt sterk (reed op dat heuveltje helemaal naar boven) en technisch ook heel goed (en pas 21). Kastelein en Brand hebben een beperkt wegseizoen gereden maar de verschillen zijn wel heel groot. Hier gaan Worst en Alvarado ook een klus aan hebben.

Ik vond het mooi dat op het begin de verschillen werden gemaakt bij de balken. De springmeisjes reden hier weg. Net als bij de jonge Nys vroeger: de rest moet ook leren springen of doet niet meer mee.

Robbiebier 26 september 2020 om 20:09

vond het raar dat cant en verdonschot lekker keuvelend over de streep reden na de een na laatste ronde,geen zorgen,nou ik zou me wel zorgen maken als ik hen was.

Oddjob 27 september 2020 om 08:48

Ze zullen denken: het WK is nog veraf :) … als dat doorgaat tenminste.

Michelangelo 27 september 2020 om 09:30

Ik denk dat cant heel lang “koningin éénoog ” is geweest in het land der blinden. Een van de weinigen die zich enkel met veldrijden bezig hield, en een iets meer dan gemiddeld talent. Ik vind het dan ook knap welke erelijst ze bij elkaar heeft gefietst.

Nu er een grote nieuw lichting is gekomen is het geen land der blinden meer. Voltijds veldrijders in sterke ploegen. En je ziet dan dat cant eigenlijk ineens niet verder komt dan de subtop.

Helemaal niet vreemd, en ik zie haar ook niet de stap terug naar boven zetten. Veel zorgelijker voor België is imo dat ze nog altijd de beste van haar land is…

Headlines

Materiaalzone

Populair