Andy Schleck: “Verwacht binnen drie jaar Luxemburgse crossers aan de top”

Andy Schleck: “Verwacht binnen drie jaar Luxemburgse crossers aan de top”

foto: Sirotti

donderdag 26 januari 2017 om 09:00

Het Groothertogdom Luxemburg is dit weekend voor de vierde keer in de geschiedenis, voor het eerst sinds 1968, gastheer van het WK veldrijden. Veel te lang geleden naar de zin van voormalig Tour de France-winnaar Andy Schleck, die bijzonder gelukkig is met de komst van de mondiale titelstrijd naar zijn thuisland. “Over dit WK zal men nog lang spreken”, belooft Schleck aan de vooravond van het WK in Bièles aan WielerFlits.

De wielerwereld kent Schleck natuurlijk vooral van zijn Tour-zege, maar hijzelf verloochent zijn eerste liefde niet. De 31-jarige ex-renner zette destijds in het veldrijden zijn eerste stapjes in de wielersport en is nog altijd gek van deze sport. “Als junior was ik regelmatig actief in het veld, in 2002 kwam ik zelfs aan het vertrek van het WK in Zolder. Het mooie aan deze sport is dat we slechts een uur wedstrijd zien. Als je een foutje maakt, dan is er geen weg meer terug. Dat is het grote verschil met de weg. Wanneer je een halve minuut verliest, is dat in een koers van zeven uur niet problematisch. In de cross wel, dat intrigeert me.”

Rolmodellen
Voorlopig delen niet alle Luxemburgse wielrenners die mening. Het veldrijden in het Groothertogdom stelt op dit moment maar weinig voor, volgens de jongste van de Schleck brothers komt daar weldra verandering in. “Dit WK zal een enorme impact hebben op het Luxemburgse veldrijden. Deze discipline is nog steeds ondergewaardeerd in Luxemburg. Jonge renners willen graag in de voetsporen van Kim Kirchen, Bob Jungels en mijn broer en ik treden, omdat ze ons op TV zagen. In het veldrijden hebben ze geen rolmodellen uit eigen land, maar nu zal men wel inzien dat het een prachtsport is, met veel sfeer.”

Luxemburg brengt dit weekend desondanks vijf junioren, vier vrouwen, drie beloften en vijf elite-mannen aan de start van de kampioenschappen. Strijden om een medaille zit er voor niemand in, op één renster na. “Bij de beloften en elites hebben we geen renners die in aanmerking komen voor zelfs maar top-10, Christine Majerus kan die rol bij de vrouwen wél vertolken. Ik heb met mijn eigen ogen gezien dat ze klaar is. Ik kijk ook uit naar Tristan Parrotta, bij de junioren. Hij is heel sterk en kan wel in de top-10 eindigen. En zo is er nog wel potentieel. Als ze in de cross blijven, kunnen ze de top bereiken binnen twee of drie jaar.”

Van der Haar
Schleck zal dit weekend, als rolmodel van het Luxemburgse wielrennen, ook zelf een functie op zich nemen. Hij is de zogenaamde ‘VIP Host’. “Dat houdt in dat ik de VIPs ontvang, hen wat uitleg geef over de sport en de techniciteit van de omloop, hen rondleid en de mensen tijdens de cross vergezel”, geeft de man uit Mondorf-les-Bains mee. “Daarom ben ik woensdag ook al even op het parcours geweest. Kwestie van me een beetje meer in het evenement te verdiepen. Voordien volgde ik dit hele gebeuren eigenlijk alleen via nieuwssites en sociale media, moet ik eerlijk bekennen.”

Tot slot polsen we Schleck, die de veldritsport naar eigen zeggen regelmatig in de gaten houdt, nog naar zijn voorspelling voor de elitewedstrijd. “Ik ga niet mee in het verhaal van een tweestrijd tussen Mathieu van der Poel en Wout van Aert”, verrast Schleck. “Ik heb deze week Lars van der Haar op het parcours gezien met Sven Nys, en ik moet zeggen: ze zijn heel precies te werk gegaan en ze hebben alles goed geïnspecteerd. Ik denk dat hij nu elke bocht en strook tot in het detail kent en perfect weet waar hij van de fiets moet en waar niet. Oké, voor velen is hij misschien een outsider, voor mij de favoriet.”

Dit artikel delen:

17 Reacties

HoofdIsVrij 26 januari 2017 om 09:16

Mooi interview en hopelijk komt zijn verwachting uit. Leven de internationalisering.

achtpuntzes 26 januari 2017 om 09:19

31 nog maar die Andy. is toch maar een vreemd fenomeen geweest.

Netraam 26 januari 2017 om 09:19

Hey, Andy: Waarom ga je zelf niet weer veldrijden? Dan hebben die Luxemburgers misschien toch nog een rolmodel in de cross om naar op te kijken.

Vinokourov 26 januari 2017 om 09:36

Een aantal jaar geleden vertegenwoordigde Jempy Drucker Luxemburg nog in het veld. Die won (volgens mij) bij de beloften en junioren nog enkele wedstrijden in België. Had destijds ook een contract bij Telenet Fidea en had in het veld misschien wel een subtopper kunnen worden. Stap naar de weg was niet zo vreemd en ontwikkelt zich daar ook prima.

Wheely 26 januari 2017 om 09:40

Leuk dat hij Lars noemt of zou het komen omdat Andy in de verkoop van Trek fietsen zit?

Jowinho 26 januari 2017 om 09:49

Binnen 3 jaar is wel heel snel.

KnightBiker 26 januari 2017 om 11:26

Laten we het hopen: Luxemburg heeft ideaal terrein voor cyclocross en het blijft een ideale voedingsbodem om renners op te leiden en te leren finales rijden.
Eigenlijk hoop ik nog meer op de ontwikkeling van Engeland als cross-land, maar daar rijden ze liever op een houten baan.

LucasR 26 januari 2017 om 14:30

Luxemburg, Engeland, Frankrijk, Italië, Tsjechië, Duitsland, in theorie toch allemaal landen die (terug) de crosstop moeten kunnen bereiken. Zou leuk zijn!

Cadellie 26 januari 2017 om 14:39

@LucasR voeg ook maar Amerika en Zwitserland toe aan dat rijtje.

LucasR 26 januari 2017 om 15:08

Zeker!

Bertvd 26 januari 2017 om 16:59

http://sporza.be/cm/sporza/wielrennen/veldrijden/1.2875627

Hier de uitslag van toen. Een paar plekken voor Lars Boom. Grappug!

LutsenkoFan 26 januari 2017 om 17:21

Nouja Parotta wordt een wegrenner. Ben ik vrij zeker van..

Ik weet wel een andere junior die vol voor het veldrijden gaat maar kan even niet op zijn naam komen.

MME 26 januari 2017 om 20:20

@ Vinokourov

Drucker heeft inmiddels wel een etappe in de Vuelta op zijn naam staan en nog wat kleinere koersen.

Verweggistan 26 januari 2017 om 20:33

@jowinho: Andy’s broer schijnt een goede dokter te kennen, die ook nog eens goede trainingsschema’s schrijft.

Sagan=hulk 26 januari 2017 om 21:10

Leuk om te zien dat alles goed gaat met de reiger. Jammer dat hij het fietsen meer als beroep dan als passie beschouwde, want het was een genot om hem te zien klimmen.

Vic413 26 januari 2017 om 21:32

Goeie gast

Pantani77 26 januari 2017 om 22:33

En toch heb ik hem na die vroege 3e plaats in de giro nooit meer de renner gevonden die hij in die ronde was

Headlines

Materiaalzone

Populair