Andy Schleck is veruit de sterkste in L-B-L

zondag 26 april 2009 om 16:53
Andy Schleck is veruit de sterkste in L-B-L

Andy Schleck wint Luik-Bastenaken-Luik 2009 - foto: Cor Vos

De Luxemburger Andy Schleck heeft met veel machtsvertoon de 95e editie van Luik-Bastenaken-Luik gewonnen. Hij ontsnapte uit het peloton en bleef dit met opvallend veel gemak voor. Alle kanonnen in de achtervolgende groep streden alleen nog maar voor de tweede plaats, die gepakt werd door Joaquím Rodriguez.

De vroege aanvallers van de dag waren Cyril Gautier (BBox – Bouygues Telecom), Nico Sijmens (Cofidis), Marcel Wyss (Cervélo) en Hubert Dupont (Ag2r). Deze vier mannen wisten 11 minuut 25 voorsprong bij elkaar te fietsen, maar dit bleek zoals verwacht niet genoeg.

Op de verschillende hellingen was het vaak Saxo Bank dat het tempo maakte. De Denen hadden een sterke ploeg meegenomen naar Luik, waarbij de verrassend goed herstelde Fränk Schleck veel indruk maakte. Met nog vijftig kilometer in het vooruitzicht plaatst Nicky Sorensen een aanval, waarna vele anderen volgen. Gautier rijdt dan weg bij de kopgroep, die uit elkaar valt.

Op de Redoute komt het peloton weer bij elkaar en wordt er in een strak tempo omhoog gereden. Pas na de Redoute barst het echt los met een aanval van Alexander Kolobnev, hij krijgt onder meer Kroon, Kreuziger en Gesink mee. In eerste instantie zit Philippe Gilbert er niet bij, maar met een geweldige krachtsinspanning komt hij bij het groepje en gaat er voorbij.

Tussen La Redoute en de Valkenberg fietst Gilbert een voorsprong van een halve minuut op de achtervolgende groep, met daarbij Gesink en Kreuziger en een voorsprong van driekwart minuut bijeen op het peloton.

Als de Valkenberg dan aangesneden wordt, vindt Andy Schleck het hoog tijd voor een nummertje. Hij rijdt het groepje met Gesink en Kroon voorbij op jacht naar Gilbert. Op 17 kilometers van het einde haalt hij de Waal bij, die zichzelf blijkbaar overschat heeft en niet aan kan haken. De jongste Schleck-telg bouwt een voorsprong van een minuut op, en achterin wordt er niet veel georganiseerd.

Op deze manier is het bij de beklimming van de Saint-Nicolas al niet erg spannend meer. Schleck rijdt in strak tempo omhoog, en de achtervolgende Rebellin en Evans weten alleen een handvol seconden van de voorsprong af te halen.

Rodriguez rijdt later nog uit de groep weg om de tweede plaats veilig te stellen. Intussen is het feesten bij broer Fränk Schleck al begonnen. Hij verrichte eerder nog afstopwerk maar lacht nu al naar de camera. Voor Davide Rebellin rest na een sprint de laagste podiumtrede, terwijl publiekslieveling Gilbert buiten elke prijs valt.

Uitslag Luik-Bastenaken-Luik 2009
1 Andy Schleck (Saxo Bank)
2 Joaquin Rodriguez (Caisse d’Epargne) op 1’17”
3 Davide Rebellin (Serramenti PVC Diquigiovanni) op 1’24”
4 Philippe Gilbert (Silence-Lotto) z.t.
5 Sergej Ivanov (Astana)
6 Simon Gerrans (Cervélo)
7 Damiano Cunego (Lampre)
8 Benoit Vaugrenard (Francaise des Jeux)
9 Aleksandr Kolobnev (Saxo Bank)
10 Samuel Sánchez (Euskaltel)

14 Oscar Freire (Rabobank) op 1’24”
17 Thomas Dekker (Silence-Lotto) z.t.
37 Karsten Kroon (Saxo Bank) z.t.

50 Robert Gesink (Rabobank) op 2’54”
51 Johnny Hoogerland (Vacansoleil) z.t.

Dit artikel delen:

Headlines

Materiaalzone

Populair