Amador geeft gewichtsverlies als verklaring voor succes

vrijdag 29 mei 2015 om 10:45
Amador geeft gewichtsverlies als verklaring voor succes

Foto: Sirotti

Andrey Amador is één van de grote verrassingen in de Giro d’Italia. De Movistar-renner eindigde nooit hoger dan 29e in het klassement van een grote ronde, maar staat nu op een vierde plaats. Hij dankt het succes naar eigen zeggen aan gewichtsverlies.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!
“In het verleden was ik vijf of zes kilo zwaarder en richtte ik op mij op klassiekers en tijdritten”, aldus Amador tegenover Cyclingnews. “Maar ik zag dat, naarmate ik gewicht verloor, ik steeds beter ging klimmen. Ik ben geen klimmer, maar ik kan wel op eigen tempo een berg oprijden en daarmee mijn tijdsverlies beperken.”

Ploegbaas Eusebio Unzue beaamt de verklaring van zijn renner. “Hij is professioneler geworden in zijn aanpak. Amador heeft veel gewicht verloren ten opzichte van voorgaande jaren en heeft gezien hoe hem dat kan helpen. Hij overleeft nu ook de lastigste bergen.”

Amador heeft nog twee bergetappes te gaan. “In het begin mikte ik op top tien, toen werd het top vijf en nu hoop ik op het podium te eindigen.” De renner uit Costa Rica staat een kleine minuut achter Fabio Aru in het klassement.

Dit artikel delen:

32 Reacties

NumberSeventeen 29 mei 2015 om 10:50

Op zich staat deze Giro vooral in het teken van zo min mogelijk tijd verliezen. Winnen is alleen iets voor Contador, alle renners die hem bij kunnen houden of zo min mogelijk tijd verliezen komen vanzelf boven drijven. In een strak tempo een berg op rijden doen daarom wonderen voor je klassement.
Ik moet zeggen dat ik verder nog geen minuut van Amador heb gezien deze Giro.

0
vinnievidefietsen 29 mei 2015 om 10:54

Van dezelfde planeet als Landa

0
Trainee 29 mei 2015 om 10:59

Trainingsmaatjes met Zakarin? Die was er ook 10 kwijt naar eigen zeggen…
Maar zonder grappen, ik verbaas me wel over het feit dat hij voor de Giro de top 10 op het oog had. Zou eerder zeggen dat Intxausti en Izagirre de klassementsmannen van Movistar waren en volgens mij had Movistar ook geen klassementsambities voor Amador uitgesproken.

0
NQuintana 29 mei 2015 om 11:01

@Vinnie
En Kruijswijk… en de rest. Zo spectaculair is het deelnemersveld nou ook weer niet en de toppers (Uran en Porte) laten het afweten. Dan krijg je een top-10 zoals hij nu is.

0
Omhoog73 29 mei 2015 om 11:06

@NQuintana

Kruiswijk was met 22 jaar al 18e en bij 23 jaar al 8e in de Giro. Daarna kreeg hij problemen met zijn lies.
Niet jouw Moviesterretje vergelijken met onze Rooie Diesel ;)

0
Trainee 29 mei 2015 om 11:07

@NQ Vergeet ook Pozzovivo niet, en ik had eigenlijk ook JVDB en Chaves beter verwacht.

0
basvg 29 mei 2015 om 11:12

Amador is haast meester in het eigen tempo rijden. Loste tamelijk vroeg in de Mortirolorit maar hield het tijdsverlies beperkt – sowieso dé manier om een mooie klassering te rijden in deze Giro.

0
NQuintana 29 mei 2015 om 11:14

@Hierboven
Ach, als Kruijswijk een Rus was dan was iedereen gek geworden en was het doping, laatste jaren niet gepresteerd, 10x in de aanval en ook nog met de besten mee bergop etc. Maar nu het een Nederlander is, kan het allemaal. Ik denk overigens niet dat Kruijswijk doping gebruikt hoor, maar dat idee heb ik ook niet bij de rest van de top-10.

0
klootje kriekeljon 29 mei 2015 om 11:17

Van Amador geloof ik dit verhaal wel. Die man is verschrikkelijk allround. Je ziet hem werkelijk overal, van regen tot zon, van bergen tot kasseien. Maar Zakarin kwam gewoon uit het niets.

0
MooieMario 29 mei 2015 om 11:19

Ik denk dat gewicht wel een grote rol speelt. Als je een grote ronde wilt winnen zul je onder de 65 kg moeten zitten. Indurain,Armstrong en Ullrich zijn echt vetvlekken vergeleken bij de huidige generatie ronderenners.

0
Romāns Vainšteins 29 mei 2015 om 11:24

Leuk voor Amador mocht hij Aru nog voor kunnen blijven in de podiumjacht, misschien dit jaar (nu toch licht) ook nog eens de vuelta proberen te gaan stunten om daarna wat kilo’s terug te pakken en weer op ritten te gaan jagen/in klassiekers sier te maken/goede allround knecht te zijn want veel verder dan dit jaar in de giro zie ik hem niet komen.

Ik had hem trouwens echt in de tourploeg verwacht?

0
VDB44 29 mei 2015 om 11:27

Zakarin had ook het nadeel dat hij ooit al tegen de lamp was gelopen. ;-)
En voor af te vallen kan je ook doping gebruiken natuurlijk, eigenlijk is het helemaal geen excuus zeggen dat je prestaties verbeterd zijn door gewichtsverlies. Het is vooral straf dat deze magere jongens ongelooflijk veel power behouden. Bij Sky is er het verhaal van de ketonen (die niet onder doping vallen) waar ik wel in kan volgen.

0
tendam 29 mei 2015 om 11:30

Hadden ze bij Movistar eindelijk een man voor de kasseien, maken ze er ook een klimmer van ;)

Goede renner, al is het niveau achter Contador-Landa en voorheen Aru wat moeilijk in te schatten. Trofimov is normaal een man voor tussen plek 10 en 15, het kan zijn dat die ineens ook veel beter rijdt of het deelnemersveld is inderdaad gewoon niet zo sterk.

0
lrxrl 29 mei 2015 om 11:39

@MooieMario, Christopher Froome weegt +/- 70kilo !

0
Netraam 29 mei 2015 om 11:52

@Irxrl
Een tijdje geleden misschien, maar ondertussen ook niet meer.

On-topic: Hij ziet er inderdaad scherper uit dan voorheen. Hij was altijd al een redelijke klimmer op zijn dagen, dit verklaart in ieder geval waarom hij nu zo goed meekan. Toch moet hij als het echt hard gaat nog vaak passen.

Visconti vind ik bijvoorbeeld veel verdachter, die kan niet nog een paar kilo verliezen.

0
Purito 29 mei 2015 om 12:02

Dit was natuurlijk altijd een renner die meer kon dan hij liet zien. Hij heeft natuurlijk gewoon de kwaliteiten om een goede klassementsrenner te zijn. Echter, het feit dat hij hier op het podium eindigt (althans, dat verwacht ik) ligt toch echt aan het zwakke deelnemersveld.

Zet deze Amador in de komende Tour (mits fris), en hij heeft moeite om top-10 te eindigen. Zo eerlijk moet je wel zijn.

0
Hein-Jan 29 mei 2015 om 12:14

Helemaal eens met een aantal bovenstaande comments. Amador geeft elk jaar blijk van zijn kwaliteiten en dat hij op deze manier een mooie eindklassering in de wacht lijkt te slepen is niet meer dan een gevolg van het optimaal benutten van zijn kwaliteiten. Als je in de schaduw van Valverde en Quintana staat is er voorheen ook weinig aanleiding geweest om te testen hoe hoog je zou kunnen eindigen in het eindklassement van een grote ronde.
Het is vooral Landa die mij deze Giro verbaast. Een talent, dat zeker, maar dat waren Nieve en Anton ook. Goed om te zien dat er eindelijk weer eens een Spaanse renner is die lijkt door te breken. Als Purito, Valverde en Conta stoppen lijkt er daar toch een periode van magere jaren aan te komen.

0
řezník 29 mei 2015 om 12:15

@Purito

Zo zwak was het deelnemersveld toch niet? Het ligt meer aan het uitvallen en niet presteren van een aantal toppers voor het klassement. Porte, Uran, Vd broeck, pozzovivo zijn normaal namen die je ook in de top 10 terug vindt. Dan ziet zo’n top 10 er al aardig goed uit. Maar het mooie van wielrennen is dat het kan verrassen, door wat voor omstandigheden dan ook.

0
lathumnees 29 mei 2015 om 13:03

@ Quintana Pfff wat een onzinnige vergelijking. De prestatiecurve van Kruiswijk is heel normaal, hij was op jonge leeftijd al eens 18e en 8e! in de Giro. Daarna een lange tijd eruit gelegen door een blessure. Amador is nog nooit in de buurt van de top tien gekomen in grote rondes, daarom is zijn prestatie nogal opmerkelijk (en verdacht, ook gezien zijn team met kopman Valverde wie al een keer is betrapt op dopinggebruik)

0
Tinkerbell 29 mei 2015 om 13:42

@lathumnees
Kruijswijk heeft daarentegen over het algemeen ook een vrijere rol gehad in grote rondes terwijl Amador tot nu toe altijd moest werken voor kopmannen in grote rondes. Dat speelt ook mee in de resultaten.

0
Purito 29 mei 2015 om 13:51

@reznik
VDB is al jaren geen goede klassementsrenner meer. Die tijd is voorbij. En Pozzovivo lag er al uit voordat de Giro begon. Dus die tel ik ook niet mee. Dan heb je alleen Uran en Porte, waarvan die laatste ook nog nooit een topklassement heeft gereden in een grote ronde.

In de Tour heb al Quintana, Contador, Froome, Nibali, Purito, Valverde, Pinot, Bardet, Peraud, Gesink, Van Garderen en nog wel een paar. Dat is toch niet te vergelijken met elkaar.

0
west 29 mei 2015 om 13:53

Zakarin komt echt niet uit het niets hoor, er zijn nog iets meer wedstrijdjes dan wat Sporza en Eurosport uitzenden.
In 2007 Europees Kampioen TT en toendertijd door iedereen aangewezen als een van de grootste talenten, al dan niet verdacht. Een dopingschorsing uitgezeten, maar daarna vanaf 2012 bij Rusvelo (Itera) in het Oost-Europese circuit de ereplaatsen aaneen geregen. Dat hij dan nu met de omkadering van Katusha nog een stap maakt en de Ronde van Romandie wint is helemaal niet zo gek. Ook gezien de manier waarop hij deze wint.
De klimmers hebben het nooit echt hard gemaakt en dan krijgen ze ‘em om de oren in de tijdrit.
En hoe hij deze Giro rijdt vindt ik eerlijk gezegd ook heel realistisch…

En Wat betreft Amador, ik denk dat iedere goede WT-all-rounder het in zich heeft op een top 10 te rijden in de Giro of Vuelta. Je moet het er alleen, ten eerste, wel voor overhebben, want 6 kilo afvallen is voor niemand leuk, het gaat ten koste van al je andere wedstrijden, je zult moeten gaan trainen waar je slecht in bent ipv je goede punten verbeteren en je rijdt in het jaar voorafgaand geen deuk in een pakje boter. En ten tweede moet je ploeg ook meewerken. De trainers en ploegleiding moeten je wel de ruimte geven om voor zo een doel te gaan. Ook al betekent dit dat je Valverde niet kan afzetten aan de voet van de Poggio.
Een Westra/Weening of zelfs een Lindeman of Pieter Serry moeten dat ook kunnen. Alleen vinden ze het de moeite om een dikke anderhalf jaar op te offeren aan een vijfde of zesde plaats, hun andere kwaliteiten uit het raam te gooien en het allerbelangrijkste; krijgen ze de volledige ruimte en medewerking van hun ploeg?

0
Rik1994 29 mei 2015 om 14:18

Gunstig voor kruiswijk, die pech van betancur!

0
Rik1994 29 mei 2015 om 14:19

Ik ben 63 kilo denk wel dat ik iets sneller ben berg op dan froome

0
MooieMario 29 mei 2015 om 14:57

@Irxrl Froome weegt minder dan 65 kg. In het begin van het seizoen zijn veel renners wat zwaarder maar zodra de tour begint staan ze allemaal mager. Wiggins is misschien wel het mooiste voorbeeld van iemand die wat zwaarder was en toen hij de tour won was hij broodmager.

0
  • 1
  • 2

Net binnen

Populair

Materiaalzone