Amador geeft gewichtsverlies als verklaring voor succes
Foto: Sirotti
vrijdag 29 mei 2015 om 10:45

Amador geeft gewichtsverlies als verklaring voor succes

Andrey Amador is één van de grote verrassingen in de Giro d’Italia. De Movistar-renner eindigde nooit hoger dan 29e in het klassement van een grote ronde, maar staat nu op een vierde plaats. Hij dankt het succes naar eigen zeggen aan gewichtsverlies.

“In het verleden was ik vijf of zes kilo zwaarder en richtte ik op mij op klassiekers en tijdritten”, aldus Amador tegenover Cyclingnews. “Maar ik zag dat, naarmate ik gewicht verloor, ik steeds beter ging klimmen. Ik ben geen klimmer, maar ik kan wel op eigen tempo een berg oprijden en daarmee mijn tijdsverlies beperken.”

Ploegbaas Eusebio Unzue beaamt de verklaring van zijn renner. “Hij is professioneler geworden in zijn aanpak. Amador heeft veel gewicht verloren ten opzichte van voorgaande jaren en heeft gezien hoe hem dat kan helpen. Hij overleeft nu ook de lastigste bergen.”

Amador heeft nog twee bergetappes te gaan. “In het begin mikte ik op top tien, toen werd het top vijf en nu hoop ik op het podium te eindigen.” De renner uit Costa Rica staat een kleine minuut achter Fabio Aru in het klassement.

RIDE Magazine
32 Reacties
Sorteer op:
29 mei 2015 15:08
@rik1994
dit geloof je zelf toch niet??? :6
29 mei 2015 15:15
@West +1

Ik ben zeer verrast door Amador. Net als door Visconti, die verloor ook gewicht.
Volgens mij geldt: wie bij Movistar rijdt kan klimmen. Sprinters (Rojas, Ventoso), tijdrijders (Castroviejo), en klassieke types (Amador, Visconti) kunnen toch best goed klimmen.
29 mei 2015 19:06
Blijft in mijn ogen een verdachte situatie.
Renner valt 5 á 6 kilo af en presteert beter.
Deze jongens waren niet te zwaar voordien, van de 5 á 6 kilo overgewicht, hadden ze voorheen ook geen last, want dan waren ze al wel eerder afgevallen.
Elk normale sporter levert gelijktijdig met zijn gewicht, óók kracht en dus vermogen in.
Ik vind het verbazingwekkend dat dit voor ervaren renners niet meer opgaat.
29 mei 2015 19:44
@Rondo
Het gaat niet om absolute kracht. Het gaat om de verhouding kracht-gewicht.
En dit geldt ook voor normale duursporters, als dat niet zo is, doe je iets heel basaals fout.
29 mei 2015 19:59
Heel erg onverwacht van deze renner die ik puur als knecht zag. Respect en applaus. Voor de Giro dacht ik bij Movistar toch echt aan Benat en Ion Izagirre. Geen seconde kwam deze man in mij naar boven
29 mei 2015 21:40
@Rondo
Renners waarvan meestal wordt verwacht dat ze knecht spelen, hoeven niet compleet uitgemergeld rond te rijden. En ze trainen ook niet voor een specialisatie, ze zijn er om op veel verschillende terreinen lang van dienst te kunnen zijn. Nu Amador beter is gaan klimmen, is zijn tijdrit alvast iets zwakker geworden.
29 mei 2015 21:56
Amador was in de jeugd al een goede renner. Domineerde het Spaanse amateurcircuit met Madrazo ( Caja)

Reacties zijn gesloten.