Álvaro José Hodeg boekt eerste profzege in Handzame Classic

Álvaro José Hodeg boekt eerste profzege in Handzame Classic

foto: © Luc Claessen / Getty Images

vrijdag 16 maart 2018 om 17:42

De Handzame Classic is een prooi geworden voor Álvaro José Hodeg. De piepjonge Colombiaan van Quick-Step Floors toonde zich na 199 kilometer veruit de snelste in de eindsprint. Het is voor de 21-jarige sprinter de eerste profzege uit zijn carrière. Hij vloerde Kristoffer Halvorsen (Sky) en Pascal Ackermann (BORA-hansgrohe).

Koning, Riesebeek en Zijlaard kleuren beginfase 
Om 13:00 uur werd het Handzame-peloton in gang geschoten voor een tocht van 204 kilometer, met onderweg enkele kuitenbijters en kasseistroken. Na goed twintig minuten leek een zevenkoppige vluchtgroep de eerste wedstrijduren te gaan kleuren, maar het peloton wilde van geen wijken weten. Na de samensmelting reed er een tweede groep weg van negen coureurs, die uiteindelijk wél ruim baan kreeg.

Gatis Smukulis (Delko Marseille Provence KTM), Dennis Coenen (Cibel-Cebon), David Boucher (Tarteletto-Isorex), Adrian Kurek (CCC Sprandi Polkowice), Bryan Nauleau (Direct Energie), Florian Stork (Sunweb Development) en landgenoten Oscar Riesebeek (Roompot-Nederlandse Loterij), Peter Koning (Aqua Blue Sport) en Maikel Zijlaard (Hagens Berman Axeon) losten elkaar gebroederlijk af op kop, waardoor de voorsprong steeg tot bijna zeven minuten.

Koning doet medevluchters pijn, Hodeg snelt naar eerste profzege
Enkele saaie uren volgden, waarin het peloton de vluchters zonder problemen binnen schot wist te houden. Vooraan ontbrandde de finale op een zeventigtal kilometer van de finish. Het was vooral Koning die met de pedalen speelde, wat ervoor zorgde dat de vluchtgroep – na het afhaken van de jonge honden Stork en Zijlaard – werd gereduceerd tot zeven man. Met het ingaan van de laatste lokale ronde, met nog twintig kilometer te gaan, reed het peloton nog maar een halve minuut in het krijt.

Waar Koning zich vooraan duidelijk niet kon inhouden, besloot zijn landgenoot Riesebeek om na een afwachtende koers op 18 kilometer van de meet zijn enige cartouche uit te spelen. Na een duel op het scherpst van de snede wisten zijn medevluchters echter weer de aansluiting te vinden. Het bleek uitstel van executie, want met nog tien kilometer te gaan werden de koplopers ingerekend door de inmiddels op hol geslagen sprintersploegen.

Met nog zeven kilometer te gaan steeg de nervositeit in het peloton, wat leidde tot een crash van onder meer Florian Sénéchal en Lawrence Naesen. Verdere valpartijen bleven echter uit, waardoor de aandacht volledig kon uitgaan naar de eindsprint. Net voor het ingaan van de laatste kilometer nam Quick-Step Floors het commando voor zijn protegé Álvaro José Hodeg. Het was Fabio Jakobsen – de winnaar van Nokere Koerse – die de lead-out verzorgde voor zijn Colombiaanse ploegmakker. Die beloonde het vertrouwen van zijn ploeg door op overtuigende wijze naar zijn eerste profwinst te snellen.

Dit artikel delen:

25 Reacties

Poeksel 16 maart 2018 om 17:43

Deed Hodeg nou in eerste instantie de leadout voor Jakobsen? Want die zat achter hem.

Edit: Het leek maar zo blijkbaar, want Hodeg zegt dat het team voor hem reed.

0
WCEendT 16 maart 2018 om 17:46

@Poeksel
Op de beelden is ook te zien dat Jakobsen de lead-out voor Hodeg doet, maar Hodeg zijn wiel verlaat en Jakobsen een beetje wegzakt waardoor Jakobsen achter Hodeg komt te zitten.

0
Arry1337 16 maart 2018 om 17:46

Wat een leuke gast, hij heeft er een fan bij :)

0
Joachim 16 maart 2018 om 17:47

Zo, Quick-Step heeft precies goede jonge spurters aangetrokken.

Vreemd dat Planckaert de spurt aantrok in plaats van voor eigen rekening te rijden. Voor wie dan? Biermans? Restrepo?

0
Elvs 16 maart 2018 om 17:51

QS heeft toch een neusje voor die talenten. Leuke gozer.
Hofland 9e vandaag, die moet in dit soort wedstrijden toch zijn kansen grijpen…

0
vlek 16 maart 2018 om 17:51

QS is lekker bezig in de kleine koersjes in Vlaanderen, met jonge gasten ook nog.

Dat verkeersbord op de achtergrond lijkt trouwens te suggereren dat we hier een foto hebben van een klimmende Hodeg; dansend op de pedalen, als Contador in zijn beste dagen. Knap dat zo’n klimmer een massasprint kan winnen, maar wie wil weet dat alles mogelijk is..

0
west 16 maart 2018 om 17:53

Ze hebben bij Quickstep een Doorwisselschemaatje;
Terpstra; Samyn,
Cavagna; West-Vlaanderen
Jakobsen; Nokere,
Hodeg; Handzame,
Alaphilippe; San Remo,
Keisse; DDV,
Lampaert; E3,
Stybar; Wevelgem,
Gilbert; Vlaanderen,
Viviani; Scheldeprijs
en gek genoeg Enric Mas; Roubaix…

0
BasBelgie 16 maart 2018 om 17:55

Als je dan ziet dat de line up voor Catalonie bestaat uit: Jungels, Morkov, Hodeg, Narvaez, Schachman, Mas en Knoxx. Bijzonder jonge ploeg, en leuk om te volgen.

0
jvh93 16 maart 2018 om 17:57

zowel jakobsen als Hodeg blijken dus prima jonge sprinters. Quick step is weer goed bezig

0
platteprijs 16 maart 2018 om 18:05

Ik zag Jakobsen alweer winnen :) Lotto zo hard voor Hofland werken en dan wordt hij 9e. Maar dat is nog altijd beter dan Wippert. Benieuwd of Roompot daar nog iets aan gaat hebben. Leuk dat Zijlaard zich laat zien.

0
horsm 16 maart 2018 om 18:11

Roompot idd weer niet in de top tien.

0
blix 16 maart 2018 om 18:13

Quick-Step raapt alle ‘kleine’ koersjes op: Samyn, DdWV, Nokere en nu Handzame. In de echte monumenten zie ik ze dit jaar evenwel tekort komen…

0
tomke 16 maart 2018 om 18:20

Lefevere blijft de jonge talenten maar opstapelen. De lijst begint indrukwekkend lang te worden. En als er vertrekken komen er gewoon een aantal nieuwe in de plaats. Schitterende manier van werken. En toch lees je nog vaak dat jongeren bij Quick Step geen kansen krijgen en enkel op kop moeten rijden, ik zal het nooit begrijpen :).

0
schipperaar 16 maart 2018 om 18:28

Goeie strategie van Lefèvre, geen dikke nekken kweken door altijd op hetzelfde paard te wedden, goed voor de teamspirit ook, petje af. Jakobsen was minstens zo blij leek het.

0
tvm 16 maart 2018 om 18:31

@ joachim, of voor onze Deense vriend?

0
DeGroteMolen 16 maart 2018 om 18:38

Blix: dat valt nog te bezien. Morgen hebben de heren van QS goede papieren om over GW, RVV en PR nog maar te zwijgen. Team is in the winning mood, verwacht er zeker nog het nodige van.

0
LB117 16 maart 2018 om 18:42

Roompot weer een afgang zeg!

0
xistnc 16 maart 2018 om 18:43

Heet die knul nou Riesbeek of Riesebeek? De auteur is er nog niet helemaal uit.

0
Joachim 16 maart 2018 om 19:40

@ tvm, de Deen Mads Würtz Schmidt was de man van Katusha inderdaad. Ik ken hem niet echt.

0
GekkeHenkie 16 maart 2018 om 19:48

@xistnc
Hij heet wel degelijk Riesebeek, maar aangezien ze hem op sporza ook al consequent Riesbeek noemden alsof het een Duitser was, snap ik wel dat de auteur in de war is geraakt.

0
Max1 16 maart 2018 om 19:59

Er zijn te weinig Belgen/Vlamingen in Quick Step, toch wel spijtig voor een ploeg die jarenlang de vaandeldrager was van het Belgische wielrennen. Men heeft veel te veel buitenlanders binnengehaald. Het wordt hoog tijd om dit de komende jaren recht te zetten, anders zal deze ploeg toch veel aan populariteit en dus ook aan publiciteit (voor sponsors belangrijk) inboeten.

0
malinwa 16 maart 2018 om 20:03

Publiciteit is meer dan enkel Vlaanderen. Op deze manier krijg je internationaal bekendheid.

0
S-Works87 16 maart 2018 om 20:14

Ergens wel jammer dat Lefevere de overwinning van Hodeg wél persoonlijk benoemd op z’n twitter en die van Fabio niet .. maar dat zal toeval zijn .. ?

0
tomke 17 maart 2018 om 00:24

@Max1: Lefevere heeft altijd aangegeven dat hij zijn ploeg niet als een Belgische ploeg ziet, maar wel als een internationale ploeg. Voor hem is talent het belangrijkste criteria en niet nationaliteit. En je kan niet zeggen dat dat een slechte tactiek is :).

0
Mwielerfan 17 maart 2018 om 00:42

Als je het met Vlamingen vult krijg je een tweede lotto soudal maar dan slechter.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone