Alpecin-Fenix heeft verschillende gegevens vrijgegeven over het optreden van Mathieu van der Poel in Strade Bianche. De ploeg publiceerde onder andere het gemiddelde vermogen waarmee de Nederlandse kampioen naar de winst in Siena sprintte.
Van der Poel legde de 186 kilometer lange koers af met een gewogen gemiddelde (Normalized Power) van 389 Watt, waarvan het laatste anderhalf uur met een gewogen gemiddelde van 439 Watt. In tegenstelling tot het ‘normale’ gemiddelde dat het gemiddelde is van alle vermogens die je trapt, is het gewogen gemiddelde meer een relatieve waarde waarin zwaardere inspanningen meer doorwegen.
Op de sector Le Tolfe, de elfde en laatste onverharde strook op de route, haalde de Nederlandse kampioen over zestig seconden een gemiddeld vermogen van 738 Watt, terwijl hij op dat moment al ruim 170 kilometer in de benen had. Daarna konden alleen Julian Alaphilippe en Egan Bernal aansluiten. In de eindsprint naar Siena, op de Via San Caterina, bereikte hij over twintig tellen een gemiddelde van 1004 Watt.
Op het account van Van der Poel in de trainingsapp Strava staan nog meer gegevens.
Wasn’t @mathieuvdpoel's #StradeBianche win just impressive? We believe it was! And now we have the numbers to go with it. 🔥 pic.twitter.com/tZoCTqCfHo
— Alpecin-Fenix Cycling Team (@AlpecinFenix) March 8, 2021
72 Reacties
Daar past maar 1 reactie bij, damn wat een waardes.
Piek van bijna 1400 watt bij de aanzet op Santa Catarina. Bizar.
Zeer straf maar nu zul je ze niet horen zeggen verdacht! Kan gewoon niet! Hij is net als Pogacar en vele andere een enorm talent geniet van hun prestaties!
Bij Pogacar kwam het werkelijk uit het niets, en volgens mij reedt hij een uur lang 6.7 w/kg. Dat is bijna onmenselijk.
+1 Lander Luypaert
Ja klopt Pogacar was een amateur…
Zijn dit ook waardes die zich op de grens van het onmogelijke begeven? Ik ben zelf niet zo bekend met de grenzen qua explosieve prestaties. Welke zouden hier aanleiding kunnen zijn tot twijfels?
Morgenstern; nee helemaal niet. Baansprinters kunnen nog wel hogere waarden trappen. Maar die hebben meestal niet 180km aan gravelwegen in de benen voordat ze aan de sprint beginnen. Dat maakt het bijzonder.
De geloofwaardigheid van 20 en 60 seconden vergelijken met de geloofwaardigheid van een tijdrit van bijna 1 uur lang: dan heb je er niet veel van begrepen. Dat je geen raketgeleerde bent is geen enkel probleem, maar om het er dan zo dik bovenop te leggen…
MvdP is een ander type atleet. Kampioen interval. Vrijwel alle doping waarmee je een verschil maakt zorgt voor extra zuurstof. Voor een inspanning van 20 seconden heb je geen zuurstof nodig.
Bij Pogacar gaat het deels ook om de mensen die hem omringen zoals Mauro Gianetti en consorten waardoor hij wat meer wordt geviseerd.
Roodhooft is natuurlijk ook niet geheel onbesproken. Uiteraard van een totaal andere orde dan Gianetti.
@ S Morgenstern, allereerst is het nog steeds zo: onschuldig tot dat ze betrapt worden.
Ten tweede als Pogacar verdacht is in deze omdat ie zo jong de Tour won, waarom spreek je dan niet over Bernal het jaar ervoor? Die kwam van plek 12 naar plek 1 op een jaar tijd in de Tour.
Mij ga je niet horen zeggen dat Poga of Mathieu (of wie dan ook) zeker clean of zeker gedopeerd is.
Mathieu reed dus ong. 6 W/kg het laatste anderhalve uur over een geaccidenteerd parcours (de afdalingen tellen minder mee in dat gemiddelde als ik het goed begrijp) en Pogacar zou in een vlakke tijdrit met aankomst bergop over 55 min 6,7 W/kg getrapt hebben? Dat vind ik gezien de verschillende parcours/duur eigenlijk niet erg verschillend, maar een inspanningsfysioloog ben ik (en – correct me if I'm wrong – jullie) allerminst.
Pogacar reed trouwens ook als 19-jarige mannetje al lekker mee met de WT-profs nog vóór hij bij UAE reed: https://www.procyclingstats.com/race/tour-of-slovenia/2018/gc
@panache. Ik zou het toch wel heel knap vinden als iemand 20 seconden volle bak weet te sprinten louter en alleen op zijn creatinefosfaat systeem…
Twijfels hebben bij een bepaalde prestatie is iets totaal anders dan iemand schuldig noemen. Pogacar reed een tijdrit die qua prestatie bij de allerbeste ooit ingeschat moet worden, dat is aanleiding voor vraagtekens. Bernal heb ik nog nooit zoiets uitzonderlijks zien doen.
Pogacar is natuurlijk een supertalent, maar de ploeg (en ik bedoel vooral de begeleiding) vind ik niet de meest betrouwbare. Dus ja, dan komen er vragen.
Zo zou ik ook wel eens willen weten hoe e.e.a. rond Hirschi zit. Sunweb brak met hem omdat ze een aantal onbeantwoorde vragen hadden. Ik kan me niet voorstellen dat UAE daar totaal niets over had opgevangen toen ze Hirschi een contract aanboden. Ze dachten waarschijnlijk: ‘we zien wel’ of ‘so what?’ Dat geeft aan dat de ploeg bereid is om dit gebied meer risico’s te nemen dan andere ploegen. In ieder geval meer dan Sunweb.
Genoeg om iemand te veroordelen? Nee, natuurlijk niet. Daarvoor moet zijn schuld eerst bewezen worden. Maar op een forum kan je er best vraagtekens bij zetten.
@Limal, de tijdrit van Pogacar was alleen wel een uur lang trappen. Bij de laatste anderhalf uur van VDP worden er heel wat nulpunten uit gehaald door de afdalingen.
Bepaalde prestaties doen mij in het algemeen de wenkbrauwen fronsen maar ik zal niemand beschuldigen. Het blijkt ook lastig om iemand effectief te betrappen. Mauro Gianetti is bijvoorbeeld nooit positief bevonden of geschorst geweest, terwijl iedereen wel beter weet.
Adrianus van der Poel daarentegen wel 2x betrapt op doping, dus laat ons die ‘twijfelachtige entourage’ nou maar gewoon achterwege laten en genieten van de wonderboys.
Ach ja efedrine en strychnine (ook wel verkocht als rattengif) is natuurlijk gewoon wat rommelen in de marge, wat in die jaren gemeengoed was en meestal niet veel meer betekende dan een tijdstraf. Zijn drie maanden schorsing was voor toen fors. Deze pepmiddelen zijn niet zo veel anders dan de finalebidon van nu vol cafeine en andere legale energizers en pijnstillers. Pas in de jaren '90, toen rommelen en oppimpen van bloed mainstream werd in de topsport, kwam er naast de sportieve afkeuring ook een grote sociale afkeuring. Het echte keerpunt zit rond de millenniumwisseling.
Gianetti is andere koek. Hij liet Mayo een Ferrari inslikken en voerde de Cobra op tot niveau grote ronde winnaar. Gianetti zelf rommelde met PFC wat het een IC opname en drie dagen coma opleverde. Niet vergelijkbaar met de strapatsen uit de jaren '80.
Pogacar is de kop van jut de komende jaren. Net als LA en CF. Jammer maar helaas. Als een mijnwerker op een fiets zitten en na de finish nog gewoon doorvliegen. Het lag er wel zo dik bovenop.
Als het een Rus of Italiaan was geweest die deze waardes zou laten zien..
+1
Of als je rijdt voor een ploeg daar. De reacties op de monumentale zeges van pakweg Fuglsang zijn – niet enkel op dit forum – heel hypocriet als je kijkt hoe Vdp of Van Aert verafgood worden.
+1 Magician
Laaglanders hebben dan ook een veel betere reputatie
geen idee, bij Sagan ofzo heb ik ook nooit twijfels gehad. Zijn allemaal jongens die van jongs af aan uitblinken. Hooguit in een pot toverdrank gevallen bij geboorte
Het verschil is dat van der Poel, van Aert en Sagan iedereen al vanaf 10 jarige leeftijd slopen. Fuglsang begon pas te winnen op zijn 35e. Persoonlijk verdenk ik hem niet hoor. Alleen Hirschi baart mij enige sinds enige tijd zorgen.
@ Lefevere, 1. verdiep je eens in uitslagen van Fuglsang. Op je 31e Olympisch zilver als meesterknecht van GvA…..
2. Er is geen verschil, het is het nationalisme dat preveleert boven alles hier.
We vergeten alleen dat bv Museeuw, Boogerd en vele mannen meer uit de Lage Landen net zo hard pakten….
Eeh…. in Rusland is toch een uitgebreid door de staat gesponsord dopingsysteem geweest rond de olympische spelen? En in Italië had je toch ook een paar decennia geleden de Grote Dopingartsen? Het heeft toch niks met nationalisme te maken om daar op te wijzen.
En in Nederland en Belgie is ook zo’n beetje iedere topper ooit tijdens of na hun carriere betrapt geweest op doping. Dus so what?
Dat zijn massasprintwattages, ongelooflijke kanjer!
Interessant. Wat ik me altijd afvraag: hoe meet je dat? En dan bedoel ik: hoe houden ze in zo’n berekening rekening met de hellingsgraad, de tegenwind of juist meewind en al dat soort omstandigheden.
Dat vraag ik me ook altijd af als ik in de auto zit. Als mijn dashboard de snelheid aangeeft, hoe houdt die dan rekening met de wind, de hellingsgraad, etcetera?
In de pedalen of in de crank zitten de wattagemeters. Ongeacht de omstandigheden meten die gewoon constant welke kracht erop losgelaten wordt. Wind, kou, helling doen allemaal niet terzake.
Dit zijn enkel tijd, afstand, hartslag en wattage. Die zijn eenvoudig te berekenen.
De omstandigheden maken ook totaal niets uit voor deze waardes.
Wattage is gewoon indicatie van hoeveel kracht je op de pedalen zet.
Welke snelheid je vervolgens rijdt is natuurlijk wel volledig afhankelijk van al deze factoren.
Als je 1000W zit te trappen in een vlakke sprint zal je eerder 60+ km/h gaan.
Op een muur in Siena zit je waarschijnlijk richting 25 km/h.
Standaard bij auto meten ze het toerental van de wielen. Aangezien deze dezelfde maat hebben ( en slijtage minimaal is) is dit direct gelinkt aan snelheid.
Op mijn wahoo kicker op Zwift lijkt het altijd makkelijker om bergop een hoog wattage te generen dan op het vlakke, ik kan dan beter uit de voeten met een zwaardere versnelling.
Idem met wind tegen lijkt het makkelijker een consistent een hoog wattage aan te houden dan wind mee. Omstandigheden spelen dus wel mee, en vertalen zich ook niet 1 op 1 uit in snelheid.
Ook zullen er sprinters zijn met een enorme piek maar die het slecht een paar seconden kunnen volhouden. Mathieu trekt zijn sprint consistent door met +1000 watt voor 20 seconden. Dat is meer waard dan 1 seconden 2000 wat me dunkt…
Samen met Zwift en achterlijke stadscriterearondjes de grootste vijand van het wielrennen, nodigt veelal uit tot dommige verafgodingsprietpraat en gratuite dopingdiscussies.
Niet eens, het best leuk en levert mooie, meetbare trainings methodes op.
Wel is het zo dat het wat vaker in context gezet mag worden. De prestaties van van Aert vorig jaar zijn niet direct te vergelijken met MVDP dit jaar omdat de omstandigheden anders zijn. (40c destijds) wat dat betreft geld als eerste over de streep komen nog steeds als Het ultieme meet moment.
Maar als amateur krijg je een wat beter beeld wat er voor nodig is om zo’n koers te rijden of zelfs te winnen.
Straffe waardes hoor.
Even voor de kenners hier. Wat is het verschil tussen normalized power en gemiddeld?
Wordt bij normalized de 0 waardes weg gelaten? Dus als er geen kracht geleverd wordt, bijvoorbeeld in afdaling.
Grofweg kun je dat wel stellen, het is wel een iets genuanceerder verhaal.
Normalized power is ooit geïntroduceerd door Trainingspeaks om de intensiteit/zwaarte van een activiteit te bepalen. Een simpelweg gemiddelde is namelijk alleen representatief voor de zwaarte van een inspanning bij bijv een vlakke tijdrit. En dan nog heb je te maken met een marge. Normalized power trekt als het ware de pieken en dalen van een inspanning gelijk. Het houd rekening met het principe dat een mens beter 1 uur lang 300 watt kan trappen dan een half uur 400 watt en een half uur 200 watt. Dit is ook waarom bijv zo’n keutenberg veel gemener is dan een camerig.
Uiteindelijk kun je met normalized power dus veel beter zien hoeveel pk’s je nou echt hebt geleverd, en voor trainers is dat handig. Die krijgen dan geen vertekend beeld na bijv een zware Ardennen training. Ze kunnen dan beter zien hoe zwaar de inspanning is geweest en weten dan of er de dag daarna weer getraind kan worden.
Note: de exacte formules ervan weet ik niet. Voor zover ik weet zijn die ook niet makkelijk te vinden
Kijk, duidelijk verhaal! Thanks
De nulwaarden worden eruit gehaald zeg je.
Dus als je losjes een omwenteling maakt in de afdaling wordt een waarde van bv. 80w geregistreerd.
Kun je nagaan wat die hoger dan 440 trapt in echte inspanning om tot een gemiddelde van 440 te komen over 1,5 uur?
Allerbelangrijkste: heeft Mathieu nu de KOM op deze puist?
Ja, te zien op zijn Strava
Nee hij heeft de KOM van voet tot Piazza del Campo. De Santa Catarina zelf is niet voor hem.
Lijkt inderdaad niet dat hij de snelste is hierop.
Het lijkt inderdaad indrukwekkend om Bernal en alaphil zo uit het wiel te rijden, maar deze renners hadden dan al een zware koers achter de rug natuurlijk.
Renners van de tweede lijn die ‘frisser’ nog die muur opkletsen voor een ereplaats hebben sneller/even snel gereden.
Om even snel te rijden als bijvoorbeeld Bernal moet hij ook wel hogere wattages trappen op zo’n klim met zijn 10kg extra gewicht. Dus de KOM’s zeggen niet alles over de wattages (net zoals de wattages niet alles zeggen over de snelheden, laat staan over de uitslag).
Desalniettemin indrukwekkende cijfers
Ik kijk wel ouderwets naar de uitslagen, die liegen nooit…
Tuurlijk wel …
Quinn Simmons eindigt als 54ste op meer dan 7min. Wat een sukkel!
Ik kijk gewoon de wedstrijd, nog leuker! En daar was gek genoeg ook heel duidelijk te zien dat hij harder trapte dan de rest.
Als Quin naast zijn fiets gaat liggen heeft hij verder ook weinig aan zijn powermetertje…
@Polleke dan heeft ie niks aan zn white powermetertje
Moest even nadenken maar nu valt mijn frank…
Leuk voor de liefhebbers, mij boeit het 0,0
Denk dat de waardes echt niet zo abnormaal zijn. Als je naar de strava segmenten kijkt is hij niet heel veel sneller dan de rest. Allemaal maar seconde werk
Strava segmenten geven natuurlijk altijd een heel vertekend beeld. Het hele punt van een wattagemeter is dat niet meer naar snelheid (waar je eig niks aan hebt) hoeft te kijken.
In de Via Santa Catarina was men getuige van pure science fiction waar Kubrick met zijn Space Odyssey sneu mee afdruipt, want een mens van vlees en bloed knalde daar op eigen kracht dwars door de vezels van het zwaartekrachtveld linea recta richting Pluto.
Hartslag max. 186, dat vind ik nog het meest bijzonder. Ik zat op de bank al boven de 200
Als je de gegevens van Alaflip ernaast legt zullen die niet heel veel slechter zijn (behalve in Siena zelf: toen verloor ie meteen heel veel); aan de streep was het verschil een handjevol secondes. Wat je moet onthouden zijn die twee versnellingen waarin ie met schijnbaar gemak iedereen achterliet.
Op zich denk je “waar haalt hij het vandaan”. Als je naar de getallen kijkt, valt het op dat hij bijvoorbeeld slechts 2 seconden sneller is dan Kwiatkowski of van Avermaet. Die reden dus ook eerder harder omhoog dan Allaphilippe nu. Voor mij geen reden tot speculaties, KOM’s zijn er om gebroken te worden.
In het begin reden ze ook niet zo hard natuurlijk
Eerste reactie van Kevin Pauwels: “Bwah”
Tweede reactie van Kevin Pauwels: “transparantie”
De 1000w op 20s verbazen me helemaal niet, vind ik zelfs eerder laag uitvallen.
In een massasprint haal je hier a 74kg geen 60 km/u mee tenzij je gebracht wordt aan 59.
Hoe je echter 440w haalt over 90min met een kopgroep van 4.5 man(?) is mij eerder een raadsel. Ik dacht steeds dat waarden boven de 6 W/kg dopingverdacht waren. Met dien verstande dat ze dan alleen en bij voorkeur bergop gemeten werden.
Het is Normalized Power he. Dat betekent, grofweg gezegd, dat de nulpunten (waarop je niet trapt) praktisch weg worden genomen. Dat betekent dat zo'n getal natuurlijk een stuk hoger ligt dan het gemiddelde wattage over diezelfde periode.
Overigens is het pas boven de 6,6/6,7 w/kg echt verdacht. Wat bijvoorbeeld Poga trapte in de tijdrit in de tour; een vrij bizar wattage als je bedenkt dat hij al bijna 3 weken daarvoor heeft gekoerst. Ook als je er nog eens bij bedenkt dat hij op het vlakke even hard (!!) reed als een specialist zoals Dumoulin, terwijl Poga ook nog minimaal 5kg lichter is.
Wat Mathieu hier doet is buitengewoon maar niet fenomenaal. Het zit er bij Mathieu vooral in dat zijn recuperatievermogen extreem snel is; iets wat op een parcours als de Strade natuurlijk perfect in zijn hand speelt.
1000W op 20sec is best uitstekend hoor (nog meer na zo’n zware koers).
Als je naar de massasprinters kijkt ga je richting de 1050-1200W op 15-20sec (met absolute piek van 1200-1500W). Dus met deze waarden had hij wel zijn mannetje gestaan in een massasprint.
Die 440W is inderdaad nog indrukwekkender, daar ga je inderdaad richting die 6W/kg.
Natuurlijk is het parcours wel op en neer ( en hierbij ook hogere wattages bergop en lager bergaf) en zit je in een groep waardoor je wat ‘rust’ hebt in het wiel. Hierdoor kun je dus regelmatig het melkzuur wel weg krijgen.
Op pakweg Alpe d’huez kan je dit niet, waardoor je je inspanning veel beter moet inschatten.
Niet dat mij het direct aan doping doet denken, maar dat viel mij inderdaad ook op.
Hoe zwaar is van der Poel? Bij 70 kg is die 440w duidelijk meer dan 6W/kg en dan over 1,5 uur …
Die 440w over 90 min is voor mij veel indrukwekkender dan die hoge wattages over korte tijd. Zeker voor een explosieve renner als van der Poel!
Inderdaad is het feit dat het hier Normalized power (op een heuvelachtig parcours) betreft, wel een noodzakelijke relativering.
@Merlinpappa: Dat door jou genoemde recuperatie-vermogen blijkt ook mooi uit de hartslaggrafiek op strava. Als je ziet hoe snel die iedere keer na een topinspanning (hartslag rond 170/180) iedere keer weer terug is rond de 150 ..
Ik insinueerde ook niet dat MVDP gedopeerd is, het lijkt mij eerder een ‘gunstig’ protocol dat gebruikt werd om de NP te berekenen, het is wel wat complexer dan enkel de nullen te filteren.
Wat de sprinters betreft, deze laten echt wel hogere waarden dan 1200w noteren (cav en ewan vermoedelijk niet, de bonkige types echt wel), niet na dergelijke zware koers, akkoord.
Kortom, eens met al het bovenstaande. Maar met de bedenking dat de hele wielerwereld zich verkijkt op een vermoeide Alaphilippe. De slotklim was ronduit impressionant maar niet van die aard dat hij ‘du jamais vu’ is.
Wat is trouwens het gewicht van een VDP? Ik hoor vaak 77, zelfs 80. Maar dat kan ik me feitelijk niet voorstellen, ondanks zijn musculatuur zou ik eerder 73-74 zeggen. Iemand die het wéét?
Die waardes op Le Tolfe en San Catarina zijn op zich alleenstaand wel menselijk.
Fris of na een hele dag in het peloton kan het dus.
Maar de kopgroep had al 1,5 uur op hun omslagpunt gereden en alles daarvoor…
Dat maakt deze waarden behoorlijk onwaarschijnlijk.
Mwoah niet volledig op het omslagpunt hoor. Door het heuvelachtige parcours is er gelukkig ook genoeg ruimte om te herstellen. Zoals eerder genoemd heeft Mathieu een buitengewoon herstelvermogen, waardoor dit soort inspanningen nog binnen zijn kunnen vallen. Dat laat ie al járen zien. Zelfs bij de beloftes en junioren al, ook op de weg.
Daarnaast is 20s 1000watt niet heel boeiend; ik ben een matige amateur renner (ik rij dus wedstrijden) en ik haal dat ook wel als ik nog enigszins fris ben. Dat Mathieu dat na 4 uur nog haalt vind ik niet heel verwonderlijk.
MVDP is idd kampioen interval / lange anaerobe prestatie. De zuurstofschuld kan hij kennelijk betrekkelijk snel compenseren. De klimmetjes op de brug, na telkens een enorme inspanning int zand bovendien vooraf, tijdens WK cross. bewijzen dat oa. Van Aert kon dat niet leveren. Dat zijn normalized power de laatste 60 km (bijzonder) hoog was, moet in perspectief gezien worden : afdalingen of benen even stil daargelaten, had hij met flip en Bernal rustmomenten.
Pogacar en Roglic zijn eerder renners waarbij twijfels kunnen zijn. Niet alleen hun entourage, maar ook dat ze nog niet zo heel lang actief zijn int wielrennen, spreekt in hun nadeel (vwb evt verdachtmakingen). Bovendien is de grens tussen wat wel en niet als doping wordt aangemerkt niet bepaald groot.