Vinokourov over tegenvallend Astana: “Ga de ploeg proberen om te draaien”
foto: Cor Vos
zaterdag 3 september 2022 om 11:34

Vinokourov over tegenvallend Astana: “Ga de ploeg proberen om te draaien”

Alexander Vinokourov is positief gestemd over zijn Astana Qazaqstan. Ondanks de mindere resultaten denkt de Kazachse ploegbaas het tij te kunnen keren. “Ik ga de ploeg proberen om te draaien met de middelden die we hebben. Het probleem is dat er weinig ruimte is, veel renners liggen ook volgend jaar nog onder contract.” 

“We zoeken naar klimmers en een jonge sprinters die zijn plan kan trekken zonder trein”, is Vinokourov duidelijk tegen Het Nieuwsblad. “Ik heb al een paar ideetjes, op het einde van de Vuelta hakken we de knoop door. We zoeken ook jonge renners. In de Ronde van de Toekomst heb ik veel jonge talenten gevolgd, maar het is moeilijk om daar nog iemand te strikken. Tegenwoordig werken juniors al met managers. Voor volgend seizoen heb ik nog maximaal vijf of zes plekken, dus ik mag geen fout maken.”

Dat Vinokourov nu zo met de toekomst van zijn ploeg bezig is, komt ook omdat Astana Qazaqstan weer wat financiële zekerheid heeft. Na het wegvallen van cosponsor Premier Tech zijn Astana Motors en Samruk-Kazyna, twee Kazachse bedrijven, ingestapt bij het team. “We zitten goed voor drie jaar. Natuurlijk, als je spreekt over globale budgetten dan is het moeilijk om te concurreren met Ineos, UAE en Jumbo-Visma. Daarvoor heb je dertig miljoen nodig en wij staan daar ver vanaf. Ons budget is twintig miljoen, dat is geen geheim.”

Vuelta
Ook over deze Vuelta is de oud-profwielrenner bijzonder goed gemutst. Alhoewel er nog maar acht ritten te rijden zijn en kopman Miguel Ángel López zevende staat in het algemeen klassement, mikt de Kazach nog op twee ritzeges en een top-5-notering. “Dat zou prachtig zijn. En waarom geen podium?”

 
26 Reacties
Sorteer op:
3 september 2022
Ik ben benieuwd hoe hij de ploeg een impuls wil gaan geven. Het is al september en zoveel sterke renners zijn er niet meer op de markt. Vinokourov lijkt hopeloos achter de feiten aan te lopen, net zoals zijn ploeg dit seizoen.
3 september 2022
Daar zal toch echt wat moeten gebeuren inderdaad. MAL valt enorm mee deze Vuelta, Battistella is een revelatie zelfs. Maar verder hebben ze eigenlijk alleen Lutsenko en de stoppende Nibali die nog wat extra's kunnen. Dat is wel erg 'dun' hè
3 september 2022
Ik hoorde bij Eurosport dat Astana dit jaar specifiek vijf renners (tijdelijk ?) geen salaris meer gaf vanwege tegenvallende resultaten, wat Karsten Kroon belachelijk vond. Weet iemand welke renners dat waren ?
3 september 2022
Lijkt wel de twilight zone. Superman op extreem anonieme wijze naar een goede ereplaats, Meintjes de attractieve rittenkaper.
  3 september 2022
  Haha ja. De wereld op zijn kop inderdaad
3 september 2022
Ik denk Gruzdev, Conti, Riabushenko en Zakharov
  3 september 2022
  En de 5e? ;)
  3 september 2022
  Zijn zonen bij het Development Team zal hij wel zijn blijven uitbetalen waarschijnlijk? ;-) Wel benieuwd of die ooit de stap naar de eerste ploeg gaan zetten. Tot hiertoe lijken ze talent tekort te komen.
  3 september 2022
  Basso. En henao is al weg.
3 september 2022
Ik geef het jullie even in primeur mee: Astana levert de wereldkampioen dit jaar! Hij reed nog geen deuk in een pakje boter dit jaar en de kans is miniem dat hij geselecteerd geraakt (waarschijnlijk daarom dat ik gigantische odds kreeg toen ik de weddenschap aanvroeg) maar áls hij start is hij mijn stiekeme favoriet: Gianni Moscon!
  3 september 2022
  Long covid lijkt me niet echt een ideale WK-voorbereiding.
  3 september 2022
  Moscon heeft sinds zijn opgave in de Tour geen wedstrijd meer gereden. Long covid inderdaad. Die zien we eerder voorlopig niet terug in koers.
3 september 2022
Hij zoekt jonge sprinters die het kunnen afmaken zonder trein. Ja, dat wil iedereen vino. Als een voetbalclub die zegt een spits te zoeken die veel scoort, zonder assists nodig te hebben en jong is en dus niet veel kost. Hij zoekt ook nog klimmers. Focus je op welk team je wil neerzetten. Al jaren geen identiteit kunnen ontdekken bij Astana.
  3 september 2022
  Jonathan Milan zie ik wel bij Astana rijden. Is einde contract bij Bahrein.
3 september 2022
Wanneer je talenten pas in de Ronde van de toekomst gaat volgen, dan ga je nog vaak achter het net vissen. Daarnaast lijkt het me vooral een budget kwestie bij Astana. Hebben daar niet meer de mogelijkheden die ze jaren terug hadden.
3 september 2022
Vino is een prima teambaas, het stokt echt op financiën.
  3 september 2022
  En op initiatief. Wanneer je nu pas op zoek gaat naar versterkingen, ben je echt veel te laat.
3 september 2022
Astana mikt nog op wee ritzeges deze Vuelta? Wie zouden die moeten halen en in welke etappes?
  3 september 2022
  Lopez in de rit naar de sierra nevada morgen. Is favoriet voor die etappe, altijd goed op klimmen richting een uur naar hoogte. Col de loze 2020, Gamoniteiru 2021
  3 september 2022
  Battistella zou ook nog kunnen vanuit de vlucht
  3 september 2022
  Batistella is de renner deze ronde die nog een zege verdient sowieso. Ferme stap vooruit gezet binnen een kwakkelende ploeg, dat zegt veel over je ijver en drijfveer.
3 september 2022
"draait de ploeg met de middelen die we hebben" dat heeft nochtans jarenlang goed gewerkt :')
3 september 2022
Vermoedelijk vraagt inmiddels elke renner/manager het volledige salaris vooruit bij de ploeg, da's lastig onderhandelen ;)
3 september 2022
Er komt van alles vrij bij degraderende ploegen.
  3 september 2022
  Overal buiten de boot vallende doch aardige renners binnenhalen met prestatiecontracten.
4 september 2022
om te draaien, naar huis bedoelt hij misschien?

Reacties zijn gesloten.