Alexander Kristoff: “Geef mezelf een vijf op een schaal van tien”

woensdag 14 november 2018 om 17:58
Alexander Kristoff: “Geef mezelf een vijf op een schaal van tien”

foto: Sirotti

Alexander Kristoff kijkt met gemengde gevoelens terug op afgelopen seizoen. De 31-jarige Noor van UAE Emirates startte in het Midden-Oosten met ritzeges in Oman en Abu Dhabi, maar was daarna niet goed genoeg in de voorjaarsklassiekers. Winst op de beroemde Champs-Élysées in de Tour de France redde zijn jaar. “Die nieuwe zege in de Tour de France was zó belangrijk, nadat ik er vier jaar op moest wachten. Noorse media begonnen al te suggereren dat ik te oud was.”

“Ik zou mezelf een vijf op een schaal van tien geven”, blikt Alexander Kristoff tegenover Cyclingnews terug op afgelopen seizoen. “Maar als ik die etappe naar de Champs-Élysées in de Tour de France niet had gewonnen, gaf ik mezelf een twee. Ik was immers niet tevreden met mijn voorjaar.” De Noor begon het jaar nog goed in het Midden-Oosten met ritzeges en een aantal top 10-klasseringen. Daarna volgden Parijs-Nice, waarin hij ziek werd, en Milaan-San Remo.

Kristoff: “Ik eindigde vierde in San Remo – wat goed was – en ik hoopte dat ik in vorm zou zijn voor de klassiekers. Maar dat gebeurde gewoon niet. Ik was er niet ver vandaan, maar ik was niet honderd procent – misschien 95 procent. In de Ronde van Vlaanderen kon ik tot de laatste beklimming van de Oude Kwaremont bij de leiders blijven, maar ik kon niet langszij komen. Ik haalde de top-10 niet en dus zag niemand me terug in de uitslagen.”

Het roer gaat om
Voor komend seizoen is hij van plan het roer om te gooien in de aanloop naar de klassiekers. Hij reed in 2018 de rondes van Dubai, Oman en Abu Dhabi in de hoop daarmee aan zijn vorm te werken, maar hij merkte dat het juist averechts werkte. “Eigenlijk was de koers in Dubai en Abu Dhabi te makkelijk en verlóór ik daardoor juist mijn vorm. De sprints waren op het scherpst van de snede, maar verder reden we er gewoon rustig rond. Ik heb in februari juist zware koersen nodig.”

Terugkijkend redde de winst op de Champs-Élysées Kristoffs seizoen. “Absoluut. Ik won drie WorldTour-koersen in 2018, waaronder Eschborn-Frankfurt, maar die nieuwe zege in de Tour de France was zó belangrijk, nadat ik er vier jaar op moest wachten. Iedereen in Noorwegen kijkt naar de Tour en de Noorse media begonnen te suggereren dat ik te oud was en misschien ook niet meer snel genoeg zou zijn. Het gaf een goed gevoel dat ik het tegendeel kon bewijzen.”

Stap opzij zetten
Kristoff reageerde eerder al op de komst van collega-sprinter Fernando Gaviria naar UAE Emirates. “Natuurlijk sprint ik liever voor mezelf, maar soms moet je een stap opzij zetten”, zei hij onlangs. “Ik weet echter nog niet of ik daar klaar voor ben. Maar als de ploeg me naar de Tour de France stuurt, maak ik er het beste van. Het is niet goed voor je marktwaarde als je er met de pet naar gooit.”

Dit artikel delen:

7 Reacties

Titaantje 14 november 2018 om 18:07

Mooie renner, ik mag hem wel. Gouden uitspraak ook ” het is niet goed voor je marktwaarde”. Koersen als een beroep, dat is ook wat het is. Niet helpen omdat je het wilt, maar omdat het er anders slecht uit ziet voor je.
Ben wel benieuwd naar de grote ronde selecties van UAE in 2019. Met Kristoff, Gaviria, Costa, Martin en Aru (en enigszins Ulissi) is er behoorlijk wat te verdelen, mits Costa en Aru weer hoogvorm halen.

KimJungPoels 14 november 2018 om 19:09

Ik geloof er wel in bij Kristoff. Is voor mij geen zekerheid dat Gaviria zomaar een veel beter seizoen gaat hebben dan Kristoff. Als Kristoff gemotiveerd is kan hij erg veel.

Viktrodriguez 14 november 2018 om 19:49

Het is sowieso de vraag wat Gaviria kan zonder de hulp van Richeze en compagnie.

leegloper 14 november 2018 om 20:08

Kristoff moet nog wat moois kunnen doen in het voorjaar.

Mwielerfan 15 november 2018 om 00:01

Edit redactie: Aangepast!

KnightBiker 15 november 2018 om 09:07

Als hij nog eens een paar kilo kwijt raakt dan zit een prima voorjaar er nog steeds in, al moet hij er wel rekening mee houden dat hij niet De absolute topsprinter is en dus zijn koersen uitkiezen: zware (semi) klassiekers zonder al te veel hoogtemeters.

williams 15 november 2018 om 11:41

De laatste sprint van de tour is met een grote korrel zout te nemen, er waren geen sprinters meer die meededen.

En Gaviria wordt een verhaal Kittel…

Headlines

Materiaalzone

Populair