Alecto CT zoekt nieuwe renner
foto: Cor Vos
woensdag 15 mei 2019 om 21:30

Alecto CT zoekt nieuwe renner

Nationaal In de rubriek Nationaal schenkt WielerFlits aandacht aan het Nederlandse Continental-circuit, maar ook de buitenlandse renners in Nederlandse dienst en onze landgenoten in buitenlandse team komen aan bod. In deze aflevering nieuws over Alecto, Marijn van den Berg over zijn eigen ontwikkeling, Luuc Bugter over de PWZ Zuidenveldtour en Thymen Arensman blikt vooruit!

Alecto CT zoekt nieuwe renner

Een week na de uitvaart van Robbert de Greef proberen ze bij Alecto CT zo goed en zo kwaad als het gaat de draad weer op te pakken. De ploeg heeft besloten het vooraf uitgestippelde wedstrijdprogramma gewoon volgens planning af te werken.

Wel is het team op zoek naar een nieuwe renner om de negenkoppige selectie weer compleet te maken. Wie de nieuwe aanwinst gaat zijn, is nog niet duidelijk, laat ploegmanager Piet Rooijakkers aan WielerFlits weten. “We willen er een renner bijpakken, maar we gaan nu pas kijken wie dat gaat zijn.”

De ploeg rijdt komend weekend met de SIMAC Omloop der Kempen hun thuiswedstrijd. Vorig jaar wisten ze die met Daan van Sintmaartensdijk te winnen. “Deze koers is nu weer net zo belangrijk als alle andere koersen”, aldus Rooijakkers. Hij beschikt over een volledige selectie, want Mitch Groot is hersteld van een virus. Daarmee is de ziekenboeg van Alecto CT leeg.


Marijn van den Berg groeit snel bij Metec-TKH: “We tillen elkaar naar een hoger niveau”

Marijn van den Berg – foto: Metec-TKH

Marijn van den Berg is één van de vele Metec-TKH-coureurs die de afgelopen weken heeft bewezen in goede vorm te verkeren. De 19-jarige Nederlander won aan het begin van de maand een rit en het eindklassement in de Carpathian Couriers Race. “We tillen elkaar naar een hoger niveau”, vertelt de coureur over de winning streak van zijn team.

“We zitten met het hele team in een heel goede vorm. Mijn overwinning was niet de eerste, dus de sfeer was voor aanvang van de Carpathian Couriers Race al heel goed. Vervolgens wonnen we in Polen meteen de eerste etappe, waarna ik dag erna won en de leiderstrui overnam van David Dekker. We hadden dus vanaf het begin iets om voor te rijden en na de overwinning van David kwamen we in een flow terecht en maakten we elkaar beter”, aldus Van den Berg.

De volgende stap
Vorig jaar liet Van den Berg in dienst van Delta in de KOGA Slag om Norg (negende) en Olympia’s Tour (etappewinst en vijfde in het eindklassement) als eerstejaars belofte zien uit het juiste hout gesneden te zijn. Dit jaar heeft de coureur naar eigen zeggen een nieuwe stap in zijn ontwikkeling gezet: “Ik heb erg hard gewerkt deze winter, dus het is een opluchting dat het eruit komt. Ik merk aan de wattages die ik rijd dat ik op een hoger niveau zit dan vorig jaar.”

De Utrechter zou in de toekomst wel eens verder uit kunnen groeien tot een klassiekerrenner. Niet alleen in de KOGA Slag om Norg bewees Van den Berg dat al, maar ook in de Ronde van Vlaanderen U23 dit jaar, waar hij op een dertiende plaats eindigde: “Ik hou van zware koersen. Ik denk dat Vlaanderen en de Ardennen mijn max zijn, maar twee weken geleden bewees ik in de Carpathian Couriers Race dat ik ook op lange heuvels goed mee kan. Misschien kan ik nog wel beter.”

Nu de coureur zijn eerste overwinningen van het seizoen op zak heeft, kijkt hij verder vooruit. Van den Berg heeft het NK voor beloften aankomende maand met rood aangestreept in zijn agenda. En Parijs-Roubaix U23 en de KOGA Slag om Norg dan? “Mijn doelen hangen niet af van mijn prestaties in deze wedstrijd het jaar daarvoor, dus zijn die koersen niet echt doelen op zich. Ik wil gewoon overal goed zijn en korte uitslagen rijden. Ik heb nog niks gehoord over een eventuele selectie voor Parijs-Roubaix U23, maar ik sta er zeker open voor om hem te rijden.”

De sfeer in de ploeg zorgt ervoor dat de jongeling bij Metec-TKH nog verder de kans krijgt om zichzelf te ontwikkelen. “Ik heb het naar mijn zin binnen de ploeg en dat vertaalt zich in resultaten. Het doel is om me de komende jaren verder te ontwikkelen en eind volgend jaar misschien de stap hogerop te zetten, maar er zijn er natuurlijk meer die dat willen”, eindigt hij.


Castrique pakt hernieuwde uitgave ZLM Tour U23

Jonas Castrique – foto: Cor Vos

Jonas Castrique heeft de Arjaan de Schipper Trofee 2019 gewonnen, de derde manche in de U23 Road Series. De 22-jarige Belg van Wallonie-Bruxelles Development was in de voormalige ZLM Tour U23 de beste in een sprint met een groepje van zes. Cédric Beullens werd tweede, net voor Marten Kooistra van SEG Racing Academy. Vorig jaar wist Matteo Moschetti deze koers op zijn naam te schrijven, toen het nog deel uit maakte van Nation’s U23 Cup.

De wind speelde een belangrijke rol in en rond het Zeeuwse Goes. Al bij de eerste van tien passages van de zeedijk voorbij Wemeldinge, brak het peloton in drie stukken uiteen. Na twee rondes was er een klein kopgroepje van vijf renners, met daarbij Beullens, Castrique, thuisrijder Timo de Jong (VolkerWessels-Merckx), Kooistra en Florian Vermeersche (Lotto Soudal U23). Even later sloten ook Daan Hoole (SEG Racing Academy) en Martins Pluto (Monkey Town-à Bloq) aan. Klassementsleider Jordi Meeus (SEG) zat in de groep daarachter.

Het peloton volgde na vier rondes om een kleine twee-en-een-halve minuut. Ondertussen regende het opgaves of nam de jury renners uit koers op het lokale parcours. Het ‘peloton’ achter de kopgroep bestond niet veel later nog uit zestien renners. Met nog drie ronden te gaan van in totaal vijftig kilometer, begon het er steeds meer op te lijken dat de winnaar van voren zat. De achtervolgende groep kwam geen steek dichterbij en voorin draaide het zevental goed door. Niet veel later bleek dat er nog maar 49 renners in koers waren.

SEG probeerde in de slotfase het numerieke overtal uit te spelen. Daan Hoole viel aan en hij pakte meteen een gaatje op de vijf achtervolgers. Vijf ja, want Pluto was door materiaalpech weggevallen. Hoole werd gegrepen, maar net voor het ingaan van de slotronde probeerde hij het weer. De achtervolgers kwam weer op zijn wiel, waarna Kooistra het probeerde met nog tien kilometer te gaan. Ook hij zou het niet redden, waarna Beullens een poging deed. Uiteindelijk vloeide alles terug samen, waarna sprinter Castrique de klus klaarde.

flag-nl Arjaan de Schipper Trofee 2019
1. flag-be Jonas Castrique (Wallonie-Bruxelles Development) in 3u47m53s
2. flag-be Cédric Beullens (EFC-L&R-Vulsteke) z.t.
3. flag-nl Marten Kooistra (SEG Racing Academy) z.t.
4. flag-be Florian Vermeersch (Lotto Soudal U23) z.t.
5. flag-nl Timo de Jong (VolkerWessels-Merckx) z.t.
6. flag-nl Daan Hoole (SEG Racing Academy) + 6s
7. flag-lv Martins Pluto (Monkey Town-à Bloq) + 1m49s
8. flag-be Jordi Meeus (SEG Racing Academy) + 2m14s
9. flag-nl Jesper Rasch (SEG Racing Academy) z.t.
10. flag-nl David Dekker (Metec-TKH) z.t.

flag-beflag-nl Klassement U23 Road Series na drie manches
1. flag-be Jonas Castrique (Wallonie-Bruxelles Development) – 49 punten
2. flag-be Jordi Meeus (SEG Racing Academy) – 48 punten
3. flag-nl David Dekker (Metec-TKH) – 46 punten
4. flag-be Florian Vermeersch (Lotto Soudal U23) – 40 punten
5. flag-lv Martins Pluto (Monkey Town-à Bloq) – 39 punten
Volledige uitslag


Nieuwstips of opmerkingen?

[email protected]


Luuc Bugter looft ploegspel na zege in PWZ: “Tactisch heel sterk”

Andermaal heeft BEAT Cycling Club een succesvol weekend achter de rug. Vorige week waren er twee podiumplaatsen in de Ronde van Overijssel en afgelopen zaterdag wist Luuc Bugter de ploeg de winst te bezorgen in de PWZ Zuidenveldtour. Hij kwam na een lastige wedstrijd solo over de finish. De derde plek ging naar teammaat Yves Coolen.

Bugter en Coolen op het podium – foto: Cor Vos

“Ik ben natuurlijk heel blij met de overwinning, vooral dat het nu wel lukt voor de ploeg. Dat is extra mooi”, vertelt Bugter tegen WielerFlits. “Het weer maakte de koers heel hard door de wind. We zaten bij goed elkaar en reden constant vooraan. Als ploeg waren we tactisch heel sterk, want we gingen de finale in met drie man (ook Yves Coolen en Daan Hoeyberghs, red.) in de kopgroep. Dat wisten we goed uit te spelen.”

BEAT en Monkey Town controleerden de solo-aanval van Adne Koster, waarna Bugter het probeerde. “De wind stond op de kant met nog acht kilometer te gaan. Daar ben ik er naartoe gereden en toen kreeg ik een klein gaatje. De jongens hebben daarna goed afstopwerk verricht”, aldus Bugter, die ondanks zijn sterke sprint het niet wilde opnemen tegen Bas van der Kooij. “Het was zwaar en ik voelde mij goed. Omdat we met drie man waren, was dit de beste oplossing. Dat was in mijn voordeel.”

“Dit geeft veel vertrouwen in mijn volgende koersen de komende periode. Dit is voor mij ook een mijlpaal om een UCI 1.2-koers te winnen”, zegt de Arnhemmer, die vorig jaar een rit won en de eindzege pakte in de Ras Tailteann in Ierland.

Teleurstelling na Flèche Ardennaise
Zondag kwam BEAT ook nog in actie in België. De Flèche Ardennaise liep echter uit op een teleurstelling. Kopmannen Martijn Budding en Adam Lewis werden uitgeschakeld door pech, waardoor Piotr Havik in de Ardense heuvels de meubelen moest redden. “Op alle klimmen zat ik goed vooraan, maar het lukte niet om los te komen”, reageerde Havik, die uiteindelijk de slag miste en 41ste werd.


BEAT naar Franse rittenkoers: “Gaan voor de winst”

De volgende koers op de kalender van BEAT Cycling Club is de Tour de l’Eure-et-Loir (17-19 mei) in Frankrijk. Het is na de – door Martijn Budding gewonnen – Tour de Rhodes de tweede rittenkoers dit seizoen voor BEAT.

Bugter staat in ieder geval met vertrouwen aan de start. “Het is er niet al te lastig, maar in Frankrijk is het altijd glooiend. Dat ligt mij wel goed. Met deze goede vorm wil ik weer gaan voor de winst”, is hij ambitieus. “Er is wel veel concurrentie met die Deense ploegen. Het is mooi dat het een driedaagse is, want dan kan ik wat extra hardheid opdoen.” Die hardheid hoopt Bugter op te doen om in de aankomende periode te scoren in onverharde koersen als Dwars door het Hageland, het NK en de Slag om Norg.

BEAT beschikt over een volledig fitte selectie en kiest ervoor om met onderstaand zestal naar Frankrijk af te reizen:

flag-nl Martijn Budding
flag-nl Luuc Bugter
flag-be Yves Coolen
flag-nl Nahom Desale
flag-nl Piotr Havik
flag-be Daan Hoeyberghs


Sjoerd Bax maakt indruk in Rhône-Alpes Isère Tour: “Alles zat mee, maar misschien dwing je dat geluk ook af”

Sjoerd Bax – foto: Metec-TKH

Sjoerd Bax is in vorm. Nadat de coureur van Metec-TKH eerder deze maand op de tweede plaats eindigde in Ton Dolmans Trofee, won hij afgelopen week een etappe in de Rhône-Alpes Isère Tour en eindigde hij op een vijfde plaats in het eindklassement. “We waren heel sterk met de ploeg, maar alles zat mee. Misschien dwing je dat geluk ook af”, aldus Bax.

Omdat het klassement in de eerste etappe van de Alpenronde al in een plooi was gelegd, kreeg Bax in de tweede etappe meer ruimte om zijn aanval te plaatsen: “Omdat de kopgroep de dag ervoor ruim uit handen van het peloton, wist ik dat een kopgroep best wel een grote kans had om weg te blijven. De eerste twee koersuren werd er constant aangevallen en daarna werd iedereen moe. Toen ben ik weggereden met een aantal anderen. In de slotomloop merkte ik vervolgens dat ik de beste klimmer was en kon ik naar de overwinning soleren.”

Metec-TKH ook in de breedte sterk
Ook in de andere dagen toonde Bax zich constant aan het front, hetgeen hem een vijfde plaats in het eindklassement opleverde. Maar of hij de beste renner in koers was? “Nee, ik was niet de sterkste renner in koers. Van de ploeg zaten we allemaal een beetje op hetzelfde niveau. Ik was de enige die het af kon maken, maar het had even goed een ploeggenoot kunnen zijn”, vertelt Bax, die ook Stef Krul en Lars van den Berg in de top-10 van het klassement zag eindigen.

Het is knap dat Metec-TKH met zoveel renners bij de beste tien is geëindigd. Aan de wedstrijd deden namelijk ook ProContinental-teams als Wanty-Gobert en Caja Rural-Seguros RGA mee. “Het was inderdaad een hoog niveau”, gaat hij verder. “Maar er werd heel aanvallend gekoerst, waardoor de wedstrijd onvoorspelbaar werd. Maar dit, dit hadden we niet verwacht. De ploeg is behoorlijk ververst en de renners van vorig jaar rijden ook veel beter. Als je eenmaal goed rijdt, gaat de rest van de ploeg ook beter rijden.”

Volgende doelen
“De Rhône-Alpes Isère Tour was mijn eerste doel, nu richt ik mij op de Flèche du Sud en de klimwedstrijden in de Topcompetitie. Vooral in de Topcompetitie liggen er nieuwe kansen op een overwinning”, eindigt Bax. Gaat de 23-jarige coureur dan in september de renner zijn die na de HLB Van Daal Eurode Omloop zijn handtekening onder een stagecontract van Katusha-Alpecin mag zetten?


Thymen Arensman kijkt met open vizier naar Ronde de l’Isard

foto: Petros Gkotsis

Het overgrote deel van de klassiekers in het beloftencircuit zitten erop. Dat betekent dat we – net zoals bij de profs – overgaan naar het zwaardere rondewerk. SEG Racing Academy begint zodoende volgende week in Frankrijk aan de Ronde de l’Isard, een vierdaagse klimkoers in de Pyreneeën. Het is meteen de eerste afspraak van Thymen Arensman. De 19-jarige Gelderlander werd vorig jaar immers tweede in de Ronde van de Toekomst. Die prestatie moet hij de komende jaren bevestigen, te beginnen in l’Isard.

In het verleden werd deze koers gewonnen door jongens als Denis Menchov, Markus Fothen, Ignatas Kononovalovas, Alexandre Geniez, Kenny Elissonde, Louis Vervaeke, Simone Petilli, Bjorg Lambrecht, Pavel Sivakov en vorig jaar door Stephen Williams. Arensman gaat zijn best doen in de voetsporen te treden van Herman Winkel, de enige Nederlandse winnaar (1982) ooit. “Afgelopen weekend reed ik in de Ardense Pijl super goed omhoog en trapte ik ook goede wattages weg. Ik lig precies op schema voor l’Isard en de Giro d’Italia.”

“In die twee wedstrijden moet ik niets”, stelt hij tegenover WielerFlits. “Maar áls ik de stap naar de WorldTour wil zetten komend jaar, is het wel handig als ik het daar goed doe. Al hebben die teams ook inzicht in mijn trainingen. Het is misschien wel zo dat je voor de buitenwereld in koersen moet bevestigen. Maar ik móet niets. Mijn carrière hangt niet van de komende koersen af. Dinsdag heb ik ook gewoon een tentamen en dus kan ik niet trainen”, benadrukt Arensman. Eerder zei hij al dat de stap naar de profs geen prioriteit is.


Ploegwatchers

Alecto – Maxim Horssels

BEAT – Nick Doup

Metec-TKH – Julian Dubbeld

Monkey Town-à Bloc – Youri IJnsen

SEG Racing Academy – Youri IJnsen

Vlasman CT – Maxim Horssels

Nieuwstips: [email protected]

RIDE Magazine
4 Reacties
Sorteer op:
15 mei 2019 17:12
Had Alecto gesierd op het moment dat ze een nieuwe renner hadden deze gewoon te presenteren dan dit zo in de rondte te verspreiden. Heb daar een beetje moeite mee. Alles is nog zo vers.
    15 mei 2019 18:13
    Hebben ze het rondverspeid of is hen die vraag gesteld en is daar eerlijk op geantwoord?
    15 mei 2019 19:50
    Als de vraag gesteld is dan maakt het het wel wat anders, maar dan had ook een antwoord gepast als: uit respect naar de nabestaanden doen wij daar geen uitspraken over. Al snap ik vanuit journalistiek oogpunt ook wel weer dat je de vraag als journalist stelt. Heel dubbel.
16 mei 2019 08:28
Ontzettend leuke rubriek dit!

Reacties zijn gesloten.