Adrie van der Poel wijst oorzaak aan van opgave Mathieu: “Die belabberde winter”

donderdag 14 juli 2022 om 08:01
Adrie van der Poel wijst oorzaak aan van opgave Mathieu: “Die belabberde winter”

foto: Cor Vos

Mathieu van der Poel stapte woensdag tijdens de elfde etappe van de Ronde van Frankrijk af. De opgave van MVDP kwam niet uit het niets, aangezien hij al bijna twee weken niet zijn normale niveau haalde. De oorzaak van zijn teleurstellende optreden? “Die belabberde winter”, denkt vader Adrie van der Poel, die Het Nieuwsblad te woord stond.

De nieuwe voorjaarseditie van RIDE is nu verkrijgbaar! Dit 180 pagina's dikke wielermagazine staat vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Bestel hem nu online. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

“Daarna is er geforceerd toegewerkt naar het klassieke voorjaar, dat qua resultaten enorm goed meeviel”, vervolgt Van der Poel senior. Zijn zoon werd derde in Milaan-San Remo, won Dwars door Vlaanderen en was ook de beste in de Ronde van Vlaanderen. “Daarna heeft hij wat proberen te compenseren door veel te rusten en is hij naar de Giro getrokken. En ook die viel eigenlijk heel goed mee. Alleen heeft hij daarna, tussen Giro en Tour, volgens mij te weinig gedaan. Maar dat is een keuze die je maakt.”

De komende periode zou Mathieu van der Poel het dan ook anders aan moeten pakken, denkt vader Adrie. “Hij moet niet te veel gaan rusten, anders maken we dezelfde fout. Hij moet blijven fietsen, niet trainen. Tegelijk moet hij nieuwe doelen stellen en daar naartoe beginnen te werken. Welke dat zijn? Dat is zijn beslissing en dat van het team. Jij zegt het WK, maar krijgt hij daar een parcours dat hem ligt? En het is aan de andere kant van de wereld (in Wollongong, Australië, red.), daar moet je toch ook weer tijd in investeren. Dat moeten ze maar eens rustig bekijken.”

Ondertussen blijft Adrie van der Poel het van de positieve kant bekijken. “Zo heb ik hem de voorbije weken niet horen klagen over zijn rug. Hij was ook niet ziek en testte altijd negatief op covid. Dat geeft vertrouwen om weer op te bouwen. Stel dat hij opnieuw met rugproblemen was afgestapt, dan stonden we veel verder van huis. Nu ga ik het niet verder zoeken dan de veel te smalle basis waarmee hij aan het seizoen is begonnen.”

Dit artikel delen:

41 Reacties

LeoR 16 14 juli 2022 om 08:20

Adrie is duidelijk van de oude stempel: “Hij moet niet te veel rusten” en “hij heeft te weinig gedaan”. Ik maak me alvast op voor zijn start in de Vuelta, die hij overigens zéker zal uitrijden. :)

0
Koersmaniak 14 juli 2022 om 08:43

Je zal maar trainer of performance manager zijn met 5jaar studies, 10jaar ervaring als trainer en tientallen bijscholingen en dan komt de vader van je renner het eens zeggen..

Misschien is Vanderpoel niet gemaakt voor grote rondes en weet Adrie dat?
Adrie vindt ook dat je als renner best zo lang mogelijk wacht om een grote ronde te rijden (ik dacht tegen je 27e).
Dan nog eens 2024 niet op de weg rijden, het aantal optredens van Mathieu in de Tour wordt klein.

0
Gijsbert Van Beers 14 juli 2022 om 08:44

Je kunt veel van de ouwe Poel zeggen, maar hij praat zelden onzin als het gaat om de koers. Tenminste een stuk minder dan de doorsnee flitser hier.

Hij zal beter zicht hebben op wat Mathieu heeft gedaan dan jij en ik. En ik denk dat, itt wat er soms bij Sporza aan tafel zit, hij wel degelijk met zijn tijd mee gaat.

0
KnightBiker 14 juli 2022 om 09:06

@koersmaniak
MVDP reed een fantastische Giro (als kip zonder kop) en kan een grote ronde prima aan. Je moet alleen niet verwachten dat als je als diezelfde spreekwoordelijke kip rond rijdt dat je daar niet van moet herstellen, ipv op dezelfde voet door te gaan. (Er is een moment dat teveel intensief gewoon teveel is.)

0
Koersmaniak 14 juli 2022 om 09:17

@knightbiker: volgens Adrie haalde Mathieu tijdens de Giro ook zijn niveau niet. Met een gelukje de eerste rit gewonnen en uiteindelijk maar 1 rit geworden hoorde ik Adrie zeggen bij Nieuwsblad podcast.
Blijkbaar waren zijn waardes en gevoel in de Giro al niet goed.

Maar wel een mooie zak geld van de Giro-organisatie ;)

0
Pietspeed 14 juli 2022 om 10:08

Alsof A3 van gisteren is. Kerel zit midden in de koers en bij de broers in de keuken.

0
KnightBiker 14 juli 2022 om 12:01

@koersmaniak als de waarde in de Giro al niet top waren had de trainer hem daar al vaker in de bus moeten zetten. Ik hecht daar geen waarde aan.
MVDP ging gewoon bijna iedere dag volle bak in de Giro en dat had ook niet gehoeven, had hij dat niet gedaan dan was er wellicht sprake van opbouw richting de Tour.

0
HSV 14 juli 2022 om 08:30

Ik denk en hoop dat Adrie gelijk heeft. Heb me hele tijd al verbaasd over Giro deelname na zo’n winter en dan met Tour ook als doel. Denk toch ook dat het gebrek aan ervaring is van zijn omkadering om deze aanpak gekozen te hebben.

0
Westland95 14 juli 2022 om 09:29

Die heeft gewoon gigantisch veel startgeld opgestreken daar.

0
Marik 14 juli 2022 om 08:42

Vanuit mijn luie stoel even een andere uitleg: Mathieu neemt al jaren te veel hooi op zijn vork. Nu betaalt hij daar de prijs voor. Doseren is het sleutelwoord vanuit mijn optiek.

0
Asje Menou 14 juli 2022 om 09:34

Vind ik ook. En ik zou hem ook wel graag in een sterker team zien rijden.

0
biggy 14 juli 2022 om 11:16

Zonder zijn exacte training schema’s in te zien is daar totaal niks over te zeggen. Hij wordt elk jaar steeds beter en dat gebeurt niet als je continue overtraind bent.

0
biggy 14 juli 2022 om 11:16

Zonder zijn exacte training schema’s in te zien is daar totaal niks over te zeggen. Hij wordt elk jaar steeds beter en dat gebeurt niet als je continue overtraind bent.

0
Panache 14 juli 2022 om 11:53

“Hij wordt elk jaar steeds beter”

Is dat zo?

0
williams 14 juli 2022 om 08:49

Adrie weet er alles van… Niets van… Trop is teveel en dat begint zich te wreken. 3 sporten is teveel, zelfs voor VDP.

0
Alfons Haavers 14 juli 2022 om 08:49

Op zich begrijp ik dat je af en toe eens wat probeert en ziet hoe het uitpakt. Al was de combi voorjaar/Giro/Tour wel een heel gewaagde.

In die zin kan je je toch wat vragen stellen bij de planning van zowel dit als vorig seizoen. Dit jaar een volle kalender met een smalle basis en meteen 2 GT’s. Vorig jaar weekje Tour, OS mtb, najaar/crosswinter met rugproblemen. Het lijkt weinig zorgvuldig uitgestippeld en het commerciële lijkt soms voorrang te krijgen op het sportieve.

Op zich niet zo erg natuurlijk, Mathieu wint op talent nog meer dan genoeg en het is niet gezegd dat hij met een andere, meer rigide planning nog succesvoller of gelukkiger zou zijn.

Toch stel je wel een beetje vast dat zijn eerste ‘wegseizoen’ in 2019 misschien wel zijn beste was en hij sindsdien eigenlijk niet echt veel meer is gegroeid. Het ‘wonderjaar’ dat velen van hem verwachten kan er misschien wel eens uitkomen maar dan zal er toch ook een perfecte voorbereiding aan vooraf moeten gaan.

En zoals eerder gezegd wel al een succesvol seizoen natuurlijk tot dusver en renners bij wie af en toe eens iets niet lukt zijn uiteraard ook veel interessanter dan mocht het allemaal vanzelf gaan.

0
Geit in mijn Kelderman 14 juli 2022 om 09:05

Sinds 2019 won hij de Ronde van Vlaanderen twee keer, Strade Bianchi, Dwars door Vlaanderen, ritten in Giro en Tour, meerdere dagen in het geel en roze, podium op nog eens een handvol monumenten, top-10 in alle monumenten. Misschien ligt het gewoon aan mensen hun verwachtingspatroon, maar VDP heeft sindsdien een palmares bij elkaar gefietst waar 97 procent van de renners stikjaloers op zou zijn.

0
Romāns Vainšteins 14 juli 2022 om 09:18

Prima dat je hier een palmares opdreunt maar volgens mij is de discussie wat er nu fout in de planning ging.

Ik vond het vreemd dat MvdP überhaupt naar de giro ging want vind hem echt een tourrenner. Nu deed hij het daar leuk maar staat ie, voor het grote publiek, gewoon voor lul in de tour. Hij had er nog een epos van kunnen maken met doorzetten en Parijs halen maar in plaats er van stapt ie 1 dag voor de lalalalalalalaberg af. Daar heeft ie natuurlijk niet enorm veel zin in nu.

Volgens mij moet topklassiekers – tour de aankomende jaren zijn standaard worden en passen daar dus geen andere rondes bij. En ook gewoon voor groen gaan en die strijd aandurven met WvA, want een mvdp in vorm kan dat.

0
Geit in mijn Kelderman 14 juli 2022 om 09:43

Ik zeg ook nergens dat er in de voorbereiding niks mis is gegaan. Ik vond de combi Giro Tour al opmerkelijk optimistisch voor iemand die eind maart z’n eerste koers reed, en daartussen nog een druk voorjaar had. Alleen ik reageerde op de opmerking dat VDP sinds 2019 geen echte stappen meer heeft gezet, dat is natuurlijk onzin.

0
Alfons Haavers 14 juli 2022 om 10:54

Qua niveau op de weg vind ik niet dat vdP nog veel verbeterd is sinds dat eerste topjaar ‘19 nee. Dat vond ik qua indruk maken eigenlijk zelfs zijn beste jaar op de weg. Volgens mij bij Vélo d’or (even los van alle nationalistische voorkeuren) met een 4de plek ook zijn beste plaats behaald toen.

Verder ook geen probleem als je als een komeet binnenkomt, wel een simpele vaststelling dat hij sindsdien niet echt meer is verbeterd.

0
biggy 14 juli 2022 om 11:19

Alfons,

Anders kijk je gewoon even naar zijn strava ? Dan zie je vrij snel dat hij beter presteert dan in 2019. Matje zet gewoon vrijwel alles online dus je aanname klopt niet.

0
VerstandOpNul 14 juli 2022 om 09:30

Op zich een plausibel verhaal, maar ik vraag me soms ook af of de ploeg niet wat voorzichtiger met hem moet zijn. Commercieel gezien zijn ze vrijwel volledig van Mathieu afhankelijk, dus ze laten hem altijd en overal maar opdraven. En tegelijkertijd lijken ze qua omkadering toch een niveautje minder dan de top-ploegen uit de worldtour..

0
Pietspeed 14 juli 2022 om 10:02

Alsof Alpecin prutsers zijn. Crème de la crème. Ademt één en al professioneel wielrennen.

0
zietemgaan 14 juli 2022 om 09:40

Wie zei hier “als een kip zonder kop?” Dat is het toch helemaal? Het is hoe de ploeg werkt, het is hoe Adrie en Mathieu het zelf willen: geen betutteling of sturing. En de ploeg, die gewoon het prive vehikel rond Mathieu is knikt ja en amen. Ze zijn allemaal vrijbuiters daar, wat leidt tot under achievement. Spijtig. Tuurlijk is de klasse van MVDP fabelachtig. Net als WVA, alleen pakt die het professioneler aan, hedendaagser, waardoor die netto hoog blijft scoren en dit soort situaties niet tegenkomt. Cf ook wat Sepp VM gisteren op vive le vélo zei

0
Kopinkas 14 juli 2022 om 09:57

Under achievement? Dat geldt toch allerminst voor het hele team.
Dries De Bondt is bij Alpecin verder ontbolsterd. Merlier is er naar zijn topniveau gegroeid. Philipsen is een stuk consistenter geworden in zijn prestaties na zijn overstap van UAE.
Toch vooral MVDP (en AVDP op de achtergrond) die een eigenzinniger koers varen, met vallen en opstaan. Maar ik kan me ook geen MVDP voorstellen die bij Ineos, Jumbo of UAE strakker in het gareel gehouden wordt.

0
Pietspeed 14 juli 2022 om 10:00

under achievement.? Zie ranking als proteam. Seb kwakkelt ook al enige tijd. In Le velo draait hij om de hete brei heen.

0
Gijsbert Van Beers 14 juli 2022 om 10:00

Ik ben wel benieuwd hoe lang zo’n “hedendaagse aanpak” mentaal vol te houden is. Natuurlijk is het hebben van succes de beste aanmoediging om verder te gaan, maar mentaal is het loodzwaar om ieder slablaadje af te wegen, dag in dag uit, week in week uit, jaar in jaar uit. Terwijl voor veel sporters uiteindelijk plezier in wat je doet de belangrijkste motivator is.

Wout lijkt me daar overigens veel geschikter voor dan Mathieu.

0
biggy 14 juli 2022 om 11:24

Volgens mij vergeet je even dat MvdP in het veldrijden gewoon de betere is vs vanAert, hij daarnaast ook meedoet in de wereldtop op de MTB en pas veel later een grote focus op de weg heeft genomen.

VanAert heeft al meerdere grote rondes gereden en fietst met de wereldtop qua klassementsrenners. Dat zijn compleet andere trainingen en voorbereidingen. MvdP in vorm doet niks onder aan vanAert, alleen bergop zal hij het waarschijnlijk afleggen.

0
Wheely 14 juli 2022 om 09:43

Ook nu weer veels te lang doorgereden, reed erbij alsof hij in aanloop naar de Tour misschien wel iets onder de leden had. Lichaam zat nog in herstelmodus leek het, kan ook van de Giro zijn evt. Ayway nu maar even bijkomen, op naar het WK en verder niet te veel hooi op de vork!

0
Pietspeed 14 juli 2022 om 09:50

Mooi verhaal. Die weet veel meer dan hij zegt, maar gaat uiteraard niet de vuile was buiten hangen. A3 beschermt hier uiteraard Mathieu,hoewel hij eigenlijk nooit iets onzinnigs zegt. Gezondheid first.

0
Alucard 14 juli 2022 om 11:14

MvdP won dit jaar op talent en piekkwaliteit Dwars, De Ronde en Roze, maar die (zuinig behaalde) overwinningen camoufleerden vooral hoe zwak zijn basis was. In de Amstel en Roubaix zag je al dat zijn topvorm ver buiten bereik was. In de Giro zorgde hij vooral voor kleur en vermaak maar domineerde hij absoluut niet de zwakke tegenstand.

Tegelijkertijd is Wout in alle onderdelen sterker dan ooit (wat we ook in het veld al zagen.) Ben benieuwd naar hun veld duels komende winter.

0
Pietspeed 14 juli 2022 om 12:13

Laatste alinea eens vwb weg. Maar als het dan om die piekkwaliteit zou gaan (ipse non dixit), dan wordt het komende crossseizoen weer als vanouds. Een uurtje pieken dus.

0
Gelei 14 juli 2022 om 13:32

Idd, en daar kan je ook aan toevoegen dat de beperkte crosswinter en het skippen vh WK Van Aert duidelijk beter gemaakt heeft. En dat zal ook wel terug te brengen zijn naar: “bredere basis”.

0
Het jachtluipaard van Middelsluis 14 juli 2022 om 12:35

Ik denk dat te zeer uit het oog wordt verloren dat vd. Poel is opgegroeid met en furore heeft gemaakt in eendagskoersen. Hij is een specialist voor de zowel klassiekers als niet-klassiekers. Maar zoals wel vaker willen we meer en meer van kwalitatief sterke renners zoals hij. We vinden het normaal om hem eventjes en de Giro en de Tour te laten rijden en verwachten dan braaf dat hij in beide goed scoort. Dat hij zo’n lange rustpauze heeft gehad tussen de twee rondes is niet meer dan mooi meegenomen. Vd. Poel is geen grote-ronde-renner. Hij excelleert op tal van ander gebied. Persoonlijk zie ik hem liefst nooit meer aan de start staan van een grote ronde. Het zal zijn prestaties in alle andere koersen enorm ten goede komen als hij daar volledig de focus op legt. Nu maar hopen dat ik geen roepende in de woestijn ben.

0
LB117 14 juli 2022 om 12:36

Hoe vaak is A3anus overtraind geweest in z’n carriere?

0
VerstandOpNul 14 juli 2022 om 12:37

Viel goed mee.. als in ‘een stuk beter dan verwacht’.. Gevalletje spraakverwarring misschien?

0
TheBigShow 14 juli 2022 om 12:45

“op de bagagedrager van Pogacar”

Jajajaja

0
Gijsbert Van Beers 14 juli 2022 om 12:53

Er zijn veel ploegen die nog niks gewonnen hebben deze TdF. Alpecin doet denk ik gewoon wat we zouden mogen verwachten van deze ploeg, enkel VdPoel is duidelijk beneden zijn niveau aan het fietsen.

Of hij alleen nog B-koersen gaat winnen? Lijkt mij niet. Hij was dit jaar dicht bij in MSR, wint de RVV, pakt een etappe in de Giro. En dat in een jaar met een waardeloze basis. DAn ben ik benieuwd wat jij als A-koersen ziet.

Of Wout verder is in zijn ontwikkeling? Misschien. Maar ik denk dat veel duidelijk gaat worden komende winter, als ze gaan crossen, man tegen man. Ook al is het maar een paar keertjes.

0
Fifty 14 juli 2022 om 13:09

Bigshow, dit heet, onmiskenbaar, wieltjeszuigen

https://www.youtube.com/watch?v=cSih9yLF2B4

0
Evlojami 14 juli 2022 om 16:56

Wil hij zelf eigenlijk wel wat dat grote rondewerk betreft? Hij ziet zelf toch ook wat er nu gebeurt? Met zo’n voorbereiding? Lekker op de mtb terwijl de concurrentie zich voorbereid in tal van wegkoersen. Ik zou me kunnen voorstellen dat hij een complex krijgt van wat renners rondom hem presteren in de Tour terwijl hij zelf geen trap vooruit komt muv de proloog. Zou het niet het beste voor hemzelf zijn dat hij sowieso stopt met dat rijden op de mtb? Je gaat me toch niet vertellen dat hij niet jaloers is op wat bv Wout hier presteert? Wetende dat hij zelf veel beter zou moeten kunnen.

0
TheBigShow 15 juli 2022 om 05:51

Dat was mijn punt niet eens.

Je bent gewoon een zielig ventje dat bij alles wat van van der Poel doet een kanttekening plaatst hier op wielerflits…

Daarnaast, hij heeft minstens zoveel kopwerk gedaan als Pogi buiten de Kwaremont en Paterberg waar Pogacar hem probeerde te lossen.

Maar veel succes verder met je obsessie

0

Headlines

Populair

Materiaalzone