Adrie van der Poel: “Mathieu moet naar de voorjaarsklassiekers gaan om te winnen”

dinsdag 18 december 2018 om 12:26
Video

Adrie van der Poel vindt dat zijn zoon Mathieu niet naar de voorjaarsklassiekers moet gaan om ervan te leren, maar om finales te rijden. “Je moet met de instelling gaan rijden om voor een vette prijs te gaan. En dan kun je altijd zeggen: dit heb ik eruit geleerd”, vertelt de oud-wielrenner voor de camera van WielerFlits.

Met zijn nieuwe ploeg Corendon-Circus maakt MvdP het komende voorjaar zijn debuut in grote wedstrijden als de Amstel Gold Race en de Ronde van Vlaanderen. Wedstrijden die Van der Poel senior – die als adviseur verbonden is aan de wegploeg van de gebroeders Roodhooft – op zijn palmares heeft staan. “In de helft van alle voorjaarswedstrijden moet hij finales rijden”, is de verwachting van Adrie. “Misschien zijn de Amstel Gold Race en de Ronde van Vlaanderen te hoog gegrepen. Iedereen weet dat er in het voorjaar net iets harder gereden wordt. Want iedereen is nog fris en fanatiek. Daar zal hij mee moeten omgaan.”

Voor de voormalig Nederlands kampioen op de weg maakt het niet veel uit of zijn zoon start in de Ronde van Vlaanderen of de Scheldeprijs. “Het is voor hem een grote uitdaging hoe hij die maand koers gaat verteren en beleven en met welke resultaten hij gaat eindigen.” Mathieu zelf verwacht dat hij in de Brabantse Pijl de hoogste ogen kan gooien. Een tikkie bescheiden? “Je kunt ook zeggen: ik doe mee in Ronde van Vlaanderen. En als dat dan niet is, valt het tegen. Zijn uitleg was goed”, vindt Adrie. Een voorspelling van zijn resultaten durft hij niet te doen, maar als hij in een van de WorldTour-koersen op het podium kan rijden zou hij dat fantastisch vinden. “Je zit namelijk altijd met ervaren renners die de pijngrens van 250 kilometer kennen.”

“Hopelijk maakt hij die kleine stap die nodig is om een medaille te halen”
Zoals bekend is het grote doel van Mathieu van der Poel om een Olympische medaille te halen op de mountainbike. “Sinds twee jaar zit er wat lijn in. Daarvoor deed hij het mountainbiken er maar bij, dan kom je niet verder dan een veertigste plaats.” Door de prestaties van dit seizoen mag de 23-jarige Nederlander volgend seizoen vertrekken vanaf de eerste rij. “Dat is een zorg minder. Hopelijk maakt hij die kleine stap die nodig is om een medaille te halen”, aldus Adrie.

Zijn vader denkt dat hij goed op weg is. “Met een klein beetje geluk, dat hij nu nog niet had en voor mij ook helemaal niet hoeft, zit hij dicht op wereldkampioen Nino Schurter. Ik denk dat de Zwitser dat zelf ook wel in de gaten heeft”, zegt Adrie glimlachend, ondanks dat hij niet altijd overtuigd is geweest van Mathieu’s keuze voor de mountainbike.

Dit artikel delen:

29 Reacties

Wheely 18 december 2018 om 13:07

Adri is right.

debbie1998 18 december 2018 om 13:17

Heel goed Adrie, knalle met die handel.

Beekman 18 december 2018 om 13:23

Nog steeds de winnaarsmentaliteit zoals hij zelf als coureur al was, geweldige renner vond ik hem.

HSV 18 december 2018 om 13:39

Toch zegt hij juist niet wat er in de kop staat. Hij is realistischer dan dat.

Lennimator 18 december 2018 om 16:26

De Koppenberg wordt moeilijk in de RVV…

EddyB1958 19 december 2018 om 07:30

In de Ronde van Vlaanderen moet Mathieu van der Poel maar één keer over de Koppenberg rijden.

Olly 18 december 2018 om 18:14

Dat is de juiste instelling als je zo sterk bent als MvdP.

Martin Bergstra 18 december 2018 om 18:51

Heel goed Adrie
Hij woont in België maar zo klinkt hij niet.

Viktrodriguez 18 december 2018 om 20:50

In tegenstelling tot zijn zoon geboren en getogen in West-Brabant.

boenk 18 december 2018 om 20:56

Als je verder leest dan de click-bait sensationele titel, merk je dat Wielerflits zijn mening zeer vrij interpreteert.

EddyB1958 19 december 2018 om 12:26

En mama Corinne is toch ook niet geboren in dat zo superieure Nederland van de heer Bergstra, trouwens ook niet in België maar in Centraal Frankrijk…En vader Henk van Aert is ook geboren en opgegroeid in Noord Brabant, Rijsbergen.

Wolt 18 december 2018 om 20:19

Hij vertrekt bij corendon in alle wielerwedstrijden als kopman, geen twijfel mogelijk dat hij alleen maar gaat voor de winst.
Wat hij wel moet gaan beheersen is zijn temperament om gelijk te willen koersen. Denk dat dat zijn grootste tegenstander is, heeft hij dat inzicht wordt het een veel winnaar denk ik..

Angelo Pauwels 18 december 2018 om 23:03

Juist, hij zal zich een beetje moeten inhouden en er niet te snel invliegen anders is het op voor de finale begint. Mathieu heeft niet die enorme uithouding die Remco Evenepoel wel heeft.

Mwielerfan 18 december 2018 om 23:49

Voor winst koersen is je inhouden tot 10 tot 40km van de streep.

Youri IJnsen 19 december 2018 om 14:34

@Angelo Pauwels

Dat lijkt me een véél te voorbarige conclusie.

boenk 18 december 2018 om 20:55

Adrie: hij moet in de helft van de voorjaars WEDSTRIJDEN de FINALE rijden.
Wielerflits: hij moet in de voorjaars KLASSIEKERS gaan voor WINST.

Volgens Wielerflits is “de helft” gelijk aan “alle”, is “wedstrijd” gelijk aan “klassieker” en is “finale rijden” gelijk aan winnen.

Youri IJnsen 18 december 2018 om 22:42

Luister het hele interview uit, overdenk je post nog een keer en ga dan schrijven. Tip van het huis :-)

EddyB1958 19 december 2018 om 07:36

Nu ja beste Youri ik denk dat boenk beter naar het interview geluisterd heeft…

John Bidon 19 december 2018 om 08:48

Boenk heeft gelijk. Zeer sensationeel artikel en ja heb het interview geluisterd en nergens zegt hij dat Matthieu voorjaarsklassiekers moet gaan winnen. Foei Youri om je publiek zo pedant toe te spreken en nog ergste is compleet onterecht.

Youri IJnsen 19 december 2018 om 11:36

“Je moet er niet naartoe gaan om te leren, je moet er naartoe gaan om een vette prijs te rijden.” Laatste twintig seconden van het interview.

Een vette prijs is winst. Ik heb na het interview nog een behoorlijke tijd met Adrie staan te praten en het hier over gehad. Be my guest om het onderuit te halen, maar het is wat het is.

EddyB1958 19 december 2018 om 12:13

Dan moest hij ook het woord "winst" gebruikt hebben. En dat heeft hij op geen moment gedaan. Daarbij in een klassieker als bv Wevelgem of in het monument Vlaanderen het podium halen, zou ook al "vet" zijn. Wat jullie achteraf nog gepraat hebben, is niet te horen …

Youri IJnsen 19 december 2018 om 12:33

Dat is het bij een uitgeschreven interview ook niet ;-) Doet er ook niet toe. Ik heb voor winst gekozen omdat de titel met een vette prijs anders te lang zou zijn. Maar in principe betekent dat hetzelfde, in deze context.

kielabokki 19 december 2018 om 12:41

Waar haalt Youri Ijnsen de vrijheid vandaan om zulke simpele uitspraken te parafraseren? Je doet ons verslag van het letterlijke dat VDP heeft gezegd, meer niet. De lezer hoeft in zo’n simpel verslaggevend artikel helemaal niet geduid te worden wat VDP wel of niet bedoelt met ‘vette prijs winnen’. Door letterlijk op te schrijven wat hij heeft gezegd vervul je die taak al. Je zoekt zelf echter (bewust of onbewust) een grijs gebied op door woorden te gaan interpreteren. Maar Adri kiest zelf zijn woorden wel.

Het feit dat er discussie over ontstaat zegt al dat je niet nauwkeurig genoeg te werk bent gegaan. En als je daar op gewezen wordt ga je de discussie zelfs nog aan. Lees de code van de journalistiek nog even door. Tip van de reageerders.

Youri IJnsen 19 december 2018 om 14:44

@Kielabokki

Sorry, maar dit gaat met te ver. Er is niets mis met het artikel en de video. Een uitleg heb ik hierboven al gegeven. Adrie heeft het hier over de mindset waarmee Mathieu naar de voorjaarskoersen moet trekken. Het feit dat er een discussie ontstaat, is om de doodeenvoudige reden dat de video niet bekeken is of de tekst niet gelezen.

Wel een vraag uit pure nieuwsgierigheid: voor welke medium maak jij journalistieke producties?

Romāns Vainšteins 19 december 2018 om 14:54

1 van de charmes op WF is dat je de redacteuren de polemiek inlokken kan :) Dat het nooit mag veranderen !

kielabokki 19 december 2018 om 17:58

Weinig mis, zelfs echt een prima interview met dito vragen en opvolgvragen.

Maar als je een woord uit een quote die ook nog eens de titel van het artikel wordt vervangt.. krijg je vragen en opmerkingen over die keuze, logisch gevolg. Vooral omdat die quote een duidelijke kanttekening van VDP was op wat hij eigenlijk vooral zei. In essentie zei hij namelijk wat anders dan de titel. Maar jij maakt de titel van die laatste opmerking, waarmee je het zelf juist uit de context trekt.
Ik wil je wel gelijk geven dat hij in diezelfde context feitelijk hetzelfde zei als gaan voor winst zoals je zegt. Maar daar gaat het dus niet alleen om.

‘Omdat de titel anders te lang zou zijn’ is in mijn ogen ook niet een hele sterke. Zo lang was de titel toch niet?

Het is allemaal niet heel belangrijk. Maar juist omdat het helemaal niet nodig lijkt om hier af te wijken van het letterlijk gezegde, kun je de vraag verwachten waarom er dan wel van afgeweken wordt. En die krijg je de laatste tijd vaker omdat sommige mensen een patroon menen te zien met de titels.

Doet het er toe wat mijn professie is? Voor wat het waard is, want dat bedoel je, heb paar jaar journalistiek gestudeerd en toen de stap gemaak naar iets waar mijn passie en talent meer lag.

Thijs E 18 december 2018 om 22:40

Mooi interview met Adri, goed gedaan. Hij is hoorbaar relaxter dan bij de interviews met de Belgen tijdens de cross.
Hij doet reële uitspraken, maar met ambitie

EddyB1958 19 december 2018 om 07:55

Dat hangt ook wel af van hoe vaak er van fiets moet gewisseld worden. Zou best ook eens interessant zijn, om dat eens te filmen hoe het juist in zijn werk gaat, als een renner vraagt om bv de bandendruk aan te passen of om een ander bandenprofiel.

EddyB1958 19 december 2018 om 14:27

Was Adrie meegeweest naar Spanje en had de zon hem daar verrast ?

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair