Achter Mathieu van der Poel en Dylan van Baarle weinig oranje lichtpuntjes

Achter Mathieu van der Poel en Dylan van Baarle weinig oranje lichtpuntjes

Foto: Cor Vos

dinsdag 18 april 2023 om 07:15
Analyse

Het klassieke voorjaar 2023 gaat alweer zijn laatste week in met de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Met de twee ‘monumentale’ zeges van Mathieu van der Poel in Milaan-San Remo en Parijs-Roubaix en de openingswinst van Dylan van Baarle in Omloop Het Nieuwsblad was het voor Nederland een succesvol voorjaar. Achter deze twee toppers zijn echter weinig oranje lichtpuntjes in het klassieke werk te ontdekken.

Lees ook:
Deze verhalen lees je in de nieuwe Tour-editie van RIDE Magazine

In de Amstel Gold Race stonden slechts 13 Nederlanders aan de start. De laatste jaren waren er zelden zo weinig landgenoten actief in de enige Nederlandse WorldTour-klassieker. Wat aangeeft dat de meeste ploegen buitenlandse renners de voorkeur geven. Daarbij is er geen Nederlands ProTeam, zoals Roompot in het recente verleden, wat zeker in de opleiding voor het klassieke werk een gemis is.

Waar voor Rabobank jarenlang de Amstel Gold Race zowat de belangrijkste wedstrijd van het voorjaar was en ze steevast met hun sterkste opstelling aan de start stonden, daar vaardigde het huidige vlaggenschip van het Nederlandse wielrennen Jumbo-Visma niemand van hun top-drie af voor de Zuid-Limburgse klassieker. Wout van Aert, Jonas Vingegaard en Primoz Roglic richten zich op andere wedstrijden die ze belangrijker vinden.

Ook voor de grote ster van de huidige Nederlandse wielersport Mathieu van der Poel stopte het seizoen na Parijs-Roubaix. Bewust rijdt ook hij minder wedstrijden om zo mentaal frisser aan de start te verschijnen in zijn grote doelen. De Amstel Gold Race prijkt immers al op zijn palmares en zijn fascinerende zege in 2019 zullen we nooit vergeten. Tadej Pogacar riep deze overwinning afgelopen week zelfs uit tot zijn favoriete televisiemoment.

Lees ook:
Jumbo-Visma teleurgesteld na Amstel Gold Race: “Hadden er meer van verwacht”

Natuurlijk zijn deze keuzes in het huidige moderne wielrennen te begrijpen. Minder koersen rijden en vooral veel trainen op hoogte lijkt een belangrijke sleutel naar succes anno 2023. Al bewijst Tadej Pogacar de afgelopen weken juist het tegenovergestelde. Hij heeft zich richting dit voorjaar niet afgezonderd op een hoge berg, maar juist voor een gebalanceerd wedstrijdprogramma gekozen. Een keuze waarmee de beste renner van deze generatie zich tot dusver rijkelijk beloond heeft met elf indrukwekkende overwinningen.

Achter Mathieu van der Poel en Dylan van Baarle (al eindigde zijn voorjaar min of meer al na het openingsweekeinde) kent het Nederlandse wielrennen in de eendagskoersen geen rijkdom. Natuurlijk staat Nederland nog vijfde op de landenranking van de UCI, maar die positie hebben we vooral te danken aan de sprinters. De rappe mannen Fabio Jakobsen, Dylan Groenewegen en Olav Kooij zijn absolute wereldtop in de sprint en rijgen overwinningen en korte klasseringen aan elkaar. Daarbij verraste ook Arvid de Kleijn met zijn snelle eindschot in Milaan-Turijn en toont de pas 21-jarige rappe Casper van Uden zeker zijn potentie.

Ide Schelling. Foto: Cor Vos

De Nederlandse top-drie in de belangrijkste voorjaarsklassiekers toont echter aan dat de oranje inbreng in het eendagswerk in de breedte tegenvalt. Waar België zich op dit terrein met vele top-tien en top-twintig klasseringen weer kroont als het klassieke land bij uitstek, is er in Nederland duidelijk werk aan de winkel.

Natuurlijk heeft dit ook te maken met een cultuurverschil. In België, en zeker in Vlaanderen, vormen de voorjaarsklassiekers het belangrijkste onderdeel van het wielerseizoen. In Nederland is men zich de laatste jaren steeds meer gaan richten op het rondewerk en ligt in de opleiding van Jumbo-Visma en Team DSM vooral de nadruk op lastigere wedstrijden.

Lees ook:
Tadej Pogacar kreeg tips van Mathieu van der Poel: “Hij vertelde om op de Keutenberg te gaan”

Een geldig excuus is dat enkele Nederlandse renners de afgelopen weken/maanden veel pech hebben gekend. Dylan van Baarle werd door valpartijen in E3 SaxoBank Classic en Parijs-Roubaix uitgeschakeld. Mike Teunissen werd op een verkeerd moment door bronchitis geveld en Taco van der Hoorn is zwaar gevallen in de Ronde van Vlaanderen.

Met Bauke Mollema en Wout Poels zijn er nog twee dertigplussers die in het Ardennen-werk voor een uitschieter kunnen zorgen. Fabio Jakobsen heeft in het verleden met zeges in de Scheldeprijs en Kuurne-Brussel-Kuurne bewezen dat hij diverse klassiekers aankan, maar heeft dat de afgelopen weken nauwelijks laten zien.

Val van Dylan van Baarle in Parijs-Roubaix. Foto: Cor Vos

Ide Schelling liet in de Ronde van het Baskenland zijn potentie zien, maar moet dit nu gaan vertalen in korte uitslagen in de klassiekers. Olav Kooij demonstreerde vooral in Gent-Wevelgem dat hij meer is dan alleen een sprinter. Terwijl Daan Hoole ondanks ziekte in dienst van Mads Pedersen een goede indruk in de Ronde van Vlaanderen achterliet.

Wie de uitslagen bestudeert en met de nodige personen uit de Nederlandse wielerwereld hierover spreekt, kan echter alleen maar concluderen dat er werk aan de winkel is. Laten we genieten van de schitterende successen van Mathieu van der Poel, maar ons ook realiseren dat het eendagswerk een belangrijker onderdeel in de opleiding van de Nederlandse talenten moet worden.

Uitslag beste drie Nederlanders in voorjaarsklassiekers 2023:

Omloop Het Nieuwsblad

1.    Dylan van Baarle

11.  Mike Teunissen

14. Ide Schelling

Kuurne-Brussel-Kuurne

4. Taco van der Hoorn

9. Fabio Jakobsen

35. Dylan van Baarle

Strade Bianche

15. Mathieu van der Poel

34. Milan Vader

83. Julius van den Berg

Milaan – San Remo

1.    Mathieu van der Poel

49. Rick Pluimers

57. Cees Bol

E3 SaxoBank Classic

2.   Mathieu van der Poel

24. Pascal Eenkhoorn

67. Mike Teunissen

Gent-Wevelgem

8.   Olav Kooij

9.   Danny van Poppel

37. Marijn van den Berg

Dwars door Vlaanderen

18. Danny van Poppel

35. Pascal Eenkhoorn

64. Ramon Sinkeldam

Ronde van Vlaanderen

2.   Mathieu van der Poel

42. Tim van Dijke

46. Elmar Reinders

Scheldeprijs

4. Dylan Groenewegen

22. Casper van Uden

35. Fabio Jakobsen

Parijs-Roubaix

1. Mathieu van der Poel

13. Sjoerd Bax

17. Mike Teunissen

Brabantse Pijl

30. Wout Poels

34. Pascal Eenkhoorn

Amstel Gold Race

18. Pascal Eenkhoorn

22. Wout Poels

29. Bauke Mollema

Dit artikel delen:

74 Reacties

Taliesin 16 april 2023 om 22:37

Sja, klopt gewoon he, niets op af te dingen. MvP is een fenomeen, en dan mag je nog zeggen dat Van Baarle ook een sterke renner in dit soort wedstrijden is, een goede Nederlandse nummer 2.

Daarachter is er zeer weinig te zien. Eenkhoorn ontwikkelt zich niet zoals gehoopt, iemand als Timo Roosen zie ik ook niet meer. Van de DSM ploeg ook niet meer.

De sprinters zijn wel zeer sterk vertegenwoordigd en Arensman is een interessant nieuw groot talent voor de rondes. Maar in de klassiekers verbloemt het optreden van MvP eigenlijk hoe weinig daarachter gebeurt qua Nederlandse renners.

12
Uit t Hol 16 april 2023 om 22:43

Graat…..

0
revket 17 april 2023 om 16:53

Vergeet Van Vliet niet te noemen. Die deed gisteren ook goed mee in de finale. Benieuwd wat hij woensdag en zondag kan.

1
Romāns Vainšteins 16 april 2023 om 20:41

In welke zin in en voor wie is er ‘werk aan de winkel’?

Wegwielrennen heeft nauwelijks een nationaal karakter en/of (terug)verdienmodel. Er valt geen enkel beleid op te maken aangezien de te rijden koersen voor het vaderland op ronduit vaag bekend parcours gereden worden. Met de ontwikkeling van specifiek ‘s neerlands wielergenen binnen merkploegen is al helemaal niemand gemoeid.

Uiteindelijk is het simpelweg maar hopen dat er straks ergens weer eentje opduikt zoals Healy afgelopen 4 dagen.

7
KopOverKop 17 april 2023 om 00:05

Het wielerklimaat mbt voldoende koersen en overheid steun is in Nederland onder het nulpunt gedaald.

1
gratemans 17 april 2023 om 01:05

Hier laat Wielerflits zich weer van haar ouderwetse kant zien. Het is haast alsof ik Herbert weer "waar zit Gesink?!" in mijn oor hoor schreeuwen. Voor mij gaat wielrennen om mooie koers. En niet of er al dan niet een Nederlander voor de prijzen mee doet.

En @kopoverkop "overheidssteun"? Ik mag hopen dat het nooit het nulpunt zal overstijgen! Me dunkt dat onze belastingcenten elders veel beter besteed kunnen worden.

Ik weet niet sinds wanneer je wielrennen volgt, maar we hebben hele, hele magere decennia gehad qua Nederlandse toprenners. En in de laatste vijf jaar is er een Giro gewonnen, rijgt een -min of meer- Nederlandse ploeg de overwinningen aaneen, werd de mooiste Amstel Gold ooit door een Nederlander gewonnen en is ook bij Parijs Roubaix al twee jaar op rij het Wilhelmus gespeeld. En dan heb ik de resultaten van een Jakobsen en Groenewegen nog niet eens benoemd. Het is maar waar je over wil klagen..

3
Bierbrouwer 17 april 2023 om 14:40

@gratemans, het artikel gaat over de periode na MvdP en kornuiten.
Zodat we over 5-10 jaar ook zo kunnen genieten van mooie momenten. Elke dag Pogi op bovenste trede al dan niet geholpen door een container boer – het gaat een keer vervelen dat Sloveense volkslied.

0
KopOverKop 17 april 2023 om 18:57

Graat, Overheidsteun is niet perse een zak geld maar vergunningzaken, regeltjes, politie begeleiding of cursus vrijgeven wat ze niets kost en zo veel meer.

Dus dan in jouw redenatie geen voetbal meer want 98% voetbalvelden zijn zwaar gesubsidieerd. Geen sporthallen, zwembaden etc.
Laat me niet lachen welke een kortzichtigheid.

0
poeskescherens 16 april 2023 om 22:53

In Slovenie is het ook zeer verontrustend. Na Pogacar en Roglic en soms Mohoric een enorme leegte, ook daar heerst natuurlijk paniek…..

7
Het Luipaard van Lent 17 april 2023 om 07:35

De waan van de dag went snel, of niet Raymond? De beste Nederlandse lichting in tientallen jaren met ook genoeg jonge jongens (en meiden!) die potentie hebben, maar dat ze niet het niveau MvdP halen is toch totaal niet gek; dat is een bizar talent en fenomeen. Misschien even de uitslagen van tien jaar terug erbij pakken en jezelf geruststellen dat we nu een prima lichting hebben en dat er absoluut lichtpuntjes zijn. Wellicht niet de nieuwe MvdP, maar die krijg je simpelweg niet elke tien jaar. Óók de Belgen niet.

6
Romāns Vainšteins 17 april 2023 om 08:01

Een beetje bedroefd nuilen vanuit de bijrijderszit schijnt bij het standaardrepetoire van de ‘kritische journalist’ te horen. Zo ook jezusontdekking: wacht maar tot Bax of later Graat een leuke koers winnen: dan wordt het wolken opzij en engelenzang.

0
S.t.B 17 april 2023 om 08:45

@RV
Mij ook een raadsel waarom Bax over het hoofd wordt gezien. Die is na PR geheid in de UAE rangorde gestegen en ook nog eens op terrein waar Poga (vooralsnog) niet in geïnteresseerd is.

1
Gebruikersnaam 16 april 2023 om 22:40

Doen de sprinters het goed? Dat trio had vorig jaar samen 11 overwinningen op dit moment, nu 5.

Kooij heeft meerdere prioriteiten en blijft zeker goed bezig, maar Groenewegen en Jakobsen hebben allebei een ronduit matig seizoensbegin.

5
Skywalker 17 april 2023 om 12:12

Volgens mij ‘profiteert’ de Nederlandse wielerbond niet of niet genoeg van het succes van MvdP en Tom Dumoulin enkele jaren geleden.
Als je dat vergelijkt met België: duizenden jonge fietsertjes staan te springen om de volgende Remco of Wout te worden. De Belgische wielerbond houdt tal van initiatieven om jong talent te scouten en deze jongeren een kans te geven. Ze surfen terecht mee op de goede flow die er momenteel is in het Belgische wielrennen om de toekomst van het Belgische wielrennen te garanderen.
Je moet vissen in de vijver op het juiste moment, niet wanneer de vissen liggen te slapen.

5
Magician 16 april 2023 om 21:05

Ik vind dit nogal een zuur stuk, Ray

4
Groetjesaandevoetjes 17 april 2023 om 08:19

Als Arensman de Giro wint en Kelderman de Vuelta, dan kan Raymond er een stuk uitkrijgen waarom we geen Nederlandse toprenner hebben die de Tour wint.

3
4 Jours de Dunkerque 17 april 2023 om 14:14

Ach kijk: mijn commentaar dat R.K. alleen maar zure stukjes kan schrijven is verwijderd! Blijkbaar ook last van lange tenen?

1
Lars Maden 16 april 2023 om 21:21

Talent komt niet op bestelling.

4
Canyonracer 17 april 2023 om 12:14

Maak dan ook de drempel voor de jeugd lager en zorg dat wedstrijden zonder hoge (licentie)drempel te rijden zijn.
De gehele licentiestructuur is onduidelijk, duur en zorgt ervoor dat mensen geen wedstrijden gaan rijden. Dat houdt mensen tegen om wedstrijden te gaan rijden en zo breekt talent niet door.
De KNWU zorgt voor afbraak in de wielersport i.p.v. opbouw.

3
Uit t Hol 16 april 2023 om 22:22

Nederland is plat. Als mensen hier gaan wielrennen dan wordt de wedstrijd gewonnen in de sprint. Dus hebben we veel goeie sprinters en weinig (valt eigenlijk nog mee) goede klassementsrenners. Als je daar moeite mee hebt moet je misschien Spanjaard worden. Of Italiaan. Of Belg als je heel erg van Belgische koersen houdt. Anders: sprinters. Wen er maar aan. En eerlijk: die sprinters doen het best aardig

2
revket 17 april 2023 om 10:00

En de goede tijdrijders? Waar zijn die dan?

Leuk weetje: er is 1 land in Europa met een lager “hoogste punt” dan Nederland. Dat is…. Denemarken.

Ik geloof niet zo in deze uitleg. De echte reden dat Nederland geen breedte heeft (en nooit heeft gehad behalve in een periode die niemand hier heeft meegemaakt) is dat Nederland geen wielerland is. Wel een fietsland (of tegenwoordig vanMoof-land) maar geen wielerland. Wielrennen wordt toch voornamelijk beoefend door yuppen van 30+ die iets aan lichaamsbeweging willen doen.

-1
simplex 17 april 2023 om 00:00

Inderdaad aub geen paniek Raymond.
Nederland doet wel goed mee! Zeker als je het vergelijkt met de jaren 90-2010
Kijk niet teveel naar podiumplaatsen of de door velen verwachtte overwinningen.
Vergeet de laag daaronder en de vele goede helpers niet.
Was je Sjoerd uit Uppel ook vergeten?

2
Viktrodriguez 17 april 2023 om 07:02

Ik kan me inderdaad jaren begin deze eeuw herinneren dat Nederland niet eens een renner had die in staat geacht mocht worden per ongeluk een Touretappe uit een mongolenvlucht te winnen (dan heb ik het niet over een type Thomas De Gendt, maar een paar slagen minder).

1
Lalsacien 17 april 2023 om 07:32

Nou, Bram de Groot zat er een paar keer dichtbij. Die heeft onze Tours een aantal jaren gered.

0
Dr op en dr over 17 april 2023 om 14:21

Ook wordt er wel eens vergeten dat er na het verdwijnen van Rabobank enkele seizoenen geen enkel opleiding/development team is geweest. Team Blanco en Belkin hadden geen development team en ook bij de oprichting van Jumbo was dit volgens mij in eerste instantie niet het geval (Meen ik ?).

Dus ja dan heb je een gat van een jaar of vier/vijf waarin minder Nederlandse jonge renners de kans hebben gekregen om door te stromen, en dat gaat enkele jaren later z’n gevolgen hebben.

Het zal waarschijnlijk niet de enige oorzaak zijn, maar het zal alleszins in enige mate meespelen.

Tevens vindt ik het lang zo slecht gesteld nog niet met het Nederlandse wielrennen, als ik zie dat er menig kleinere koers toch wel degelijk goede resultaten worden weggezet. En in het development team van Jumbo-Visma rijden genoeg jonge Nederlandse jongens die richting toekomst absoluut potentie hebben. Al moeten we ook niet verwachten dat ieder talentje dat doorbreekt wel even de World Tour zeges aan elkaar gaat rijgen.

Want dan heb je gewoon verwachtingen die niet realistisch zijn, en heeft het dus niet echt iets te maken met de doorstroom van talent.

Wel sluit ik me aan bij wat velen hier voor mij al hebben neergeschreven, en dat is dat een Nederlands Pro-Continentaal team absoluut een meerwaarde zou hebben wanneer het aankomt op de doorgroei van jonge gasten.

Nu krijgt de jeugd bij DSM ontzettend veel kansen, want daar schuwen ze het niet om een heel team van 22 jarigen richting een grote ronde te sturen, enkel is het Nederlandse aanbod daar wel heel erg laag met slechts vier NL renners in de ploeg.

2
Fast Freddy 16 april 2023 om 21:40

De klassementsmannen van 5 jaar terug (wat een weelde was dat) zijn inmiddels ook rittenkapers of knecht. Of gestopt. Alleen Arensman heeft potentie voor de toekomst. Dus ook op dat vlak kunnen we ons opmaken voor magere jaren.
Toch wel opvallende dat dit jaar veel Nederlandse wedstrijden gewonnen worden door Scandinaviërs.

1
4 Jours de Dunkerque 16 april 2023 om 21:47

J-V rijdt op een Nederlandse licentie maar is in feite geen Nederlandse ploeg meer. Het is dus niet gek dat de AGR geen prioriteit is voor die ploeg. En laten we eerlijk zijn: de AGR heet een klassieker te zijn maar is dat in feite niet. De hele dag rondjes rijden op een zakdoek om maar zoveel mogelijk heuveltjes en smalle baantjes met verkeerde geparkeerde auto’s te vinden heeft niets met een klassieker te maken. Tuurlijk: door de dat alles en de afstand (plus vandaag het weer) is het een zware koers maar dat maakt het geen RVV. P-R of L-B-L.

Het blijft wel jammer dat er zo weinig landgenoten mee doen, maar ja: dat krijg je als je geen Nederlandse ploegen hebt? Het is toch triest dat een land met een wielerhistorie als Nederland geen pro-conti team meer heeft? Op die manier zullen we het toch steeds meer van eenlingen die een contract bij een buitenlands WT team weten te versieren moeten hebben. Als ploegen als Q36.5 (1 man aan de finish) al wildcards krijgen is er zeker plek voor een Nederlands pro-conti team!

1
Groetjesaandevoetjes 17 april 2023 om 08:21

Is de definitie van een klassieker dat ze niet nogmaals over dezelfde lus mogen? Dus Ronde van Vlaanderen is volgens jou ook geen klassieker?

5
Viktrodriguez 16 april 2023 om 21:49

Nederland is nooit echt een land geweest dat het van een relatief breed scala aan toprenners moest hebben, buiten rond de TI-Raleigh periode om dan. Dit is een fietsland dat per ongeluk een interesse heeft ontwikkeld in wielrennen, dankzij de Belgische vluchtelingen in WOI, maar veel verder dan dat zijn we ook niet gekomen.

1
platteprijs 17 april 2023 om 07:46

Ben je de 4 profploegen vergeten die we in de jaren tachtig hadden.

3
Lars Maden 16 april 2023 om 21:52

Kijk al 30 jaar wielrennen en in de breedte zijn we nooit verwend geweest. De afgelopen jaren in de monumenten daarentegen veel mooie zeges.

1
Jacco van Stierop 16 april 2023 om 23:14

Eenzelfde verhaal kan De Italiaan ophangen, of De Spanjaard, of De Fransman. Nederland behoort al 60 jaar tot de beste 6 wielerlanden, de komende jaren zullen daar echt geen verandering in brengen. Maar het is een modeverschijnsel om direct van crisis! te spreken, en dat we aan de rand van de afgrond staan.
Om Mister Matrix te citeren: ik kan er niets mee.

1
S.t.B 17 april 2023 om 08:34

Van die zogenaamd spaarzame oranje lichtpuntjes ziet Kerckhoffs een zeer belangrijke over het hoofd.
Sjoerd Bax reed een puike PR en als zo’n ongelofelijk sterk team als UAE hem de kans (en knechten) gunt zich te specialiseren kan Sjoerd nog wel eens een heel helder lichtpunt gaan worden.

1
horsm 17 april 2023 om 10:19

Ok, maar wat voor lichtpuntjes zijn er voor Frankrijk in de klassiekers als je Laporte en Cosnafroy niet meerekent? Welke klassieke Italianen zijn er ‘achter’ Ganna?

Natuurlijk, vergeleken met België is het in NL niet veel soeps in de breedte – maar wel land kan je nou wel vergelijken met België – zeker als het om klassiekers gaat??

1
KevinK1986 17 april 2023 om 11:14

Met van der Poel en Van Baarle als uithangbord doen we het internationaal niet slecht op het moment toch?
Ik denk dat alleen België, Slovenië iets "dikker" in de was zitten met uithangborden.
Frankrijk, Italië en Spanje zijn op dit moment op Klassiek gebied niet / te weinig vertegenwoordigd.

Subtoppers of mannen van de 2e lijn.. daar ontbreekt het aan. Het probleem lijkt me dat er geen tussenstap meer is tussen jeugd & World tour. Alleen de écht megagrote beloften maken in 1x de overstap richting een World Tour team, de overige renners blijven mijns inziens een beetje "hangen".

Die jongens worden nu veelal gevraagd te knechten voor de Van Aerts, Laportes en VD Poels in deze wereld. Op termijn zullen we moeten zien of de gebroeders van Dijke écht goed genoeg zijn voor de World Tour. Dat geldt hetzelfde voor van Belle, van Uden, Boven en Graat. Dat zijn stuk voor stuk talenten.. maar een soort van UNO X team, missen we hier in Nederland op het moment.

1
thorsen 17 april 2023 om 11:26

Jammer dat het over klassiekers gaat, want Nederland doet het in algemene zin in de breedte een stuk minder goed dan de meeste jaren in de afgelopen decennia, ongeacht of dit klassiekers zijn of niet. We hebben heel lang een periode gehad met vrij veel Nederlanders die meededen maar ‘nooit wonnen’, en nu zit het omgekeerd we hebben een paar toppers die heel vaak winnen maar verder is het echt bijna niks.

Zeker in de grote rondes ga ik dit missen. We hebben een periode gehad met heel veel renners die top10 reden in het eindklassement (Gesink, Mollema, Ten Dam, Poels, Kelderman, Kruijswijk, Dumoulin). Nu hebben we eigenlijk alleen Arensman nog over, of misschien nog Kelderman als die de motivatie kan vinden en overeind blijft.

Ik zie dit ook niet heel snel veranderen zolang er geen WT ploegen met een Nederlandse focus zijn, én geen ProConti ploegen. Probeer als iets meer klimmer maar eens prof te worden in het Nederlandse continentalte circuit zonder ProConti ploeg om in door te stromen.

1
peterwinnen 17 april 2023 om 14:48

Het is een stokpaardje, maar dit gebrek aan Nederlanders heeft volgens mij ook te maken met de keuze van Jumbo Visma om het grote succes voor het ontwikkelen van Nederlands talent te zetten. En die keuze snap ik best, maar jammer is hij wel.
Natuurlijk is een mooie koers het belangrijkste, maar zo’n koers wordt voor mij alleen maar mooier als ik bijv. jongens uit mijn regio zie fietsen. Daar ga je extra opletten en dat maakt de binding met de koers alleen maar groter. En als ik dat heb, hebben mensen die veel minder met wielrennen hebben dat zeker.
Het grote publiek in Nederland wordt echt niet warm of koud van een Tourzege van Vingegaard. De Tourkoorts loopt veel hoger op als een Nederland meestrijdt om de zege.

1
Shinzawai 17 april 2023 om 14:52

Dit artikel heeft wel degelijk een punt: met Van der Poel hebben we een uitzonderlijke klasbak in huis, Van Baarle is een topper voor de Vlaamse klassiekers en we hebben een paar topsprinters, maar verder lijkt Nederland een beetje weg te zakken. Mannen als Gesink, Mollema en Kruijswijk worden een dagje ouder en ik zie de vervangers nog niet direct klaarstaan. Arensman kan (als enige) uitgroeien tot een sterke ronderenner, maar voor de heuvelklassiekers hebben we eigenlijk niemand. Verder zie ik ook geen talenten die op termijn kopmannen gaan worden voor het Vlaamse werk.

1
Jacob Lohof 17 april 2023 om 18:02

Zijn de Nederlanders misschien teveel knecht? TJV grootste voorbeeld

1
In de waaier 16 april 2023 om 21:38

Ook Frankrijk, Duitsland zijn landen met een veel grotere populatie die niet aan de belgen kunnen tippen.

0
Lars Maden 16 april 2023 om 21:50

China moet zich helemaal kapot schamen.

3
Viktrodriguez 16 april 2023 om 21:52

Duitsland is nog minder een wielerland dan Nederland en het Franse wielrennen heeft andere problemen. Franse profploegen lopen hopeloos achter qua zelfs de meest basisvorm van professionaliteit en hebben daarnaast een beetje het Premier League-syndroom: iedere beetje talentvolle Franse kopman proberen voor veel geld binnen te houden of halen.

0
horsm 17 april 2023 om 10:41

Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor Italië en Spanje. Als je Ganna en Trein niet meerekent (zoals Kerckhoffs met VdP en vB doet) dan blijft er in de klassiekers ook niet veel over.

1
  • 1
  • 2

Net binnen

Populair

Materiaalzone