Wout van Aert kleurt de koers en wint Bretagne Classic-Ouest France

zondag 28 augustus 2022 om 16:57
Wout van Aert kleurt de koers en wint Bretagne Classic-Ouest France

foto: Cor Vos

Wout van Aert heeft met een machtige sprint de overwinning gegrepen in de Bretagne Classic-Ouest France. Na een heuvelachtige koers van bijna 255 kilometer door Bretagne was de kopman van Jumbo-Visma als eerste aan de meet in de WorldTour-koers. Van Aert koerste erg aanvallend, maar geraakte niet weg met een klein groepje. Daarna wist hij wel de sprint van een grote favorietengroep te winnen, voor Axel Laurence en Alexander Kamp.

Lees ook:
Deze verhalen lees je in de nieuwe Tour-editie van RIDE Magazine

Al meteen vanuit het vertrek nam Jumbo-Visma het heft in handen in het peloton. Het Nederlandse team controleerde het peloton achter een kopgroep van zes, bestaande uit Pierre Rolland (B&B Hotels-KTM), Luke Rowe (INEOS Grenadiers), Yevgeniy Gidich (Astana Qazaqstan), Chris Hamilton (Team DSM), Johan Meens (Bingoal Pauwels Sauces WB) en Martin Urianstad (Uno-X).

Jumbo-Visma controleert het peloton – foto: Cor Vos

Schaduwfavorieten in de aanval
De voorsprong van dat zestal werd nooit groter dan vijf minuten. Ruim zestig kilometer voor de meet werd de koers opengebroken in het peloton. Aurélien Paret-Peintre opende de aanval en kreeg negen man, waaronder Jan Tratnik, Matteo Trentin, Kevin Geniets en Andrea Piccolo, mee. Die groep sloot op 47 kilometer van de finish aan bij de vroege vluchters, waardoor een vijftiental met een voorsprong de laatste 40 kilometer in ging.

Het peloton gaf ze niet meer dan een minuut. Dertig kilometer voor de finish zagen we een eerste versnelling bij de favorieten. Onder meer Wout van Aert en Biniam Girmay lieten zich zien en zorgden voor wat opschudding, maar zij kwamen niet weg. Ondertussen reed in de kopgroep Tratnik op Bosse du Marta weg uit de kopgroep en daar liet ook Van Aert de benen spreken.

De kopgroep met Chris Hamilton, midden – foto: Cor Vos

Wout van Aert opent de debatten
De kopman van Jumbo-Visma wist, ruim 25 kilometer voor de meet, in zijn eentje het gat te dichten naar de gelosten uit de kopgroep. Het bleek een verschoten pijl, want de concurrentie wist het gat weer te dichten. Dat gebeurde op een halve minuut van Tratnik en 20 seconden van de achtervolgende groep met Piccolo en Trentin.

Vlak voor het opdraaien van het lokale circuit schudde Van Aert opnieuw aan de boom, maar meer dan een speldenprik was het niet. Vijftien kilometer voor de finish draaiden de renners het plaatselijke parcours rond Plouay op. Daar volgden Bosse de Kersoulic (225 meter aan 8,9%), de finishpassage op 11,7 kilometer, Bosse de Rostervel (1,5 km aan 4,5%), Bosse du Lezot (900 meter aan 5,3%) en nog een keer Bosse de Kersoulic.

Van Aert smijt met zijn krachten
Tratnik, Piccolo en Samuele Zoccarato begonnen met een voorgift van een halve minuut aan die ultieme finale. Daar verrichtte Intermarché-Wanty-Gobert het werk in dienst van Girmay. Op Bosse de Rostervel wisten de favorieten het gat te halveren. Andermaal was het Van Aert die met zijn krachten smeet, maar het was duidelijk dat hij werd geviseerd. Het waren de ploegen van Girmay en de (onzichtbare) Arnaud De Lie die de boel probeerden te controleren.

Op Bosse du Lezot reed Tratnik weer alleen weg, maar in zijn kielzog was het Van Aert die het gat dicht reed met Valentin Madouas en Oliver Naesen. Het viel daarachter weer stil, waardoor de onvermoeibare Tratnik het weer probeerde. Niet voor het eerst trok Van Aert ten aanval, maar ook dit keer werd het gat gedicht. Een grote elitegroep ging daarom sprinten om de overwinning.

De Lie kan Van Aert niet verrassen
Lotto Soudal wist De Lie uitstekend af te zetten in de laatste rechte lijn, maar de jongeling kon het niet afmaken. Hij werd geremonteerd door Van Aert, die met een ferme spurt de winst greep. Hij hield de verrassende Axel Laurence (B&B Hotels) en de opkomende Alexander Kamp (Trek-Segafredo) achter zich. De Lie werd vierde en Naesen zesde.

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

49 Reacties

mooiman 28 augustus 2022 om 17:00

Wat een machtsvertoon, Wout moest en deed alles en alleen

2
Samamba 28 augustus 2022 om 17:10

Van Aert een fenomeen. Zo goed als zonder ploeg dit bolwerken. Prachtig.

De Lie een fenomeen in wording. Ik had nu eens echt niet dat die dit zou overleven. Meer dan logisch dat zijn benen aan het eind dan toch eens op waren.

Die Axel Laurence verdient ook wel een vermelding. Maar een jaartje ouder dan De Lie.

2
YogiBear 28 augustus 2022 om 18:48

Zo goed als zonder ploeg? Welke wedstrijd heb jij gekeken? Als er gen ploeg was geweest dan was hij nooit in deze uitgangspositie gekomen. Hij heeft letterlijk zijn hele ploeg te danken dat ze keihard hebben gewerkt om überhaupt de kopgroep op geringe afstand te houden.

0
Yeez 28 augustus 2022 om 17:00

Dat die na al dat beulswerk dit nog afmaakt. Bizar.

1
Tpinotfan 28 augustus 2022 om 17:05

Van Aert echt een fenomeen. De concurrentie slopen en dan vanuit de sprint toeslaan. Ook heel erg knap van die jonge jongens als Laurance en de Lie die dit jaar grote stappen zetten. Knap om na zo’n taaie koers er nog bij te zitten en zo te kunnen sprinten.

1
Skywalker 28 augustus 2022 om 17:56

Wat een renner. Zelf koers maken, gaten dichtrijden en uiteindelijk zelf afmaken.
Pogacar komt hier anoniem binnen op 3 minuten van Van Aert. Einde seizoen voor hem?

1
YogiBear 28 augustus 2022 om 17:01

Spaanse commentaar op één of andere stream was best leuk; woet, woet, woet, woet, woet.

0
Bozar 28 augustus 2022 om 17:02

WVA zat wel heel snel alleen, maar ondanks dat en veel aanvallend werk nog gewoon de sprint winnen tegen De Lie en co. Indrukwekkend, nog maar eens.

0
YogiBear 28 augustus 2022 om 18:44

Dat snel alleen viel nog wel mee volgens mij. Zeker de eerste helft van de koers was Jumbo Visma de enige ploeg die de vluchters binnen schootsafstand wilde houden. Dat heeft de ploeg veel kracht gekost.

0
Bozar 28 augustus 2022 om 18:53

Ongetwijfeld. De verwachtingen liggen – ook bij mij – misschien soms iets te hoog. Maar als je kijkt naar wie er opgesteld staat, is deze prestatie allicht binnen de verwachtingen.

0
Mwielerfan 28 augustus 2022 om 19:28

Als je veel demareert zit je alleen ja

0
Bozar 28 augustus 2022 om 20:50

Als ik me niet vergis, had van Aert nog niet aangevallen toen hij (zo goed als) alleen zat.

1
Thoin 28 augustus 2022 om 17:03

Heerlijke koers weer van De Buyst. Als nog iemand twijfelt of het minder presteren van Ewan met De Buyst te maken had… De Lie betaalt hier nog leergeld maar tegen WVA valt gewoon weinig te doen. The Machine wins again!

0
ronddraaien 28 augustus 2022 om 17:42

Heeft er al iemand aan Wout verteld dat hij best nog wat reserve houdt voor het WK?

0
Maillot à Pois 28 augustus 2022 om 17:46

Gekeken op France 3, met ontzettend deskundige commentaar. Elke renner werd onmiddellijk herkend, ik heb de commentatoren op geen enkel foutje kunnen betrappen.
Ook Piccolo verdient wel een vermelding. 21 jaar en sprint na ruim 50km in de aanval nog naar een 10de plek.

0
Gebruikersnaam 28 augustus 2022 om 17:53

Wordt tijd dat Piccolo eens van ploeg verandert!

2
Maarten_85 28 augustus 2022 om 18:57

Het is hard, maar dit mag toch als een nederlaag voor Lotto gezien worden. En andermaal alle ballen op De Lie, die jammer genoeg iets te vroeg moest aangaan, en de andere top-tienrenners van de ploeg hoegenáámd niet geïnteresseerd in de lagere punten. Ik wil de Buyst nog verschonen: die probeerde wel degelijk zijn sprint aan te houden tot aan de meet, maar leek uit balans te worden gebracht door Girmay. M.n. Gilbert en Campenaerts deden daarentegen geen enkele moeite om nog wat plekken op te schuiven, terwijl dat toch een pak minder krachten kost dan wat ze ervoor hadden gedaan.

Uiteindelijk weliswaar veel punten gepakt, maar in de volgende WT-wedstrijden en de Vuelta worden die allicht fluitend weer teruggenomen door de andere degradatiekandidaten. Daar zie ik Lotto veel minder scoren. Nee, hier lag voor hen een gouden kans en ze hebben die onvoldoende gepakt.

0
Cochise 28 augustus 2022 om 21:04

Ik denk oprecht dat je inderdaad meer bezig bent met die punten dan de helft van de Lotto-renners zelf. Misschien betekent dat vooral dat jij er wat overdreven op gefixeerd bent?

0
Maarten_85 28 augustus 2022 om 22:04

Zolang het een dubbeltje op zijn kant is, kan het geen kwaad om het telraam erbij te houden. Van een professioneel renner verwacht ik hetzelfde. Dat heet bezig zijn met je vak, in dit geval het ploegbelang dienen. Bovendien een niet onbelangrijk ploegbelang, nl. degradatie afwenden. Stel je voor dat de spelers van voetbalploegen in de gevarenzone zo nonchalant over puntengewin zouden denken. Dat kun je je toch niet voorstellen?

1
Maillot à Pois 28 augustus 2022 om 22:20

Volgens mij kan Lotto dit als een succes beschouwen – dit is een lange en zware koers, ruim 250 km. Volgens mij hadden weinigen verwacht dat De Lie hier überhaupt nog mee zou kunnen sprinten.
Wellicht zaten Gilbert en Campenaerts gewoon kapot, die hebben best wel wat werk verzet.
Enige wat ik me afvraag is of ze niet beter De Buyst hadden laten sprinten. Die leek me heel sterk vandaag.

0
Ronellenfitsch 29 augustus 2022 om 08:49

Gezeur, goede koers. Oa Matthews, Nizzolo, Aranburu kwamen met dezelfde opdracht, maar doen het een stuk minder.

0
Mwielerfan 28 augustus 2022 om 19:16

Bij het podium denk je makkie voor dn wout, maar laat toch kleppers als girmay, de misschien wel snellere de lie en tweevoudig winnaar naesen achter. Goed om die ook nog eens in wedstrijd verslag terug te zien

0
Wielermop 28 augustus 2022 om 19:24

Er staat echt geen maat op deze topper dit seizoen, onvoorstelbaar wat hij allemaal laat zien.. alsof hij tegen junioren aan het koersen is.

0
Angelo Pauwels 28 augustus 2022 om 20:03

Wat ik wel terug gezien heb is dat Wout moeilijk weg kan rijden van de tegenstand en de kans dat iemand sneller is in de sprint is er altijd, Remco geef ik meer kans om Wererldkampioen te worden.

0
Alfons Haavers 28 augustus 2022 om 20:17

Ja dat zagen we inderdaad in Omloop, E3 en de Tour… Het parcours vandaag was gewoon niet zo selectief.

Het gevaar voor het WK voor Wout lijkt me eerder dat het parcours misschien een tikkeltje te zwaar kan uitvallen. Op klimparcoursen is het voor hem vaak aanklampen bij de lichtere springveren en dan daarna proberen terugkomen.

Ik heb nog niet zo’n goed zicht op het parcours van het WK, maar blijkbaar gaat het na de laatste klim in dalende rotvaart naar de finish en is er weinig tijd om nog iets goed te maken.

Bij Evenepoel zou na de Vuelta (en het WK tijdrijden) tegen de wegrit dan weer het vet wat van de soep kunnen zijn.

Gewoon zien wat de koers zelf brengt en wie de sterkste is zal vast wel weer de beste oplossing zijn, lijkt mij.

0
YogiBear 28 augustus 2022 om 20:21

Vierde etappe tour al weer vergeten?

0
Luc La 28 augustus 2022 om 20:26

Waar zat Mathieu eigenlijk? Dit zijn toch interessantere wedstrijden eals druiven koers… Iemand ontlopen, wegsteken?

0
achilles 28 augustus 2022 om 20:36

Op de GP van Spa. Toch ook een interessante wedstrijd ;)

1
Stabanger 28 augustus 2022 om 22:08

Spa was een goed excuus om vandaag niet te hoeven rijden.
Heeft hij dan deze morgen nog een beetje aan zijn vorm gewerkt?
Dat zou toch gemoeten hebben.

0
achilles 28 augustus 2022 om 20:39

9de overwinning van het seizoen, 9de keer World Tour. Ongekend wat een seizoen hij draait, hopelijk voor hem volgt de beloning in Australië.

Want als pakweg Pogacar, VDP of Remco wereldkampioen wordt, verbleekt het seizoen van Van Aert er toch een beetje bij.

0
Wheely 28 augustus 2022 om 22:09

Ja zeer mooi seizoen rijdt die jongen.

1
De Ezel van Eindhoven 29 augustus 2022 om 00:23

Hopelijk geeft Jumbo hem in Canada een sterker team om zich heen. Als ik naar die startlijst kijk zie ik maar 2-3 echte meerwaarden, en niemand kon mee tot de finale.

0
Poeksel 28 augustus 2022 om 17:04

Wout demarreert, Wout haalt een renner terug, Wout demarreert, Wout haalt een renner terug, Wout demarreert, Wout haalt een renner terug, Wout doet de afwas, Wout doet honderd pushups, Wout demarreert, Wout haalt een renner terug en wint vervolgens de sprint van o.a. De Lie.

-4
kelderfan 28 augustus 2022 om 17:43

Hij heeft z’n sprint weer teruggevonden, lijkt ’t wel.

0
Laura 28 augustus 2022 om 18:30

Twijfelt nog iemand wie er wereldkampioen wordt?

-5
Steven_E 28 augustus 2022 om 18:53

Klopt, niemand twijfelt nog. Net zoals vorig jaar. En 2 jaar geleden.

0
Mwielerfan 28 augustus 2022 om 19:19

Precies, hoe vaak is Valverde wel niet wereldkampioen geweest van tevoren, heeft Sagan San Remo wel niet gewonnen en van aert Roubaix en het wk?

1
Stabanger 28 augustus 2022 om 17:33

we winne
en winnu
en winnuuhhhh

-6
Stabanger 28 augustus 2022 om 17:37

Tour de l'Avenir met Cian
Bretagne met Wout
en in de Vuelta Intermarché met Meintjes en Remco pakt flink tijd.

top!

-1
paul s 28 augustus 2022 om 18:56

leuk dat je JV Fan bent….,als Belg

-2
Maarten_85 28 augustus 2022 om 19:07

Zo, volgens Paul kan je enkel voor landgenoten supporteren als die ook voor een ploeg uit je land rijden. Anders ben je meteen een fan van buitenlandse ploegen. Wat jammer voor de Slovenen.

1
Stabanger 28 augustus 2022 om 22:07

JV doet een aantal zaken in het aanwerven en begeleiden heel erg goed. Dat is duidelijk. De sfeer zit er ook goed. Maar, en dan heb ik het over de ploegleiding en niet over de renners, soms platte opportunisten zonder cultuur of historisch besef.

-1
Landeirovic 28 augustus 2022 om 17:03

Mooie wedstrijd en sterke sprint! Maar laat ons eerlijk zijn als deze man bij Astana of Bahrain reed zat hij aan de dope. Ik ga geen uitspraken doen of maak hem niet schuldig. Maar is dit normaal is mijn vraag? Van februari tot nu quasi altijd op 10 en eigenlijk top 5. In klassiekers, in tijdritten, in sprints, in de bergen, heuvelwedstrijden. En als hij niet wint is hij de luxe knecht. En ohh ja daarna in de winter met de cross de tegenstand belachelijk maken… heeft deze man nooit een limiet?

Vingegaard
Matje
Evenepoel
Pogacar
Roglic

Allemaal heb ik ze mindere wedstrijden zien rijden. En het zijn ook kleppers!

-17
djerkson 28 augustus 2022 om 18:08

Van bij de prille jeugd in het veldrijden was hij al een topper. In zijn eerste profjaren won hij de zware Ronde van Limburg en in een rijdrit bleef hij toen Tony Martin voor. In zijn eerste Strade reed hij een Sagan -die voordien nog smalend deed over de veldrijder- al helemaal zoek. De voortgang en opgang zijn natuurlijk en volgen een gestage voortgang. Zo gaat dat met toppers.

0
EricV 28 augustus 2022 om 18:09

Maar zijn hoofdoelen ieder jaar lukt hem niet:/ (rvv en pr)

0
Landeirovic 28 augustus 2022 om 18:20

@Djerkson, al de namen die ik opnoemde hebben dat ook bewezen maar hebben ook eens slechte dagen. Dus snap jou punt niet? @Eric, zijn doelen zijn niet gelukt… maar waren het slechte dagen?? Nee absoluut niet.

0
djerkson 28 augustus 2022 om 18:35

Komaan, Landeirovic, Wout op het WK of vorig jaar in RVV etc was ook alllemaal net niet. Wout heeft ook mindere dagen, die zich dan vertalen in ereplaatsen. Zijn koersdagenaantal ligt ook niet zo hoog, wellicht ook een factor. En hey, Sean Kelly had ook zelden slechte dagen.

1
Mwielerfan 28 augustus 2022 om 19:27

Bij Bahrein en Astana hebben ze ook slechte dagen hoor. Mee eens dat uitzonderlijke prestaties vaak nogal cultureel geduid worden als heel logisch als we de renner intensief volgen en verdacht als we de ploeg of het land toch al niet vertrouwen

0
Brabander 28 augustus 2022 om 20:56

Hebben ze bij Astana wel eens een goede dag?

0

Headlines

Populair

Materiaalzone