47 renners buiten tijdslimiet in Ronde van Catalonië

zaterdag 25 maart 2017 om 17:57
47 renners buiten tijdslimiet in Ronde van Catalonië

Foto: Sirotti

Er staat zondag een relatief klein peloton aan de start van de slotetappe in de Ronde van Catalonië. 47 renners finishten vandaag namelijk buiten tijd en mogen morgen niet meedoen.

Dat heeft alles te maken met de harde koers van vandaag. Al na veertig kilometer lag het peloton in drie stukken. Omdat Chris Froome in de tweede groep zat, hield het voorste peloton het tempo hoog om zijn terugkeer te voorkomen. De groep van Froome finishte uiteindelijk ruim 26 minuten later dan de winnaar (Daryl Impey), maar de derde groep kwam te laat.

In die groep zaten vijf Nederlanders: Bert-Jan Lindeman, Martijn Keizer (LottoNL-Jumbo), Tim Ariesen, Etienne van Empel (Roompot-Nederlandse Loterij) en Marco Minnaard (Wanty-Groupe Gobert). Ook Bauke Mollema verlaat de wedstrijd. Hij besloot tijdens de etappe al af te stappen.

Opvallend is dat vorig jaar de organisatie van de Ronde van Spanje een ander besluit nam toen een grote groep te laat binnenkwam. Het ging destijds om 94 renners die ‘gewoon’ in de wedstrijd mochten blijven. De organisatie van de Ronde van Catalonië blijkt echter minder coulant.

Dit artikel delen:

39 Reacties

vlek 25 maart 2017 om 18:00

Ik hoop niet dat Mollema ziek is afgestapt. Dat zou met het oog op de voorbereiding op de Giro een vervelende terugslag zijn.

aardappeljager 25 maart 2017 om 18:03

Een van de meest duidelijke regels die er zijn. Als we die al niet meer kunnen handhaven. Goede beslissing dus

robotour 25 maart 2017 om 18:03

Misschien uit voorzorg afgestapt. Ook Amador en Landa vandaag afgestapt. Denk dat Mollema al afgestapt is voor de laatste klim om zich de kou daar te besparen.

TheArt 25 maart 2017 om 18:09

Toch jammer om te zien wat voor matige renner Lindeman is geworden. Van dat frank en vrij koersen, af en toe zelfs nog wel eens een koers afmaken, is vrij weinig meer over. Hij moet tegenwoordig overal heel snel lossen. Zijn toegevoegde waarde bij Lotto Jumbo zie ik op dit moment ook niet meer. Dat had hij wel, maar het pure knechten kunnen er natuurlijk meer.

schipperaar 25 maart 2017 om 18:11

Onbegrijpelijk dat Roompot en Bennett de harde koers wel aankunnen, 25 minuten later aankomen duidt al gauw op een bijna 5 km lager gemiddelde, 35 ipv 40 per uur, 190km gas geven lijkt dus voor een kwart te-veel en er waarschijnlijk van uitgaande door de mazen te glippen, wordt wellicht terug gedraaid.

vlek 25 maart 2017 om 18:22
Quote:
Misschien uit voorzorg afgestapt. Ook Amador en Landa vandaag afgestapt. Denk dat Mollema al afgestapt is voor de laatste klim om zich de kou daar te besparen.

Dat zou natuurlijk kunnen. Ik denk alleen niet dat die koud veel voorstelde, zeker niet voor zo’n tweede groep die zich er volledig op kon kleden. Maar laten we hopen dat hij hier niet genoodzaakt was om af te stappen, maar het inderdaad een afweging was met een hoger doel.

xistnc 25 maart 2017 om 18:22

Als je ziet hoeveel ploegen er inmiddels gehalveerd zijn, is morgen spektakel opnieuw goed mogelijk.

Verweggistan 25 maart 2017 om 18:31

@theArt: Inderdaad. Ik heb het idee dat Lindeman beter een (lange) rustpauze kan inlassen om weer wat bij te komen, lekker te trainen, weer fris in de kop te worden en niet meer de druk te voelen om 'klimmer' te zijn; gewoon lekker een aanvaller die af en toe eens een bergje overleeft (zoals van der Lijke vandaag). Hij won een bergetappe van Koshevoy en Cousin(!) en werd direct bestemd als klimmer.
En Keizer rijdt af en toe nog een goede proloog, maar is niet meer de man die er nog bij zit als er 40-50 man overblijven in de bergen, zoals bij zijn eerste Giro.

vlek 25 maart 2017 om 18:35

Het plan voor dit seizoen met Lindeman was toch ook om vaker kleinere koersen te rijden waarin hij meer vrijheid zou hebben? Daarin was hij echter wat ongelukkig tot nu toe.

zeurwiggo 25 maart 2017 om 18:36

De Brazilianen zijn nog met een man in koers

schipperaar 25 maart 2017 om 18:51

Niet zo vreemd voor Lindeman, lijkt wel 3e graads verbrand, staan nog weinig ploegen bij stil blijkbaar dat prestatie afneemt bij een zonnesteek.
Niks feller dan de voorjaarszon maar het zal wel weer aan het budget liggen, geen geld voor zonnekrem of de zonnebank.

vlek 25 maart 2017 om 18:56

Foto analyses van schipperaar, waar zouden we zijn zonder deze inzichten.

TykkeThor 25 maart 2017 om 19:00

Lindeman moet je gewoon lekker vrijlaten in rondjes als Yorkshire, ToB, Tour de l’Ain enz. En dan de Vuelta erbij. Voor dit werk is hij gewoon net iets te licht, al zou hij als helper best wat kunnen toevoegen hier.

schipperaar 25 maart 2017 om 19:15

@vlek
Zou ie met meer “vrijheid” wel binnen tijd zijn geweest? Verdedig toch niet uit alle macht de onkunde van ltj, wordt wel heel opzichtig.
Zijn er nog kleinere rondes dan deze uberhaupt, de Panne wellicht?

Scott Sunderland 25 maart 2017 om 19:18

Ja echt jammer van Lindeman. Die etappezege in de Vuelta was echt fantastisch. Daarna is hij toch een vrij doorsnee knecht geworden. Misschien te veel druk gevoeld om dat succes te herhalen. Ik kan me niet voorstellen dat hij nu zelf ook tevreden is met zijn prestaties. Trouwens Keizer valt me ook echt tegen. Dat ze beiden te laat binnenkomen vandaag is haast symbolisch te noemen voor hoe ze rondfietsen momenteel.

xistnc 25 maart 2017 om 19:21

@schippie
Dat van die balk en die splinter, ken je dat?

vlek 25 maart 2017 om 19:24
Quote:
Zou ie met meer “vrijheid” wel binnen tijd zijn geweest?

Nee, natuurlijk niet. Dit heeft waarschijnlijk gewoon te maken met een gebrek aan goede benen op een koersdag waarin er op een heel hoog niveau wordt gekoerst. Dat hij zich op het hoogste niveau niet kan onderscheiden, vrijheid of geen vrijheid, is verder in de Tour de France wel duidelijk geworden.

Je zou overigens vandaag ook 'slachtoffer' kunnen zijn van de vrijheid om aan te vallen. Het zou mij in ieder geval niets verbazen, wanneer er tussen deze 47 renners iemand zit die in het begin van de koers mee is gesprongen en bij die kopgroep van 12 renners zat.

Quote:
Verdedig toch niet uit alle macht de onkunde van ltj, wordt wel heel opzichtig.

Wanneer het gaat over een gebrek aan zonnebrand, kost het weinig moeite. Ik vermaak me prima met het reageren op dat soort onkunde. Nergens een aanleiding om uit alle macht tot het gaatje te gaan..

alsjewint 25 maart 2017 om 19:29

Ferme beslissing, maar regels zijn regels, en zeker deze week in deze koers. Benieuwd wat dat voor het koersverloop morgen betekent. Lindeman ging in zijn Rabo Development Team jaar voor het eerst trainen op schema’s van Niermann. Hij leek toen lichter en won de redelijk hoog aangeschreven Tour de L ‘ Ain. De etappe in de Vuelta het jaar daarna was natuurlijk een onbetwist hoogtepunt. Ondanks dat hij dit jaar herenigd is met Niermann, lijkt hij toe aan meer structuur en doelen in zijn seizoen. Natuurlijk zal hij nooit die gevleugelde klimmer worden, maar hij moet toch meer kunnen dan hij nu laat zien.

vlek 25 maart 2017 om 19:40
Quote:
Ondanks dat hij dit jaar herenigd is met Niermann, lijkt hij toe aan meer structuur en doelen in zijn seizoen. Natuurlijk zal hij nooit die gevleugelde klimmer worden, maar hij moet toch meer kunnen dan hij nu laat zien.

Ik had eerder overwegen Lindeman toe te voegen aan de Vlaamse kern. Ik geloof niet zo in hem als ‘klimmer’ op het WT-niveau, waardoor hij hier hoofdzakelijk verwordt tot een knecht. Dat laatste doet hij volgens mij wel aardig, Gesink zal niet voor niets bijna altijd voor hem kiezen om hem te piloteren door het peloton. Daarnaast heeft hij dan sporadisch nog een kansje vanuit een vluchtgroep. In de (kleinere) Vlaamse koersen, die een open koersverloop hebben en een peloton van een iets lager niveau, zouden zijn kwaliteiten volgens mij veel beter tot zijn recht komen. Hij heeft er ook al vrij degelijk resultaten gehaald in zijn Vacansoleil periode.

schipperaar 25 maart 2017 om 19:40

@vlek
Wel eens gereageerd op eigen onkunde of sluit je dat bij voorbaat uit?
Koersen met een wit huidje in brandende zon getuigt idd weer van weinig kunde waar Wilco ook al eens zijn rug verbrandde op de rustdag, het houdt niet op, niet vanzelf.

vlek 25 maart 2017 om 19:45

Wie gaat er nu op zichzelf reageren? Beetje vreemde gewaarwording zou dat zijn. Ik wil het natuurlijk wel eens voor je proberen, mocht je daar behoefte aan hebben.

nederbelg 25 maart 2017 om 19:54

@schipperaar
Lindeman, door de zon-verblinde-man, werkelijk hilarisch!

achtpuntzes 25 maart 2017 om 19:55

wat een bullshit hier.
in zo'n grote groep renners voel je je wel veilig, zeker gezien de Vuelta van afgelopen jaar. een en ander komt door het niet consequent toepassen van de regels en dan krijg je dit soort drama's. ik verwijt de 2 TLJ renners helemaal niks. en schippie begint een parodie op zichzelf te worden hier.

schipperaar 25 maart 2017 om 20:03

@nb
Blijft wel zielig dat zijn ploeg hem niet in bescherming neemt, bloeddoorlopen ogen en een neus waar ie bij het rooie kruis zomaar een halve liter kan aftappen. Hopelijk laten ze hem morgen niet opstappen.

achtpuntzes 25 maart 2017 om 20:09

@ schippie:
heb je geen anekdote over vroeger. toen je de berg op reed met 60 graden met een natte handoek op je hoofd want de zonnebrandcreme was nog niet uitgevonden en blablabla….

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair