38-jarige opvoedster Ellen Van Loy blijft meedraaien aan de wereldtop

38-jarige opvoedster Ellen Van Loy blijft meedraaien aan de wereldtop

©Photopress.be

dinsdag 20 november 2018 om 19:44

Ellen Van Loy is in september 38 geworden. Nog steeds werkt de Kempense fulltime in de zomer en halftijds in de winter. Toch houdt ze week na week stand aan de top van het damesveldrijden. Dat bewees ze het voorbije weekend eens te meer met een vierde plaats in Tabor en een derde plek in Hamme.

Er zijn een aantal uitzonderingen, maar het gros van het vrouwelijke veldritpeloton van 2018 is fulltime met zijn sport bezig. Niet Ellen Van Loy. De Kempense werkt als opvoedster bij mensen met een mentale beperking. “Voltijds in de zomer, halftijds in de winter”, vertelt Van Loy. “Concreet betekent dit twintig uur in de week. Zowel dag- als nachtshifts als weekenddiensten en feestdagen. En ja, ik vind dit perfect combineerbaar, al neemt mijn hobby meer werkuren in beslag dan mijn beroep. Maar ik combineer dit ondertussen zes jaar en het werkt nog steeds.”

“Geen glazen bol”
Van Loy – die voor Telenet-Fidea uitkomt – was reeds een dertiger toen ze doorstootte naar de top. Voltijds veldrijdster worden, heeft ze nooit overwogen. “Ik heb de kans nooit gekregen, dus heb ik het ook nooit moeten overwegen. Het risico nemen om zonder vast maandloon te crossen en te leven van mijn start- en prijzengeld, dat heb ik ook nooit gewild. Niemand heeft immers een glazen bol om te zien hoe je seizoen verloopt. Stel dat je geblesseerd geraakt en je staat een tijd aan de kant, wie gaat dan de rekeningen betalen? Waarom ik nooit de kans kreeg? Goh… Misschien omdat ik al wat ouder was toen ik een degelijk niveau haalde. Wellicht dachten ze toen dat ik niet veel potten meer zou breken. Ik ben ook geen veelwinnaar geworden, voor alle duidelijkheid. Maar ik hou wel nog steeds stand tussen de toppers. En daar ben ik elke week opnieuw ontzettend blij mee.”

©Photopress.be

Haar situatie zorgt ook niet voor frustratie. “Echt niet. Mocht dat zo zijn, dan houd ik er beter mee op, denk ik. Het is wat het is: we zijn in 2018. Het damesveldrijden is geëvolueerd. Meisjes worden vandaag al op jonge leeftijd opgepikt door de grotere teams en worden begeleid door professionals, maar ze bewijzen stuk voor stuk dat ze getalenteerd zijn. Het niveau bij de vrouwen blijft stijgen. Toen ik aan het begin van mijn carrière stond, moesten we om tien uur ’s morgens de wei in. Zonder startgeld. Zonder tv. Zonder topteams die interesse toonden. Eigenlijk hebben dames als Helen Wyman, Sanne Cant, Loes Sels, Nikki Brammeier en mezelf het pad geëffend. Dat is ook een verdienste.”

Gemiddelde leeftijd eerste startrij in Tabor: 34,5 jaar
Opvallend, tussen dat jonge geweld blijven toch nog een aantal gevestigde namen standhouden. Daar is Van Loy met haar 38 jaar een voorbeeld van. “Ik niet alleen, hoor. Iemand maakte ons er zaterdag in Tabor attent op: de gemiddelde leeftijd van de eerste startrij bleek 34,5 jaar te zijn. Blijkbaar is maturiteit in het veldrijden best belangrijk. Ik werk hard, natuurlijk. Daar verplichten die jonge talenten ons toe, maar ervaring en body spelen ook hun rol. En een beetje talent, wellicht. En zo lang ik mijn mannetje kan staan en ik merk dat dat geapprecieerd wordt, vind ik het plezant. Zondag na de wedstrijd kwam iemand me vertellen: ‘Gelukkig hebben we nog de vrouwencross.’ Wel, ik beschouw dat als een mooi compliment. En ga ik met een goed gevoel naar huis.”

Dit artikel delen:

7 Reacties

petoi 20 november 2018 om 20:19

uhm volgens mij is er maar 1 voltijdscrosser en heet die Sanne Cant. De meeste anderen zitten inderdaad wel op een fiets maar voltijds crossen zijn ze allemaal niet en voor de meesten is de weg of MTB belangrijker dan het veld.

Brabander 20 november 2018 om 20:42

Daar heb je een punt.
Verder wel knap dat Van Loy tussen het ‘nieuwe geweld’ zo goed standhoudt, hoewel ze nimmer wint. Maar 9 overwinningen in haar ganse carrière zag ik net. Waaronder 1x het eindklassement van de ‘DVV’

sooike 20 november 2018 om 23:07

Zelf heeft ze absoluut geen gebrek aan mentaliteit. Op en top een sportvrouw, die ook nog eens meer vriendelijkheid uitstraalt in haar vingertoppen dan Cant in haar hele lijf.

eppie_steppie 20 november 2018 om 23:49

Opvoedster? Half time? Maturiteit? Een aantal zijn?

Beetje slordig, jongens…

Gdeleu 21 november 2018 om 00:16

Hoezo?
Die woorden bestaan gewoon hoor, en ‘er zijn een aantal’ is ook juist: https://onzetaal.nl/taaladvies/aantal

EddyB1958 21 november 2018 om 11:24

Bewonderswaardig die combinatie van haar twee loopbanen.Zeker de reportage bekijken in volgende link naar een Sporza item van eind december 2017.
https://sporza.be/nl/2017/12/20/dit-is-de-wel-heel-bijzondere-job-van-veldrijdster-ellen-van-loy-1-3116525/
Willen die zelfbenoemde taalgeleerden ook eens de moeite doen om niet alleen fouten aan te brengen,maar ons ook te leren hoe het wel perfect is in hun ogen.

Mwielerfan 22 november 2018 om 23:51

Ze vergeet denk ik wel vos te noemen. Heeft als weg en olympische baan kampioen veel voor de cross betekent. Halve seizoenen maar wel echt de helft dan ook en dat jaar in jaar uit. Qua aandacht heeft haar loyaliteit aan de cross meer opgeleverd dan daphny vd brand en compton en kupfernagel bij elkaar denk ik.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair