Tour de France laat leiderstruien inspireren door Mondriaan
foto: ASO
vrijdag 13 april 2018 om 17:17

Tour de France laat leiderstruien inspireren door Mondriaan

De Tour de France heeft de nieuwe leiderstruien voor de editie van komende zomer gepresenteerd. Partner Le Coq Sportif heeft de designs van de vier tricots geïnspireerd door de oude werken van Piet Mondriaan. De Nederlandse kunstschilder staat bekend om zijn kenmerkende horizontale en verticale zwarte lijnen, en primaire kleuren.

Het gaat om de gele, de groene, de bolletjes- en de witte trui waarop meerdere vlakken te zien zijn. De truien zijn bedrukt met verschillende tinten van de betreffende kleur om het kleinood een geometrische look te geven. Op de foto’s moet je even goed kijken om het te zien; kantel desnoods je scherm om de tinten te zien. Daarnaast is in tegenstelling tot de vorige jaren de kraag van de leiderstruien verdwenen.

Mondriaan is wereldberoemd en een pionier van de abstracte en non-figuratieve kunst. In Frankrijk staat hij bekend als Mondrian, nadat hij in Parijs was gaan wonen en zijn naam veranderde. De truien zijn ook een verwijzing naar de combinatietrui (ook wel lapjestrui) van weleer.

 
2 Reacties
14 april 2018
De oude werken van Piet Mondriaan staan juist niet bekend om hun bekende horizontale-, en verticale lijnen met ingevulde primaire kleurvlakken, maar zijn juist figuratief. Zie: http://mondriaan.jouwweb.nl/geschiedenis Pas vanaf 1917 ontstaat er minder diepte in zijn werk en verschijnen de welbekende lijnen met vlakken ten toneel.
15 april 2018
Vroegah, toen deed ik ook nog wat in grafische vormgeving en moest ik altijd een onwijs bullshit-verhaal rondom mijn ontwerpen verzinnen. De shirts zijn ook goed lelijk dus het zal wel een prijzig reclamebureau zijn geweest.

Geef een reactie