Shimano introduceert langverwachte 12-speed Dura-Ace en Ultregra groepsets

dinsdag 31 augustus 2021 om 18:00
Shimano introduceert langverwachte 12-speed Dura-Ace en Ultregra groepsets

Shimano heeft zijn langverwachte 12-speed groep geïntroduceerd, waardoor het nu ook bij Shimano mogelijk is om met twaalf versnellingen te rijden. De Japanse onderdelengigant presenteerde vandaag de Dura-Ace R9200 en Ultegra R8100, twee 12-speedgroepen die enkel nog met Di2 elektronische derailleurs worden aangeboden.

Shimano heeft er dit jaar voor gekozen om zowel Dura-Ace als Ultegra een upgrade te geven. Dura-Ace is er voor de compromisloze (top)sporter, die jaagt op grammen en geen consessies doet aan de functionaliteit. Ultegra is er voor de community-rijder, die zichzelf wel uitdaagt om er het beste uit te halen, maar niet ten koste van alles. Dat zie je in de praktijk niet zo zeer terug in hoe de groepen werken, maar in materialen en afwerking.

De beide nieuwe groepen van Shimano zijn een doorontwikkeling van de huidige 11-speed groepen. Shimano heeft haar Di2-schakelsysteem volledig herzien, wat de schakelsnelheid ten goede komt. De Dura-Ace 12-speed is beschikbaar in drie opties: 11-28, 11-30 en 11-34. Grote verandering in de vertanding van de cassettes, is dat nu ook een 16-kransje is opgenomen. Goed nieuws voor fietsers in de Lage Landen, omdat dit kransje hier vaak gemist werd.

Ook de shifters hebben een make-over ondergaan. Deze zijn draadloos geworden en de ergonomie is verbeterd. Er is meer ruimte voor de vingers onder de shifter, tussen hendel en stuur. Een ander bijkomend voordeel is dat de schijfremmen een stuk stiller zijn dan voorheen. Helemaal geluidloos is het nog niet, maar het komt een eind in de buurt.

De nieuwe groepen zijn leverbaar vanaf oktober. De prijzen beginnen bij € 2.149,- voor Ultegra en € 3.849,- voor Dura-Ace.

Dit artikel delen:

6 Reacties

Paddie 1 september 2021 om 14:03

Dat wordt weer sparen, en hopen dat ‘moeders’ in een gulle bui is.

vanSpringel 2 september 2021 om 11:24

Eindelijk ! Ik kon er nachten niet van slapen.

Guushovd 2 september 2021 om 21:02

Ultegra voor € 2.200,- Gelukkig hoef ik voorlopig geen nieuwe fiets/groep te kopen.

Reiger 2 september 2021 om 21:23

Ik kom nog uit de tijd dat je voor dat hele bedrag een AA-special Champion Mondial frame afgemonteerd met de nieuwste Campa Record groep had. Mét nog een extra setje Campa wielen erbij..

Al Phila 4 september 2021 om 08:47

Tja, maar het lastige wordt om tzt de juiste reserveonderdelen te verkrijgen. Ooit had ik remmen waarvoor geen passende blokjes meer te koop waren. Dan zijn het niet alleen de blokjes, maar de remklauwen, en in dat geval ook de remgrepen (met toen al ingebouwde shifters), bijkomende derailleurs, bijkomende wielen, kortom, een nieuwe fiets was eigenlijk de enige oplossing.

De groepen worden niet gemaakt voor de eeuwigheid (zoals vroeger), maar om elk jaar weer iets nieuws te verkopen. Vroeger kon je tandwieltjes los kopen, en de truc was ze om te draaien. Daarna hadden ze extra pinnetjes aan de binnenkant gezet, die ik met een slijptol verwijderde en 2 x zolang met een tandwieltje kon doen. Nu moet ik een hele cassette kopen.

De remschijven zijn nu 140 of 160 mm, straks zal het wel 150 zijn ….

storm-biker 7 september 2021 om 16:22

@Al Phila

Voor bijv. Ultegra kun je nog steeds losse kransjes kopen.
Hier bijvoorbeeld: https://www.rosebikes.nl/fietsonderdelen/cassettes/11-speed?sort=price_asc

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.