Review: Suplest Trail Performance, een veelzijdig paar offroad-schoenen

Review: Suplest Trail Performance, een veelzijdig paar offroad-schoenen

foto's: Joris Knapen

zondag 6 november 2022 om 08:00

Suplest is een schoenenmerk dat in 2007 in Bern is opgericht door twee fietsliefhebbers met een passie voor schoenen. De focus ligt bij het Zwitserse bedrijf op simpliciteit, topklasse en zoals ze zelf zeggen: Zwitsersheid. Geen enorme afzetvolumes dus, maar vooral kwaliteit zoals die bekend is van de Zwitserse horloge-industrie. Ik nam de proef op de som en testte een paar offroad-schoenen.

In de vijftien jaar dat het bedrijf bestaat ontwikkelde ze tal van verschillende soorten schoenen. Tegenwoordig ligt de focus op weg-, gravel- en mountainbikeschoenen, waarvoor ze een ruim twintigtal verschillende schoenen aanbieden. Ik testte de Suplest Trail Performance schoenen op onverharde wegen in de Dolomieten en op Nederlandse singletracks.

Allround offroad
Suplest karakteriseert de Trail Performance schoenen als allround. Dat ze onderdeel zijn van de trail-lijn, doet vermoeden dat ze specifiek voor mountainbike trails zijn, maar de allround-classificatie is vrij treffend. Dat komt vooral omdat de schoenen erg comfortabel zijn, waardoor je er op verschillende soorten terrein mee uit de voeten kan.

Voor de schoen is gebruikgemaakt van SuperFabric. Deze door NASA geteste stof is volgens Suplest lichtgewicht en comfortabel en heeft tegelijkertijd een lange levensduur en goed ademend vermogen. De rubberen SUPtraction buitenzool is ontworpen om grip te bieden tijdens lopen, terwijl aan de binnenzijde een schacht van glasvezel zit ten behoeve van de stijfheid van de zool.

De schoen is voorzien van één BOA-draaiknop om de schoen vast te draaien. Een meer opvallende toevoeging aan de schoen is een RECCO-reflector, die onder wintersporters wellicht een belletje doet rinkelen. Dit elektronische systeem is ontworpen om personen bedolven onder een lawine terug te vinden.

Dit apparaat is een kleine reflector die in de rechterschoen is verwerkt. Het werkt niet op batterijen en hoeft ook niet aangezet te worden en is zodoende altijd vindbaar als een reddingsdienst met een detector in de buurt is. Op de Nederlandse trail zal je er weinig aan hebben, maar voor de avonturier die in de Alpen zijn heil zoekt kan het in geval van nood van dienst zijn.

De tong van de schoen is voorzien van een tweetal elastieken banden, aan de binnenzijde van de schoen. Hierdoor moet de tong goed in positie blijven, zowel bij aantrekken als bij heftig bewegen van de voet. De tong schuift daardoor ook amper naar beneden, maar er is wel nog de nodige zijwaartse beweging. De hiel van de schoen is daarnaast wat verhoogd. Hierdoor zit je voet wat steviger in de schoen en volgens Suplest biedt dit tevens extra bescherming.

De tong van de schoen blijft altijd niet helemaal recht zitten

Als ik de schoen voor het eerst uitpak vind ik ze er eigenlijk wat log uitzien, mede doordat de relatief dikke zool goed zichtbaar is aan de zijkant van de schoen. Daarnaast is de buitenzijde van de schoen grotendeels van een wat dikkere, stugge stof, die veel weg heeft van zool. Geen hele verfijnde looks dus, maar dat is ook niet wat ik zoek in een mountainbikeschoen.

Ervaring
De eerste dag dat ik de schoen test, is het begin van een bikepackingtrip. Het is een behoorlijke gok om een tweeweekse trip te beginnen met nieuwe schoenen, maar ik besluit hem te nemen. Daar betaal ik de prijs voor, want de eerste dag heb ik ongelooflijk veel last van mijn voeten. Mijn brede voorvoet past maar slecht in de schoen, waardoor ik na een kleine twee uur al veel last van de bal van mijn voet en mijn kleine teen krijg.

Dat de fitting van de schoen met slechts één BOA-draaiknop is aan te passen, helpt dan niet, dus het is even doorbijten. Ook dag twee heb ik nog last van mijn voeten, maar het neemt vervolgens duidelijk af. Wat zeg ik? Aan het einde van de eerste week is het nagenoeg voorbij. De schoen zit nog steeds behoorlijk strak aan de voorzijde, maar last van pijn heb ik niet meer. De schoen vormt naar mijn voet en gaat daardoor steeds beter zitten.

Als dat eenmaal is gebeurd, is het ook gelijk een heel comfortabel paar schoenen. De binnenzijde is van een relatief dikke laag zachte stof voorzien, waardoor bij ieder soort inspanning en ieder soort ondergrond de schoenen aangenaam zitten. Ze zitten daardoor ook niet superstrak, maar van té veel beweegruimte is absoluut geen sprake. Alhoewel ik vooraf bang ben dat de schoenen hierdoor héél warm zijn, blijkt dat in realiteit nog best mee te vallen. In ieder geval genoeg om ze ook hoogzomer te kunnen gebruiken.

De schoenen voelen ook erg stevig. Meer dan regelmatig moet ik mijn bepakte fiets een steile, onverharde helling opduwen en dat gaat met de Suplest Trail Pferformance gewoon goed. De rubberen zool biedt meer dan zat grip, wat ervoor zorgt dat je met deze schoenen dus zorgeloos ruig terrein op kan zoeken waar je af en toe van je fiets moet afstappen.

De binnenzool van de schoen is niet ongekend stijf, maar presteert meer dan prima. Het is merkbaar dat er wat flex in de zool zit bij zware inspanning en dat hij wat minder stevig is dan bijvoorbeeld een carbon binnenzool. Dat maakt de schoenen misschien niet optimaal voor wedstrijden, maar draagt ook weer bij aan het comfort tijdens lange ritten omdat mijn voeten niet snel vermoeid raken.

Het enige nadeel aan de schoenen vind ik de enkele BOA-draaiknop. Hierdoor is de pasvorm van de schoen lastiger op een specifieke plek wat strakker of losser te maken. Je kan de schoen wel makkelijk on-the-go wat strakker maken, maar de pasvorm wat aan je eigen voet aanpassen is dus lastig. Hierdoor is de kans groot dat de schoen op een bepaalde plek wat strakker of losser zit dan je fijn vindt. Daarnaast zijn de schoenen met hun 1060 gram per paar (maat 44) erg zwaar. Beide punten zijn geen enorme nadelen, maar dit had dus beter gekund.

Al met al is de Suplest Trail Performance een erg degelijke schoen. De pasvorm is veelzijdig omdat deze zich behoorlijk aan je voet aanpast en de stevigheid van de schoen zorgt ervoor dat je op veel soorten terrein ermee uit de voeten kan. Een verbeterpunt is de enkele BOA-draaiknop, maar voor een prijs van €199,- is dit gewoon een meer dan prima paar schoenen voor verschillende off-road avonturen.

Dit artikel delen:

2 Reacties

Lo squalo del lago di confine 8 november 2022 om 11:21

Als het woord “trail” wordt gebruikt bij schoenen of kleding is het ook gelijk onmogelijk nog normale kleuren te gebruiken. Dan gaat men accuut over op vies groenig, bruinig of andere tinten die alleen voorkomen als er iets gestorven is.

Secondant 9 november 2022 om 03:51

Als ik het zo lees is de schoen verre van perfect (te zwaar, enkele BOA-sluiting, geen carbon binnenzool etc.). Om daar dan maarliefst 200 euro aan uit te geven is mij veel te gortig. Volgens mij zijn er Shimano-modellen beschikbaar voor ruim de helft van het geld (wellicht oud model, but who cares?) met betere specificaties en die prima zijn voor de gemiddelde hobby-fietser.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.